Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Today
 2. Sista veckan i maj får alla hushåll i Sverige broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Syftet är att alla ska öka sin kunskap och medvetenhet för att kunna förbereda sig för allvarliga kriser och krig. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har på regeringens uppdrag sammanställt information som ska bidra till att alla ska bli bättre förberedda på följderna av svåra påfrestningar som exempelvis allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter. Dessa händelser kan påverka samhällets service så att den inte fungerar som vi är vana vid. Mellan 21 maj och 30 juni har MSB ett kontaktcentrum öppet som ska svara på frågor om broschyren. Kontaktuppgifter och fördjupad information om broschyrens innehåll samlar MSB på dinsäkerhet.se. Du hittar broschyren och mer information här. Läs hela inlägget här >>
 3. Yesterday
 4. speculatores

  Hjälm 18A

  de 67 åren var ungefär den perioden stålhjälmen ansågs ha dugget, Jag skulle dock ha vissa tveksamheter till att mickla med hjälmen. skulle Något hända och du skadas. ....
 5. HookAndLine

  Hjälm 18A

  Eftersom jag satt med på MK507 mötet där denna hjälmen presenterades så får jag väl fylla i lite mera. -Hjälmen är till insatsförband, ja. -Nej den är idag inte tänkt att komma ut på bred front pga kostnaden. Skyddsnivån gör den väsentligt dyrare än en idag "normal" hjälm av "ECH-snitt" -Detta skydd (7.62x51) är inte normerande på hjälmar och "behövs" inte. Detta är grundat på en seriös hotbildsanalys, inte ett "tyckande" av individer. -Det var på tal att renovera upp hjälm 90/02 med ny inredning. FOI har gjort ballistiska tester på de hjälm 90/02 som finns ute idag och de håller gott och väl måttet, dock kan man inte garantera att dessa hålla bortom 5 år så varför skulle man då kasta ut pengar på att modifiera dessa? Bättre att då hålla inne med pengarna och satsa på nytt. - MSS/FMV m.fl är väl medvetna om klagomålen på bärandekomforten och de gör vad de kan. - Det finns planer på att införskaffa ny hjälm, var så säker.
 6. employed

  Förvaring av personlig utrustning i lägenhet.

  Plastförvaringslådor från diverse bygghandlar fungerar riktigt bra.
 7. employed

  Hjälm 18A

  Till insatspersonal ja. Alla förband är ej stridande. Självklart. Dock är det inredning och hakrem som gör det största jobbet. Resten är bara ett "skal". Inredning och hakrem kostar knappt 500sek. Rekommenderar starkt att själv styra upp detta om man har pengar över. Finns det ens planer på att skaffa in en ny hjälm på bred front inom den närmaste framtiden?
 8. Last week
 9. Ollesbrorsa

  Förvaring av personlig utrustning i lägenhet.

  Tack, det var ett bra tips. Ska testa och se hur det går. Kanske går att kombinera med vacuumsäckar?
 10. Det fanns planer, i alla fall från svenskt håll, att ett anfall från öst skulle komma både landvägen i norr, som sjö- och/eller luftvägen i söder samt mot huvudstaden. Det fanns även planer som omfattade scenariot att en anfallsvåg landvägen i norr eventuellt skulle syfta till att gå vidare in i Norge.
 11. Eller över 14 768 000 meter sprang drygt 700 försvarsmaktsanställda i årets upplaga av Göteborgsvarvet. Det var strålande sol och 20 graders värme när de försvarsmaktsanställda sprang Göteborgsvarvet. Att de var dryga 700 som kom till start gjorde Försvarsmakten till den näst största startgruppen i världens största halvmara. — Syftet med deltagandet i loppet för Försvarsmakten är att öka intresset för våra anställda att engagera sig i fysiska aktiviteter påde på jobbet och på fritiden, säger Ali Ravan som är projektledare för HR-Centrum. Under Göteborgsvarvet genomför Försvarsmakten ett försvarsmakts-mästerskap i halvmaraton. Personaldirektören Klas Eksell fanns på plats för att dela ut priser. I VIP-området, i nära anslutning till start och mål, låg det innan start en doft av liniment och tändvätska. Det senare användes när Försvarsmedicincentrums personal grillade korv till löparna. HR-Centrum tillsammans med Försvarsmedicincentrum var de som rodde det här projektet i hamn med gemensamma krafter och stöd av personal från andra förband och enheter. — Igår delade vi ut nummerlappar och såg till att de som behövde blev hämtade i stan och fick logi och mat på Göteborgs garnison. Idag har vi sett till att allt fungerar på plats så att man kan byta om, lämna sina väskor, få mat, vätska eller bli omplåstrad om det behövts . Det här är bra personalvård och det märks på de som ska springa att de är nöjda, taggade och laddade inför loppet, säger Elisabeth Ståhl som är idrotts- och friskvårdsledare på Försvarsmedicincentrum. Det fanns lika många sätt att ladda inför tävlingen som det fanns personer som sprang. Generellt såg löparna fram emot den goda stämningen i stan och tyckte att de var roligt att tillsammans med de andra 53 000 löparna få delta i årets folkfest. För att önska Försvarsmaktens medarbetare och alla andra löpare i Göteborgsvarvet lycka till, gjorde flygvapnet en överflygning i formation med ett Herkulesplan och Team 60 (sex SK60-skolflygplan) klockan 13.55. Läs hela inlägget här >>
 12. Eller över 14 768 000 meter sprang drygt 700 försvarsmaktsanställda i årets upplaga av Göteborgsvarvet. Det var strålande sol och 20 graders värme när de försvarsmaktsanställda sprang i Göteborgsvarvet. Att de var dryga 700 som kom till start gjorde Försvarsmakten till den näst största startgruppen i världens största halvmara. - Syftet med deltagandet i loppet för Försvarsmakten är att öka intresset för våra anställda att engagera sig i fysiska aktiviteter påde på jobbet och på fritiden säger Ali Ravan som är projektledare för HR-Centrum. Under Göteborgsvarvet genomför Försvarsmakten ett försvarsmakts-mästerskap i halvmaraton. Personaldirektören Klas Eksell fanns på plats för att dela ut priser. I VIP-området, i nära anslutning till start och mål, låg det innan start en doft av liniment och tändvätska. Det senare användes när Försvarsmedicincentrums personal grillade korv till löparna. HR-Centrum tillsammans med Försvarsmedicincentrum var de som rodde det här projektet i hamn med gemensamma krafter. - Igår delade vi ut nummerlappar och såg till att de som behövde blev hämtade i stan och fick logi och mat på Göteborgs garnison. Idag har vi sett till att allt fungerar på plats så att man kan byta om, lämna sina väskor, få mat, vätska eller bli omplåstrad om det behövts . Det här är bra personalvård och det märks på de som ska springa att de är nöjda, taggade och laddade inför loppet. Det fanns lika många sätt att ladda inför tävlingen som det fanns personer som sprang. Generellt såg löparna fram emot den goda stämningen i stan och tyckte att de var roligt att tillsammans med de andra 53 000 löparna få delta i årets folkfest. För att önska Försvarsmaktens medarbetare och alla andra löpare i Göteborgsvarvet lycka till, gjorde Flygvapnet en överflygning i formation med ett Herkulesplan och Team60 (sex SK60-skolflygplan) klockan 13.55. Läs hela inlägget här >>
 13. DeepInVocalEuphoria

  Hjälm 18A

  Nu efter att du har skrivit det och man kollar på bild så ser det nästan ut som en svamp ! xD
 14. speculatores

  Hjälm 18A

  De finns betydligt bekvämare hjälmar idag, vi behöver inte behålla M/90 hjälmen i 67 år. att försöka få ordning på den känns bara dyrt och dumt. Då de säkert inte hälften så bra som en ny hjälm ändå.
 15. Reservingenjör

  Hjälm 18A

  Därför att vi vill ha ett bättre ballistiskt skydd.
 16. Johan Martin

  Förvaring av personlig utrustning i lägenhet.

  Köp förvaringslåda av lite kvalitet för det som är luktkänsligt. T.ex denna. För en budgetlösning, testa sopsäckar. Om du kan packa lufttätt borde du slippa problem.
 17. speculatores

  Förvaring av personlig utrustning i lägenhet.

  Ikea kassar ovanför garderober och/eller under sängen. Om du får inbrott i källarförrådet och krigsmaterial försvinner är lukten ditt minsta problem. Tänk efter om de är något annat du kan förpassa ner i källarförrådet.
 18. Det fanns scenarior och väl utvecklade planer även för södra Sverige.Då hemliga. Men idag går det läsa i ett flertal böcker utgivna under 2000-talet. Man förberedde för både luftlandsättningar och amfibieoperationer. Men Sovjetunionen hade begränsat tonnage för landstigningsoperationer. Sannolikheten var nog låg. Men hotet ser ju inte likadant ut idag. Några stora fientliga manöverförband på svensk mark är nog inte troligt. Nu är ju ämnet på väg i diket dock.
 19. Hej, Jag är ny till forumet. Har gjort en del sökningar men hittar inget som svarar min fråga. Jag har förvarat en del av min personliga materiel i mitt källarförråd, men det drar oundvikligen till sig en del lukt. Lägenheten är inte jättestor när man bor 2 pers på 55m2. Har ni några smarta tips på hur man bäst kan förvara sina persedlar så att de tar minimal plats utan att de luktar? Mvh, O
 20. Sebastian C

  Allmän JAS 39 Gripen-tråd

  Använder gripen fortfarande den svenskutvecklade datalänken eller har link-16 tagit över helt?
 21. större delen av kallakriget försvaret byggde på tanken att, sovjet behövde ha väg och järnväg för att upprätthålla försörjningslinjerna. Norrland var då ett lätt ställe att försvara. Om/när Västtyskland fallit hade vi haft problemet med en södra front. tanken på att fienden skulle flyg eller fartygsförsörja ett brohuvud tycktes vara allt för jobbig att tänka.
 22. employed

  Hjälm 18A

  Seriös fråga. Varför inte bara renovera M90-hjälmen på bred front istället? Det största klagomålet man hör om 90-hjälmen är att den sitter som en svamp och vobblar på huvudet. Ny inredning, kanske ny hackrem och skruva fast skenor och hållare för bildförstärkare.
 23. 1.skalman

  Automatkarbin 4 C/D - Skarpskyttevapen

  Ja det är surt. Och tråkigt att man inte gör något ordentligt. Det jag tycker är en än större nagel i ögat är att de insett hur kompetent AK4an är och vill använda den som skarpskyttevapen på de anställda förbanden men inte i Hv.
 24. Någon som vet förresten, hur värnpliktsutbildningen ser ut just nu? Hur många har börjat och var? Och hur många planeras/grundutbildningsförband.Såg en siffra för länge sedan, men stämmer den?
 25. Precis. Mitt första argument. Grundutbildningsplatserna måste ligga hyfsat nära de värnpliktigas hemorter. . Jag är rädd att den nya värnplikten på sikt blir (som förr) ett arbetsmarknadspolitiskt glesbygdsstöd. Då kommer vi öva i fel terräng (skog&fjäll), alldeles för lite (för resor drar pengar) och upptäcka att det blir svårt anställa soldater på orterna. Nu är jag varm landsbygdsvän (bor själv inte i storstad) men realist
 26. Precis. Mitt första argument. Grundutbildningsplatserna måste ligga hyfsat nära de värnpliktigas hemorter. . Jag är rädd att den nya värnplikten på sikt blir (som förr) ett arbetsmarknadspolitiskt glesbygdsstöd. Då kommer vi öva i fel terräng (skog&fjäll), alldeles för lite (för resor drar pengar) och upptäcka att det blir svårt anställa soldater på orterna. Nu är jag varm landsbygdsvän (bor själv inte i storstad) men realist
 27. Att mängder av folk skickades från mellansverige till Norrland hängde väl på tillgången på folk jämfört med behovet av förband var större i den förstnämnda regionen.
 28. Portugal plans to induct fifth Stanflex 300 patrol ship Detta gäller ex- HDMS Gribben som anskaffades som reservdelsfartyg i oktober 2010 i samband med att den portugisiska marinen övertog fyra systerfartyg. Tydligen så är man så nöjd med fartygen att man nu vill aktivera även det som skulle vara reservdelsfartyg. Därmed så är det bara tre Flyvefisken fartyg kvar som ännu inte byggts om, sålts eller skrotats: HDMS Laxen, HDMS Makrelen och HDMS Støren. Flyvefisken-class patrol vessel Ett fartyg HDMS Søløven finns kvar i aktiv dansk tjänst, men hon är ombyggd till dykeristödfartyg från 2012. Trots att deplacementet på dessa fartyg på 320/450 ton ungefär motsvarar våra korvetter av Gävle klass så är de danska fartygen minst 50% större rent fysiskt pga. av att de är byggda i plast. Samma förhållande gäller för övrigt även våra korvetter av Visby klass (dvs. att de är relativt större jmf med fartyg byggda i stål eller aluminium). /Per
 1. Load more activity


×