Jump to content

Chassi

Nivå 6
 • Content count

  2,358
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Chassi last won the day on November 8 2017

Chassi had the most liked content!

Community Reputation

90 Excellent

About Chassi

 • Rank
  Fanjunkare
 • Birthday 11/05/1987

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  sverige

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Pansar
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Mekskkompani 90 NBG
 • Detaljer Grundutbildning
  Mek strf90 Chassi, 06/07, P-Bat I19
 • Placering/Tjänst
  Mekaniker/Tekniker

Recent Profile Visitors

1,087 profile views
 1. Hej. Hur går man tillväga för att söka utlandstjänst om man sedan tidigare inte är anställd som vare sig GSS eller officer, utlandsförbanden lider ju utav vakanser även dem så behovet finns ju, bla har ju hemvärnssoldater blivit rekryterade och fått åka. Det är ju inte lika enkelt nu som tidigare då alla tjänster lades ut som sökbara på försvarsmaktens hemsida.
 2. Men så beror det lite på att det inte är vidare uppstyrt i hemvärnshandboken vad som "krävs" för att få utmärkelser, det är lämnat för bedömning av respektive råd. Förtjäna är ju också ett vitt begrepp utan vidare gränsdragning.
 3. Lastbilsförare

  Något jag har lärt mig under de år jag utbildat fordonsförare är att de måste får köra, köra och åter köra för att bli bra på det. Lastbil är ett stort, långt, tungt och brett fordon som kräver lite finess, och det får man ju fler timmar man kör. Sen är det ju inte lastbilsutbildningen i sig som är 11 månader lång.
 4. Någon som har något att inflika i tråden, nu drygt 10 år senare. Fungerar medaljutdelningen på era förband?
 5. Rent spontant NEJ, med dagens regelverk är detta en mycket omständlig procedur, och det som behövs i förarbete för att det ska göras möjligt är inte värt för enbart en skjutning för en person. Glöm bort och tänk på något annat
 6. Identifikation av medaljer.

  Halloj. Jag behöver hjälp med att identifiera förkortningar på tilldelade medaljer eller liknande, jag forskar lite om en person och har kollat upp denna i en rulla från 30 talet. Där står ett antal förkortningar och jag tror mig lyckas tyda några av dem, medans andra är för mig okända. Jag har även kollat på medalj.se men utan större resultat då man även kan tänka sig att sättet att skriva förkortningarna kan skilja sig åt mellan åren, tänkte kolla här först innan jag tar detta vidare. RSO= Riddare av svärdsorden SvRKSM= svenska röda korsets silvermedalj? LandstSM= Landstormens silvermedalj Stockh.lfbSM= Stockholms landstormsförbunds silvermedalj RFinl VRO= riddare av finlands vita ros orden URKHk= ? ÖRKOffHt= ? KHS= ? SS= ?
 7. Undrar ja hur många utav de i en värnpliktskull som verkligen har för avsikt att bli akademiker? Undrar hur bra soldater vi får om den största delen istället utgörs utav skoltrötta människor som inte har något slutbetyg från gymnasiet, inte har någon större syn på framtiden och som tycker att allt för stunden går emot en, går säkert att göra en minst lika bra soldat av den personen jämte en akademiker, men förutsättningarna är nog sämre. En del av utbildningen handlar ju om att bryta ner individen och anpassa till en grupp eller sammanhang, något som försvarsmakten varit bra på då samhället i övrigt mer och mer övergår till ett individualiserat samhälle.
 8. Luftvärn - nuvarande och framtida behov?

  Från FMVs håll så har man begärt en dyrare offert, alltså man har spätt på lite extra för att få ett annat förhandlingsutrymme, i den bästa av världar så tillförs lite mer pengar för inköp av patriot så man kan köpa allt enligt offerten. Pengarna man begär i anspråk från FMVs håll är mer än vad man i regel räknar med att kalaset ska kosta, vore synd att ligga för lågt och istället slå i taket. Offerten kommer i Maj och sedan har man 85 dagar på sig att godkänna offerten, mitt i semestern så projektledningen på FMV får ingen semester i år
 9. Har under en tid noterat att flertalet Bandvagnar 206 åker omkring med 1-2 dunkar Tryckolja 051 i bakvagnen, alltså som reservdunkar till hydraulsystemet. Helt övertygad om att man också fyller på 051 när så behövs, antagligen utan att styrsystemet är dränerat på den ursprungliga oljan som det enligt specifikationerna ska vara fyllt med Transmissionsolja A (ATF/Röd olja). Frågan jag ställer är då. Varför användes och föreskrivs som regel en ATF olja till styrsystemet? Är det något negativt förknippat med att styrsystemet fylls med tryckolja 051? (tar systemet skada?) Jag tror ju inte att de båda oljorna på något vis är kompatibla med varandra och "kan" blandas hur som helst, det är ju två helt olika oljor med olika egenskaper. Känner inte heller till något direktiv som medger varken blandning eller att 051 ersätter Trans A.
 10. Luftvärn - nuvarande och framtida behov?

  Man kan ju räkna på 4 batterier, vilket brukar vara det normala, just grupperingsmässigt eller organisatoriskt skiljer sig inte Patriot nämnvärt mycket från Hawk. Ett batteri innehåller. 3 robotlavetter. 1 strömgenerator 1 radar. 1 eldledning. Och hur antennmasterna ingår har jag inte full koll på. Sen får man väl vända på steken, man räknar huvudsakligen med att skjuta mot ballistiska missiler eller liknande vapen då, då behövs ett större antal robotar Den tiden då man i stor utsträckning sköt ner flygplanet är förbi.
 11. Om man inte klarat av eller genomgått gymnasiet kommer man väl som regel inte in på vare sig försvarsmakten eller högskola.
 12. Luftvärn - nuvarande och framtida behov?

  12 lavetter, det blir ju ett riktigt smaskigt luftvärn det, jag tror dessvärre att det blir färre. Vi ska dock fortfarande komma ihåg att något beslut om införande ännu inte är taget, vi har i princip bara beslutat om en offert.
 13. Ja visst, Norge och Danmark har reducerat både officerskår och soldater. Det vi ska komma ihåg med Ukraina är att värnplikten formellt sett upphörde 2013, men dessförinnan har det under flera år skett en avveckling samtidigt som man anställt frivilliga förband. Så 2013 nådde man i princip vägs ände vad gällde värnplikten, angående numerären på pappret så får man ta det med en nypa salt, det manskap som faktiskt gick att använda var starkt begränsat och även om man hade folk så var förbandssättningen och organisationen under all kritik. Det finns en bra liknelse med Sverige där också, här i Sverige pratar vi ju om en numerär på runt 30 000 man, på wikipedia står det tom "Active personel 22,500" hur många av dessa kan sättas in i direkta stridshandlingar, inte så många. Det gäller att tolka vad som står på pappret, efter 2 månaders strider var de anställda ukrainska förbanden med modern utrustning utmattade eller tillintetgjord och reserverna utgjordes till största del av frivilliganslutna eller mobiliserade, men man hade ingen utrustning att ge dessa då man tidigare endast fokuserat på de anställda förbanden.
 14. Vad är det mest korrekta sättet att i text förklara gåvan från en person till en annan person/organisation eller liknande. EDIT: om man tänker sig att det ska stå skrivet på en liten skylt fäst på den aktuella gåvan/prylen. Jag tänker mig två exempel "Gåva från A till B för (tydliggörande ändamål)" "Gåva av A till B för (tydliggörande ändamål)" Eller kan man uttrycka det på något annat vis.
 15. Min uppfattning är det precis motsatta, särskilt efter att ha hört både arméchefen och pratat med chefen luftvärnsregementet (som även satt med i gruppen som utredde värnpliktens vilande 2010). Nuvarande försvarsinriktning kan inte helt försörjas med anställda frivilliga, det krävs lite redundans i ett system som ska fokusera på försvar av eget territorium. Ett försvar som huvudsakligen ska syssla med internationell tjänst så fungerar det frivilliga försvaret, nu är dock målbilden en annan. När inbördeskriget i Ukraina bröt ut hade man nog önskat att man fortfarande haft de värnpliktiga förbanden kvar, då det visade sig mycket snart hur länge anställda förband kan upprätthålla sin uthållighet. EDIT: Det jag också glömde skiva var att det personalförsörjningssystem som använts sedan 2010 inte på långa vägar tillfredsställt behovet av officerare, officerskåren som minskar i ökande takt nu när den gamla kåren inte längre kan stoppas att gå i pension.
×