Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Yesterday
 2. FMV upphandlar combat shirts

  Jag ifrågasätter inte alls behovet av riktiga mörkermedel. Detta är helt klart något vi i HV är i mycket starkt behov av och jag hoppas verkligen vi får ordentligt sådant ut på grupp snarast. Dock handlar denna tråd om stridsskjortor och i mitt fall varför FM lägger optioner på 100.000st. Som nämnts tidigare är en stridsskjorta (om nu detta är en sådan med fickor på armarna och inte något annat) hyfsat värdelös utan ett krsk/väst som faktiskt sitter ovanpå vapenrocken (alltså inte krsk90), och därför tycker iaf jag att mängden verkar lite udda. Jag har visserligen svårt att tro att detta är planerat att ge hela HV krsk12 (eller liknade) men vore det så orimligt att t.ex ge det delar. Detta har varit som HV har efterfrågat länge genom HV ting osv...
 3. FMV upphandlar combat shirts

  Vilket stärker tesen om att det inte kommer bli aktuellt att HV tilldelas stridsskjorta alls. Den gör bättre nytta annorstädes Helt plötsligt skulle det vara möjligt att lösa uppgiften skydda/bevaka med hygglig förmåga även under dygnets mörka timmar. Det vore nice. (Nej, Span4, Span6 och BF HV löser inte riktigt problemet)
 4. FMV upphandlar combat shirts

  Tjatigt jag vet men i diskussionen om nytt materiel är mörkermedel klart högst på min lista, oavsett annat. Ligger faktiskt över akny, hjälm, krsk, kängor eller vad som. Att möta sabotageförband i mörker som har toppenutrustning, när vi kör med närlys och ficklampa 3, känns inte alls lockande.
 5. FMV upphandlar combat shirts

  Jag har inga synpunkter på prioritering av tilldelning, som vi på nuvarande tidpunkt heller inte vet något om. Det jag funderar över, är det faktum att kroppsskydd 12 är en "plate carrier" med fästpunkter för förvaring, medan kroppsskydd 90 ska bäras under fältjacka och stridsväst. M a o, tillför egentligen en combat shirt något, om man (som i hv) använder krsk 90?
 6. Efterfrågade 94A nu till Aurora. Tänkte med tanke på skarp skyddsuppgift Fick svaret att det fanns inte.. Och att dom 10 som låg på hyllan inte kunde användas eftersom det inte fanns till alla.. Känns sådär.. Är det fler som har denna problematik?
 7. Vill hellre ha nya bärsystemet.. Känns som mer användbart iaf i min mening
 8. FMV upphandlar combat shirts

  Håller helt med prioritetsordningen. Hade man kunnat få välja så hade jag valt att få skippat skaljacka, ev combatshirt. Och alla andra nice to have prylar För att kunna ha ett lager krsk12 eller 94 för skarpa insatser i HV för ett bättre skydd mot finkalibrigt. Just nu när man ber om det för att ha vid skarp skyddsvaktstjänst så får man svaret att det itne finns nåt alls..
 9. Ännu en insats i Mali är avslutad för en av röjdykardivisionens EOD-grupper. Röjdykarna jobbar bland annat med att lokalisera och röja sjöminor och ammunitionseffekter i svenska och internationella vatten. Många ställer sig säkert frågan vad enheter ur svenska marinen gör i Mali som inte har någon kust. Det enkla svaret är att röjdykarna bidrar med personal till Försvarsmaktens samlade ammunitionsröjningsförmåga även på land. Röjdykardivisionen deltar regelbundet i insatser då deras förmågor är efterfrågade. De har bland annat deltagit i Afghanistan, Adenviken och nu i Mali. EOD-funktionen i ett insatsområde är extremt viktig då de tillgodoser förbandets rörlighet genom att omhänderta IED. Utöver det stöttar röjdykarna den svenska kontingenten med utbildning och förebyggande träning. Försvarsmaktens medalj för internationella insatser Efter en insats genomförs ett särskilt hemkomstprogram där också en medaljceremoni ingår. Marinchefen konteramiral Jens Nykvist hade den stora äran att genomföra medaljceremoni med EOD-gruppen. Ceremonin genomfördes i Skredsvik som är röjdykardivisionens hemmabas. Försvarsmaktens medalj för internationella insatser utdelades. Marinchefen höll också tal för de nyligen hemkomna. – Jag vill börja med att säga, välkomna hem till er röjdykare som har gjort en insats i Mali. Det är med stor tacksamhet och stor ära som jag står här för att ta emot er. Tacksamhet, för att ni alla är hemma och välbehållna efter ert viktiga och riskfyllda arbete i ett komplext insatsområde. Ära, för att jag är oerhört stolt över er insats och det professionella sätt ni, röjdykare har deltagit och bidragit till att öka säkerheten i området. Ert arbete har i allra högsta grad bidragit till att öka säkerheten inte bara för lokalbefolkningen utan också möjliggjort för era kollegor från Sverige såväl som andra nationer att de har kunnat lösa sina uppgifter på ett säkrare sätt. – Även om vi i dag inte har era anhöriga på plats vill jag ändå genom er sända ett stort tack till dem. Utan deras stöd skulle inte våra internationella styrkor fungera. Fungerar det inte hemma blir det svårt för er att fokusera på ert viktiga uppdrag vilket kan påverka både era och andra kamraters säkerhet, så ett stort varmt tack till dem, sa marinchefen i ett tal till EOD-gruppen. Efter avslutad ceremoni kommer nu enheten att få en välförtjänt ledighet. Läs hela inlägget här >>
 10. Besättningarna på stridsfartygen är inne i en intensiv övningsperiod där fokus ligger på den egna striden, att kunna hantera sina sensorer och vapen på bästa sätt. En del i övningen är att fälla minor, något som bland annat besättningarna på HMS Vinga och HMS Sturkö genomförde i veckan. Besättningarna på minröjningsfartygen är experter på att söka efter minor under vattnet, och i krig se till att egna stridsfartyg och egen sjöfart kan förflytta sig. De flesta fartygen i marinen kan fälla minor, vilket är ett effektivt sätt att hindra eller fördröja en motståndare. Moderna minor är avancerade vapen som inte kan ignoreras. — Genom att snabbt fälla egna minor på viktiga positioner kan vi exempelvis förhindra att en angripare kan landstiga i en viss hamn men också skydda våra egna marina basområden, säger Johan Månsson som är fartygschef på HMS Vinga. 1 Ett avancerat vapen Den här soliga oktobermorgonen lastas minor av F/80-typ ombord på minröjningsfartyget HMS Vinga. Just denna mina är en av de mest avancerade som svenska marinen förfogar över. Minan är av bottensavståndstyp och har en stor laddning. Den ligger alltså på botten och reagerar på fartygsbuller, tryckförändringar i vattnet samt den magnetiska påverkan som ett passerande fartyg orsakar. Alla dessa parametrar tillsammans gör att minan kan ställas in att bara detonera när rätt fartygstyp passerar ovanför den. Minorna som läggs ut i den här övningen är dock av övningstyp. Övningen går enligt plan för båda fartygen. Själva fällningen är inte särskilt komplicerad men när tunga minor hanteras på ett fartygsdäck krävs ett lagarbete där varje besättningsmedlem vet sin uppgift för att det ska gå säkert, särskilt om det är sjögång. Om mineringar i ett skarpt läge ska kunna läggas ut snabbt krävs den här typen av regelbundna övningar. Läs hela inlägget här >>
 11. Last week
 12. FMV upphandlar combat shirts

  Eftersom att det är GSS-förbandens behov som ska tillgodoses först. Det är viktigare att soldaterna i 41:a mekbat har krsk12 och stridsskjorta än att soldaterna i 41:a hvbat har det. Prioriteringar helt enkelt. Vilket är den realitet man får leva med i en värld där resurser är begränsade.
 13. FMV upphandlar combat shirts

  Måste erkänna att jag har svårt att se hur en combat shirt skulle hänga ihop med hvs nuvarande system. Förvisso kan svalare underplagg till krsk 90 verka smart, men krsk 90 ska i sin tur bäras under fältjackan. Och då tappar combat shirten några av sina fördelar.
 14. Hej allihop! Är en kille som just nu kör sista året på gymnasiet och skall inom några månader mönstra, är villig och intresserad av utmaningarna som jag står inför. Har varit inställd på att gå med i militären så länge som jag minns och har genom de senaste åren varit taggad på att söka mot de lite mer fysiskt krävande tjänsterna som Jägarsoldat. Träningen som jag genomfört har i sig varit ganska hård på grund av att när jag var mindre ville vara en Navy SEAL efter att ha tittat för mycket på GI Jane, och Steven Seagals Under Siege filmerna, och återskapade därför träningen efter deras antagningskrav. Ändrade dock min inställning när jag insåg att Karlsborg ligger lite närmare än San Diego Har tränat aktivt i ca tre år och ligger just nu i slutfasen av träningen och en vanlig vecka ser ungefär ut så här Mån - 25 km marchträning, 25-30kg packning Tis - Gym, avslutas med cykelpass då jag cyklar maxnivå tills jag inte orkar mer Ons - Vila Tors - Löpning 10km Fre - Gym, avslutas med Beeptest Lör - Vila Sön - Löpning 20km Ett gympass ser ungefär ut så här - Bänkpress 80-90kg 8x3 - Squats 60kg 20x2 - friviktsövningar med fokus på överkropp - Armhävningar 50x4 - Bål/magövningar - Chin/pull ups - Cykeltest eller beeptest Toppvärden jag har just nu är: Löpning 10km - 42'ish minuter Löpning 20km 1h36'ish min March 21km med 25kg - 2h50'ish min Armhävningar - 75-80/2minuter (Kanske inte perfekt form) Situps - Ca 90/2minuter Pull/chin ups - 15st Beeptestet - Nivå 16 Cykeltestet - Stor variation Har vid vissa tillfällen utmanat mig själv extra med övningar tagna ifrån Jänkarnas "Hell week". Då jag en helg maxade löpningen och löpte 126 km på en helg, Fredag till Söndag och körde i genomsnitt ca 42 km per dag. Har även maxat styrkeövningar då jag kört ca 2000 armhävningar, 3000 situps och 1000 pullups på 12 timmar. Naturligtvis så vilar jag upp mig ordentligt både före och efter dessa utmaningar, och har inte fått några värre skador på grund av dessa utmaningar tack vare att jag lyssnar ordentligt på kroppen och avbryter träning om något inte känns rätt och vilar tills det känns rätt igen, samma gäller den vardagliga träningen. Något som kan förbättras? Läggas till? Något särskilt att tänka på till mönstringen? Hur ser mina förutsättningar ut? Tack för alla svar som ges!
 15. FMV upphandlar combat shirts

  Håller med om att krsk 12 till HV är långsökt. Dock måste man erkänna att HV får ut allt mer modern utrustning i allt högre takt, så man vet aldrig.
 16. FMV upphandlar combat shirts

  Jag skulle tippa på att det betyder att FM vill ersätta eller komplettera fältskjorta 90 för större delen av iallafall de stående förbanden. 100 000 ex ska ju dessutom fördelas på olika storlekar. Och texten i anbudet fastslår att det kan bli fler än 100 00 och att det kan bli färre än 100 000.
 17. FMV upphandlar combat shirts

  Det intressanta är mängden dom har lagt option på... Om man nu beställer 100.000, kan detta betyda att det finns planer på att dela ut kroppsskydd till HV? Eller måsta man göra tvättbyte så ofta att de bara räcker till de 20.000 fast anställda som har fått ut kroppsskyddet (om det ens är så många som fått ut). Vad tror ni?
 18. Gävleklassen behålls i mer än 40 år?

  Swedish corvettes to get ST2400 variable depth sonars for anti submarine warfare SAAB Chooses KONGSBERG Naval Sonars for Mid-Life Upgrade of Gävle-class Corvettes Positivt att man uppgraderar ubåtsjakt- och ledningssystemen på GLE och SVL, men ibland känns det som att vad vi än beställer och anskaffar så finns det redan i den finska flottan. Ska bli spännande att se fartygen när de är färdiga 2020. Nu fattas snart bara lv-robotar till åtminstone tre Visby korvetter och att man börjar planeringen för nya ytstridsfartyg som ska ersätta alla de nuvarande på 2030-talet så börjar man nästan bli lite nöjd. /Per
 19. Tyska U31-klassen

  German submarine U35 damages X-rudder off Norway Det verkar som om den för Östersjön så överlägsna kapacitet som såg ut att finnas i och med att sex AIP ubåtar blir operativa i tyska flottan var bara en pappersprodukt. Åtminstone för tillfället så verkar det svenska ubåtsvapnet fortfarande vara det starkaste i Östersjön, även om vi också har problem med att flera ubåtar är upplagda för renovering och modernisering. Dock så faller ju som sagt en SÖD ubåt bort fr. o. m. nästa år. /Per
 20. Stämmer dessa uppgifter så torde det väl vara komplett vansinne för Botswana att köpa Gripen. Här påstås att piloterna flyger ca 3h/ månad i medeltal med F-5:orna. http://www.sundaystandard.info/bdf-command-recommended-f5-upgrade-–-khama-ignores-advice Köper man Gripen (eller FA-50 för den delen) så lär de väl mest bli stående på marken. EDIT: frågan är väl dock om man verkligen kan uppgradera de F-5:or som Botswana har i dagsläget speciellt enkelt eller billigt som verkar påstås i artikeln.
 21. Nedan fann jag intressant, och kanske även för någon annan https://www.army.gov.au/our-future/blog/land-combat/immediate-lessons-from-the-battle-of-mosul /AV
 22. Sju veckor har redan gått sedan Sverige skickade en styrka för att för att eskortera fartyg från World Food Programme och African Union Mission In Somalia med förnödenheter till nödställda i Somalia. Ingen tid går till spillo och som en del i operation Atalanta hjälper styrkan till med att utbilda och bygga upp landets kustbevakningsförmåga. Under fyra dagar har 32 personer från Somaliska kustbevakningen utbildats ombord av den Svenska- och Nederländska bordningsstyrkan på HNLMS Rotterdam. Utbildningen har innefattat bland annat kroppsvisitation, sjukvård och genomsök av fartyg. Hur har det gått? – Detta är ett första steg i att ge den Somaliska kustbevakningen utbildning som ska öka deras möjligheter att upprätthålla säkerheten på egen hand. Dom har varit väldigt entusiastiska och villiga att lära sig men de har fortfarande en bit kvar innan de själva kan hålla strukturerade utbildningar för egen personal, säger Magnus Höglund som är ställföreträdande chef för svenska bordningstroppen. På sikt så skall och med återkommande utbildningar så ska de kunna klara att själva upprätthålla säkerheten i sitt territorialvatten och dessa fyra dagars utbildning är ett steg i rätt riktning. – Det känns bra att med ganska små medel och trots språkbarriären så kan vi ändå hålla utbildning som dom med stort engagemang snabbt tar till sig, säger Magnus. Många andra positiva effekter kommer från utbildningen. – Vi får en närmare kontakt och de får komma ombord hos oss och se att vi också är människor, inte bara ett grått fartyg i horisonten. Vi är här för deras skull och att EUNAVFOR även stödjer det somaliska samhället och det har med tydlighet framgått under utbildningen, säger Magnus. Styrkan har mandat att avvärja, förebygga och ingripa mot sjöröveri och väpnade rån runt Somalias kust. Under kulmen 2011 genomfördes 173 piratattacker. Under perioden 2012 fram till 2016 har det varit en nedgående trend, åtta piratrelaterade incidenter runtomkring Somalias kust är rapporterade 2017 varav ingen under den tid som ME05 befunnit sig i området. Det finns bedömningar att piratnätverken fortfarande finnas kvar och är beredda att med rätt förutsättningar kunna genomföra nya attacker. Den svenska regeringen ser därför återigen ett behov av att Sverige bidrar till stabilitet i området kring Somalias kust, vilket ME05 är en bidragande faktor till. Läs hela inlägget här >>
 23. Ja man blir ju inte rik av att vara med i HV.. SGI är ju lite skit eftersom man efter ett tag slår i taket där med.. Så även om jag skulle få 100% SGI så skulle jag gå back. Så jag känner lite att man får vara glad för det man får.. Nästan så att man tjänar bättre än dom fastanställda i firman
 24. FMV upphandlar combat shirts

  https://www.e-avrop.com/fmv/e-Upphandling/Announcement.aspx?id=35055 " The aim of this procurement is to acquire technically advanced Under Armour shirts engineered with superior fabric construction, excellent moisture management and proven innovation. In addition to meeting our requirements for flame retardancy, infrared reflection etc., FMV expect all shirts being manufactured with a combination of woven and knitted materials with camouflage pattern prints in green and beige shades. Some garments will be permethrin-treated. It is utmost important that tenderers ensure the protection of health and environment during the whole process. Requirements will be stated in the Contract documents. Each shirt will become a part of the Swedish Armed Forces’ uniform system and will be used under body armour and ballistic protection."
 25. Lönt att göra gmu när man är 32?

  Go for it. Jag är 51 och är GSS-K men har inte gjort gmu eller gu. Jobbet är inga problem om du är 32...
 1. Load more activity


×