griffon

Nivå 7
 • Content count

  740
 • Joined

 • Last visited

About griffon

 • Rank
  1:e Sergeant

Contact Methods

 • ICQ
  0
 1. Separat noshjulsstyrning som på t ex Draken, alltså.
 2. Om man inte räknar bort helikopter har det redan hänt. En annan väg att gå är drömmen om en Gripengemensam grundläggande flygutbildning, som i så fall skulle hållas i Sverige. Vilket skulle ha fördelen att Flygvapnet skulle slippa köpa skolflygplan. (Men T-X är väl inte riktigt tänkt som första flygplan, även om det antagligen fungerar?)
 3. Håller med. Kan Finland få köpa JASSM och ATACMS är det svårt att förstå vad som skulle vara så speciellt med Tomahawk att snälla länder som ber att få köpa skulle få avslag i förväg.
 4. Behov: Nja, om det inte är självklart att köpa nåt i den klassen om det inte vinner TX kan man ju undra. Var: USA, kanske?
 5. 7% / 100 uppdrag är faktiskt rätt bra när man annars räknade med 2-4% per attackuppdrag.
 6. Nej, men tanken var att det skulle överleva längre än resten.
 7. Vi får väl se om det blir en period när man flyttar utrustning från det gamla till det nya, för jag gissar att man kontinuerligt uppgraderar sånt. Blir det helt ny utrustning gissar jag att det betalas med FRAs budget.
 8. Flyger hem med en massa hål som inte fabriken satte dit?
 9. Sista stora nybygget torde vara 6300 ton 1996 (fast sektioner kom från andra håll ocks), dvs detta http://www.charterfrakt.se/bright.html Men andra har varit tillbaka i torrdockan på 2000-talet.
 10. Det är snarare räckvidd och uthållighet man ska titta på. (Fast det ser vi av exemplen ovan att det inte heller behöver vara nån jätteskillnad.) Vad gäller besättning tror jag det kommer sig av att det ska finnas plats för "extra" båtar och då förstås deras besättningar.
 11. En rad i Försvarsmaktens årsredovisning gällande uppgradering av stridsfordon 90: "Samtliga vagnar, utom bgbv 90, erhåller torn med kanon."
 12. Borde du inte fråga om den kan starta därifrån? En titt på däck och hur hjulen är upphängda jämfört med de som faktiskt är byggda för det säger "nej".
 13. Granatkastarpansarbandvagn provskjutning för att mäta krafter. http://fmv.se/sv/Nyheter-och-press/Nyheter-fran-FMV/Provskjutning-av-granatkastarpansarbandvagn/
 14. Finns det? Allt modernt med den räckvidden jag kan komma på är mycket mindre och lättare, t ex Brimstone, som har eller ska få sjömålsmod, väger totalt bara hälften av Penguins stridsdel. Men det är väl på nåt sätt rimligt för vill man inte skjuta på längre avstånd är det väl oftast just "båtar" som är målet.
 15. CV9030NL får Iron Fist "Dutch CV90s to become first NATO combat vehicles to receive active protection": http://www.baesystems.com/en/article/dutch-cv90s-to-become-first-nato-combat-vehicles-to-receive-active-protection