JakobS

Nivå 8
 • Content count

  229
 • Joined

 • Last visited

About JakobS

 • Rank
  Vicekorpral

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  Malmö

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Ej gjort grundutbildning/GMU.
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Placering/Tjänst
  Ej Mönstrat

Recent Profile Visitors

141 profile views
 1. Det kommer även bli nödvändigt att gå in med jaktflyg.
 2. Det har gjorts både under gulfkriget och balkankriget. Med all säkerhet i fler konflikter än så. Både vad gäller luftvärnsbatterier som skjuter utan förmåga att "låsa in" och även jaktflyg som skickar iväg radarsökande robotar på "måfå" i syfte att få fienden att behöva ta hänsyn till detta och vika av. Visst, köper man enbart in 50 robotar så kommer man hålla hårt på dem, det är just därför man ska se till att köpa in allt man behöver innan kriget bryter ut.
 3. Ojdå, här spar man inte på krutet! Nej, men skämt åsido, det där är nog en av de sämsta artiklarna jag läst om F-35an.
 4. Skulle tippa på att marinen själva varit med en hel del under projekteringen av dessa fartyg. Fram tills för några år sedan (var väl runt 2012 det övergavs helt?) så planerades det ju för två stycken nya ytstridsfartyg som skulle klara av längre internationella insatser.
 5. Fast sådant gör man i en konflikt. Sitter man enbart på 50 robotar så lär man inte göra det, det säger sig självt.
 6. Var nog samma problem då som idag när det gäller numerär. Vill nog också säga att det var mycket mindre komplement till flyget då än vad det är idag. Vad gäller Hawkrobotarna så går det nog inte att få fram någon exakt numerär på inköp, dock så vet vi ju att en hel del av dem skrotades av när systemet moderniserades. Visst är 50 robotar en bra tröskeleffekt, problemet blir bara om någon faktiskt kliver över tröskeln och tar risken. Då försvinner de lätt ifall man ska använda 2 robotar till varje hot och även slösa en del skott för att få fienden att ändra rörelsemönster.
 7. Bra nyheter att Saab är kvar! Får nog gissa på att tyskarna är favoriter, men Saab torde ju ha en rimlig chans att ta hem ordern. Skulle man välja 9LV i senaste utförandet så kan ju Saab leverera ett rejält sensor- och vapenpaket. Med ESSM integrerad i systemet så torde även den vara ett lätt val. Kongsberg är väl givna som leverantör till undervattensonsorerna, efter deras stora förvärv i den finska industrin. Undrar vilken radar det är Saab tänker sig, både AMB och 4A lär väl gå att använda som fasta enheter?
 8. Det var då på tiden! Ska bli intressant att se hur detta utvecklar sig, det är ju en ganska markant höjning av tonnaget. Kul att Kockums fick ordern.
 9. Svårt att säga hur mycket av detta som gått till utvecklingen av SAMP/T-systemet dock. Men bara det antalet robotar är ju närmare en miljard euro! Personligen anser jag att antalet robotar som nämns ovan borde vara en bra nivå. Om skiten träffar fläkten så behöver vi ha allt i landet som behövs, import lär inte bli att tala om. 50-70 stycken robotar ligger nog närmare vad som faktiskt kommer köpas in och det räcker ju för en bra avskräckningsförmåga. Går det längre än så dock så är det nog mera tveksamt. Detta är ju i och för sig ett jättestort problem även i resten av Europa, ingen som sitter på tillräckliga kvantiteer längre av någonting. Jänkarna blåste i en attack i Syrien in mer kryssningsrobotar än vad de flesta Natoländerna sitter på...
 10. Den klassiska definitionen är väl att man ska kunna eskortera andra fartyg samt kunna bedriva ubåtsjakt med en fregatt. Detta uppfylls ju dock av många mindre fartyg idag. Har personligen inte hört något om att Visbys storlek skulle vara ett problem, eller att hon enbart har defensiv förmåga. Det jag hört är att många tycker det är otroligt dumt att avvara den typen av plattform till minröjning samt att utrustningen för detta tar bort 4 sjömålsrobotar.
 11. Hur man vill benämna den är nog upp till var och en. Finns ingen knivskarp gräns mellan Korvett och Fregatt längre. Exempel på moderna korvetter med högt tonnage: https://en.wikipedia.org/wiki/Steregushchiy-class_corvette https://en.wikipedia.org/wiki/Gowind-class_corvette Exempel på modern fregatt med lågt tonnage: https://en.wikipedia.org/wiki/Lekiu-class_frigate
 12. Av de affärer där köpeskillingen gjorts offentlig ligger enhetspriset på runt € 1.5 miljon för Aster 30 (hoppas man skippar Aster 15). Patriot PAC-2 ligger runt samma, PAAC-4 förmodligen billigare. Skulle nog tippa på att det blir runt 100 robotar som köps in, om regeringen nu får tummen ur. Det lär ju i vart fall inte bli fler.
 13. Planen ja, tyvärr så fungerar det nog ej med realiteten. De pengar som var avsatta till nytt luftvärn räcker inte i närheten till att utrusta en bataljon med något av de två systemen man önskar. I tillägg till detta så har ju det svarta hålet i ekonomin bara blivit värre till budgetunderlaget för 2018 och nytt luftvärn nämndes till och med som något som fick skjutas upp ytterligare.
 14. Eftersom det lär tillföras miljarder innan vi ens kan starta en upphandling, för att inte tala om vilket tillskott som krävs för att köpa in systemet, så ligger det nog 10 år framåt med nytt luftvärn. Vi kan roa oss så länge med en film när saudiska patriotbatterier för några dagar sedan plockar ner 4 inkommande iranska robotar från Yemen. Doktrinen säger att 2 robotar ska skjutas mot varje hot, men den sista skjuts ensam. Dock skulle den sista även kunna vara den första som filmades från en annan vinkel och sedan klippts ihop. http://www.youtube.com/watch?v=CQaVOJ4tuZY
 15. Ny bild på FlexPatrol 98. Riktigt fint fartyg! Indikerar nog också att Kockums inte vill bygga helt i komposit igen. Skulle dock gärna se att man går på fasta sensorer om man ska bygga nytt. Sen är det nog frågan om man ska satsa på så stora och dyra fartyg istället för mindre och fler enheter, men det är en annan debatt. Även kommit mer info på hemsidan om den nya minröjaren, MCMV 80. Dock så tycker jag nog att besättning på 40-60 personer är i största laget för denna typ av fartyg. http://saab.com/naval/Submarines-and-Warships/naval-surface-ships/mcmv80/