Jump to content

Andtryggve

Nivå 7
 • Content count

  1,037
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Andtryggve last won the day on November 9

Andtryggve had the most liked content!

Community Reputation

24 Excellent

About Andtryggve

 • Rank
  1:e Sergeant

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Signal/Televapen
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Detaljer Grundutbildning
  Värnplikt 1994-95 Kryptör S2 Karlsborg
 • Placering/Tjänst
  Ledning/Samband

Recent Profile Visitors

442 profile views
 1. I vanlig ordning så kommer det olika nyheter om vad som händer i Indien, men nu verkar det igen talas om att förhandla om att fler Rafale ska införskaffas, och att dessa ska tillverkas/monteras i Indien. http://m.thehindubusinessline.com/news/10billion-fighter-deal-hits-techtransfer-air-pocket/article9945734.ece Budet verkar också vara att indiska regeringen inte är så entusiastiska med detta med att köpa in en utländskt enmotorigt stridsflygplan utan hellre vill satsa detta på Tejas. Men det kommer säkert nya bud igen.,
 2. Luftvärn - nuvarande och framtida behov?

  Här finns igen kommentaren om att initialkostnaden är 10-12 miljarder, och att "robotar och underhåll tillkommer". Å andra sidan så verkar det inte på något sätt vara så att det är en spikad affär, det verkar mest vara frågan om att begära en offert egentligen. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6815933
 3. Luftvärn - nuvarande och framtida behov?

  Kostnaderna beror väl på hur man räknar, i vanlig ordning. Om 10 miljarder kr enbart är inköpspris så blir det förstås dyrare än så om man ska räkna in underhåll etc. Att andra försvarssatsningar drabbas av detta ser jag nästan som självklart, för även om försvaret väl har fått ökad budget så lär det väl inte täcka kostnaden för inköp helt. Man lär få prioritera.
 4. Luftvärn - nuvarande och framtida behov?

  Jo, det som talar för Patriot är väl förstås också det att det finns rätt många användare av systemet, och att utbudet av robotar kommer att växa i framtiden. Hur som helst så lär det inte bli många robotar som köps in, men där kanske också valet av ett amerikanskt system spelar in. Det kanske är lättare att få snabbleverans därifrån än från Frankrike om det behovet uppkommer.
 5. Luftvärn - nuvarande och framtida behov?

  Spännande. Enligt FMV är affären beräknad till ca 10 miljarder kronor. Enligt SVTText sägs det vara "fyra enheter med tolv lavetter" som ska inköpas. Där verkar man påstå att kostnad för robotar och underhåll tillkommer, men det låter lite vagt. Nå, det lär väl knappast bli mer än 50-100 robotar som köps in ändå.
 6. Svenska ubåtsvapnet

  Hur är det med de grekiska AIP-ubåtarna, är de operativa? Man hotade väl med en rejäl stämning för några år sedan i alla fall när det gällde Typ-214 ubåtarna. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/10895239/Greece-sues-for-7-billion-euros-over-German-submarines-that-have-never-sailed.html När det gäller anslag så har väl Grekland rätt länge lagt förhållandevis mycket pengar på försvaret, men mycket ska tydligen vara för löner och personalkostnader. Jag vet inte hur mycket man har skurit i anslagen under krisen. Delvis kanske man ser det som prioriterat, men delvis kanske man inte heller vågar göra militären alltför sur över minskade anslag p g a rädsla för en ny militärkupp.
 7. Nu verkar Bulgarien backa från beslutet att skaffa Gripen, och ska titta på flera alternativ igen. https://www.defensenews.com/global/europe/2017/10/23/bulgaria-backpedals-on-saab-gripen-purchase-considers-f-16-and-eurofighter/ Det kan ju också betyda att man egentligen inte har pengar till nya stridsflygplan, men vi får väl se. Man kan väl mycket väl välja Gripen igen, antar jag.
 8. PAK-FA har lyft

  Ytterligare skriverier om att man från indiskt håll är missnöjda med Su-57/PAK-FA. Man får väl för all del ta uppgifterna med en viss nypa salt. https://www.defensenews.com/air/2017/10/20/indian-air-force-wants-out-of-fighter-program-with-russia/
 9. Stämmer dessa uppgifter så torde det väl vara komplett vansinne för Botswana att köpa Gripen. Här påstås att piloterna flyger ca 3h/ månad i medeltal med F-5:orna. http://www.sundaystandard.info/bdf-command-recommended-f5-upgrade-–-khama-ignores-advice Köper man Gripen (eller FA-50 för den delen) så lär de väl mest bli stående på marken. EDIT: frågan är väl dock om man verkligen kan uppgradera de F-5:or som Botswana har i dagsläget speciellt enkelt eller billigt som verkar påstås i artikeln.
 10. Ah, det missade jag. Tack för påpekandet.
 11. Har inte tidigare eventuella affärer med Kroatien handlat om leasing snarare än köp? Det har väl tidigare stupat på ekonomi, vad jag har förstått. Undrar verkligen om det är så annorlunda nu, men vi får väl se. Kroatien har väl ca hälften av försvarsbudgeten som Tjeckien har, och även Ungern verkar satsa ca 1,2 miljarder dollar per år på försvaret jämfört med Kroatiens ca 600 miljoner. Man undrar ju om Kroatien har utrymme för köp av 18 Gripenplan plus flygkostnader i den budgeten. Men vi får väl som sagt se. På andra MÖP-forum så sägs det att begagnade israeliska F-16 möjligen kan vara på tapeten, de har väl erbjudit ett antal till försäljning. De borde väl dock ha flugits rätt mycket, och kanske kräver en hel del underhåll före en eventuell affär.
 12. SAAB bygger nytt skolflygplan

  Om Boeing+Saab vinner ordern så kommer tydligen all av Saabs tillverkning av detta projekt att hamna i USA. Men det kanske var sagt från början. http://www.dagensnaringsliv.se/20170918/136337/saab-lagger-flygplanstillverkning-i-usa
 13. Med tanke på att Försvarsmakten inte kunde hantera en 20% ökning av frivilliga (500 st) som ville mönstra innan värnplikten återaktiverades så är väl frågan om det enbart var så att man inte kunde hitta frivilliga. Det låter som om man hade en något underdimensionerad organisation för att testa sökande. Det är ju lite självförvållat i så fall.
 14. Kan ju vara, men jag måste säga att jag för min del har hört talas om någon som inte har fått ett jobb p g a ej genomförd värnplikt. Jag har däremot hört om folk som på anställningsintervju har fått frågan varför de har slösat bort tid på att genomföra längre värnplikt än vad de har behövt. Sedan är det väl inte heller så att man absolut måste ha lärt sig att passa tider eller "arbeta i team" enbart för att man har genomförd värnplikt. Nå, jag citerar en svar jag fick på ett annat forum igen, jag tror att det är en rätt bra sammanfattning när det gäller detta med värnplikt som meriterande för yrkeslivet. http://forum.vof.se/viewtopic.php?p=709541#p709541
 15. Om få gör lumpen kanske det är en bättre merit än om alla gör den, det är sant. Men det skulle vara intressant att faktiskt se någon slags studie/utvärdering på att dessa påståenden stämmer. Speciellt som den enda faktiska undersökning kring detta som jag har sett verkar visa rätt tydligt att de som gör lumpen har sämre löneutveckling än de som inte gör den. Det är iofs en rätt gamla brittisk undersökning från när man hade värnplikt där, men i alla fall. Anekdot: De rekryterare som jag har pratat med har väl mest sagt att man ska ha med värnpliktstjänstgöring (om den ska vara med) för att inte ha en lucka i CV:t. men menar väl att den i sig inte är en merit.
×