weekendwarrior

Nivå 6
 • Content count

  1,883
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

About weekendwarrior

 • Rank
  Fanjunkare
 • Birthday 04/04/1973

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  Haninge
 • Intressen
  Rock och den ska vara hård och tung.
  Motorer och de ska var stora och starka.
  Försvarsmakten i allmänhet, militära fordon och vapen i synnerhet.
  Alltihopa kan sammanfattas som HEAVY METAL!

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Pansar
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Placering/Tjänst
  Robot/Lv
 • Övrig militär verksamhet
  -Sedan 2003; medlem i FBU/FU (har gått en del kurser genom åren). -Sedan 2004; Hemvärnsman i Södertörns HvBat (Amf 1 Berga) (2 år skyttesold ak, 2 år skyttesold ksp, 1 år stf/Gruppchef). Numera endast instruktör/BÖL (fr.o.m. 2010). -Sedan 2007; även instruktör HV ungdom. -2010 leder ungomsverksamheten på bataljonen.
 1. Finns det några riktigt ammunitionskunniga här? Jag diskuterar 9x19 mm parabellum/Luger med några "förståsejpåare"... Jag hittar ingen annan information än att parabellum/Luger (benämns även 9 mm NATO i vissa sammanhang) är en standard vad det gäller patronens längd, hylsans längd, hylsans och kulans diameter och alla andra specifikationer som styr de yttre dimensionerna och form, så att patronen passar i alla vapen för patrontypen. Finns det några andra specifikationer som styr om patronen ska kallas parabellum/Luger eller inte? Är det rätt att kalla 9 mm m/39 för en 9 mm parabellum-patron? Är det rätt att kalla 9 mm m/39B för en parabellumpatron eller version av parabellumpatron?
 2. Det är inte bara FM's bemanningsproblem som tycks påverka utan även var militära försvarsresurser och förband ska finnas tillgängliga. Dagens miniförsvar gör att det blir väldigt glest mellan förbanden geografiskt sett om man inte räknar med Hemvärnet. Jag tror då att man gärna vill se att det finns en högre förmåga än enbart bevakning där stora luckor täpps av Hemvärnsförband, med långt till FM's mer kvalificerade och tyngre utrustade förband.
 3. Försvarssamarbete avskräckte Sovjet I en ny dokumentärfilm gör marinofficerarna som var med under ubåtsincidenten med U137 nya tolkningar av det som hände under de intensiva dagarna. Kommendör Björn Hamilton och överstelöjtnant Rolf Lindén, ligger bakom den nya dokumentärfilmen Kalla kriget del 4, som ges ut av Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/marinofficerarna-som-skramde-slag-pa-ryssen?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20170310%3Amarinofficerarna-som-skramde-slag-pa-ryssen%3Anyh
 4. Det är väl lika realistiskt/orealistiskt som att alla andra förband ska åka splitterskyddat.
 5. Det jag tycker man i första hand borde göra och helst ha gjort tidigare är att byta ut alla bensinare mot dieslar och då gärna även med tilläggsfunktionen att kunna spärra diffarna. Skulle man göra en storsatsning på försvaret så ser jag gärna att man börjar se på detta med splitterskyddad transport för Hemvärnet, då med Bv 308/309 som ett möjligt alternativ jämte något/några hjulgående fordon med splitterskydd. Man skulle kunna börja mjukt med att utrusta en insatspluton per hv-bataljon med splitterskyddade fordon med taklavettmonterad tung kulspruta.
 6. Då ska vi se. ​Adam vagnen är grundversionen den utmärker sig främst genom att den har en låda på framsidan av tornet med en stötdämpare i som hjälper till vid stabiliseringen. ​Bertil har utöver Adam full stabilisering (ingen låda), ett bättre sikte (osäker där), och på de främre bärhjulen finns en hydraulisk dämpning som ska motverka rekyl i fjädringen vid avfyring. ​Ceasar har detsamma som Bertil och utöver det även AC, kSP58 (ist för ksp39) uppepå tornet, bättre sikte, extra kylning på bromsarna, och möjlighet att skjuta programmerbar ammunition (3P). ​Bertil 1 vagnarna är ungefär samma som Ceasar men utan extrapansar (dessa användes i Liberia under en period). ​Finns säkert en del till som skiljer men detta är det jag kommer på rakt av. Tack för info! Är det korrekt uppfattat att det finns både B och B1 alltså?
 7. Ni som kan dessa vagnar får gärna berätta mer om skillnaderna på A, B och C. Är det full stabilisering av kanonen på B jämfört med A? C-modellen har en massa tilläggsskydd vad jag vet, är dåligt påläst på andra skillnader och tilläggsutrustning...
 8. Fan vilket krångel det blev när jag sålde av vagnar för att få plats med nya och köpte utan besättnig...trodde ju det skulle gå att ersätta med de besättningarna jag hade när logementetet blev fullt...
 9. Jag sköt länge på detta, men nu är jag igång sedan ett par veckor tillbaka... Jag har dock inte fattat hur m an ska sikta med artillerivagnar. Ibland skickas skotten i hög bana mot målet och ibland tar det i en vägg trots att jag tycker väggen inte är så hög samt mitt avstånd till väggen borde göra att skottet går över... Ska man invänta medspelares begäran om artilleriunderstöd eller ska man skjuta friskt på eget initiativ?
 10. Tillägg: Under min GU, vilken förövrigt gjordes med ak5, så sa man ingenting om detta vad jag kan minnas, utan det blev mer att man höll vapnet rakt, i alla fall under uppställning.
 11. Utan att ha läst på har jag fått lära mig att det är olika för olika vapen och för mig tycks det som att pipan upp har fortsatt gälla för äldre vapentyper medan pipan ner gällt för senare vapentyper då man insett att det i stridssammanhang är mer logiskt att ha kolven nära axeln och bara höja pipan.
 12. Jag är med i fejsbuckgruppen MÖP, så då borde jag väl vara en...
 13. Mintypen borde då gå enligt svensk beteckning som försvarsladdning.
 14. Teoretiskt sett skulle det kunna ge liknande effekt av direktriktad eld, men det ställer högre krav på precision och målinvisning än för luftbrisader med splitterverkan. Sedan är frågan om vilken av taktikerna som är mest effektivt sett ur perspektivet vilka ammunitionsresurser som används. Kostnaden för pil, rsv-granater och STRIX är antagligen betydligt högre än för motsvarande spräng och i vissa fall även färre lagrade, både i vagn och Sverige totalt, därför är jag tveksam till att bara mata på med en massa pansarbrytande ammunition.
 15. Du har uppenbarligen inte förstått vad min idé går ut på... Vi har haft takslående robot sedan 80-talet, det är inget nytt. RBS 56 är takslående, räckvidd ca 2000 meter. Varför ska man försöka slå ut stridsvagn med vapen man på förhand vet är otillräckliga? En salva med luftbrisad kan man lägga och direkt gå i skydd innan motståndare hinner reagera och när han har reagerat så träffas han av en robot...