Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Andtryggve

  Storbritannien visar nya stridsflygplanet Tempest

  Intressant, och det gav säkert en del data. Frågan är väl om man har koll på var dessa data finns idag. De personer som arbetade med detta projekt är väl i allmänhet pensionerade eller döda vid det här laget om projektet bröts 1987. Det är inte helt säkert att det är så lätt att bygga vidare på det såhär 30 år senare. Jämför med problemen som NASA hade när de skulle skicka landare till Mars för första gången på 20 år, och de som hade jobbat med Viking-programmet var pensionerade eller döda.
 3. Today
 4. Under måndagen råder det febril aktivitet på flera förband runt om i landet. Cirka 1 200 rekryter rycker nämligen in för att genomföra den militära grundutbildningen. – Jag tycker om att bygga och meka och valde därför mekaniker på mönstringen. Att utbildningen genomförs under plikt spelar ingen roll, när jag ger mig in i något så slutför jag det, säger Maja Olsson som påbörjar utbildningen vid Göta ingenjörregemente i Eksjö. Utöver Maja Olsson från Avesta är det i Eksjö ytterligare 55 rekryter som nu kommer att utbildas till gruppchefer, mekaniker, stridssjukvårdare och sjukvårdssoldater. Ludvig Delvret berättar om varför han nu står på kaserngården. – Jag blev kallad till mönstring och baserat på mina resultat blev jag rekommenderad tjänsten som gruppchef. Jag vill inte plugga vidare direkt efter gymnasiet och då kändes det här som en bra grej, och som något bra att ha på sitt CV i framtiden. Till Södra skånska regementet anlände 151 förväntansfulla rekryter. Det är den första kullen på Södra skånska regementet som omfattas av plikt sedan värnplikten lades vilande för närmare 10 år sedan. – Jag är uttagen mot vagnchef på stridsfordon som var mitt förstahandsval. Jag har varit intresserad av att göra en grundutbildning och kanske att ta en anställning efter utbildningen, säger Evelina Lööf som har elva månaders utbildning framför sig på Södra skånska regementet. Senare i år blir det ytterligare tre tillfällen då rekryter rycker in för grundutbildning runt om i landet. Det sker den 30 juli, 20 augusti och 17 september. Bilder Läs hela inlägget här >>
 5. Andtryggve

  Storbritannien visar nya stridsflygplanet Tempest

  Rent beräkningsmässigt så är det nog lättare, men om man som tillverkare inte har utvecklat stealthsystem tidigare så lär man ha större problem med det än de tillverkare som har erfarenhet från tidigare projekt. Det lär ta mer tid, kosta mera pengar, och kanske också ge sämre resultat om man jämför med någon som redan har erfarenhet av att tillverka stealthflygplan. Det verkar ju t ex inte gå något vidare för ryssarna med Su-57. Ingen vet väl riktigt hur det går för kineserna med deras projekt, men gissningsvis så har även de en del "nybörjarproblem". Japan har ju också ett testprojekt för stealthflygplan, gissningsvis just för att få erfarenhet av tekniken. Samma sak lär gälla för andra tillverkare. Det är säkert lättare än det var på 1980-talet, men det är nog fortfarande svårt och dyrt om man inte har gjort det förut.
 6. darkjak

  Storbritannien visar nya stridsflygplanet Tempest

  Fast är Stealth så extremt avancerat att utveckla nuförtiden? Tror att kostnaderna har fallit ganska så markant sedan t ex 80-talet. Tror snarare att den stora kostnaden kommer vara att bygga ett autonomt stridsplan.
 7. DeepInVocalEuphoria

  Kan man hoppa av efter tre månaders GMU

  Omöjligt att få ett rakt svar, alla säger olika. Jag har försökt själv med att kontakta vissa förband och ringa runt ang byte, dom säger ja man kan byta men efter GU (9 månader). Andra säger att det är omöjligt och svårt att man ska välja rätt första gången. Ringer man FM säger dom något mittemellan. xD Det lättaste är nog att prata med dina instruktörer eller instruktörerna på förbandet du vill till om du vill byta befattning. Testa ring rekrytringsmyndigheten eller FM också och hör om du kan få ett vettigt svar. Vet inte om det var till hjälp så mycket men det är min erfarenhet, rycker in den 17:e september men vill också byta till något annat. Men det är kaos xD
 8. Egil Skallagrimsson

  Kan man hoppa av efter tre månaders GMU

  Hejsan! Jag skulle ha sökt till amf1 nu till hösten men pga min spärr så kunde jag inte söka mig dit. Trots att RM sa att jag skulle försöka nästa år igen. Så nu orkar jag inte vänta längre, så kan man göra GMU och sen välja att inte fortsätta/byta till amfibieskyttesoldat. Behöver man göra om sin gmu då? Tack på förhand! /Egil
 9. Yesterday
 10. imint

  Storbritannien visar nya stridsflygplanet Tempest

  Att veta vilka som har kunskaper om Stealth-teknik är alltid svårt att veta i förhand, se bara vad västtyskarna höll på med; https://en.wikipedia.org/wiki/MBB_Lampyridae Det troliga är väl att man behållit och jobbat vidare på den kunskapen, men det är inget man skyltar med.
 11. Du kommer få öva mycket på tålamod i Försvarsmakten. Hurry up and wait. /D
 12. DeepInVocalEuphoria

  Börjar kännas katastrof ju närmre utbildningen kommer

  Jag borde inte hålla på, det är inte många som får den här chansen som ni säger. :P Sen får man vara med vad jag tror är de bästa människorna vårat land har att erbjuda, bara det är egentligen en anledning att fortsätta. Tänker man på det är det en riktigt bra GU också, känns som att man kommer får ut mer personlig utvecklig där än på många andra ställen så att man är redo för ett annat jobb sen. Tror att cheferna på förbanden gillar om man har gått en GU där. Jag har väl sånt jävla dåligt tålamod bara antar jag
 13. polman1

  Börjar kännas katastrof ju närmre utbildningen kommer

  På livkomp och skvadron stannar få kvar någon längre tid. Ta befattningen nu och sök annat jobb sen, det gör alla där. Använd tiden till att träna och förkovra dig inför det du vill göra.
 14. Last week
 15. Skärpning, du får göra militärtjänst, var nöjd med det. Gör dig inte till en typ som tjatar om hur mycket bättre du passat på en annan tjänst, låt utbildningen visa vad du går för. Du kanske inser att försvarsmakten inte är din grejj, det är inte särskilt glamouröst.
 16. Det är mycket annat som också är amerikanskt i dem och man därför kan ställa precis samma fråga om. Eftersom UTC har levererat till NASA känns det inte som ett osäkert alternativ bara för att de inte har nån hemmamarknad för stora ubåtar utan bara mindre obemannade som det här är en större version av. Som att förbränningsmotorernas bränsle också är etanol.
 17. speculatores

  Börjar kännas katastrof ju närmre utbildningen kommer

  problemet är inte så mycket nedrustningen. men med tanke på hur rekryteringen sett ut de senaste. är de frågan om hur många som är där för att de vill brinner för att vara soldat, att vara en del av något större. Hur många som är där för att hjälpa till i världen och hur många som är där för att de tror att FM skall ge dem något.
 18. DeepInVocalEuphoria

  Börjar kännas katastrof ju närmre utbildningen kommer

  Jo visst hellre detta än inget alls, det tycker jag. Det är ju fortfarande SIB som sagt och det är ju en av grejerna jag vill hålla på med. Det kanske är jag som har för höga förväntningar om försvaret också som sagt med tanke på att det är nedrustat osv? Har kanske en felaktig bild. Är det så du menar med att jag kommer vara mer motiverad än andra? Men min motivation lär ju ses som ett plus iallafall hos de högre upp i kedjan? Allt kommer bli mycket tydligare när jag har kommit dit men ska ringa efter helgen och berätta att jag är öppen för en omplacering på en annan befattning om tillfället ges. Får väl tjata på cheferna på Förbandet också. :P
 19. speculatores

  Handtag under sängen

  Jag tror de är för att öva på, att hålla koll på vad som finns runt omkring dig. Hur sömndrucken du än är.
 20. speculatores

  Börjar kännas katastrof ju närmre utbildningen kommer

  Räkna med att du kommer vara en av de mer motiverade i förbandet. Sen kan du fundera på vilket som skulle kännas värst. ta en tjänst som kanske inte är helt vad du känner för eller vänta på en tjänst som kanske inte ens finns, tills de är försent.
 21. Låter lite som "vill-kan-själv" attityden finns i Spanien också.
 22. Chassi

  Egen köpta märken

  Fjanterier, värdet av ens uppdrag ökar inte med att man syr på en massa symboler. Däremot, köp dem och sy fast dem på en ryggsäck eller liknande, då blir det mer som ett trevligt inslag.
 23. Enligt JFS 2014-15 så är det tilltänkta AIP systemet för ubåtarna typ S-80A "UTC ethanol reformer fuel cell system" på 300 kW. Frågan är varför man inte bara köper in Siemens bränslecellsystem? Beställningen av dessa ubåtar typ S-80A har föregåtts av div. dispyter: Scorpène class Spain /Per
 24. https://web.archive.org/web/20170127204826/http://www.janes.com/article/67182/spain-s-first-s-80-submarine-to-lack-aip Det här var ju också allvarligt: Spain's first S 80-class submarine will not be fitted out with an air independent propulsion (AIP) system, as development of the system will not be ready in time, according to the admiral in charge of Maritime Action (Almart).
 25. mskompass

  Handtag under sängen

  Jaja tyckte väl att dom var lite klena för pull ups jag var livrädd att dom små muttrarna skulle lossna och att jag skulle få sövningsmedel a´la metallstång.
 26. DeepInVocalEuphoria

  Handtag under sängen

  Okej! fick bilden i huvudet att ni hade så roligt som många säger att man har undr GU xD Handtagen är väl där för att bära skiten efter man vikt ihop allt eller hjälpa en upp liksom? Vet också att dom var ivägen när jag övernattade vid mönstringen iallafall! :P
 27. DeepInVocalEuphoria

  Börjar kännas katastrof ju närmre utbildningen kommer

  SiB är det ju man får hålla på med och det är ju det jag vill, så på den fronten har jag ju kommit rätt. Men jag kommer nog vilja ha det mer intensivt och mer spänning/extremt. Hela livet har jag hållt på med snowboardåkning där kickar adrenalinet in hela tiden. Tror inte att den befattningen jag har nu kommer erbjuda max av sånt. Det är det Så blir det karriär i FM vill jag utbilda mig inom massa coola saker och träffa folk som har samma glöd, kan man utbilda sig vidare efter GU är det ju inga problem, men är det omöjligt att skaffa nya befattningar efter GU som alla säger, då känns det som att man förlorar syftet med att fortsätta. Fel av mig att tacka ja antar jag, borde ha avstått och väntat till nästa år.
 28. Jaha! Oj, du har ju fått en väldigt speciell befattning. Och jag skulle ju säga spontant att du får betydligt roligare tjänst med många ”skarpa” uppdrag med ceremoniella inslag, vilket skärper upp hela förbandet. Det är väldigt få värnpliktsförband som är inriktade mot terroristbekämpning. Det är i första hand en polisiär uppgift, i andra hand SOG. Om militära förband sätts in, blir det i bevakningssyfte, vilket samtliga förband tränas för (Hemvärnet i synnerhet) Men jag tror som sagt det inte är så svårt att byta vpl-befattning på samma GU-regemente under samma år, bara bytet sker de första 1-3 mån. Den erfarenhet jag har av tidigare vplutb var att detta skedde löpande under året då vissa inte befanns lämpliga, önskade byte, skador uppstod etc som gjorde att man flyttade inom kompanier. Och tänk till. Du ska göra ett år som beriden GU-soldat. Men när du efteråt krigsplaceras kommer du placeras som skyttesoldat och aldrig se någon häst mer under KFÖ:er om jag gissar rätt.
 29. mskompass

  Handtag under sängen

  Nej är bara en simpel hemvärnare men upptäcker det då och då när man är på kurs. :P
 1. Load more activity


×