Jump to content

Senaste AIS-informationen


Perman

Recommended Posts

1 hour ago, Perman said:

 

Ett lite ovanligare örlogsfartyg som deltar är mintendern och dykeristödfartyget A212 Ägir. Hon är ett katamaranfartyg på 117 ton som tidigare har rapporterats som utrangerad på wiki, men hon verkar ju fortfarande vara aktiv. Byggdes i Norge 1985 och köptes in 1989 till marinen. Fartyget har inte den traditionella blågrå färgen som svenska örlogsfartyg normalt har utan en mer ljusgrå nyans.

 

 

http://www.tugboatlars.se/Aagir.htm

 

Vad är fördelen med katamaranskrov till denna fartygstyp?

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, vikingman said:

 

http://www.tugboatlars.se/Aagir.htm

 

Vad är fördelen med katamaranskrov till denna fartygstyp?

 

Först vill jag bara säga att jag är ingen expert men jag har försökt hitta mer info om henne innan hon köptes in till marinen utan att lyckas (har tex inte hittat henne på faktaomfartyg.se). Gissningsvis så ger väl ett katamaranskrov en stadigare plattform vid bärgnings-, min- och dykeriarbete. Katamaran- och trimaranfartyg tror jag generellt inte är så ovanligt för fartyg som är avsedda för dykeriarbete. Ett katamaranskrov ger ju även en större däcksyta och fartyget kan med ett mindre djupgående operera på grundare vatten.

 

Det kan ju möjligen också vara så att hon inte var en speciellt lyckat fartygstyp och att marinen därför kunde köpa henne billigt. Det enda jag hittat om henne är att hon är byggd vid Båtservice Verft i Norge 1985 som m/s Bloom Surveyor och att hon är på 117 ton och gör 14 knop. Jag gissar också att hon har en viss särställning inom marinen och att hon möjligen även sysslar med vissa mer civila uppgifter.

 

UPDATE: Enligt Försvarsmaktens dykarskola så tillhör HMS Ägir båtparken.

Quote

"Ägir används mest till hjälmdykutbildning och har en dykkorg med vinsch på A-ramen i fartygets akter."

 

Militär dykutbildning – kraven, kategorierna och utrustningen

 

Även svenska M14 Sturkö verkar nu ha anslutit, vilket skulle betyda att sex av sju sv minröjningsfartyg deltar. A212 Ägir har dock lämnat i skärgården, men i stället har stödfartyget A264 Trossö anslutit. Fartygsgruppen befinner sig nu längre ut i Ålands hav med S kurs.

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

Man håller ju uppenbart på med någon spännande aktivitet utanför Norrtälje i Ålands hav i samverkan med finska flottan.

Men det som förvånar mig är att A212 Ägir försvann någon dag efter ankomst, senast jag såg tittade så var Ägir strax norr om Singö  tillsammans med ett eller två militära fartyg till, men efter det är den borta.

någon som har koll på Ägir?

Link to comment
Share on other sites

Nej, jag kan inte hitta henne heller. Hon finns registrerad verkar det som men det finns inga positionsuppgifter: AGIR

 

130027:

 

Flera av farttygen har gått till Berga nu, eller är på väg dit. Dessa omfattar minst de två finska minröjningsfartygen, HMS Trossö, HMS Kullen, HMS Ulvön, HMS Spårö och HMS Sturkö.

 

Ett antal militära, halvmilitära och andra skyddsfartyg från våra grannländer verkar vara på ingång mot Karlskrona. Dessa omfattar bl a litauiska räddningsfartyget Šakiai, Patrullfartyget Kindral Kurvits från estländska gränsbevakningen, 4 MHV båtar från danska marinhemvärnet, tyska multipurpose fartyget Arkona, patrullfartyget Turva från finska gränsbevakningen, danska miljöskyddsfartyget Gunnar Seidenfaden och lettiska sjömätningsfartyget Varonis. Bogserbåten HMS Herkules har gått ut för att möta upp som det verkar.

 

UPDATE: Fartygen som är på väg till Karlskrona ska delta i en av världens största olje- och miljöräddningsövningar Balex Delta 2018 Jan Wisén på twitter: Kbv:s GD inviger Balex Delta 2018 i Karlskrona

 

/Per

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Angående den stora svensk-finska minröjningsinsatsen i Ålands hav så har FM nu publicerat ett inlägg:

 

Samövning och efterkrigsminröjning

 

Olje- och miljöräddningsövningen Balex Delta 2018 är nu i full gång med minst 17 fartyg från 8 nationer i Hanöbukten. Från svensk sida deltar minst HMS Belos, KBV003 Amfitrite och KBV 033.

 

HMS Ägir befann sig också i Hanöbukten utanför Simrishamn för knappt 7 timmar sedan, och stävade då åt SV med ca 8 knop: SWE NAVY A212

 

/Per

 

 

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

09180200:

 

En räddningsaktion pågår ca 19 km SSO om Nynäshamn där tre enheter från marinen har deltagit:

 

Sjunkande motorbåt, 5 NM Ö Landsort

 

En person saknas efter båtolycka söder om Nynäshamn

 

Deltagande enheter från marinen har varit bevakningsbåtarna 85 Trygg, 86 Modig samt bogserbåten A255 Hercules, och dessa är nu på väg norrut mot Muskö.

 

Lettiska minjaktfartyget M-06 Tālivaldis och litauiska minfartyget N42 Jotvingis gick bägge ut från Tallinn i morse och befinner sig nu ca 35 km V om Dagö med SSV kurs och ca 6-7 knop.

 

Danska fregatten F361 Ivar Huitfeldt gick ut från Gdynia vid 17:30 tiden och befinner sig nu ca 90 km SO om Hoburgen med NNO kurs och ca 20 knop.

 

Polska minsveparen 633 ORP Dąbie stävar österut utmed polska kusten med ca 7 knop och befinner sig nu ca 50 km NV om Gdynia.

 

En fartyg som förmodligen är korvetten K24 Sundsvall befinner sig ca 40 km V om Bornholm med SO kurs och ca 8 knop. Markören säger bara "Swedish warship", men eftersom dimensionerna anges till 57 x 8 m så torde det vara Sundsvall. Hon är det enda fartyget i klassen som varit i tjänst sedan Dec 2012. Med tanke på att hon rört sig i sjötrafikleden NO om Bornholm med låg fart tidigare under dagen så gissar jag att hon utför sjötrafikövervakning.

 

Nederländska robotfregatten F805 Evertsen gick igenom Öresund norrut i morse och befinner sig nu ca 25 km NO om Grenå med SV kurs och ca 8 knop.

 

/Per

 

 

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Finns det nån som kan förklara hur en bevakningsbåt (88 Rapp?) kan vara 30 km V om Gotska Sandön i mellersta Östersjön kl 00:10 idag 28/9 och ca 6,5 timmar senare kl 06:40 lämna Grebbestads Marina på västkusten?

 

/Per

Skärmklipp AIS 88 Rapp.JPG

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

021845:

Nu verkar det som om man fått igång maskinerna på den danska färjan Regina Seaways. Hon var på väg från Kiel till Klaipeda i Litauen när hon fick maskinhaveri på em idag. Nu befinner hon sig ca 50 km V om Klaipeda och rör sig österut med ca 14 knop. Hon eskorteras av flera fartyg bl a litauiska minfartyget N42 Jotvingis, minjaktfartyget M53 Skalvis, SAR fartyget Sakiai, samt holländska bogserbåten Atlantis. Även de litauiska patrullfartygen P11 Žemaitis och P12 Dzūkas verkar ha deltagit i operationen.

 

Explosion på färja Östersjön – 294 passagerare ombord

 

En grupp med minst fyra skolfartyg av Altair-klassen gick ut från Karlskrona igår och har sedan dess rört sig norrut utmed Östersjökusten. Just nu verkar de befinna sig i St Annas skärgård. Möjligen övernattar de på Orren ca 7 km NO om Valdemarsvik, som förr brukade vara en vanlig övernattningsbas för örlogsfartygen. I gruppen finns A501 Altair, A502 Antares, A503 Arcturus samt A504 Argo.

 

En bevakningsbåt (88 Rapp?) lämnade farvattnen utanför Nynäshamn vid 15-tiden och har sedan dess stävat med SO kurs och ca 14 knop. Möjligen är hon på väg mot Fårösund.

 

Finska skolfartyget 56 Kajava lämnade farvattnen utanför Åbo vid 16-tiden och befinner sig nu ca 25 km SV om Åbo med VSV kurs och ca 19 knop.

 

/Per

 

 

 

 

Skärmklipp Regina Seaways nu under gång mot Klaipeda.JPG

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

191455:

 

De bägge korvetterna K34 Nyköping och K35 Karlstad är just nu på väg norrut i Öresund med ca 32-33 knop. Karlstad befinner sig strax NV om Malmö och Nyköping passerar strax under Öresundsbron. Imponerande med en marschfart på dryga 30 knop. Det är snabbare än toppfarten på de flesta utländska korvetter och fregatter.

 

Bägge är på väg till NATO övningen Trident Juncture:

 

Losskastning mot Norge och Trident Juncture

 

Det verkar som om bevakningsbåten 88 Rapp utför sjötrafikövervakning i Hanöbukten ca 50 km S om Karlskrona. Hon är ju hittills den enda bevakningsbåten som genomgått en fullständig renovering och modernisering.

 

Tyska ubåten U31 befann sig O om den danska ön Falster för ca ett dygn sedan, men det är kanske inte så mycket att rapportera om. Man kan dock notera att alltfler tyska ubåtar av U3-klass1 når nu operativ status (efter bottennappet när ingen var operativ).

 

/Per

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

261150:

 

Ett stort antal fartyg har nu samlats i Åbos hamn inför övningen Northern Coasts 18. Ytterligare fartyg är just nu på väg in till hamnen. Northern Coasts 18 är tyska marinens årliga övning som i år leds av Finland. I hamnen återfinns minst följande fartyg:

 

Korvetten K31 Visby, stödfartyget A264 Trossö, röjdykarfartyget M12 Spårö, minjaktfartygen M73 Koster, M74 Kullen och M75 Vinga, en mindre estniskt farkost på 5x1 m, estniska stödfartyget A433 Wambola, tyska drönarkontrollfartyget M1090 Pegnitz, tyska minjaktfartyget M1059 Weilheim, lednings- och stödfartyget P04 Carlskrona samt tyska luftvärnsfregatten F220 Hamburg.

 

På väg in till hamnen är:

 

Finska robotbåten 83 Pori, belgiska minjaktfartyget M923 Narcis, litauiska minfartyget N42 Jotvingis och patrullfartyget P12 Dzūkas, samt polska minjaktfartyget 624 Czajka.

 

Tyska korvetten F262 Erfurt befann sig ca 35 km NV om Gotska Sandön med NO kurs och ca 10 knop för knappt 7 timmar sedan. Hon har möjligen även anslutit sig till fartygen i Åbo.

 

Röjdykarfartyget M14 Sturkö, skolfartyget A502 Antares och ubåtsräddningsfartyget A214 Belos har opererat utanför Torhamn sedan igår och verkar nu vara på väg in till Karlskrona.

 

Danska patrullbåtarna P520 Diana och P521 Freja patrullerar mellan den danska ön Læsø och svenska fastlandet (dock inte tillsammans).

 

/Per

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

193019:

 

Patrullfartyget P12 Malmö lämnade Riga vid lunchtid idag och befinner sig nu ca 50 km V om Ventspils med VSV kurs och ca 19 knop. Även flera andra utländska enheter lämnade Riga igår kväll eller idag inkl. danska robotfregatten F362 Peter Willemoes, tyska korvetterna F260 Braunschweig och F264 Ludwigshafen am Rhein, litauiska patrullfartyget P14 Aukštaitis, estniska minjaktfartyget M315 Ugandi och polska skolfartyget ORP 251 Wodnik.

 

Patrull- och stödfartyget P04 Carlskrona gick ut från Karlskrona vid 9-tiden i morse, och efter en tur på Hanöbukten så återvände hon till Karlskrona på em.

 

Ubåtsbärgningsfartyget A214 Belos lämnade farvattnen utanför Lysekil igår kväll och har sedan dess rört sig i ett sökmönster utanför Ellös.

 

En grupp med NATO fartyg rör sig åt SO ca 40 km längre ut på Skagerak. Gruppen omfattar portugisiska fregatten F332 Corte Real (för dagen klassificerad som lastfartyg), danska ledningsfartyget L17 Esbern Snare och belgiska fregatten F931 Louise-Marie.

 

/Per

 

 

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 months later...

031500:

 

De två finska robotbåtarna FNS Raave och FNS Porvoo av Rauma-klassen har anlänt till örlogsbasen på Muskö. Fartygen deltar i en gemensam ubåtsjaktövning. Ett par sjöräddningshelikoptrar från Sjöfartsverket verkar också befinna sig i området.

 

I Rigabukten opererar ett större antal minröjningsfartyg och stödfartyg: Lettiska M-06 Tālivaldis med minfartyget A-53 Virsaitis, polska ORP Bukowo, tyska M1059 Weilheim och M1067 Bad Rappenau med stödfartygen A513 Rhein och A516 Donau, norska M352 Rauma  och litauiska M53 Skalvis. Även lettiska patrullfartyget P-05 Skrunda befinner sig i Rugabukten men osäkert om hon deltar i övningen.

 

Utanför Halmstad är sjömätningsfartyget Jacob Hägg på väg norrut.

 

I Kielbukten opererar flera tyska fartyg bl a ubåten U33 med stödfartyget Y866 Breitgrund, korvetten F264 Ludwigshafen am Rhein, minjaktfartyget  M1064 Grömitz, stödfartygen A512 Mosel och oljebekämpningsfartyget Y1643 Bottsand.

 

/Per

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

131845:

 

En tysk fartygsgrupp opererar utanför Härnösand. Den omfattar bl a korvetten F262 Erfurt samt multifunktionsfartygen Y862 Helmsand och Y864 Mittelgrund. Från S är robotfregatten F220 Hamburg och fregatten F213 Augsburg på väg att ansluta (just nu i höjd med Gävle). Sjövärnskårens transportbåt SVK 652 Lungö och marinens bogserbåt A255 Hercules finns även i området.

 

COM_1_DEU_Corv_Sqn på twitter

 

 

Kustbevakningens KBV 181 Gotland är på väg mot NO på Norra Kvarken.

 

Efter ett besök i Helsingfors så befinner polska robotfregatten ORP 272 Generał Kazimierz Pułaski ca 50 km NV om Dagö. Ytterligare ett oidentifierat statsfartyg befinner sig i omedelbar närhet.

 

Brittiska fregatten F237 Westminster har efter ett besök i Tallinn rört sig norrut och befinner sig ca 30-40 km NV om Tallinn i finska viken.

 

Utanför Ventspils opererar (troligen) SNMCMG1 med bl a lettiska fartygen A-53 Virsaitis, A-90 Varonis och M-04 Imanta, tyska M1058 Fulda och litauiska M53 Skalvis.

 

Utanför Visby rör sig Sjövärnskårens bevakningsbåt SVK 13 Hoburg norrut.

 

I närheten av Bornholm befinner sig kustbevakningens KBV 002 Triton, sjöfartsverkets Fyrbyggaren och danska marinens tankfartyg A559 Sleipner.

 

I södra Öresund befinner sig minjaktfartygen M76 Ven, M75 Vinga och finska 40 Katanpää på S kurs. Lite längre norrut i Öresund befinner sig M73 Koster, M74 Kullen och finska 41 Purunpää på SV kurs. Sju svenska och två finska minjaktfartyg har gemensamt röjt minor från WWII:

 

Minsökning i norra Öresund

 

 

Ytterligare lite norrut i höjd med Grenå befinner tyska marinens tankfartyg A1442 Spessart på N kurs.

 

Utanför Fredrikshamn opererar danska patrullfartyget P571 Ejnar Mikkelsen.

 

/Per

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 5/13/2019 at 6:46 PM, Perman said:

Är fler enheter som deltar.  endast de fartyg som bevakar testområdet som har sin AIS igång. Tex så är A320 HMS Furusund på plats sedan en tid. Mellan 8 och 17 var dag så flyger två Learjet 35 i skift över området. De utgår från Östersund.  Möjligen SAABs gula målflyg. 

I går strax innan 18 lade F262 Erfurt till i Djuphamnen och bunkrades av 2 tankbilar med släp. Detta besök utan AIS igång.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Lasse Näsström
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

101030:

 

I år deltar 18 nationer, 50 fartyg, två ubåtar och ca 8.600 soldater och sjömän i BALTOPS 2019. Just nu håller de flesta fartyg på att lämna Kiel, där man varit över helgen. Från svensk sida deltar korvetterna HMS Karlstad och HMS NYKÖPING samt en ubåt. Nån som råkar veta vilken? Själv skulle jag nog gissa på HMS Halland eller HMS SÖDERMANLAND. Finnarna har skickat minfartyget FNS Hämeenmaa. Även en tysk ubåt deltar. Britterna deltar med 8 fartyg, danskarna fem, tyskarna sju, polackerna fyra och spanjorerna fyra (inkl. SPS Juan Carlos). Nytt för i år verkar vara att flera fartyg bara anges som "Govt vessel" utan någon mer specifik info.

 

Danska HDMS Absalon, tyska A 1411 Berlin och spanska L61 SPS Juan Carlos befinner sig redan ca 50 km SO om Karlskrona med ONO kurs och ca 7-12 knop. Även svenska A201 Trossö befinner sig i området.

 

Tyska ubåten U 33 opererar ca 100 km NNV om Gdynia i Polen. I närheten finns även bärgningsfartyget A1458 Fehmarn (ev. som stödfartyg till ubåten). Kan vara U 33 som deltar i BALTOPS.

 

Ubåtsbärgningsfartyget HMS Belos verkar ha lämnat Göteborg i morse och befinner sig nu ca 15 km V om Kungsbacka med SSO kurs och ca 11 knop.

 

Nederländska fregatten HNLMS Van Speijk verkar ha lämnat Arendalsvarvet i Göteborg och befinner sig nu N om Brännö i Göteborgs skärgård med SV kurs och ca 16 knop.

 

Norska patrullbåten P 381 Magnus Lagaböte verkar också delta. Hon gick ut från Kiel i morse och ligger just nu still strax utanför det lilla tyska samhället Behrensdorf. Hon är intressant så till vida att hon överfördes från Kystvakten till norska marinen 2013. Eftersom idnumret nu verkar ha ändrats från A537 till P381 så kan man kanske anta att hennes uppgifter även ändrats.

 

/Per

 

 

 

 

BALTOPS 2019 deltagande nationer.jpg

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Perman said:

101030:

 

I år deltar 18 nationer, 50 fartyg, två ubåtar och ca 8.600 soldater och sjömän i BALTOPS 2019. Just nu håller de flesta fartyg på att lämna Kiel, där man varit över helgen. Från svensk sida deltar korvetterna HMS Karlstad och HMS NYKÖPING samt en ubåt. Nån som råkar veta vilken? Själv skulle jag nog gissa på HMS Halland eller HMS SÖDERMANLAND. Finnarna har skickat minfartyget FNS Hämeenmaa. Även en tysk ubåt deltar. Britterna deltar med 8 fartyg, danskarna fem, tyskarna sju, polackerna fyra och spanjorerna fyra (inkl. SPS Juan Carlos). Nytt för i år verkar vara att flera fartyg bara anges som "Govt vessel" utan någon mer specifik info.

 

Danska HDMS Absalon, tyska A 1411 Berlin och spanska L61 SPS Juan Carlos befinner sig redan ca 50 km SO om Karlskrona med ONO kurs och ca 7-12 knop. Även svenska A201 Trossö befinner sig i området.

 

Tyska ubåten U 33 opererar ca 100 km NNV om Gdynia i Polen. I närheten finns även bärgningsfartyget A1458 Fehmarn (ev. som stödfartyg till ubåten). Kan vara U 33 som deltar i BALTOPS.

 

Ubåtsbärgningsfartyget HMS Belos verkar ha lämnat Göteborg i morse och befinner sig nu ca 15 km V om Kungsbacka med SSO kurs och ca 11 knop.

 

Nederländska fregatten HNLMS Van Speijk verkar ha lämnat Arendalsvarvet i Göteborg och befinner sig nu N om Brännö i Göteborgs skärgård med SV kurs och ca 16 knop.

 

Norska patrullbåten P 381 Magnus Lagaböte verkar också delta. Hon gick ut från Kiel i morse och ligger just nu still strax utanför det lilla tyska samhället Behrensdorf. Hon är intressant så till vida att hon överfördes från Kystvakten till norska marinen 2013. Eftersom idnumret nu verkar ha ändrats från A537 till P381 så kan man kanske anta att hennes uppgifter även ändrats.

 

/Per

 

 

 

 

BALTOPS 2019 deltagande nationer.jpg

Omvendt: P 381 har blitt til A537 og er idag ett logistikk fartøy.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, enigmatik said:

Omvendt: P 381 har blitt til A537 og er idag ett logistikk fartøy.

 

Ok tack för infon!

 

Enligt Jane's 360 så kommer för första gången obemannad och luftburen minjaktförmåga att testas Under BALTOPS 2019:

 

Unmanned and aerial MCM testing slated for ‘BALTOPS’

 

/Per

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

292115:

 

En större holländsk amfibiestyrka passerar nu genom Öresund med 12-14 knop och S kurs. Fartygen befinner sig just nu V om Falsterbo. Styrkan omfattar de bägge amfibiefartygen av LPD-typ HNLMS Rotterdam och HNLMS Johan de Witt samt fregatten HNLMS Van Speijk. De bägge svenska fartygen KBV 034 och KBV 432 befinner sig i området.

 

På andra sidan av Sjælland befinner sig det danska stödfartyget HDMS Esbern Snare också på väg S med 18 knop.

 

UPDATE: Även lv-fregatten HNLMS Evertsen har nu anslutit till amfibiestyrkan som fortsätter operera mellan Sjælland och Fyn.

 

Daan Meijerman har lagt ut bilder på när fartygen passerar under Öresundsbron:

 

Daan Meijermanj på twitter

 

/Per

 

 

 

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

152050:

 

Minst två st Visby korvetter opererar i låg fart mellan Muskö och Ornö i Stockholms skärgård. Ca 3 km NO om Ornöhuvud så ligger det finska minfartyget FNS 05 Uusimaa stilla.

 

Den nya tyska fregatten F 222 FGS Baden Württemberg har opererat i Eckernfördebukten och vattnen utanför under dagen. En RIB från tyska marinen har kört i skytteltrafik mellan fartyget och land.

 

I Kielbukten ligger den tyska korvetten F 261 FGS Magdeburg stilla.

 

Ett av kustbevakningens flygplan med beteckningen SE HGV patrullerar jsut nu utanför Orust och Tjörn på västkusten.

 

/Per

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

152050:

 

Minst två st Visby korvetter opererar i låg fart mellan Muskö och Ornö i Stockholms skärgård. Inte långt därifrån ca 3 km NO om Ornöhuvud så ligger det finska minfartyget 05 FNS Uusimaa stilla.

 

Den nya tyska fregatten F 222 FGS Baden Württemberg har opererat i Eckernfördebukten och vattnen utanför under dagen. En RIB från tyska marinen har kört i skytteltrafik mellan fartyget och land.

 

I Kielbukten ligger den tyska korvetten F 261 FGS Magdeburg stilla.

 

Ett av kustbevakningens flygplan med beteckningen SE HGV patrullerar just nu utanför Orust och Tjörn på västkusten.

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

282030:

Trots att ubåten HMS Östergötland enligt Försvarsmaktens egna uppgifter inte har använts sedan 2011 och åtminstone under senare år bevisligen har legat upplagd hos Kockums (och enligt bilder verkat vara i ganska dåligt skick) så ska hon idag enligt marinetraffic.com ha lämnat Karlskrona och befann sig för 5,5 timme sedan ca 4 km S om Aspö i Hanöbukten. Torpedbärgaren HMS Pelikanen befinner sig ca 4-5 km västerut så gissningsvis samövar man.

 

Antingen så har man förväxlat henne med systerfartyget HMS Södermanland eller också så har affären med Polen gått mycket fortare än någon räknat med och hon har redan inlett provturer. Sätter nog mina pengar på det förstnämnda ;-)

 

Till saken hör att det är extremt ovanligt att man kan se svenska ubåtar på AIS kartan.

 

/Per

Skärmklipp HMS Östergötland under övning med HMS Pelikanen utanför Karlskrona 2020-09-28.JPG

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

181345:

 

Samtliga svenska minröjningsfartyg utom HMS Sturkö opererar i finländska skärgården. Just nu övar man ca 30-40 km S om Åbo. Även stödfartyget HMS Trossö deltar. Från finsk sida deltar minjaktfartyget FNS Katanpää. Enligt FM:s hemsida är det frågan om marinens funktionsövning i minröjning.

 

Marinen övar minröjning i Östersjön

(forsvarsmakten.se)

 

Samarbetet mellan Finland och Sverige fortsätter med en minröjningsövning

(puolustusvoimat.fi)

 

Strax norr om den svenska ön Ven i Öresund verkar det pågå nån form av övning med KBV 034 och ett flertal sjöräddningsenheter.

 

/Per

 

 

 

Skärmklipp sv-fi minröjningsövning i finländska skärgården 2020-10-18.JPG

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 8 months later...

181650:

 

Om man får tro marinetraffic så verkar det som om flera finska marinfartyg är på väg mot Berga. O om Gräddö i Roslagen befinner sig de bägge robotbåtarna FNS Raahe (71) och FNS Rauma (70) på SV kurs med ca 19-22 knop. Längre ut i Östersjön ungefär mitt emellan svenska fastlandet och mynningen på Finska Viken finns minjaktfartyget FNS Katanpää (40)  på SV kurs med ca 10 knop. I Finska Vikens mynning ca 12 km S om Hangö opererar miljöskyddsfartyget FNS Louhi (99). Osäkert dock vart hon är på väg. Fartygen kommer att delta i övningen Swenex 21 (Swedish Naval Exercise):

 

SWENEX-21

(forsvarsmakten.se)

 

UPDATE Swedex 21: Även minfartyget FNS Uusimaa (05) deltar i övningen (dock med okänd position). Ca 2.200 man deltar i Sveriges största marinövning.

 

I Lübeckbukten opererar flera tyska fartyg bl a Potsdam (BP 81) (som nu bestyckats med en BAE 57 mm Mk 3 pjäs)

och Bayreuth (BP 25) från Bundespolizei samt fregatten Nordrhein-Westfalen (F 223). 

 

 I Eckernförde bukten finns minjaktfartyget Datteln (M 1068). 

 

UPDATE 2 Swenex 21: I övningen verkar även FNS Hamina (80) delta (okänd position). Totalt alltså minst fem kanske sex finska fartyg som deltar. De tre finska robotbåtarna verkar operera utanför St Annas skärgård just nu. Minjaktfartyget FNS Katanpää (40) stävar söderut utanför södra Öland. Ytterligare lite längre söderut finns Trossö (A201). Betydligt längre ut i Östersjön närmare den estniska kusten stävar det amerikanska lastfartyget USNS Robert E. Peary (T-AKE-5) söderut.

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

211055:

 

Dagens AIS karta kan bekräfta följande finska fartygs deltagande i Swenex 21: FNS Uusimaa (05), FNS Hämeenmaa (02) och FNS Louhi (99). Dvs. samtliga större fartyg i den finska marinen. Fartygen opererar just nu i Stockholms södra skärgård O och S om Muskö.

 

/Per

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

141100:

 

Den amerikanska robotjagaren DDG98 Forrest Sherman är på väg in till Stockholm. Hon har passerat Fredriksborgs fästning nyligen.

 

En tysk fartygsgrupp med fyra minröjningsfartyg och ett stödfartyg befinner sig ungefär mitt emellan den polska östersjökusten NV om Gdynia och Karlskrona. Gruppen omfattar M1069 HomburgM1062 Sulzbach-RosenbergM1058 FuldaM1098 Siegburg (drönarmoderfartyg) samt A511 Elbe. Gruppen motsvarar en tredjedel av den tyska marinens minröjningsresurser.

 

Utanför litauiska Liepaja befinner sig litauiska minutläggaren N42 Jotvingis och lettiska kustbevakningsfartyget A-90 Varonis.

 

Minjaktfartyget M75 HMS Vinga verkar vara på väg in till Karlskrona. 

 

O om Torhamn befinner sig kombinationsfartyget KBV 003 Amfitrite på SSV kurs med ca 5 knop. 

 

NO om Bornholm befinner sig flera örlogsfartyg bl a den brittiska fregatten F239 HMS Richmond och den danska fregatten F363 HDMS Niels Juel och patrullbåten P523 HDMS Najaden

 

I Lübeckbukten verkar den tyska luftvärnsfregatten F221 Hessen ligga för ankar. 

 

V om Tanumshede på västkusten befinner sig två polska landstigningsfartyg på S kurs med ca 10-11 knop. Gruppen omfattar 825 ORP Torun och 823 ORP Kraków.

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...