Jump to content

Pal

Nivå 6
 • Content count

  1,587
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

Pal last won the day on October 25 2013

Pal had the most liked content!

Community Reputation

119 Excellent

About Pal

 • Rank
  Fanjunkare
 • Birthday 01/01/1969

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  Sverige

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Flygvapnet
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Placering/Tjänst
  Anonymt

Recent Profile Visitors

612 profile views
 1. Luftvärn - nuvarande och framtida behov?

  USA sköt som exempel 59 Tomahawk på Syrien vid ett och samma tillfälle. som en tillrättavisning. Och det är väl en ganska normal salva att skjuta där nånstans runt 60 till 100 mot en fiende. Vid ett sånt anfall som varar under nån timme så skjuter nog försvararen två gånger så många skott för att försvara sig som det kommer inkommande mål. I det perspektivet är 300 robotar inte mycket, och köper väl oss några timmar eller så. Det viktiga är snarast tröskeleffekten. Ett stand-off bombardemang från Ryssland mot Sverige över tid, i syfte att betvinga oss, kan man nog räkna med inkluderar många tusen, troligen upp mot 20 tusen eller fler inkommande luftburna-missiler, kryssnings-missiler och ballistiska missiler.
 2. HKP 14 - NH90

  Det blir alltid fiasko och onödigt dyrt när det är multi-nationella projekt. Om och om igen startas just multi-nationella utvecklings projekt av makteliten för att de skall vara billigare. Trots att 100% av all erfarenhet visar motsatsen. Men numera är det viktiga att det du säger låter bra, inte att det du säger är bra.
 3. Qatars flygvapen tokiga?

  Vad håller Qatar på med? Från att i många många år kört med 6-7 stycken gamla Mirage 2000 och 3-4 Alpha Jet som sitt enda flygvapen så har man på några månader nu beställt: 36 stycken F-15 QA, nyutvecklad mycket avancerad version av F-15, ett otroligt potent och mycket dyrt stridsflygplan 36 stycken Dassault Rafale, mycket modernt och kapabelt flygplan som säkert alla vet. 24 stycken Eurofighter Typhoon, också som alla vet ett minst sagt kapabelt flygplan. Så, vad håller dom på med?! De köper plötsligt ett rejält antal av världens mest avancerade stridsflygplan. Och landet är mindre till både yta och befolkning än stockholms län. Vill de prova och äga ett par divisioner av varande coolt modernt flygplan som finns att köpa eller? Man kan undra varför dom inte också köper ett par divisioner F-35 och Gripen E när dom ändå håller på. De verkar ju gilla att inte bara binda sig till en typ utan vill ha dom alla trots hur dyrt och udda det är använda många flygplanstyper i sin flotta. SAAB borde dra iväg en offert på vinst och förlust eftersom Qatars inköpsvanor vad gäller stridsflygplan knappast följer normala doktriner. Mycket udda tycker jag. Skall bli roligt att se vilken av F-15, Rafale eller Typhoon som Qatars förare känner är det bästa flygplanet www.youtube.com/watch?v=pf5dIHzNvck
 4. Haveri med Eurofighter Terracina 2017-09-24

  Tack för länken som innehåller mycket bra info. Texten på länken skriver dock att han gör en loop. Men på en av filmerna tycker jag mig se att det snarare är en split-s, vilket är en klassiskt livsfarlig manöver på låg höjd om man inte håller bergkoll på sin ingångshöjd. Ser ut som ett pilotfel.
 5. Allmän JAS 39 Gripen-tråd

  Enligt läckor om hemliga resultat från Thailands övning mot Kina förförra sommaren så krossade Thailändarnas Gripen de kinesiska Su-27(J-11?). På nätet kan man hitta påståenden om 4-0 till Gripen och att Su-27(J-11?) helt misslyckats att nå framgång. Nu har de två länderna precis startat en andra samövning mellan deras flygvapen, Eagle Strike 2017 och som håller på till tredje september. Man får väl anta att svenska observatörer finns på plats för denna övning. Alla rykten eller info som nån hört vore välkommet att få här i denna tråd, eller i privat meddelande om man hellre så önskar. Jag suktar efter minsta lilla info från övningarna i Thailand. Någon som vet vilka flygplan Kina sänder detta år, kanske är det deras nya improved Su-27, den de kallar J-16?
 6. Vad gäller folkförankring eller inte. Det spelar ingen roll om man har värnplikt eller inte. Alla kommer slåss och kämpa, alla kommer drabbas av ett krig som går ut på att främmande makt invaderar sverige. Det är liksom bara så det är för ett litet land som Sverige. Sen om man saknar utbildning och vapen eller om man gjort värnplikt eller inte spelar ingen roll. Kriget är kriget iallafall, om vi blir invaderade. Om det är vad vi fruktar så kommer alla och envar i ett litet land som Sverige vara inblandade i kriget. Om vi sen är utbildade eller inte, har vapen eller inte, spelar bara roll för hur dåligt kriget kommer gå. Eller hur snabbt vi kapitulerar kanske vissa skulle säga. Att ett litet land som Sverige skall fungera för vanligt folk medans 10% utvalda riktiga proffs håller på med kriget och skyddar de andra är en hasch-dröm. Om hotet är en invasion där en annan stat vill att vi skall upphöra att vara en stat så kommer alla och envar att bli tvungna att kämpa.
 7. Ja, man kan ju inte ersätta Eurofighter med F-35 direkt. Om man inte gör en stor uppgradering av Eurofighter så vad finns på horisonten att köpa? F-35 är inte tillräckligt bra och Gripen E är inte heller en rimlig ersättare till Eurofighter. Finns inget att köpa som det ser ut om 20 år.
 8. Verkar vara strax under 2% av befolkningen som river sin självdeklaration. Att riva sin självdeklaration har fängelse i straffskalan och leder dessutom ofelbart till stora skulder som helt kan undvikas med ett SMS där man intygar att man har noll inkomst. Med tanke på hur puckat och självdestruktivt det ju är så hade det varit en sensation om siffran som svarade på mönstring hade varit på den nivån. I relation så är väl 3-4% som ignorerar mönstrings kravet väldigt förväntat.
 9. Ny pansarvärnsrobot RBS 58

  Åh, jag var obekant med indirekta pv robotar. Mycket intressant, dags att jag läser på märker jag. Jag förstår direkt meningen med sådan räckvidd. Tack för förklaringen.
 10. Ny pansarvärnsrobot RBS 58

  Låter som SAABs Bill2 förutom att kravet på räckvidden är lite långt. Fyra tusen meter låter onödigt långt, kommer kosta väldigt mycket med de sista 1500 meterna men kommer behövas extremt sällan.
 11. Jag har jobbat, praktiserat snarare, på ett svensk lastfartyg, men detta var 25 år sedan. Utomskärs på öppet hav så väckte man alltid skepparn om ett annat fartyg kom närmare än ett visst avstånd. Dock kunde vakthavande göra små korrigeringar tidigt för att undvika att man kom så nära. Men där hade således skepparen blivit väckt i god tid innan kollision på grund av avstånds regeln. Om detta var lokalt för fartyget, rederiet eller skepparn vet jag dock inte.
 12. Många oklara källor etc, men ändå intressant: http://www.dailymail.co.uk/news/article-4617742/Shambolic-start-probe-USS-Fitzgerald-collision.html https://www.nytimes.com/2017/06/23/world/asia/destroyer-fitzgerald-collision.html?mcubz=0 Frågan är så klart varför jagarens kapten inte var på bryggan om utkikar ser att man inte har bäringsdragning mot ett annat fartyg under en längre tid. (Om du har konstant vinkel till nånting, alltså ingen bäringsdragning, då kommer man kollidera. Normalt väcker man sin skeppare så han kan fatta beslut. Så verkar inte ha skett på Jagaren vilket är minst sagt underligt.)
 13. Händelsen är underlig. Det är väldigt svårt att förstå hur man kan kollidera. Hur i hela världen såg inte utkikarna det civila långsamma fartyget? Troligen kommer personer hamna inför rätta för att inte agerat korrekt ombord på jagaren.
 14. F-35 Lightning II - Joint Strike Fighter - JSF

  Norge sa om och om igen offentligt att Norge behövde ett nytt flygplan för att möta ryska luftöverlägenhetsflygplan i luftstrid över arktiska områden inte minst över hav. Visst var det politiker och det säkerligen mest sysslade med att ljuga för sin egen befolkning men det var så man sa. Norge specade också ett antal flygplan först och inte en kostnad eller en förmåga. Det vill säga man besluta så här många flygplan skall vi ha. Och det oavsett om man kan lösa uppgiften med färre eller fler och oavsett kostnad. Antalet var fastlagt. I det norge offentligt sa så förespråkade jag inte Gripen, sa flera gånger att det Norge säger att dom behöver passar bäst på Eurofighter. Men nu fick ju iofs engelska underättelsetjänsten reda på att Norge redan långt innan upphandligen var slut i avtal bestämt sig för F-35. Så engelska udnerättelsetjänsten meddela detta till Eurofighter konsoritet och de meddela det också till svenska underättelsetjänsten. Eurofighter drog sig därför ur och deltog inte alls. Jag vet dock inte om SAAB stanna trots att de fick besked från svenska underättelsetjänsten eller om informationen helt enkelt stannade där och inte delgavs SAAB. Norge får naturligtvis välja vilket plan dom vill, och det var aldrig tal om något annat än ett amerikanskt plan och USA ville bara sälja F-35 och så var det med det. Av allians själ skulle planet vara amerikanskt, och eftersom USA vägrade offerera mer än bara F-35 så kännde sig norges ledning tvingad att hålla en charad upphandling för sitt folk. Det löjliga är att nu när allt detta är redan uppdagat så fortsätter ändå vissa, oftast norrmän, låtsas som det alls inte var så här det gick till. Ingen insatt har nån som helst tvekan om att detta var hur det utspelade sig förutom då fanbois på Internet som har massa reklamslogan att dela med sig om "kvantesprang" och annan larv.
 15. F-35 Lightning II - Joint Strike Fighter - JSF

  Skrattretande. Om något bekräftar han ju precis det som kritiker hela tiden försökt förklara. F-35 är ett attackplan och det den kan är att ta sig fram till ett mål och bomba säger han. Det nämns att F-35 kommer se fienden när fienden använder radar för att spana efter F35, och scenariot är när en F-35 skall anfalla ett försvarat mål på marken. Fienden kommer se F-35 men inte lyckas skjuta ned den. Men nu köpte Norge F-35 för att möta ryska luftöverlägenhetsflygplan i luftstrid. Som då kommer se F-35 med sina radar enligt filmen. Men få svårt att skjuta på F-35. F-35 kommer så klart inte se nånting av fienden utan att slå på sin radar och gör F-35 det då är det ingen stealth längre. Precis det kritiker försökt förklara! Och om nu F-35 skall möta ens en Mig-29 utan att F-35 har sin radar på, snacka om att Mig-29 då brutit F-35s kill chain. Precis detta beskriver nu filmen, haha. Filmen är snarast precis det kritiker försökt förklara om hur luftstrid faktiskt fungerar. Man kan bryta en fiende killchain på många sätt, det mest effektiva just nu är EW och F-35 har svag EW vilket Israel konstaterat. Stealth är bara ett av sätten att bryta en killchain, och ett dyrt sätt både i pris och vad man ger upp i prestanda. F-35 kommer inte överleva om den bara har stealht för att bryta sin fiendes killchain, F-35 kommer behöva EW också om stealhten inte räcker. Och när man slåt på EW så är all stealth upphävd. Allt detta beskrivs bra i filmen. Och glöm nu inte att alla flygplan har stealht i form av signaturanpassning. Gripen har således stealth, Eurofighter också, skillnaden är bara att när signaturanpassningen når en nivå där den får sån vikt i systemets självskydd att andra delsystem får stå tillbaka då passerar man nån sorts gräns i designvalet att man börjar kallar det stealth istället för signatuanpassning. Fakta är att nya Gripen som skall byggas nu är mycket mer stealth än gamla gripen, likaså med nya F-15 till exempel. Kritiken är övervikten på F-35 mot stealth på bekostnad av EW, radar, fart och svängprestanda. Filmen beskriver väl att det inte handlar om osynlighet utan just olika val för att bryta en killchain. F-35s val är idag ineffektiva för att bryta killchain jämfört med moderna plan som F-15 och Gripen. F-35 säljs som ett flygplan som klarar luftstrid men filmen stärker kritiken att det den klarar är attack och inte så mycket mer egentligen.
×