Jump to content

Pal

Nivå 6
 • Content count

  1,591
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  15

Pal last won the day on May 12

Pal had the most liked content!

Community Reputation

121 Excellent

About Pal

 • Rank
  Fanjunkare
 • Birthday 01/01/1969

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  Sverige

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Flygvapnet
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Placering/Tjänst
  Anonymt

Recent Profile Visitors

648 profile views
 1. Oftast är det bäst att vänta tills crack-kokainet slutat verka innan man skriver inlägg.
 2. Pal

  Hur bra var J35 när den togs ur tjänst?

  Tack för ett bra inlägg Adeptus Bellum. Det är väldigt fåre vi var jämfört med våra Nato grannar. De körde jaktplan som bara klarade vackert väder och saknade radar jaktrobot, och jakt-länk hade dom inte hört talas om. Vi hade ett flygvapen redo för krig på riktigt, det hade inte dom. Till del berodde detta nog på vårt lite isolerade läge, vi fick en egen unik uppfattning om vad som behövdes för krig. Vi färgades inte av alla andra och kom på så sätt att ligga långt före i vår syn på vad som var krigsdugligt.
 3. F-35 fördyrades ganska tidigt. Och man kände sig tvingad att byta kravspecen vad gällde dess kapacitet. Man ökade kraven när planet blev dyrare och det stod klart att det inte skulle bli billigt alá F-16 såsom det var tänkt. Räddningen blev att slänga in massa lull-lull. Det vill säga väldigt avancerad elektronik och dyligt. Med avancerade sensorer, HMD, augmented reality och massa annat så blev planet så klart mycket vassare, givetvis också ännu dyrare. Men nu var det istället ett luftöverlägsenhetsplan och inte längre ett dussin plan såsom det var tänkt. Dessa adderade finesser är tveklöst effektiva. Men de hade förvisso lika gärna kunnat placeras i en väldesignad och inte så kapsejsat dyr flygkropp. De adderade förmågorna är just elektronik och sensorer och är i sig inte knutna på nåt sätt till F-35. Man slänger för övrigt lite i smyg in många av dom i F15 och F18 nu också vid uppgraderingar. I och med detta. Så är en stor del av varför F-35 är dyrt nu också dessa nya och spjutspets teknologier på HMD, Sensorer, databehandling med mera. Dessa kommer bli billigare snabbt, den typen av teknologier blir snabbt billigare. Om inte annat än av just det skälet så kommer F-35 med tiden bli betydligt billigare. Men, det samma gäller för alla andra. Andra flygplan kommer också kunna få dessa förmågor. Och priset kommer sjunka för alla på samma sätt vad gäller just detta. Det kommer inte vara dyrare för SAAB 39 och Boeing F-18 än för F-35 att ha en Head Mounted Display med Augmented reality som matas från sensorer som ser åt alla håll. Det kommer bli billigare, och lika mycket billigare för F-35 som för alla andra. Således landar man ändå i att den viktigaste slutsatsen man måste dra är om man tycker att F-35 flygkropp är prisvärd. Kostar den rätt för vad man får? Sensorer som radar och annat är inte något som på nåt sätt är exklusivt knutet till F-35. En F-35 som byggs samtidigt med en SAAB 39 eller en BOEING F-15 kan ha exakt samma radar, sensorer och dylikt som en F-35 och till samma pris. Alltså är frågan om priset för en F-35 som flygmaskin innan vi lastar på allt lull-lull är rätt och något man är nöjd med. För samma lull-lull kan utan problem lastas på också en F-15 Silent Eagle.
 4. Pal

  Vad bör jag göra? (befattning)

  Alla kan inte bli det dom önskar sig. Var glad att du får göra vänrplikt och visa framfötterna så mycket du kan när du väl är på plats. Det är inte några problem för dig att komma vidare inom Försvarsmakten. Gör ett bra jobb och du har alla möjligheter i världen. Det finns alltid många vägar till ett mål, även om det inte framgår kanske i rekryterings information och annat.
 5. Pal

  Luftvärn - nuvarande och framtida behov?

  USA sköt som exempel 59 Tomahawk på Syrien vid ett och samma tillfälle. som en tillrättavisning. Och det är väl en ganska normal salva att skjuta där nånstans runt 60 till 100 mot en fiende. Vid ett sånt anfall som varar under nån timme så skjuter nog försvararen två gånger så många skott för att försvara sig som det kommer inkommande mål. I det perspektivet är 300 robotar inte mycket, och köper väl oss några timmar eller så. Det viktiga är snarast tröskeleffekten. Ett stand-off bombardemang från Ryssland mot Sverige över tid, i syfte att betvinga oss, kan man nog räkna med inkluderar många tusen, troligen upp mot 20 tusen eller fler inkommande luftburna-missiler, kryssnings-missiler och ballistiska missiler.
 6. Pal

  HKP 14 - NH90

  Det blir alltid fiasko och onödigt dyrt när det är multi-nationella projekt. Om och om igen startas just multi-nationella utvecklings projekt av makteliten för att de skall vara billigare. Trots att 100% av all erfarenhet visar motsatsen. Men numera är det viktiga att det du säger låter bra, inte att det du säger är bra.
 7. Pal

  Qatars flygvapen tokiga?

  Vad håller Qatar på med? Från att i många många år kört med 6-7 stycken gamla Mirage 2000 och 3-4 Alpha Jet som sitt enda flygvapen så har man på några månader nu beställt: 36 stycken F-15 QA, nyutvecklad mycket avancerad version av F-15, ett otroligt potent och mycket dyrt stridsflygplan 36 stycken Dassault Rafale, mycket modernt och kapabelt flygplan som säkert alla vet. 24 stycken Eurofighter Typhoon, också som alla vet ett minst sagt kapabelt flygplan. Så, vad håller dom på med?! De köper plötsligt ett rejält antal av världens mest avancerade stridsflygplan. Och landet är mindre till både yta och befolkning än stockholms län. Vill de prova och äga ett par divisioner av varande coolt modernt flygplan som finns att köpa eller? Man kan undra varför dom inte också köper ett par divisioner F-35 och Gripen E när dom ändå håller på. De verkar ju gilla att inte bara binda sig till en typ utan vill ha dom alla trots hur dyrt och udda det är använda många flygplanstyper i sin flotta. SAAB borde dra iväg en offert på vinst och förlust eftersom Qatars inköpsvanor vad gäller stridsflygplan knappast följer normala doktriner. Mycket udda tycker jag. Skall bli roligt att se vilken av F-15, Rafale eller Typhoon som Qatars förare känner är det bästa flygplanet www.youtube.com/watch?v=pf5dIHzNvck
 8. Pal

  Haveri med Eurofighter Terracina 2017-09-24

  Tack för länken som innehåller mycket bra info. Texten på länken skriver dock att han gör en loop. Men på en av filmerna tycker jag mig se att det snarare är en split-s, vilket är en klassiskt livsfarlig manöver på låg höjd om man inte håller bergkoll på sin ingångshöjd. Ser ut som ett pilotfel.
 9. Pal

  Allmän JAS 39 Gripen-tråd

  Enligt läckor om hemliga resultat från Thailands övning mot Kina förförra sommaren så krossade Thailändarnas Gripen de kinesiska Su-27(J-11?). På nätet kan man hitta påståenden om 4-0 till Gripen och att Su-27(J-11?) helt misslyckats att nå framgång. Nu har de två länderna precis startat en andra samövning mellan deras flygvapen, Eagle Strike 2017 och som håller på till tredje september. Man får väl anta att svenska observatörer finns på plats för denna övning. Alla rykten eller info som nån hört vore välkommet att få här i denna tråd, eller i privat meddelande om man hellre så önskar. Jag suktar efter minsta lilla info från övningarna i Thailand. Någon som vet vilka flygplan Kina sänder detta år, kanske är det deras nya improved Su-27, den de kallar J-16?
 10. Vad gäller folkförankring eller inte. Det spelar ingen roll om man har värnplikt eller inte. Alla kommer slåss och kämpa, alla kommer drabbas av ett krig som går ut på att främmande makt invaderar sverige. Det är liksom bara så det är för ett litet land som Sverige. Sen om man saknar utbildning och vapen eller om man gjort värnplikt eller inte spelar ingen roll. Kriget är kriget iallafall, om vi blir invaderade. Om det är vad vi fruktar så kommer alla och envar i ett litet land som Sverige vara inblandade i kriget. Om vi sen är utbildade eller inte, har vapen eller inte, spelar bara roll för hur dåligt kriget kommer gå. Eller hur snabbt vi kapitulerar kanske vissa skulle säga. Att ett litet land som Sverige skall fungera för vanligt folk medans 10% utvalda riktiga proffs håller på med kriget och skyddar de andra är en hasch-dröm. Om hotet är en invasion där en annan stat vill att vi skall upphöra att vara en stat så kommer alla och envar att bli tvungna att kämpa.
 11. Ja, man kan ju inte ersätta Eurofighter med F-35 direkt. Om man inte gör en stor uppgradering av Eurofighter så vad finns på horisonten att köpa? F-35 är inte tillräckligt bra och Gripen E är inte heller en rimlig ersättare till Eurofighter. Finns inget att köpa som det ser ut om 20 år.
 12. Verkar vara strax under 2% av befolkningen som river sin självdeklaration. Att riva sin självdeklaration har fängelse i straffskalan och leder dessutom ofelbart till stora skulder som helt kan undvikas med ett SMS där man intygar att man har noll inkomst. Med tanke på hur puckat och självdestruktivt det ju är så hade det varit en sensation om siffran som svarade på mönstring hade varit på den nivån. I relation så är väl 3-4% som ignorerar mönstrings kravet väldigt förväntat.
 13. Pal

  Ny pansarvärnsrobot RBS 58

  Åh, jag var obekant med indirekta pv robotar. Mycket intressant, dags att jag läser på märker jag. Jag förstår direkt meningen med sådan räckvidd. Tack för förklaringen.
 14. Pal

  Ny pansarvärnsrobot RBS 58

  Låter som SAABs Bill2 förutom att kravet på räckvidden är lite långt. Fyra tusen meter låter onödigt långt, kommer kosta väldigt mycket med de sista 1500 meterna men kommer behövas extremt sällan.
 15. Jag har jobbat, praktiserat snarare, på ett svensk lastfartyg, men detta var 25 år sedan. Utomskärs på öppet hav så väckte man alltid skepparn om ett annat fartyg kom närmare än ett visst avstånd. Dock kunde vakthavande göra små korrigeringar tidigt för att undvika att man kom så nära. Men där hade således skepparen blivit väckt i god tid innan kollision på grund av avstånds regeln. Om detta var lokalt för fartyget, rederiet eller skepparn vet jag dock inte.
×