Pal

Nivå 6
 • Content count

  1,573
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

About Pal

 • Rank
  Fanjunkare
 • Birthday 01/01/1969

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  Sverige

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Flygvapnet
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Placering/Tjänst
  Anonymt

Recent Profile Visitors

432 profile views
 1. Skrattretande. Om något bekräftar han ju precis det som kritiker hela tiden försökt förklara. F-35 är ett attackplan och det den kan är att ta sig fram till ett mål och bomba säger han. Det nämns att F-35 kommer se fienden när fienden använder radar för att spana efter F35, och scenariot är när en F-35 skall anfalla ett försvarat mål på marken. Fienden kommer se F-35 men inte lyckas skjuta ned den. Men nu köpte Norge F-35 för att möta ryska luftöverlägenhetsflygplan i luftstrid. Som då kommer se F-35 med sina radar enligt filmen. Men få svårt att skjuta på F-35. F-35 kommer så klart inte se nånting av fienden utan att slå på sin radar och gör F-35 det då är det ingen stealth längre. Precis det kritiker försökt förklara! Och om nu F-35 skall möta ens en Mig-29 utan att F-35 har sin radar på, snacka om att Mig-29 då brutit F-35s kill chain. Precis detta beskriver nu filmen, haha. Filmen är snarast precis det kritiker försökt förklara om hur luftstrid faktiskt fungerar. Man kan bryta en fiende killchain på många sätt, det mest effektiva just nu är EW och F-35 har svag EW vilket Israel konstaterat. Stealth är bara ett av sätten att bryta en killchain, och ett dyrt sätt både i pris och vad man ger upp i prestanda. F-35 kommer inte överleva om den bara har stealht för att bryta sin fiendes killchain, F-35 kommer behöva EW också om stealhten inte räcker. Och när man slåt på EW så är all stealth upphävd. Allt detta beskrivs bra i filmen. Och glöm nu inte att alla flygplan har stealht i form av signaturanpassning. Gripen har således stealth, Eurofighter också, skillnaden är bara att när signaturanpassningen når en nivå där den får sån vikt i systemets självskydd att andra delsystem får stå tillbaka då passerar man nån sorts gräns i designvalet att man börjar kallar det stealth istället för signatuanpassning. Fakta är att nya Gripen som skall byggas nu är mycket mer stealth än gamla gripen, likaså med nya F-15 till exempel. Kritiken är övervikten på F-35 mot stealth på bekostnad av EW, radar, fart och svängprestanda. Filmen beskriver väl att det inte handlar om osynlighet utan just olika val för att bryta en killchain. F-35s val är idag ineffektiva för att bryta killchain jämfört med moderna plan som F-15 och Gripen. F-35 säljs som ett flygplan som klarar luftstrid men filmen stärker kritiken att det den klarar är attack och inte så mycket mer egentligen.
 2. Det är SIS man använder för att skjuta sina sjömålsrobotar nio gånger av tio om inte mer. Radarn använder man inte för att hitta fientliga fartyg och strida med dom. Iallafall inte i normalfallet. Så spaningsradarn sänder inte i en krigssituation. Man har den redo och slår på den om man tror man är anfallen av flyg eller robot. Och man upptäcker att man är anfallen av flyg eller robot också med sin SIS och/eller andra varnare man också har. Ingen jag vet skulle vara intresserad av att bli av med sin SIS för att få en till radar.
 3. Det ser ut som på din bild redan nu faktiskt. Längst upp i konen sitter det som man kallar SIS, vilket är en passiv antenn som är rörlig i rotationsled och som används för att känna andra enheters sändningar med radar. Och under denna, mer i botten på konen så sitter spaningsradarn. SIS en är nog mer som en parabolantenn dock än en radarantenn kanske. Och den är för övrigt väldigt användbar när man skall anfalla fartyg, mycket mer användbar än spaningsradarn för det ändamålet. Spaningsradarn är nästan alltid avstängd, roterar och sniffar, men sänder inte. Har man den på så är det främst för att få en bild av luftläget.
 4. SAAB får mycket lite när svenska staten hyr ut sina plan. SAAB har inte hyrt ut några Gripen. SAAB är knappast aktuella att hyra ut plan, kunden får köpa dom.
 5. Utmärkt inlägg JacobS. Håller helt med. Jag skrev faktiskt detta redan 2002 https://forum.soldf.com/topic/1018-attackhelikoptrar/?page=2#comment-26650 Och då hade vi Achiellos här också som faktiskt flög Arméns PV-helikoptrar. Han höll ju inte helt med förståss. Men Achiellos var en utomordentligt spännande forums-bekant.
 6. Mycket glädjande att vi nu återinfört värnplikten. Alla puckon på högkvarter och i politiska partier som sa att yrkessoldater skulle bli både billigt och lätt att rekrytera kan böja sina huvuden i skam. Avgå eller håll tyst i framtiden. Ni har rivit ut er vad gäller er kompetens och bör avstå från att självsäkert domdera om dessa spörsmål. När jag startade tråden var det inte många som trodde på att vi så snart skulle stå med värnplikt igen. De som skrävlade då om hur fel det var och hur löjlig Göran Persson var kanske skall rannsaka sig själva lite om hur mycket man egentligen begriper om sånt här. Ödmjukhet om sådant man inte förstår och behärskar är alltid bra. Och för att inte själv vara för o-ödmjuk i detta inlägg så säger jag inte mer än grattis till oss alla för nu har vi ett system som faktiskt har förutsättningar att ge oss riktig försvarseffekt igen.
 7. Det blev inga viten för Gripen och Saab i Thailand vad jag vet. Och även om det blivit det så är viten inget dramatiskt utan något som är avtals-reglerat. Viten kan det bli, och alla är vänner ändå. Det är normalt i affärer med viten, då dessa betalas enligt vad man kommit överens om i avtal. Det som händer i Österrike är något helt annat och vida långt från viten. Man stämmer då det som utlovats och levererats inte stämmer med det som avtalats. Det är något helt annat det. Österrike anser att man blivit lurade och inte får det som avtalats. Och anledningen är att flygplan-systemet helt enkelt såldes med förlust. Så därför försöker säljaren få mer betalt istället för att leverera det som avtalats. Inte helt ovanligt vid flygaffärer. Men oväntat för Österrike antagligen då de historiskt bara köpt sina stridsflygplan från Sverige och därför inte trodde på svenska varningar att det inte riktigt fungerar som de är vana med från oss från andra länders flyg-system-tillverkare. Norge kommer så klart få uppleva samma sak, men Norge är förvisso vana med detta. Att det man köpt inte håller vad det lovar alltså. Så troligen kommer det inte bli nån större affär av det i norges fall.
 8. Fast nu handlar inte detta om mutor. Iallafall inte i huvudsak. Det handlar om att flygplansystemet inte håller vad det lovar. Det levereras inte i tid, bedömt eftersom de sålde det med förlust, och inte komplett vilket gör att förmågan är lägre än utlovat. Samt att kostnaden för drift inte stämmer med det som utlovades. Kort sagt, systemet har inte utlovad kapacitet, även om det hade kunnat ha det. Men inte för det pris som sattes, med det priset så får man inte det som behövs för det som utlovades helt enkelt. Därför stämmer man, man får inte det man kommit överens om, utan det antyds bara att för att nå dit man trodde man skulle nå så får man i så fall pynta in mer pengar. Plus att driften vida överstiger det som överenskommits. Och den erfarenheten är iofs inte ovanlig när man köper stridsflygplan, förutom den som historiskt köpt från SAAB. Där sägs det snarare att man får det som överenskommits eller mer och det är inte normen i branchen.
 9. Ännu en kund som inte köpte Gripen och nu är väldigt missnöjda. Och det trots att det inte direkt krävs ett utrednings-geni att kolla upp att SAAB brukar hålla vad de lovar och att övriga extremt ofta absolut inte alls menar äns nästan vad de lovar. Jaja. Colour me suprised. Not. http://www.reuters.com/article/us-austria-airbus-group-idUSKBN15V118
 10. Meteor som vi redan har operativt från augusti i år har en räckvidd på 320 km. Asters 120 km känns fjuttigt. Visst finns vissa fördelar med landbaserat luftvärn jämfört med flygplan. Men i sammanhanget hoppas jag att endast ett fåtal luftvärnssystem köps in för att täcka dessa speciella behov och att vi använder det mesta av pengarna till fler Meteor. Det ger oerhört mycket mer effekt per krona med fler Meteor.
 11. Försvarsmakten publicerar en serie som heter Om kriget kom. För mig är det ett tydligt trendbrott. Vi hade ett försvar mot invasion som var både genomtänkt och omfattande och nu skall alla faktiskt veta att det var så. Äntligen. http://www.forsvarsmakten.se/sv/information-och-fakta/var-historia/om-kriget-kom/
 12. Ja det lär inte vara någon fara. Sverige har en lång tradition att köpa väst vapen med prioritet före NATO till och med. Och det fortsätter, vi är exempelvis först med Meteor, vi har iofs varit med och utvecklad delar av den. Men vi har tidigare fått köpa först, det vill säga före NATO länder som har fått vänta tills vi fått våra vapen först.
 13. Fast jag tolkade det som att SK 60 var för oavancerat. Det vill säga, man behöver ett skolflygplan som kan mer och ligger närmare Gripen, inte tvärt om.
 14. Evenemang i Stokcholm denna helg. Bland annat kom HMS Jägaren upp igår kväll. https://www.facebook.com/%C3%96rlogsdagarna-19-218-2016-217076462000605/ http://www.sjohistoriska.se/Besok/Aktiviteter/Galarvarvet-Orlogsdagar/
 15. Har du någon källa på det, underrättelsetjänsten brukar hålla sina spioner och vad de hittar hemligt tills långt efter spionerna är pensionerade eller avslöjade. Den här typen av rykten är vanliga. När de gäller Svenska flygplan har de pratats industristöd. Finns något inköp i världen av stridsflygplan där inte rykten om ful spel förekommit. Britternas kunskap om den falska norska upphandlingen berättades för deras BAE och de bytte också bort den infon till svenska underrättelsetjänsten. Men eftersom svensk underrättelsetjänst är nära nog unik i att inte delge svenska företag något så fick aldrig SAAB veta det. Sverige till skillnad från framförallt USA använder aldrig sin spionorganisation för att gynna svenska företag. Störst på detta är annars USA men alla andra gör det också, men USAs omfattning är nära ofattbar där deras företag får enormt mycket hemligheter till livs om allt möjligt. Det anses vara viktigt för USAs säkerhet att amerikanska företag är med i toppen inom väldigt många teknikområden och därför betraktar de statligt betalt spioneri till fördel för amerikanska företag som legitimt. Källa: hemligt (fast boken No place to Hide: Edward Snowden kan bekräfta delar av det jag påstår faktiskt)