adam7

Nivå 7
 • Content count

  502
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

About adam7

 • Rank
  Sergeant

Profile Information

 • Kön
  Man

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Foreign Service
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Detaljer Grundutbildning
  Beväringstjänst för länge sedan.
 • Placering/Tjänst
  Anonymt
 • Övrig militär verksamhet
  Reservisttjänst redan i fjärde decenniet. Om jag delger mera är jag kriminell, enligt inhemsk lagstiftning.

Recent Profile Visitors

219 profile views
 1. Här går det vidare. Raumovarvet har fått designkontrakt på de nya fartygen. det är alltså än så länge ett designkontrakt, inte ett byggkontrakt. Se http://www.defmin.fi/sv/aktuellt/pressmeddelanden?587_m=8345 Dessutom har tre kandidater valts för stridssystemet. Se http://www.defmin.fi/sv/aktuellt/pressmeddelanden/forsvarsmaktens_logistikverk_valde_anbudsgivare_for_stridssystemet_i_projektet_flottilj_2020.8352.news Även om man pratar om vapen, ingår nog inte allt här. Vad ingår och vad inte ingår i kan man grunna på efter att ha läst https://corporalfrisk.com/2017/03/21/flotilla-2020-a-strategic-acquistion/
 2. Landet har nog inte kollapsat även om man haft hungersnöd där. Du tycks blunda för att Kina inte vill ha ett USA allierat Sydkorea vid sin gräns. Om landet kollapsar går Kina in. Nu har emellertid ekonomin blivit lite bättre eftersom regimen tillåtit lokalmarknader och Kina handlar med Nordkorea. För Kina passar en buffertstat mellan USA allierade Sydkorea och Kina. Om den sedan har kärnvapen, så är de ej riktade mot Kina. Kina protesterar nog mot dem, men det är ju samma slags bråk som Palme höll på med USA. Det förhindrade inte att Sverige hade en dold allians.
 3. Värt att läsa om Indiens erfarenheter med att jobba med ryssarna http://timesofindia.indiatimes.com/india/after-sukhoi-mistake-india-to-go-for-russian-5th-gen-fighter-only-with-full-tech-transfer/articleshow/57546519.cms Artikeln baserar sig på icke angivna källor, men det som skrivs är ju i sig plausibelt. Indierna är enligt detta ute efter riktig tech transfer, istf att bara plocka ihop jaktflyg från levererade delar. Det jag läst om Rafale affären, var att Indierna var ute efter att Rafale skulle byggas i Indien med leverantöransvar hos Dassault, men att allt jobb skulle göras av HAL (Hindustani Aeronautics Limited) som ju inte riktigt lyser i produktionsförmågan av Tejas. Att ta ansvar för leveransen när någon annan sköter produktionen är ju en öppen check. Här kan nog SAAB ha en öppning om man är färdig till ordentlig tech transfer, vilket SAAB ju påstår sig göra med Brasiliens flygindustri. (Sedan är ju artikelns bedömning av PAK-FA intressant, d.v.s. att det är ett stealth plan utan stealth och med ynkliga motorer ännu nu, men det hör säkert till en annan tråd)
 4. Här finns inspelning av paraden. 1053 deltagare. Ester, letter, litauer, britter, tyskar och amerikaner deltog. 5 hundar. Tyska och holländska plan gjorde överflygning. Estniska och amerikanska fordon, inkluderande Abrams stridsvagnar, Bradley och CV90 vagnar samt andra fordon. http://etv.err.ee/v/paevakajasaated/eesti_vabariik_99/saated/ad501787-2940-4d21-904b-53e70dfa8ba7/eesti-vabariik-99-kaitsejoudude-paraad-vabaduse-valjakul Har det varit någon diskussion i Sverige om att börja med en årlig parad? (vaktparaderna är inte det jag avser)
 5. Den som vill se en militärparad kan i morgon kolla på den estniska arméns självständighetspara med åtminstone britter och amerikaner som deltagande gäster på http://otse.err.ee/k/etv Paraden börjar estnisk tid 11.55, svensk tid alltså 12.55 fredagen den 24:de
 6. Öh, nu är det frågan om mutor, inte prestationen av flygsystemet. Jämförelsen att Gripen hade blivit 1 miljard billigare tar inte ställning till systemprestationen. Om 143 miljoner euro betalts i mutor, är det skadan. en helt annan sak är om beslutet blivit annat utan mutor. Dessutom har ju svensk försvarsindustri inte varit fläckfri från beskyllningar gällande bestickning (inte finsk industri heller, om någon vill ta till nationalitetskortet).
 7. Nytt angående K9 Thunder. MoU undertecknades efter Rovajärvi övningen, men nu har även kontraktet undertecknats och försvarsministern godkännt anskaffningen. I sydkoreansk media spekulerades att antalet blir 48 st. och priset 200 miljoner dollar för järnet + 200 miljoner dollar för utbildning, reservdelar och underhåll. Priset var spekulation eftersom 200 miljoner dollar är lite under 190 miljoner euro, och priset nu visar sig bli 146 miljoner euro, inkluderande utbildning, reservdelar och underhåll. Min bedömning är, att sydkoreansk media gissade baserat på affärer i Asien med priser för tidigare ny materiel, och kontrakt på underhåll, reservdelar och underhåll, där de de två sista u:na var mer omfattande och dessutom innehöll priserna de sedvanliga asiatiska mutorna. Nyheten finns på https://svenska.yle.fi/artikel/2017/02/17/finland-koper-begagnade-pansarhaubitsar-146-miljoner Priset utan u.r.u ser ut att bli ca. 1/2 nypriset. Pjäserna skall förses med en grundrenovering före de tas i bruk. Det betyder att det som slitits byts ut. -------------- Finland köper begagnade pansarhaubitsar för 146 miljoner Bild: Jouni Porsanger/Lehtikuva LUKAS LINDSTRÖMHELSINGFORS Finland köper 48 begagnade pansarhaubitsar från Sydkorea för 146 miljoner euro. I affären ingår förutom haubitsarna också utbildning, reservdelar och underhåll. Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) godkände köpet av artilleripjäserna på fredagen. Haubitserna ska ersätta en del av det artilleri som blir föråldrat på 2020- och 2030-talen. De första pansarhaubitsarna anländer till Finland nästa år och de sista år 2024. Beväringarna ska enligt planerna börja utbildas i det nya artillerisystemet år 2019. Armén testade haubitsarna, som är av typen K9 Thunder, i fjol i Lappland. Det är frågan om 155 millimeters bandgående haubitsar som har en räckvidd på ungefär 40 kilometer. De har en toppfart på över 60 kilometer i timmen.
 8. Läste en artikel ett antal månader sedan som handlade om eventuell finsk anskaffning av ubåtar. Slutsatsen var att vapensystemet var för dyrt i förhållande till nyttan för Finlands försvar. Särskilt nämndes att ackumulatorerna (batteriena) måste bytas med jämna mellanrum och dessa är extremt dyra. Har någon en uppfattning om hur ofta dessa behöver bytas och om kostnaderna?
 9. Estland har anmält att de är intresserade att delta i eventuell anskaffning av K9 Thunder bandhaubitser. De skulle i såfall delta i anskaffningen med 12 pjäser. Finland har inte publicerat hur många pjäser man förhandlar om eller försöker anskaffa, men ryktet är att det skulle vara 48 pjäser. Att anskaffa pjäserna genom samma förhandling gäller inte bara själva pjäserna utan också utbildningen, hur servicen anordnas och eventuell transferering av teknik. Underteckning av MoU förväntas inom kort.
 10. Tack för svaret. Vet inte hur de är generelt i exportvagnarna, men i de finska vagnarna finns inte en dylik pall (enligt uppgift).
 11. Hm.. Det finns åtminstone 2 miljarder mobiltelefoner med Li-Ion batterier (egentligen ackumulatorer). Både Dreamliner och Samsungs katastrofer hade väl att göra med att man försökte tillämpa teknik agressivt, före teknologin var färdig för det. Man skruvade för hårt helt enkelt. Låt oss se hur japanernas försök utfaller. Vi vet det nog om några år..
 12. Hm.. Läste just ett påstående på ett finskt forum. Där påstods det att i de svenska CV90 vagnarna finns en latrin(låda?). Stämmer det eller är det bara strunt?
 13. Skribenten skriver på sida 8 Att m/41 inte prövats i strid är nog fel. Om skribenten hade lite forskat hade han nog skrivit något annat. Systemet är ju Tampellas 120 Krh/40 som nog såg användning under finska fortsättningskriget. T.om. wikipedia känner till ursprunget. https://sv.wikipedia.org/wiki/Granatkastare_m/41 Dessutom licensierades 120 Krh/40 till Israeliska Soltam som tilverkade systemet under namnet Soltam M-65, där skillnaden med finska originalet var i praktiken en modifierad basplatta. . https://en.wikipedia.org/wiki/Soltam_M-65. Att Israel inte skullle ha använt dessa i sina krig låter ju osannolikt. Granatkastare brukade kallas tampellor i mellanöstern. Denna modell 65 har sedan ett antal vidareutvecklingar, vilka används av olika länder, bl.a. av USA i t.ex. Afghanistan. ------ En egen granatkastartråd är ingen dålig ide.
 14. Inte klappat och klart ännu. Finska försvarsministeriet twittrar: @DefenceFinland/status/819458377956868096 Betyder: Försvarsmakten har äskat på artilleriradar redan 30 år. Anskaffningen har inte ens behandlats i den kommerssiella ledningsgruppen, vilket är en förutsättning för ens RFI (request for information). Senare retwetade försvarsministerns politiska specialbiträde samma tweet. -------------- Det ser ut som om försvarsmakten, som gick ut i pressen och tv med nyheten har gått händelserna i förväg, genom att offentliggöra en plan som man inte gjort nödvändiga formella beslut om, och detta i sin tur har retat opp försvarsministeriet där besluten skall göras före man går u med uppgifter. .
 15. Det är en laddanordning ovanför rören. Först lyfts granaterna i denna ränna snett upp ovanför rören, tydligen in i cylindrarna som syns ovanför med en spakanordning, sedan vrids cylindrarna framför röret och granaterna släpps ner via en annan spakanordning.