Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Yesterday
 2. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/flygdagen Många ville se nya Gripen E: ”Första gången planet visas upp” Publicerad idag 16.45 I strålande sol hölls under söndagen Flygdagen på Blekinge Flygflottilj F17 i Kallinge. Flera tusentals besökare kom för att titta på bland annat nya JAS 39E Gripen, som för första gången visades upp för allmänheten. Robin Nordlander är provflygare av JAS Gripen-plan på Saab i Linköping. Under Flygdagen i Kallinge skulle han flyga ett plan av den nyaste modellen, JAS 39E Gripen, som visades upp för besökarna på F17. – Detta är första gången det lämnar Linköping och vi presenterar det för allmänheten, vilket är väldigt spännande, säger han. Kan bära mer vapen Nya Gripen E har en rad nya egenskaper jämfört med de tidigare versionerna, något som Försvarsmakten efterfrågar, berättar Robin Nordlander. Bland annat längre räckvidd, uppdaterad flygelektronik (avionik), nya sensorer och fler balkplatser för att kunna bära mer av yttre last. – Vi kan vara längre i luften, vi kan ta oss längre och sen är avioniken ny på så sätt att vi klarar av snabbare uppgraderingar på de taktiska systemen. I förlängningen blir det också billigare, säger han. Efter en mindre uppvisning i luften flögs det nya JAS-planet tillbaka till Saab:s flygfält i Linköping.
 3. 27Kilo

  Publikationer

  Efter att du blivit antagen till din GU-F så får du tillgång till ett webb-baserat inlärningsintyg som med text/bilder/video ger dig kunskap i exercis, korrekta hälsningar, uniformens bärande etc.
 4. Jag menar förstås inte enbart sensorer för eldledning, vi har ju även behov av dels passiva sensorer och sensorer med både högfrekvent och lågfrekvent signal som kan upptäcka signaturanpassade flygapparater och vapen. Sensorer som i god tid kan upptäcka tex ballistiska missiler och sätta luftförsvarsförband i hög beredskap "tidigt" men även signalspaning som kan upptäcka tex signaler som kryssningsrobotar sänder ut under sin navigering eller radarsignaler som flygplan sänder ut vid sin navigering. Vi behöver även en radarutbyggnad på Gotland som har god och lång sikt över större delen av östersjön, särskilt då ballistiska missiler från Kaliningrad kan vara en realitet.
 5. Garmr

  Publikationer

  Hej, Morran! Det finns en bok som heter Handbok Grundläggande soldat- och sjömansutbildningar. Jag tror personligen (utan att ha läst hela boken) att det är denna du främst kommer ha användning utav. Annars har jag en relativt stor samling utav Försvarets publikationer (dock ej i närheten av alla) som finns i denna tråd, denna länk leder till det aktuella inlägget. (De länkarna i trådens första inlägg fungerar ej längre.) Mvh, Garmr
 6. SAABs G4 är mer än nog kvalificerad för att hantera behovet från samtliga robotar till Patriot, inkl PAAC-4 och SkyCeptor.
 7. Det nästa som det bör satsas på här efter införandet utav också Patriot är ju nya sensorer. Iom att vi får så kvalificerat luftvärn så är tyvär våra sensorer inte riktigt i samma nivå.
 8. När jag såg detta tänkte jag mig en kommentator som Lasse Granqvist som kommentator (likt en fotbollsmatch)
 9. De 109 kvarvarande A-10 kommer också att få nya vingar! Glädjande! https://www.defensenews.com/air/2019/08/23/boeing-gets-999m-contract-to-continue-producing-wings-for-the-a-10-warthog/ WASHINGTON — Boeing beat out an unnamed company to win a contract to continue building the replacement wings necessary to keep about 100 A-10 Warthog attack planes flying into the early 2030s. The U.S. Air Force on Aug. 21 awarded Boeing an initial $240 million, which will go toward producing the initial 27 wing sets, Boeing said in a statement. The contract is worth up to $999 million if all options are executed for 112 wing assemblies and 15 wing kits — enough to put new wings on the remaining 109 A-10s that still need replacements.
 10. Sverige försvinner för gott nån gång i slutet av 70-talet ser det ut som. USA går om Sovjetunionen under andra världskriget. /Per
 11. Last week
 12. Hej! Har idag uppmärksammat att de ursprungliga länkarna inte längre fungerar. Tyvärr är detta inget jag kan fixa, utan ni får helt enkelt använda Google Drive länken jag länkade tidigare i denna tråd--vilket ändå är bättre då den mappen uppdateras eftersom Om en administratör skulle kunna editera det ursprungliga inlägget så att det istället länkar till Drive hade det uppskattats. Mvh, Garmr.
 13. Onsdagen den 28 augusti genomförs försvarsmaktsmästerskapet i Patrulltävlan, FMM Patrull, på Norrbottens flygflottilj, F 21. Drygt 200 personer i 37 lag från flertalet av Försvarsmaktens förband är anmälda i tre klasser. För att provtrycka systemen och säkerställa att allt fungerar nästa vecka genomförde sju lag från F 21 en förövning under onsdagen och natten mot torsdagen. FMM Patrull genomförs i två delar – en dagsdel och en nattdel. De olika grenarna i tävlingen omfattar skytte, sjukvård, handgranatkastning, orientering och en hel del annat. När dagsdelen är avklarad får lagen möjlighet att återhämta en stund innan det är dags för nattdelen. Det är lagens resultat under dagsdelen som avgör hur de startar i nattdelen som består av en nattorientering och en avslutande snabbmarsch innan lagen når målet fram på småtimmarna. Allt sammantaget förflyttar sig varje lag över 30 km under tävlingen - med stridsutrustning. Lagen utgörs av fyra personer och en lagledare. - Allt har gått mycket bra även om vi har identifierat en del saker som kan finslipas ytterligare. Vi har planerat FMM Patrull under lång tid så nu ser vi verkligen fram emot nästa vecka då vi får ta emot deltagarna och genomföra en riktigt bra och utmanande tävling, säger tävlingsledaren Mats Westin. Tävlingen går att följa i följande kanaler: FM blogg: blogg.forsvarsmakten.se/fmmpatrull Facebook.com/ftjugoett Instagram.com/norrbottens_flygflottilj F 21 webbsida: forsvarsmakten.se/f21 Under nattmomentet kommer lagen att kunna följas via GPS-tracking. Länk kommer längre fram. Läs hela inlägget här >>
 14. Det går ju en del rykten om ännu en plattform för luftvärn någonstans i Sverige, men vi väntar med det. Det lär inte dyka upp Lv-utb på andra regementen, återinförandet utav rbs90 är mer politiskt, det kan tillföras brigaderna om det skulle behövas, det innebär inte att det i fredstid kommer utbildas och övas med.
 15. RBS70 försvinner på luftvärnsbataljonerna, men återfinns istället på andra delar av brigadförbanden? Så följdfrågan blir; kommer det dyka upp utbildning på luftvärnsrobot på platser än Lv6? Skulle ju vara lite kul Så yeah, det blir väl några år med diverse pusslande, testande, limmande, klistrande suckande, hurrande osv innan höga vederbörande fått ordning på hur luftvärnet organiseras och används. Det skulle, som sagt, onekligen vara trevligt om det utbildades luftvärnsrobotförband på typ, P4 och I19 Riktigt intressant blir det ju när Patriot-systemet kommer ut på förbandstjänst.
 16. Robot 98 är inget brigadluftvärn, det är endast tänkt att vara närskydd åt Patriot.
 17. Ok., men ÖB sa ju på Folk & Försvar i januari i år att robot 70/90 ska återaktiveras under 2019 som en interimslösning för att återföra brigadluftvärn till arméns brigader. Systemet skulle kvarstå till dess en ersättning är på plats. Hur stämmer det med att robot 98 ska ersätta robot 70? Nygammalt luftvärn ska skydda armébrigaderna Cornucopia: Robot 70 och 90 återinförs som brigadluftvärn och på Gotland /Per
 18. Fast nu är det ju Robot 70 som ersätts av Robot 98 Robot 97 ersätts ju av Robot 103A&B Patriot. Annars är det ju rena julafton för luftvärnet. Ser fram emot när Patriot börjar dyka upp ute i det vilda.
 19. Robot 98 levereras till Halmstad Att det är glädjande med förnyelse i luftvärnsförbanden måste vara årets understatement, även om jag har lite svårt att förstå hur ett robotsystem med kort räckvidd kan ersätta ett med medellång räckvidd (dvs. Rb 97). Visst har Rb 98 överlägsna prestanda jämfört med Rb 97, men saknar ändå räckvidden. Har väl att göra med köpet av Patriot också. Anskaffningen av Rb 98 eller IRIS-T kanske i framtiden ev. även kan öppna upp för att våra ubåtar får den ubåtsbaserade versionen IDAS (om den nu kan avfyras från periskopläge). /Per
 20. Livgardet behöver fler officerare och specialistofficerare med ridförmåga. Därför har regementschefen beslutat att alla fänrikar och nya förstesergeanter på Livgardets kavalleridelar ska gå ridkurs. Ställföreträdande regementschef Gustaf Dufberg tycker det känns som en naturlig del att även han som är utbildningschef lär sig att rida. – Den beridna högvakten är helt unik, det är inte många länder som har det. Därför är det också ett kulturarv att förvalta det, säger Dufberg. Det är tidig morgon och Gustaf Dufberg befinner sig i stallet på Kavallerikasern. Han har nyss avslutat morgonens ridtur med hästen Bozze. Just denna morgon är det extra viktigt med samspelet mellan dem. Dufberg ska nämligen rida med vaktparaden för första gången, med huvuduppgift att inspektera den beridna vaktparaden. Under hösten och vintern har Dufberg fått privata ridlektioner och deltagit i befälsutbildningen. Han har bland annat lärt sig att vårda hästen, ta på den all utrustning, sitta upp och manövrera hästen. Han har även tränat lydnad och hur han ska agera om hästen skulle bli rädd för någonting under vaktparaden. Då gäller det att, med sitt kroppsspråk, signalera till hästen att situationen inte är farlig. "Vi är vänner, jag tar hand om dig, nu går vi" – är vad man vill att hästen ska känna. Hästen är ett flockdjur och tycker om när någon leder och bestämmer över den. Med tanke på att himlen öppnade sig, regnet öste ner och åskan brakade lös var det väldigt bra att lydnad hade stått på höstens schema. Dufberg säger: – Åskan var den största utmaningen. Vi hade några rejäla åskknallar som stökade till det för hästarna, de blir oroliga. Vi hade hästar som stack iväg och bröt ledet, men själv så lyckades jag hålla någorlunda ordning på hästen. – Att klara av att behärska hästen längs stadens gator, ända från Kavallerikasern fram till slottet, är för mig ett fint ett bevis på hur långt jag kommit i ridutbildningen, fortsätter han. Känslan är svårast Enligt Roger Johansen, hästinstruktör, är det svåraste att lära ut känslan och kontakten med djuret. Man kan varken läsa sig till det eller berätta särskilt mycket om det. Det går att förbereda eleverna på hur det ska kännas, men hur man hittar känslan är det svåra. Kanske kan det till och med vara så att alla inte har den förmåga som krävs för att komma i kontakt med djuret. – Det är bra om man är van vid att handskas med djur, då har man ett stort försprång i utbildningen. Det kan vara en hund, eller till och med en katt eller marsvin, förklarar Johansen. För en beriden skyttesoldat tar ridutbildningen åtta veckor med minst åtta timmar hästtjänst om dagen. För Dufberg har det däremot varit mer pressat än så. – Det har varit en väldigt intensiv ridkurs för Dufberg. Utbildningen är både fysiskt och mentalt krävande. Man måste gå igenom en del saker man tycker är läskigt eller obehagligt och lära sig att bemästra de situationer som uppstår, säger Johansen. Läs hela inlägget här >>
 21. Halt – och halt. Så halka inte... Just nu kulminerar regnperioden i vår del av Mali. Det innebär som i morse skyfall av närmast bibliska proportioner. I en stad som Timbuktu – utan existerande avloppsnät och dräneringssystem – betyder det snabbt framväxande, mindre sjöar. För Mali 10 betyder det nya navigeringsutmaningar i gatumiljön och att undvika att halka till på de såphala stigarna. För de där sjöarna innehåller inte bara regnvatten… Läsa hela inlägget här >>
 22. Så var det dags för ceremoni för ”change of command” som genomförs när vi byter högre chef. Förutom representanter från RS (Resolute Support) deltog även speciellt inbjudna gäster bland annat ur den politiska ledningen. Från Sverige deltog totalt fem personer, för att välkomna den ny tyska chefen, som kommer tjänstgöra under cirka ett år. På plats fanns även Afghansk media för att intervjua både den avgående och tillträdande chefen. Ny chef TAAC–North är brigadgeneral Brötz. /PAO FS 37 Läs hela inlägget här >>
 23. Av de sex fregatterna av den australiska Adelaide-klassen (eg. mod am O H Perry-kl) så återstår nu endast HMAS Melbourne i tjänst. Hon och systerfartyget HMAS Newcastle var en tilläggsbeställning och kom i tjänst 1992-93, vilket är ungefär tio år senare än de fyra första fartygen i klassen. Hon tillhör också de fyra fartyg av klassen som genomgick den s k FFG Upgrade Project 2005-09, varvid Mk 13 lavettaget modifierades för SM-2 MR och Harpoon (2011 uppgraderades sedan lavettaget för att kunna använda SM-2 MR Block IIIA robotar). Dessutom installerades ett Mk 41 VLS system med 8 st Evolved Sea Sparrow robotar framför Mk 13 lavettaget på fördäck, och torpeder, robotar, CIWS, ledningssystem och sensorer uppgraderades till den senaste versionen. Fartygen kan även härbärgera och operera 2 st medeltunga helikoptrar av Sea Hawk storlek, vilket är mer än vad de flesta andra fregatter i samma storlek kan. Man kan säga att man med fartygstypen har prioriterat helikopterkapacitet framför sonar kapacitet. Därmed får man väl anse att dessa fartyg fortfarande är förhållandevis moderna och kapabla ubåtsjaktfregatter med bra luftförsvarskapacitet, och åtminstone Melbourne och Newcastle borde kunna göra god tjänst i många år till.Frågan är bara vart fartygen kommer att hamna. Adelaide-class frigate Jag har sett upprepade uppgifter de senaste åren om att Melbourne och Newcastle kommer att säljas till den polska marinen och ersätta de två existerande OH Perry klass fregatterna (som är äldre och inte genomgått motsv. uppgradering), men det verkar som om förhandlingarna inte har lett till något resultat. I stället så har nu den grekiska regeringen uttryckt intresse för dessa två fartyg till det australiska försvarsdepartementet ( Greece shows interest in buying RAN FFGs ). Som om detta inte skulle räcka så var även den chilenska marinen beredd att slutföra förhandlingar i maj 2019 om att köpa dessa två fartyg ( Chile Ready to Finalise Frigate Acquisitions ). Så den stora frågan är nu alltså vilket land som slutligen kommer att överta dessa fartyg. Chile med en bättre ekonomi än Grekland och vana sedan lång tid att kunna inköpa förhållandevis moderna och kapabla utländska örlogsfartyg borde ligga bra till. Man behöver bara nämna de fyra brittiska County jagarna och de tre Duke fregatterna (för att inte tala om våra egna fartyg Göta Lejon och Älvsborg), men frågan är om inte Grekland och Polen behöver dessa australiska fartyg mer än vad Chile gör. Time will tell som man brukar säga på engelska. /Per
 24. Guest

  Publikationer

  Hejsan, jag tänker genomföra GU-F nästa år. Jag är intresserad av att läsa in mig i alla de moment som kommer att finnas med. Särskilt intresserad av "Puts och Studs", samt diverse reglementen. Vart kan man hitta publikationer i alla dess slag? Kan man fråga sin frivillig-org? Med vänliga hälsningar från Morran
 25. I helgen genomfördes rikshemvärnschefens ungdomstävling på Hemvärnets stridsskola för 63:e gången. Ungdomar från tre olika nationer, Sverige, Lettland och Estland tävlade under tre intensiva dagar för att göra upp om titeln som årets bästa ungdomslag. Det var svett, tårar och många hejarop när årets upplaga av ungdomstävlingen skulle avgöras, men för många var det även glada miner och ett kärt återseende. Totalt deltog 53 lag med cirka 250 ungdomar. Tävlingen startade i fredags och avslutades under söndagen, men redan i tisdags kom funktionärerna på plats för att påbörjade upprättandet av tält, stationer och iordningställande av övrigt område på skolan. Förutom funktionärer deltog frivilliga i stor skala i allt från att sköta kartutdelning, matlagning, administration och transport av deltagarna. Efter startskottet på lördagsmorgon genomförde lagen fältskjutning, biathlon (en kombination av skytte och löpning), avståndsbedömning, precisionskastning, hinderbana samt överraskningsmoment som i år hölls av polisen. Momentet gick ut på att gruppen tillsammans skulle lösa en uppgift, de fick se en filmsnutt på cirka 30 sekunder och sedan skulle de svara på olika frågor utifrån filmen. För varje fel svar blev det poängavdrag. Hinderbanan blev för många det mest fysiskt krävande momentet då det var några nya hinder som ungdomar inte hade genomfört tidigare år. Det hela avslutades med en gemensam orienteringsbudkavel (en stafett på tre sträckor, där varje sträcka är 1 till 1,5 km och stämpling av kontrollerna sker elektroniskt). Laget Tartu Kotkad från Estland var först över mållinjen under söndagen efter parorienteringen, snabbskyttet och snabbmarschen, dem startade klockan 07.15,20 och var i mål klockan 09.50,40. Löpningen visade sig vara deras starkaste sida, kort därefter kom lag 40 från Södertörnsgruppen och efter att samtliga lag hade kommit i mål och återhämtat sig var det dags för prisutdelning. Överbefälhavare Micael Bydén och rikshemvärnschefen, Stefan Sandborg närvarade under ceremonin för att dela ut pris till de vinnande lagen i de olika klasserna. Överbefälhavaren tackade personalen och funktionärerna för en väl genomförd tävling och grattade samtliga deltagare för deras insats och kämparglöd. Efter prisceremonin återvänder lagen hemåt för en välförtjänt återhämtning och uppladdning inför nästa års tävling. Bild Vinnande lag Klass A - Pojkar: Tartu Kotkad (Estland) Klass B - Flickor: Kaosbarn 2.0 (Livgardesgruppen) Klass C - Mix: Repmånad (Region öst) Övriga placeringar: www.idk.se/live Läs hela inlägget här >>
 26. Hej! Jag mönstrade för ett antal veckor sedan och har nu fått placering som spaningssoldat på P7 revingehed med inryck juli 2020. Jag undrar ifall någon här har någon erfarenhet av utbildningen och hur det var? Har hört en del om P7 då min bäste vän gjorde lumpen som skyttesoldat där förra året, men finns väldigt knapert med info om just spaning på google. mvh Måns
 27. Medaljering av Mali 10:s personalofficer. Camp Nobel i Timbuktu. Och Camp Midgård i Bamako. På båda platserna har Mali 10 samlats de senaste dagarna för att uppmärksamma och medaljera sina soldater. Parad för fanan. Stab- och understödskompaniet. Spaningskompaniet. Michel, gruppchef på spaningskompaniet. På söndag eftermiddag var det bataljonsuppställning på Camp Nobels flaggplan. Där höll kontingentschef Dan Hagman tal om vikten kring alla delar och funktioner i Mali 10 samt delade ut sköldar och medaljer till delar av förbandet som åker hem tidigare. Han och bataljonsförvaltare Jimmy Ågesjö passade också på att uppmärksamma individer som gjort det där lilla extra – dessa belönades med ett ”coin”, en militär jetong. Bataljonsförvaltare Jimmy Ågesjö lyfte fram individers insatser och belönade dess med sitt ”coin”. Dan Hagman, chef för Mali 10 belönade också ett antal soldater med sitt ”coin”. Sköldar delades också ut. ”Hälta, hälta”* Ett dygn senare, på Camp Midgårds lite mindre flaggplan var det NSE:et (National Support Element) som fick medaljen för 90 dagars tjänstgöring i FN-insatsen Minusma. – Nu har ni i Bamako avverkat halva er insats och sett till att vi i Timbuktu kunnat lösa ställda uppgifter. Fortsätt så och snart är det också era kamraters tur att medaljeras, sa Dan Hagman, chef för Mali 10. Hela kontingenten hade sin första gemensamma uppställning på Livgardet i slutet av mars – nästa och sista gången det sker är vid medaljceremonin i Skövde, i början av december. Dan Hagman talar till NSE:t på Mali 10. En medalj, ett handslag och ett tack. Nu har NSE:t gjort halva sin insats i Mali. (* Begreppet ”hälta, hälta” är glasklart för varje västgöte: en gatukökstallrik med hälften potatismos, hälften pommes frites. För Mali 10 betyder det också att hälften av insatsen är avverkad, hälften är kvar). Läsa hela inlägget här >>
 1. Load more activity


×
×
 • Create New...