Chassi

Nivå 6
 • Content count

  2,279
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

About Chassi

 • Rank
  Fanjunkare
 • Birthday 11/05/1987

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  sverige

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Pansar
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Mekskkompani 90 NBG
 • Detaljer Grundutbildning
  Mek strf90 Chassi, 06/07, P-Bat I19
 • Placering/Tjänst
  Mekaniker/Tekniker

Recent Profile Visitors

544 profile views
 1. Sen är ju begreppet veteran ett relativt löst begrepp med en vid applicerbarhet. Man behöver inte ens ha varit i skarp tjänst för att kunna kallas veteran.
 2. Det är väl lättare att förklara vad man menar och avsikten om man pratar om utbildningsregementen,.
 3. Det känns lite skevt att prata om regementen då det bör handla om förmågor, men men. Jag vill se att Lv3 återupprättas med ansvar för ett detachement på Gotland, dels pgra sin strategiska placering och relativa närhet till Mellansverige och Gotland. Ett luftvärnsförband i Boden som inte nödvändigtvis är av regementes organisation. Flygplatsen på Frösön återtas i bruk och möjligtvis med helikopterverksamhet, om inte det är möjligt vill jag se ett markförband i Östersund men att flygplatsen delvis åter-militariseras. Ett till Amfibieförband förlagt till södra Sverige.
 4. Soft nose kan ju helt enkelt innebära att den svampar upp snabbt vid träff och eftersom det är en hålspetskula så låter det troligt att det är det som åsyftas.
 5. Rent spontant skulle jag säga att det handlar om lite färsäljningstrix, "mixed alloy" behöver inte vara knepigare än att man vill påstå att kulan har en "speciell" legering vilket ju kan stämma, är den homogen i ett material undrar jag? Mosquito-nosed skulle jag gissa på är helt enkelt för att den är spetsig likt en helmantlad spetskula.
 6. Ja alltså nu återgår försvaret till att utbilda förband ist för att som de senaste åren ha utbildat individer. Det ska återigen finnas färdiga krigsplacerade förband i listorna. Förhoppningsvis ger värnpliktsutbildningen mersmak som gör att några efter vpl söker till officersutbildning och eller söker anställning som GSS/K Värnplikt återinförs för att ny försvarsinriktning mer eller mindre kräver det.
 7. I regel är det inte problem med att få folk att göra rekryt, däremot att få folk kvar i verksamheten under och efteråt skapar problem, majoriteten som slutar gör det främst för att soldatyrket inte var så roligt, lite beroende på befattning så kan det ju vara ett enformigt jobb eller ett stimulerande och meriterande. Det är förstås svårt att göra en skaplig lönenivå, ja ingångslönen är för låg det säger jag inget om, men hur motiveras en avsevärt högre lön? Försvarsmakten har också en hel del soldater som inte heller lever utefter sina ekonomiska förutsättningar, jag tänker framförallt på resor mellan hemorten och förbandet, det är mycket vanligt med soldater idag som har familj och vänner 25-50 mil ifrån förbandet de jobbar på. Någonstans får man ju fatta beslut om att en anställning på ett förband långt hemifrån med dålig lön är något för mig, eller om jag kanske kan leva ett bättre liv på hemorten med någon annan syssla, det går inte att göra dumma prioriteringar och sen klaga på någon annan över ens dumma beslut. Vilken lön ska en vanlig skyttesoldat på livbataljon ha som främst sitter i en vaktkur på K1/LG eller står och vaktar någon utav slotten? Ska den soldaten ha samma grundlön som tex en tekniskt mer krävande befattning på tex en korvett eller en spaningsradar?
 8. Ja det är stort, men inte jättelämpligt för mekaniserade förband i större skala, mycket skog, brukade åkrar och civila.
 9. Varför ska vi märka ut vår fordon, en tejpremsa på vindrutan med förbandbeteckningar på må räcka.
 10. Nja nu är det väl så, att pliktad tjänstgöring kan åberopas vid tex avtalsenlig KFÖ men med förutsättning att ledighetsansökan kommer in till arbetsgivaren 6 månader innan. Till en vanlig "kompaniövning" övning så duger det knappast med ett intyg några veckor innan, du kan enligt rådande avtal inte pliktas att delta en helg.
 11. En del tycker det är roligt att måla på våra nya pb8 med sprayburk och schabloner
 12. Nog finns möjligheten att pliktutbilda + 4000 man om året men inte i dagsläget, det blir för ansträngt att hålla gss/k & t förband parallellt med pliktutbildning, gss/t försvinner till största del och möjliggör att värnplikt kan träda in.
 13. Kan inte på något sätt se hur det skulle vara skillnad mellan att skjuta skarpt med HV soldater kontra hålla i skjututbildning för GUF. Samma styrdokument och behörighet bör gälla och för att du ska kunna hålla skjutning med någon av de så ska du vara förordnad skjutledare av försvarsmakten. Det jag tror när jag läst om kursen på "frivilligutbildning.se" är att du får kompetens att delta som instruktör vid skjutning men inte som ansvarig skjutledare, för det krävs skjutledarutbildning, du får så att säga biträda en skjutledare vid skjututbildning utav GU-F elever. Jag förstår dock inte vad som egentligen är poängen om det är så.
 14. Nu får du gärna upplysa mig om vilken organisation du avser utöka, värnplikten eller officerskåren för en ökad omsättning utav utbildad personal kommer också öka antalet ansökningar till officersprogrammet. Det är en fördel med värnplikt som GSS inte klarat på samma sätt. Ni får inte heller glömma varför värnplikt återinförs, inte för att försöka lösa personalproblematiken utan därför att den nya försvarsinriktningen ställer krav på utbildade och övade förband, vilket inte kan lösas med dagens individuella utbildningssystem utan där behövs värnplikt. Att det fattas officerare är ju ett resultat av att värnplikten gjordes vilande 2010, och det tar ju som ni vet minst 3 år att bli officer, så om 3-4 år får vi se igen hur det har blivit, då har man förhoppningsvis kunnat rekrytera reservare och fd officerare tillbaka i aktiv tjänst.