Jump to content

adam7

Nivå 7
 • Content count

  512
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

adam7 last won the day on September 15 2013

adam7 had the most liked content!

Community Reputation

59 Excellent

About adam7

 • Rank
  Sergeant

Profile Information

 • Kön
  Man

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Foreign Service
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Detaljer Grundutbildning
  Beväringstjänst för länge sedan.
 • Placering/Tjänst
  Anonymt
 • Övrig militär verksamhet
  Reservisttjänst redan i fjärde decenniet. Om jag delger mera är jag kriminell, enligt inhemsk lagstiftning.

Recent Profile Visitors

567 profile views
 1. Archer till Norge och Sverige

  Vi kunde se tecken för denna lösning redan tidigare. Bl.a. https://www.kongsberg.com/en/kds/news/2017/august/ics digitization solution for military vehicles to the finnish defence forces k9 artillery/
 2. Finska Hamina-klassen uppgraderas

  Nej, igen ett undermåligt pressmeddelande och en ännu sämre översättning från försvarsministeriet. Meddelandet nämner inte att hela Hamina-klassens renovering skall vara klar 2021. Meddelandet informerar emellertid att det ska finnas en operativ förmåga då Hamina-klassen är renoverad (d.v.s. 2021). Det betyder att låneavtalet innehåller även skarpa torpeder tills TP 47 tas i bruk, med leveranser mellan 2023-2025 och operativt bruk senare. Källan (på finska) http://ruotuvaki.fi/-/puolustusvoimat-valmistautuu-hamina-luokan-elinjaksopaivitykseen
 3. Översättning: Tykki = pjäs Ilmatorjuntaohjukset = luftvärnsroboter Harhamaaliheitin = motmedelsystem Viestintälaitteita = sambandsutrustning Elektro-optinen sensori = Elektro-optisk sensor Ilma- ja pintavalvontatutka = Luft- och ytbevakningsradar Elektronisen tiedustelun laitteita = utrustning för elektronisk underrättelse Pintatorjuntaohjukset = ytbekämpningsroboter Torpedot = torpererna Miinakansi = mindäck Syvyytettävä kaikuluodin = släpsonar Taistelunjohtojärjestelmä = Stridsledningssystem
 4. En bild på utrustningen finns i publikationen https://defmin.fi/files/3686/Laivue2020_PLM_2017_verkkojulkaisu.pdf Publikationen har ett sammandrag på svenska på sida 3 (sida5 av pdf-filen)
 5. Finska Hamina-klassen uppgraderas

  Enligt tidningen Reserviläinen 7/2017 ska 57 mm pjäserna flyttas från Hamina-klassen och Hamina-klassen ska få nya 40 mm pjäser. Även MASS systemet återanvänds-tydligen från Rauma-klassen. Torpederna och stridsledningssystemet är inte ännu beslutade. Inte heller robotsystemet mot sjö' och landmål. Luftvärnsroboterna skall ha längre räckvidd än de nuvarande Umkhonto-systemet. Inte heller det är ännu avgjort. Se http://digilehdet.sanomapaino.fi/75ce9959-06ae-46f3-a239-b09d0d290a87/16 (har även en ny bild)
 6. Allmän JAS 39 Gripen-tråd

  4-0 låter inte troligt. På en övning måste man ha flugit en hel del mera pass. Kommer ihåg att en finsk överste, numera generalmajor, skrävlade efter Frisian Flag att "Det gick bra, resultatet var 100-6". Dels ska man inte ta "resultatet" för bokstavligt, men dels ska man förstå att det flygs ett stort antal pass. Likaså är ju "resultaten" alltid beroende på scenariet och ROE. Om ena sidan avsiktligt får en roll som inte passar materielets egenskaper, t.ex. att gå i förlängd WVR mot ett system som har bättre manövreringsegenskaper, är ju resultatet givet, om inte systemet har överlägna robotar. Varför skulle man göra så? Jo för att öva. IRL skulle man använda sina styrkor mot motståndarens svagheter. I övningar kan man, eller vill man inte alltid göra det.
 7. Om du ser några poster uppåt i tråden ser du att förutom Gripen, är F-16 från USA, sydkoreanska FA-50 och grekiska och israeliska F-16 bjudna in. De israeliska F-16 planen är gamla A/B modeller. Hur mycket israelerna har uppgraderat dem och vilka flygtimmar de har kvar känner jag inte till.
 8. Intressant att de poängterar "ekonomiska samarbetet", då motköp är förbjudna.
 9. Allmän JAS 39 Gripen-tråd

  Använder man i Gripen C/D en datastav? Hur är det med E? Jag tycker mig ha läst att man inte mera använder den metoden, utan kopplar upp sig på planet och laddar upp/ner infon via kabel numera.
 10. Irans flygvapen och flygindustri

  Notera att när "planet" växlar rullningsriktning, rör sig inte styrytorna. ...
 11. Här går det vidare. Raumovarvet har fått designkontrakt på de nya fartygen. det är alltså än så länge ett designkontrakt, inte ett byggkontrakt. Se http://www.defmin.fi/sv/aktuellt/pressmeddelanden?587_m=8345 Dessutom har tre kandidater valts för stridssystemet. Se http://www.defmin.fi/sv/aktuellt/pressmeddelanden/forsvarsmaktens_logistikverk_valde_anbudsgivare_for_stridssystemet_i_projektet_flottilj_2020.8352.news Även om man pratar om vapen, ingår nog inte allt här. Vad ingår och vad inte ingår i kan man grunna på efter att ha läst https://corporalfrisk.com/2017/03/21/flotilla-2020-a-strategic-acquistion/
 12. Nordkorea

  Landet har nog inte kollapsat även om man haft hungersnöd där. Du tycks blunda för att Kina inte vill ha ett USA allierat Sydkorea vid sin gräns. Om landet kollapsar går Kina in. Nu har emellertid ekonomin blivit lite bättre eftersom regimen tillåtit lokalmarknader och Kina handlar med Nordkorea. För Kina passar en buffertstat mellan USA allierade Sydkorea och Kina. Om den sedan har kärnvapen, så är de ej riktade mot Kina. Kina protesterar nog mot dem, men det är ju samma slags bråk som Palme höll på med USA. Det förhindrade inte att Sverige hade en dold allians.
 13. Värt att läsa om Indiens erfarenheter med att jobba med ryssarna http://timesofindia.indiatimes.com/india/after-sukhoi-mistake-india-to-go-for-russian-5th-gen-fighter-only-with-full-tech-transfer/articleshow/57546519.cms Artikeln baserar sig på icke angivna källor, men det som skrivs är ju i sig plausibelt. Indierna är enligt detta ute efter riktig tech transfer, istf att bara plocka ihop jaktflyg från levererade delar. Det jag läst om Rafale affären, var att Indierna var ute efter att Rafale skulle byggas i Indien med leverantöransvar hos Dassault, men att allt jobb skulle göras av HAL (Hindustani Aeronautics Limited) som ju inte riktigt lyser i produktionsförmågan av Tejas. Att ta ansvar för leveransen när någon annan sköter produktionen är ju en öppen check. Här kan nog SAAB ha en öppning om man är färdig till ordentlig tech transfer, vilket SAAB ju påstår sig göra med Brasiliens flygindustri. (Sedan är ju artikelns bedömning av PAK-FA intressant, d.v.s. att det är ett stealth plan utan stealth och med ynkliga motorer ännu nu, men det hör säkert till en annan tråd)
 14. Exercis och parad

  Här finns inspelning av paraden. 1053 deltagare. Ester, letter, litauer, britter, tyskar och amerikaner deltog. 5 hundar. Tyska och holländska plan gjorde överflygning. Estniska och amerikanska fordon, inkluderande Abrams stridsvagnar, Bradley och CV90 vagnar samt andra fordon. http://etv.err.ee/v/paevakajasaated/eesti_vabariik_99/saated/ad501787-2940-4d21-904b-53e70dfa8ba7/eesti-vabariik-99-kaitsejoudude-paraad-vabaduse-valjakul Har det varit någon diskussion i Sverige om att börja med en årlig parad? (vaktparaderna är inte det jag avser)
 15. Exercis och parad

  Den som vill se en militärparad kan i morgon kolla på den estniska arméns självständighetspara med åtminstone britter och amerikaner som deltagande gäster på http://otse.err.ee/k/etv Paraden börjar estnisk tid 11.55, svensk tid alltså 12.55 fredagen den 24:de
×