Jump to content

Harzdorf

Nivå 9
 • Content count

  24
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About Harzdorf

 • Rank
  Menig

Profile Information

 • Kön
  Man

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Gör GMU nu.
 • Placering/Tjänst
  Vagnsbesättning
 1. Comtac XP i FM

  Skillnaden mellan Com-Tac XP och XPI är, vad jag märkt,att man använder en röst istället för pip, t.ex. power on istället för att det piper, och attman har tillgång till en meny för att ställa in olika inställningar.
 2. Varför är regnstället grått?

  Men M/90 splittermönstret ska väl ändå ge en fördel när det kommer till maskering och annat? Annars vore det ju helt onödigt att använda M/90 till den vanliga fältuniformen.
 3. Nånting jag undrat sedan jag ryckt in är varför regnstället vi har på oss är grått. Det känns som man förlorar rätt mycket på att ha ett enfärgat regnställ som täcker hela kroppen och gör att man lyser upp. Varför är regnstället inte gjort i t.ex. M/90, eller något sorts olive drab?
 4. Framtidens eldhandvapen för FM

  Har fått den infon från någon som inte är direkt involverad i framtagandet av det, så det kan såklart bara vara rykten. Själv så känns det som om det tilläget bara skulle lägga på onödig vikt å ett redan för tungt vapen.
 5. Vad gör man som vagnchef på 122?

  Såsom jag(som ska göra utbildning till Vagnchef/Förare Stridsfordon på P4) fått det förklarat för mig kommer du under befattningsutbildningen bli utvald av befäl till antingen vagnchef eller förare, beroende på vad du är lämplig för. Du kommer nog inte växla emellan de olika befattningarna. Vagnchefen är den som ger ut order till resten av besättningen, och kommunicerar med resten av plutonens vagnar.
 6. Framtidens eldhandvapen för FM

  Jag har fått höra att man är i färd med att ta fram en ny version av Ak 5. Denna ska tydligen både inkludera nytt RPS men också bajonettfäste efter britternas användning av bajonett i Afghanistan.
 7. Roliga citat och uttryck från befälen

  Kan även bekräfta att dessa utryck är vid liv hos era grannar. Några utryck som jag samlat på mig. Lt J till rekryt som tappat bort KLAS : "Du är en dålig människa, men det ska vi åtgärda." Fk P: "Totalt jävla underkänt" och en bra förmåga att säga "MANÖVER" mitt i en mening till grannplutonen, för att sedan direkt plocka upp meningen igen. Sgt C: "Att springa är ett flyktbeteende"
 8. Automatkarbin 5 David

  Ok, då vet jag! Tack för svar!
 9. Automatkarbin 5 David

  Såg du om stridsfordonsfolket också hade det?
 10. Automatkarbin 5 David

  Nu såhär 10 år senare undrar jag vilka som har Ak 5D? Ska rycka in som vagnsbesättning, så skulle vara trevligt och veta om jag kommer få ut det här vapnet.
 11. Förberedelser mentalt inför GU

  Känslan av att aldrig kunna vara själv ska tydligen vara det som ska vara den största omställningen. Kanske naivt men för mig låter det inte jättejobbigt, men det kanske är lätt för mig att säga nu.
 12. Det är mycket prat här om hur man bäst förbereder sig fysiskt, men hur ger man sig själv de bästa fördelarna psykiskt inför GU? Hur underlättar man bäst för förändring från civil till militär, och vad kommer att vara jobbigast mentalt under de första månaderna?
 13. Vilka regementen skulle ni helst vilja se återuppstå?

  Vad lider vi brist på i Sverige? Har vi nog med logistik, understöd och är det de stridsinriktade förbanden vi behöver utöka? eller är det tvärtom? (Inb4 "vi behöver öka allt")
 14. Vilka regementen skulle ni helst vilja se återuppstå?

  Det har ju varit snack om nyinköp av luftvärn, Patriot/Aster, så ett nytt LV-regemente vore nog inte osannolikt.
 15. Försvarets ekonomiska utveckling verkar ju nu iallafall ha gått ifrån ett fritt fall till att någorlunda stabiliseras. I och med det försämrade säkerhetsläget tror jag att vi kommer se en ökning i budgeten, vilket borde resultera i en ökad militär numerär. Vad jag då undrar är, vilka regementen, som lades ner under 90-och-00-talet vill ni eller tror ni kommer återuppstå från genomförandegruppens härjningar? För att sätta igång diskussionen tror jag att P18 på Gotland kommer återuppstå. Vi har ju redan 18. Stridsgruppen där, och jag skulle bli förvånad om denna inte blir P18, som får ta hand om sin egen personalförsörjning, istället för att komma ifrån P4. Vad tror ni? Eller vad vill ni se återuppstå, av strategiska betänkligheter eller bara ren och skär nostalgi?
×