Jump to content

JakobS

Nivå 8
 • Content count

  268
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About JakobS

 • Rank
  Vicekorpral

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  Malmö

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Ej gjort grundutbildning/GMU.
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Placering/Tjänst
  Ej Mönstrat

Recent Profile Visitors

475 profile views
 1. JakobS

  HKP 14 - NH90

  Detta diskuterade vi ju för två år sedan, står för någon sida sedan. http://www.navyrecognition.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3371
 2. JakobS

  HKP 14 - NH90

  Det där har väl varit beställt sedan flera år tillbaka?
 3. Den syriska nedskjutningen av en israelisk F-16 som skedde ganska nyligen visar helt perfekt varför dessa resonemang om att "pimpa gamla 4e generationens kärror med nya sensorer" är så korkade.
 4. SM-6 har en dual mode sökare som är aktiv i slutfasen. Den kräver dock fortfarande en kraftig belysningsradar i form av AN/SPG-62 i startfasen.
 5. JakobS

  Qatars flygvapen tokiga?

  Huvudet på spiken, det handlar om att köpa sig vänner.
 6. JakobS

  Nordkorea

  Jag vet inte, jag skulle snarare säga att det är rysk propaganda som Ukraina utsätts för. Ukrainarna grep ett antal nordkoreanska spioner för några år sedan som försökte stjäla information från den berörda anläggningen. Att de skulle ha så dålig koll på fabriken så att en sådan affär kunde ske under radarn bedömer jag också som osannolikt. Det mesta tyder snarare på att det är Ryssland som ligger bakom. De bryter sanktionerna och skickar olja till landet. De har även själva köpt en hel drös av dessa motorer från Ukraina de senaste decennierna för att skjuta upp satelliter med, så det är absolut inte osannolikt att de skickat restlagret till Pyongyang. Som en händelse så har det även nyligen dykt upp Iskanderkopior i Nordkorea. Ville man undersöka detta grundligt så går det säkert att få fram hur mycket av dessa motorer som tillverkats och sålts till Ryssland, men eftersom jänkarna inte säger så mycket så är de nog tämligen säkra på att Ukraina inte sålt dem till Nordkorea. Sedan har även en del ryska och amerikanska experter sagt att vi inte ska utesluta att de faktiskt byggt ihop motorerna själva. Denna typ av motor har satts samman i USA och Sovjet sedan 50-talet, det är inte helt otroligt att de faktiskt lyckats reverse-ingenjöra den. Det som talar emot detta är väl hur snabbt det gått, förmodligen så har de kommit över färdiga motorer det senaste året eller två. Så väldigt svårt att dra några slutsatser om var de kommer från. Opponera högljutt lär de definitivt göra, aldrig att det blir ett FN-mandat. Däremot så lär de inte våga gå emot västvärlden om en sådan blockad införs.
 7. JakobS

  Nordkorea

  Enligt mig så är det största hotet med nordkoreanska kärnvapen att de tenderar till att sälja sin teknik lite överallt. Det skulle kunna leda till oönskade överraskningar i framtiden. Även om landet skulle lämna ifrån sig sina kärnvapen så är detta en fortsatt risk. Likaså skulle permanenta kärnvapen i Nordkorea säkerligen leda till att vi snart har sydkoreanska och japanska kärnvapen. Då skulle det bli svårt att stoppa länder som Iran och Saudiarabien från att skaffa dem. Och sedan lär det fortsätta rulla på. Detta är förmodligen vad man skulle kunna förhindra. Ett första steg skulle kunna vara en sjöblockad med allierade fartyg som kontrollerar precis allting som kommer in i landet. Varken Kina eller Ryssland skulle våga agera mot en sådan och det skulle kraftigt försämra läget för regimen. På så vis tvingas de till förhandlingsbordet förr eller senare. Där kan kärnvapen ges bort till förmån för löfte om utebliven invasion likt Kuba samt kraftigt ökad handel med västvärlden. Inget land vill invadera Nordkorea, med eller utan kärnvapen, så att få regimen till att mer börja likna Kina där befolkningen faktiskt får det lite bättre är nog det minst skadliga alternativet. Är detta då möjligt? Tveksamt.
 8. JakobS

  HMS Visby

  Spenderade en dag på HMS Karlstad uppe i Karlskrona i våras. Enligt vapenteknikern så kan man köra full minröjarutrustning och 8 robotar samtidigt, dock så är det inte att rekommendera då det underlättar att ha med sig RIB för hanteringen. Håller inte med, det syns ganska tydligt från utsidan ifall det sitter robotar på styrbord sida. Sedan om tuberna är laddade eller inte... Något jag fann mest chockerande är den extrema tid det tar för att plocka isär allt och ladda om tuberna. Vapenteknikern på henne hoppades att det inte skulle komma luftvärnsrobotar i framtiden, då han tyckte det var alldeles för komplicerat. Vad jag sedan tycker om det är en annan sak..
 9. JakobS

  Svenska ubåtsvapnet

  Tror du missförstår det hela, en dykarsluss på Gotlandsbåtarna lär nästan garanterat vara en vertikal sådan som placerats i den förlängningsplugg på några meter som man installerar bakom tornet på dem. Visserligen kan det vara så att den hamnar i fören, men jag finner det som väldigt osannolikt att man skulle börja skära upp och bygga om dem där. Här ser du "pluggen":
 10. JakobS

  Flottans framtid?

  Ser det som helt uteslutet att de försvinner i mitten av 20-talet. Förmodligen seglar det långt in på 30-talet. Samma med Gotlandsubåtara, man river ut allting och gör dem kompetenta som nya, sedan planerar man bara för drift tills 2025 enligt Officerstidningen, något jag ställer mig väldigt frågande till. Förmodligen ser vi dessa segla ytterligare 20 år.
 11. JakobS

  HKP 14 - NH90

  Det är nog bara att bita i det sura äpplet är jag rädd. Det har från HKP-flottiljens ledning önskats länge att man enbart haft HKP 14 på en och samma plats. Möjligen skulle man kunna samordna alla HKP 14 under Kallinge och införskaffa fler HKP 16 till Norrland, men det är tveksamt om det blir så stor skillnad i flygpriset för HKP 14 p.g.a samordning. Även fler HKP 16 kostar en hel del så priset lär bli betydligt högre än i dagsläget, dock så får man även fler helikoptrar att disponera. Framtiden får utvisa hur politikerna går tillväga. Men klart är dock att HKP-verksamheten i Norrland trots allt måste vara prioriterad även i framtiden! Dock ska man vara medveten om att den av FMV rekommenderade helikoptern skulle blivit precis lika illa för Sverige, bara att titta på den kanadensiska flottans huvudvärk så ser man. Tacka vet jag gamla välbeprövade hökar och Chinooks.
 12. JakobS

  Storbritanniens framtida luftförsvar

  Det där låter nog mycket värre än vad det faktiskt är. Tranche 1-flygen har bara runt 30-35% intern likhet med Tranche 2 och Tranche 3. Det är extremt svårt för alla nationer att hålla dem i luften p.g.a detta, Österike vill ju till och med sluta flyga med sina (om det nu faktiskt blir så, de senaste dagarna har det kommit fram att den senaste rapporten om hur dyra flygen är har fifflats med för att få det att se värre ut). Att skrota 16 långhuvar, som ändå knappt används till pilotträning längre sedan långhuvar från Tranche 3 levererats, för att kunna hålla igång 2 divisioner med Tranche 1 till incidentberedskapen och luftförsvar bortom 2030 är en helt okej deal enligt mig. I en perfekt värld med oändlig budget så visst, men nu när verkligheten alltid gör sig alltid påmind så är detta ett förnuftigt beslut.
 13. Om jag minns rätt så är detta Saabs största affär någonsin? Har svårt att se att de finns något som skulle få dem att avbryta, förmodligen så skulle man få dra affären ur bolagets livlösa klor för att den skulle upphöra.
 14. JakobS

  Luftvärn - nuvarande och framtida behov?

  Livstidskostnad (planerad tjänst i Polen är för tillfället 30 år), så det är inte så farligt som man tror. Sedan är det ju en del specialanpassningar och delvis lokal produktion. Inte till NATO-länderna. Gäller de mindre ekonomiskt utvecklade länderna och i länder där det finns amerikanska intressen för det (ex Egypten p.g.a Israel och Ryssland). Men det har minskat ner en hel del på sistone. IBCS är tyvärr försenat tills slutet av 2022. Därför kommer inga leveranser innan dess. Belysningsradarn med 360 graders täckning kommer heller inte att komma fören om nästan 10 år. Amerikanska armén ska inte starta upphandlingen av ny radar fören nästa år. Att Polen själva skulle gå fram innan ett amerikanskt beslut ser jag som uteslutet. DoD har nu också bestämt sig för att ingen leasing eller buy-back av nuvarande radars kan ske, så vi får se hur många radar Polen faktiskt vill köpa innan den nya blir tillgänglig, då de blir sittandes med dem.
 15. JakobS

  Vad ska ersätta SK 60?

  Vi får se vad det landar i. Men med enbart 20 enheter så minskar man livslängden på systemet rejält. Tyvärr är det väl så det tänks av politiker och folket i FM. De kan ju strunta i hur det ser ut 20 år framåt då det ändå är någon annan som sitter och ska reda ut det. Och det är detta jag tycker är så löjligt, då det säger precis allting om vårt egentliga behov... Tror inte det är någon större fara. Systemet är väldigt modulärt uppbyggt just för att det ska vara relativt kostnadseffektivt att anpassa det till de olika plattformarna. Även Saab lär ha haft Sverige i åtanke. Det ska även utbilda flygare till betydligt äldre flyg än F-35 och F-22, såsom F-16 och FA-18 som kommer leva kvar till slutet av 40-talet i USAF, ANG och USN.
×