Jump to content

Chassi

Nivå 6
 • Content count

  2,318
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Chassi last won the day on October 17

Chassi had the most liked content!

Community Reputation

89 Excellent

About Chassi

 • Rank
  Fanjunkare
 • Birthday 11/05/1987

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  sverige

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Pansar
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Mekskkompani 90 NBG
 • Detaljer Grundutbildning
  Mek strf90 Chassi, 06/07, P-Bat I19
 • Placering/Tjänst
  Mekaniker/Tekniker

Recent Profile Visitors

773 profile views
 1. Inget av p18 gamla byggnader är kvar till Försvarsmakten nej, men nytt håller på och byggas.
 2. Hemvärnets Personbil 8 (PB 8)

  Ja jo men det är ungefär det jag misstänkt, det är ungefär det jag skrev ovan att den jobbar mer eller mindre med lågväxel (Low Range till höger) och antispinn regleringen.
 3. Hemvärnets Personbil 8 (PB 8)

  Innan jag ringer till mercedes och frågar så frågar jag här. Det har framgått i flera skrifter inför leveransen av Pb8 och på flera sidor på nätet att bilen har låsningsbar differential, jag har dock inte på något sätt kunna hitta något som stödjer detta och det är en frekvent uppkommen fråga på Pb8-utbildningarna men där det är svårt att få konkreta svar. Bakaxeln skulle kunna vara låsningsbar men det finns varken reglage eller elektrisk utrustning som verkar ha med just det att göra, min teori är att den har någon form av lamell/slungdiffsystem men om det vore lamelldiff ör det stå något om aktuell olja till bakaxeln vilket det i nuläget inte gör, därför tror jag att diffen är ospärrad och istället jobbar bilen med 4x4 i kombination med lågväxel och antispinnsystemet. Är det någon som med säkerhet kan svara på hur bakaxeln fungerar?
 4. Varför är regnstället grått?

  Jag tror även att den ton av grått som är på regnkläderna är något mer gångbart över hela året än om man skulle gått omkring i helgrönt, med stridsutrustningen utanpå regnkläderna försvinner också en del av den enhetligt gråa färgen.
 5. Berätta gärna mer. jag är inte övertygad.
 6. Varför är regnstället grått?

  Det handlar till stor del om att klä folk på samma sätt så man får en tillhörighet och man kan urskilja folk på klädseln, sen är ju iof M90 ett mönster som är framtaget med speciell eftertanke. man kan annars jämföra många länders kamouflage som i många fall är helt omöjliga att förstå sig på då mönstren inte alls verkar ha tagits fram för att fungera som effektiv maskering i terräng.
 7. Nu är det ju lite orättvis jämförelse då krsk90 är ett allmänt skydd för den stora massan (värnpliktsarmén). Krsk94 har ju främst varit förbehållet utlandsstyrkor och viss fordonspersonal. Även krsk12 är ett skydd avsett för mindre volymer, utlandsstyrkor och de få förband vi fortfarande har kvar på hemmaplan. Inget utav ovanstående skyddar mot finkalibrig eld om inte västarna tilläggsutrustas med ökat skydd, för hemvärnets behov och den stora personalvolym det handlar om är krsk90 fortfarande dugligt. Hjälmen är inte heller skottsäker men man vill ju inte vara utan den.
 8. Kroppskyddet hänger i garderoben tills det blir allvar, med några få undantag.
 9. Jag tror ni helt missar poängen, dvs det ingångsvärde som läggs på respektive förband. Man kan antaga att HV inte kommer möta vare sig pansar eller flygstridskrafter och indirekt eld i större utsträckning och inte heller dimensioneras för motsvarande, inte heller har förmåga att strida med uthållighet. Matematiken är enkel, varför bör manöverbataljonerna vara splitterskyddade, varför behöver inte HVbataljonerna nödvändigtvis vara det? Att trossfunktioner och i viss mån även stabsfunktioner kan bli beskjutna är inte helt otroligt, snarare en planeringsförutsättning. Varken stab eller tross står ju still på samma punkt utan följer efter förbanden och är då mål för beskjutning. Bakre förband och främre förband, i min värld är det solklart att det tolkas utifrån förbandens primära uppgift eller verksamhetsområde, inte vad det för tillfället råkar ägna sig åt.
 10. Ett förband som frekvent antas vara i strid eller i närheten utav strid eller kommer söka upp fienden anser jag är ett förband som är ett främre förband det inbegriper även de bakre delarna utav de förbandet men som kan antas finnas ganska nära de förband som slåss mot fienden. Dvs även trossfunktioner och stabsfunktioner inom exempelvis en pansarbataljon. HV har inga sådana förväntningar eller större förmågor övht så att kalla hemvärnet för ett förband långt fram är bara töntigt, att även hemvärnsförband kan hamna i strid är en sak men det gör dem inte till det "främre" I den bemärkelsen skulle även högvakten kunna hamna i strid och bli kallat för ett framskjutet förband.
 11. Jag tänker ju först och främst på stridsbåtarna. Men sedan är jag säker på att inte alla fordon inom manöverbataljonerna är splitterskyddade även om situationen förstås ser mycket bättre ut nu än för 5-6 år sedan. Jag har dock just för tillfället för dålig insyn i hur splitterskyddad fordonsparken rent generellt är. Det fråntar dock inte det faktum att HV i mångt och mycket ses som ett bakre förband och är utrustat därefter. Sen om fienden för tillfället skulle attackera ett hv förband som bevakar en mast så blir inte det förbanden per automatik ett främre förband.
 12. Menar du att HV rent generellt sett är ett "främre" förband, vad grundar du isf det på? Jag tycker dock att mitt resonemang om att det redan finns förband med större behov utav splitterskydd som idag inte redan har det som står på förtur före HV.
 13. Farligt gods

  Är inte det en produkt i klass 3? Är det inte typ en poäng per liter ?
 14. Du verkar ju ha begränsad insyn i hemvärnets system minst sagt. Nu är ju personalomsättningen inom hemvärnet inte så att chefsbefattningar och högre befattningar byts ut i takt med värnpliktsavgångar eller varje gång någon Gss eller officer slutar. Hela idén med hemvärnet och frivilligheten bygger ju på att man fortbildar sig frivilligt under en längre tid och under ett långvarigt engagemang, det handlar snarare om att man behöver motivera folk till engagemang än att tro att Försvarsmakten i övrigt ska erbjuda färdigutbildade människor. Kraven på frivilliga idag ökar generellt över tiden så det är inte konstigt att detta är ett problem, man kan fråga sig var gränsen för frivillighet går någonstans.
 15. Jag förstår att det är svårt att se möjligheterna när allt anses vara omöjligt.
×