Jump to content

weekendwarrior

Nivå 6
 • Content count

  1,889
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

weekendwarrior last won the day on August 21 2014

weekendwarrior had the most liked content!

Community Reputation

69 Excellent

About weekendwarrior

 • Rank
  Fanjunkare
 • Birthday 04/04/1973

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  Haninge
 • Intressen
  Rock och den ska vara hård och tung.
  Motorer och de ska var stora och starka.
  Försvarsmakten i allmänhet, militära fordon och vapen i synnerhet.
  Alltihopa kan sammanfattas som HEAVY METAL!

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Pansar
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Placering/Tjänst
  Robot/Lv
 • Övrig militär verksamhet
  -Sedan 2003; medlem i FBU/FU (har gått en del kurser genom åren). -Sedan 2004; Hemvärnsman i Södertörns HvBat (Amf 1 Berga) (2 år skyttesold ak, 2 år skyttesold ksp, 1 år stf/Gruppchef). Numera endast instruktör/BÖL (fr.o.m. 2010). -Sedan 2007; även instruktör HV ungdom. -2010 leder ungomsverksamheten på bataljonen.
 1. Jag tycker argumenten är intressanta i den här tråden. Många av dem skulle lika gärna ha kunnat användas till att förespråka att Hemvärnet inte borde haft bättre och modernare grejer än kpist och fältuniform m/58 och de borde ha fortsatt att cykeltolka bakom traktor eller att inget förband alls skulle ha tilldelats splitterskyddade fordon, tunga kulsprutor eller robotsystem. Sedan kan jag hålla med om tanken att man kan önska mycket, men vad är realistiskt!?
 2. Vilka regementen skulle ni helst vilja se återuppstå?

  Självklart ser jag helst ett försvar med fokus på att försvara vårt land mot invasion istället för fokus på långbortistan-insatser. Jag anser att 90-talets nivå är realistisk.
 3. Vilka regementen skulle ni helst vilja se återuppstå?

  Fast jag avsåg ingen ort, utan en region. A1 har legat i Stockholm (Valhallavägen), Rissne (Sundbyberg) och i Linköping. A5 låg ursprungligen i Uppsala, men namnet från det nedlagda regementet upptogs senare av Norrbottens artillerikår. Således kan såväl A1 som A5 med viss logik återanvändas som namn för ett artilleriregemente i mellansverige.
 4. Vilka regementen skulle ni helst vilja se återuppstå?

  För ett artilleriregemente i mellersta försvarsområdet kan man logiskt och lämpligtvis återanvända en beteckning från gamla nedlagda regementen i regionen, även om det inte placeras på samma ort. Därav föreslog jag A1 eller A5 för detta. Detsamma gäller luftvärnsregementen i norra försvarsområdet där jag föreslår Lv5 eller Lv7.
 5. Vilka regementen skulle ni helst vilja se återuppstå?

  Innan jag börjar rabbla regementen ska jag motivera det med ett syfte, eftersom det så tydligt efterfrågats... Jag har en vision om en ny, större och starkare försvarsmakt, geografiskt uppdelat i 4 militär-/försvars-områden. Norra, mellersta, södra och Gotland. Samtliga av dessa ska vara självförsörjande vad det gäller utbildning, övningsområden, infrastruktur och förråd för såväl utbildning som fullskalig mobilisering inom pansar, infanteri/mek inf, stridsflyg, luftvärn, artilleri, amfibie, armé- och marina helikopterförband. Antalet lednings-, träng- och ingenjörsregementen skulle kunna begränsas till 1-2 av vardera för hela landet. Några regementen och utbildningsflottiljer som då återupprättas: Armén: A1 eller A5 A7 A4 eller A8 A6 I6, I7, I9, I12, I15, I16, I17 eller I20 I19, I20, I21 eller I22 Ing1 Ing3 LV2 LV3 LV5 eller LV7 P5 P10 P18 T2 och/eller T3 eller T5 Marinen (baser och utbildningsflottiljer): Kustartilleriregementena i Karlskrona, Stockholm, Fårösund, Göteborg och Härnösand återuppstår som Amfibieregementen och dess krigsorganisation tillförs då en tung amfibieskyttebataljon med rb 15, kraftfullt luftvärn och tungt markstridsunderstöd. Karlskrona - Örlogsskola och andra ytstridsflottiljen Stockholm/Berga/Muskö - Undervattensstridsskola (ubåt, A-dyk och röjdyk), ubåtsstridsflottiljen och första ytstridsflottiljen. Göteborg/Älvsborg - Örlogsbas väst med tredje ytstridsflottiljen. Samgrupperas med Amf4. Flygvapnet: F2 (samgrupperas med LSS).
 6. Så vad är den stora skillnaden mellan det försvar man planerade för 2010-2011 och Insatsorganisation 14? När formulerades och planerades Insatsorganisation 14 från första början?
 7. 9 mm ammunition och vapen

  Finns det några riktigt ammunitionskunniga här? Jag diskuterar 9x19 mm parabellum/Luger med några "förståsejpåare"... Jag hittar ingen annan information än att parabellum/Luger (benämns även 9 mm NATO i vissa sammanhang) är en standard vad det gäller patronens längd, hylsans längd, hylsans och kulans diameter och alla andra specifikationer som styr de yttre dimensionerna och form, så att patronen passar i alla vapen för patrontypen. Finns det några andra specifikationer som styr om patronen ska kallas parabellum/Luger eller inte? Är det rätt att kalla 9 mm m/39 för en 9 mm parabellum-patron? Är det rätt att kalla 9 mm m/39B för en parabellumpatron eller version av parabellumpatron?
 8. Det är inte bara FM's bemanningsproblem som tycks påverka utan även var militära försvarsresurser och förband ska finnas tillgängliga. Dagens miniförsvar gör att det blir väldigt glest mellan förbanden geografiskt sett om man inte räknar med Hemvärnet. Jag tror då att man gärna vill se att det finns en högre förmåga än enbart bevakning där stora luckor täpps av Hemvärnsförband, med långt till FM's mer kvalificerade och tyngre utrustade förband.
 9. U137, 30år sedan

  Försvarssamarbete avskräckte Sovjet I en ny dokumentärfilm gör marinofficerarna som var med under ubåtsincidenten med U137 nya tolkningar av det som hände under de intensiva dagarna. Kommendör Björn Hamilton och överstelöjtnant Rolf Lindén, ligger bakom den nya dokumentärfilmen Kalla kriget del 4, som ges ut av Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/marinofficerarna-som-skramde-slag-pa-ryssen?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20170310%3Amarinofficerarna-som-skramde-slag-pa-ryssen%3Anyh
 10. Det är väl lika realistiskt/orealistiskt som att alla andra förband ska åka splitterskyddat.
 11. Det jag tycker man i första hand borde göra och helst ha gjort tidigare är att byta ut alla bensinare mot dieslar och då gärna även med tilläggsfunktionen att kunna spärra diffarna. Skulle man göra en storsatsning på försvaret så ser jag gärna att man börjar se på detta med splitterskyddad transport för Hemvärnet, då med Bv 308/309 som ett möjligt alternativ jämte något/några hjulgående fordon med splitterskydd. Man skulle kunna börja mjukt med att utrusta en insatspluton per hv-bataljon med splitterskyddade fordon med taklavettmonterad tung kulspruta.
 12. Strf 90 - Stridsfordon 90 (CV90)

  Då ska vi se. ​Adam vagnen är grundversionen den utmärker sig främst genom att den har en låda på framsidan av tornet med en stötdämpare i som hjälper till vid stabiliseringen. ​Bertil har utöver Adam full stabilisering (ingen låda), ett bättre sikte (osäker där), och på de främre bärhjulen finns en hydraulisk dämpning som ska motverka rekyl i fjädringen vid avfyring. ​Ceasar har detsamma som Bertil och utöver det även AC, kSP58 (ist för ksp39) uppepå tornet, bättre sikte, extra kylning på bromsarna, och möjlighet att skjuta programmerbar ammunition (3P). ​Bertil 1 vagnarna är ungefär samma som Ceasar men utan extrapansar (dessa användes i Liberia under en period). ​Finns säkert en del till som skiljer men detta är det jag kommer på rakt av. Tack för info! Är det korrekt uppfattat att det finns både B och B1 alltså?
 13. Strf 90 - Stridsfordon 90 (CV90)

  Ni som kan dessa vagnar får gärna berätta mer om skillnaderna på A, B och C. Är det full stabilisering av kanonen på B jämfört med A? C-modellen har en massa tilläggsskydd vad jag vet, är dåligt påläst på andra skillnader och tilläggsutrustning...
 14. World of tanks

  Fan vilket krångel det blev när jag sålde av vagnar för att få plats med nya och köpte utan besättnig...trodde ju det skulle gå att ersätta med de besättningarna jag hade när logementetet blev fullt...
 15. World of tanks

  Jag sköt länge på detta, men nu är jag igång sedan ett par veckor tillbaka... Jag har dock inte fattat hur m an ska sikta med artillerivagnar. Ibland skickas skotten i hög bana mot målet och ibland tar det i en vägg trots att jag tycker väggen inte är så hög samt mitt avstånd till väggen borde göra att skottet går över... Ska man invänta medspelares begäran om artilleriunderstöd eller ska man skjuta friskt på eget initiativ?
×