Jump to content

adam7

Nivå 7
 • Content count

  507
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

adam7 last won the day on September 15 2013

adam7 had the most liked content!

Community Reputation

59 Excellent

About adam7

 • Rank
  Sergeant

Profile Information

 • Kön
  Man

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Foreign Service
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Detaljer Grundutbildning
  Beväringstjänst för länge sedan.
 • Placering/Tjänst
  Anonymt
 • Övrig militär verksamhet
  Reservisttjänst redan i fjärde decenniet. Om jag delger mera är jag kriminell, enligt inhemsk lagstiftning.

Recent Profile Visitors

404 profile views
 1. Allmän JAS 39 Gripen-tråd

  4-0 låter inte troligt. På en övning måste man ha flugit en hel del mera pass. Kommer ihåg att en finsk överste, numera generalmajor, skrävlade efter Frisian Flag att "Det gick bra, resultatet var 100-6". Dels ska man inte ta "resultatet" för bokstavligt, men dels ska man förstå att det flygs ett stort antal pass. Likaså är ju "resultaten" alltid beroende på scenariet och ROE. Om ena sidan avsiktligt får en roll som inte passar materielets egenskaper, t.ex. att gå i förlängd WVR mot ett system som har bättre manövreringsegenskaper, är ju resultatet givet, om inte systemet har överlägna robotar. Varför skulle man göra så? Jo för att öva. IRL skulle man använda sina styrkor mot motståndarens svagheter. I övningar kan man, eller vill man inte alltid göra det.
 2. Om du ser några poster uppåt i tråden ser du att förutom Gripen, är F-16 från USA, sydkoreanska FA-50 och grekiska och israeliska F-16 bjudna in. De israeliska F-16 planen är gamla A/B modeller. Hur mycket israelerna har uppgraderat dem och vilka flygtimmar de har kvar känner jag inte till.
 3. Intressant att de poängterar "ekonomiska samarbetet", då motköp är förbjudna.
 4. Allmän JAS 39 Gripen-tråd

  Använder man i Gripen C/D en datastav? Hur är det med E? Jag tycker mig ha läst att man inte mera använder den metoden, utan kopplar upp sig på planet och laddar upp/ner infon via kabel numera.
 5. Irans flygvapen och flygindustri

  Notera att när "planet" växlar rullningsriktning, rör sig inte styrytorna. ...
 6. Här går det vidare. Raumovarvet har fått designkontrakt på de nya fartygen. det är alltså än så länge ett designkontrakt, inte ett byggkontrakt. Se http://www.defmin.fi/sv/aktuellt/pressmeddelanden?587_m=8345 Dessutom har tre kandidater valts för stridssystemet. Se http://www.defmin.fi/sv/aktuellt/pressmeddelanden/forsvarsmaktens_logistikverk_valde_anbudsgivare_for_stridssystemet_i_projektet_flottilj_2020.8352.news Även om man pratar om vapen, ingår nog inte allt här. Vad ingår och vad inte ingår i kan man grunna på efter att ha läst https://corporalfrisk.com/2017/03/21/flotilla-2020-a-strategic-acquistion/
 7. Nordkorea

  Landet har nog inte kollapsat även om man haft hungersnöd där. Du tycks blunda för att Kina inte vill ha ett USA allierat Sydkorea vid sin gräns. Om landet kollapsar går Kina in. Nu har emellertid ekonomin blivit lite bättre eftersom regimen tillåtit lokalmarknader och Kina handlar med Nordkorea. För Kina passar en buffertstat mellan USA allierade Sydkorea och Kina. Om den sedan har kärnvapen, så är de ej riktade mot Kina. Kina protesterar nog mot dem, men det är ju samma slags bråk som Palme höll på med USA. Det förhindrade inte att Sverige hade en dold allians.
 8. Värt att läsa om Indiens erfarenheter med att jobba med ryssarna http://timesofindia.indiatimes.com/india/after-sukhoi-mistake-india-to-go-for-russian-5th-gen-fighter-only-with-full-tech-transfer/articleshow/57546519.cms Artikeln baserar sig på icke angivna källor, men det som skrivs är ju i sig plausibelt. Indierna är enligt detta ute efter riktig tech transfer, istf att bara plocka ihop jaktflyg från levererade delar. Det jag läst om Rafale affären, var att Indierna var ute efter att Rafale skulle byggas i Indien med leverantöransvar hos Dassault, men att allt jobb skulle göras av HAL (Hindustani Aeronautics Limited) som ju inte riktigt lyser i produktionsförmågan av Tejas. Att ta ansvar för leveransen när någon annan sköter produktionen är ju en öppen check. Här kan nog SAAB ha en öppning om man är färdig till ordentlig tech transfer, vilket SAAB ju påstår sig göra med Brasiliens flygindustri. (Sedan är ju artikelns bedömning av PAK-FA intressant, d.v.s. att det är ett stealth plan utan stealth och med ynkliga motorer ännu nu, men det hör säkert till en annan tråd)
 9. Exercis och parad

  Här finns inspelning av paraden. 1053 deltagare. Ester, letter, litauer, britter, tyskar och amerikaner deltog. 5 hundar. Tyska och holländska plan gjorde överflygning. Estniska och amerikanska fordon, inkluderande Abrams stridsvagnar, Bradley och CV90 vagnar samt andra fordon. http://etv.err.ee/v/paevakajasaated/eesti_vabariik_99/saated/ad501787-2940-4d21-904b-53e70dfa8ba7/eesti-vabariik-99-kaitsejoudude-paraad-vabaduse-valjakul Har det varit någon diskussion i Sverige om att börja med en årlig parad? (vaktparaderna är inte det jag avser)
 10. Exercis och parad

  Den som vill se en militärparad kan i morgon kolla på den estniska arméns självständighetspara med åtminstone britter och amerikaner som deltagande gäster på http://otse.err.ee/k/etv Paraden börjar estnisk tid 11.55, svensk tid alltså 12.55 fredagen den 24:de
 11. Öh, nu är det frågan om mutor, inte prestationen av flygsystemet. Jämförelsen att Gripen hade blivit 1 miljard billigare tar inte ställning till systemprestationen. Om 143 miljoner euro betalts i mutor, är det skadan. en helt annan sak är om beslutet blivit annat utan mutor. Dessutom har ju svensk försvarsindustri inte varit fläckfri från beskyllningar gällande bestickning (inte finsk industri heller, om någon vill ta till nationalitetskortet).
 12. Finland utrustar sig

  Nytt angående K9 Thunder. MoU undertecknades efter Rovajärvi övningen, men nu har även kontraktet undertecknats och försvarsministern godkännt anskaffningen. I sydkoreansk media spekulerades att antalet blir 48 st. och priset 200 miljoner dollar för järnet + 200 miljoner dollar för utbildning, reservdelar och underhåll. Priset var spekulation eftersom 200 miljoner dollar är lite under 190 miljoner euro, och priset nu visar sig bli 146 miljoner euro, inkluderande utbildning, reservdelar och underhåll. Min bedömning är, att sydkoreansk media gissade baserat på affärer i Asien med priser för tidigare ny materiel, och kontrakt på underhåll, reservdelar och underhåll, där de de två sista u:na var mer omfattande och dessutom innehöll priserna de sedvanliga asiatiska mutorna. Nyheten finns på https://svenska.yle.fi/artikel/2017/02/17/finland-koper-begagnade-pansarhaubitsar-146-miljoner Priset utan u.r.u ser ut att bli ca. 1/2 nypriset. Pjäserna skall förses med en grundrenovering före de tas i bruk. Det betyder att det som slitits byts ut. -------------- Finland köper begagnade pansarhaubitsar för 146 miljoner Bild: Jouni Porsanger/Lehtikuva LUKAS LINDSTRÖMHELSINGFORS Finland köper 48 begagnade pansarhaubitsar från Sydkorea för 146 miljoner euro. I affären ingår förutom haubitsarna också utbildning, reservdelar och underhåll. Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) godkände köpet av artilleripjäserna på fredagen. Haubitserna ska ersätta en del av det artilleri som blir föråldrat på 2020- och 2030-talen. De första pansarhaubitsarna anländer till Finland nästa år och de sista år 2024. Beväringarna ska enligt planerna börja utbildas i det nya artillerisystemet år 2019. Armén testade haubitsarna, som är av typen K9 Thunder, i fjol i Lappland. Det är frågan om 155 millimeters bandgående haubitsar som har en räckvidd på ungefär 40 kilometer. De har en toppfart på över 60 kilometer i timmen.
 13. Laddning av ubåtsbatterier

  Läste en artikel ett antal månader sedan som handlade om eventuell finsk anskaffning av ubåtar. Slutsatsen var att vapensystemet var för dyrt i förhållande till nyttan för Finlands försvar. Särskilt nämndes att ackumulatorerna (batteriena) måste bytas med jämna mellanrum och dessa är extremt dyra. Har någon en uppfattning om hur ofta dessa behöver bytas och om kostnaderna?
 14. Finland utrustar sig

  Estland har anmält att de är intresserade att delta i eventuell anskaffning av K9 Thunder bandhaubitser. De skulle i såfall delta i anskaffningen med 12 pjäser. Finland har inte publicerat hur många pjäser man förhandlar om eller försöker anskaffa, men ryktet är att det skulle vara 48 pjäser. Att anskaffa pjäserna genom samma förhandling gäller inte bara själva pjäserna utan också utbildningen, hur servicen anordnas och eventuell transferering av teknik. Underteckning av MoU förväntas inom kort.
 15. Strf 90 - Stridsfordon 90 (CV90)

  Tack för svaret. Vet inte hur de är generelt i exportvagnarna, men i de finska vagnarna finns inte en dylik pall (enligt uppgift).
×