Jump to content

Tyskland bestyckar sina nya kustbevakningsfartyg


Recommended Posts

Man kan se fartygen i den maritima komponenten av Bundespolizei eller "Küstenwache" som kustbevakningsfartyg. "Küstenwache" är dock ingen egen myndighet utan ett samarbetsorgan för flera federala myndigheter, nämligen tullen, polisen (Bundespolizei), sjöfartsverket, fiskeriförvaltningen samt sjökarteverket. Samarbetet manifesteras genom att de i kustbevakningen ingående myndigheternas fartyg, båtar och flyg har gemensam logo och gemensamt färgschema. Med de nya bestyckade patrullfartygen torde man kunna stödja den tyska marinen i högre grad än tidigare vid kriser och ofred. Fartygen får även landningsdäck för en helikopter av Super Puma storlek:

 

Germany to Arm New Coastal Patrol Vessels with BAE Systems’ 57mm Guns

 

Neues Bundespolizei-Einsatzschiff in Dienst gestellt

 

Potsdam-Klasse (ty wiki)

 

Första fartyget BP 81 Potsdam stationeras i Cuxhaven med hemmahamn Neustadt i Holstein:

Neuer Küstenwachkreuzer für Cuxhaven

 

csm_d6262dd4-f2df-40d8-8598-6d447b66bb85

Foto: Bundespolizei See

 

Officiella anledningen till att man bestyckar de nya patrullfartygen med BAE 57 mm Mk3:

 

Kanonen für die Polizei

 

Quote

"Attacker eller hot om terrorattacker på kryssningsfartyg / färjor eller kapning av fraktfartyg / tankfartyg med farligt gods för att hota kritisk infrastruktur, t.ex. Offshoreinstallationer, kustfauna, hamnar eller hamnstäder kan inte effektivt förhindras av den nuvarande beväpningen. På grund av den starka utvidgningen av maritim kritisk infrastruktur måste det tidiga skyddet för Bundespolizei See mot terroristhot säkerställas. För ett effektivt hot och verkställighet av polisinsatser till sjöss är därför ett vapen för de nya patrullfartygen med ett effektivt intervall på 300 meter till minst 6000 meters avstånd förutsatt att det kan leverera tydligt märkbara varningsskott och är lämpliga att tvinga även stora lastfartyg till stopp genom beskjutning. För upphandling av tre "57 mm Mk3" -kanoner, inklusive nödvändiga stödsystem, krävs en budget på cirka 24 000 T Euro." (översatt med google translate med viss manuell förbättring)

 

 

EDIT: Det kanonsystem som nu beställts för Potsdam-klassen är alltså av typ BAE 57mm Mk 110 Mod 0 Naval Gun System, som i sin tur är en modifiering av BAE 57 Mk3. Väsentliga data och prestanda torde dock vara desamma.

 

Finns det någon som möjligen har mer info om 57 mm Mark 295 granaten som nämns på tyska wiki's sida om 57 mm Mk110 ( Mk 110 )? Den verkar ha högre utgångshastighet än alla andra 57 mm granattyper, och ska innehålla 8.000 splitter. Frågan är om det är fråga om stålkulor, förfragmenterade stålsplitter eller om det är granatens stålväggar som splittras i ca 8.000 delar?

 

Jag är egentligen inte speciellt förvånad att tyskarna nu börjar bestycka sina kustbevakningsfartyg. Möjligen är jag något förvånad över den kraftiga bestyckningen i form av 57 mm Mk110. Hade nog väntat mig mer en MLG 27. Jag är även förvånad över den något låga farten (21 knop) på de nya fartygen. De två f. d. östtyska robotbåtarna av Sassnitz-klassen som bl a ska ersättas kan göra 25 knop (de fick två MTU dieslar efter övertagandet), men saknar helikopterdäck.

 

/Per

 

Anteckning 2019-09-04 112649 57 mm Munitionstypen.png

Edited by henke
La in en bild på fartyget. /Henke
 • Like 1
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
15 hours ago, Perman said:

Finns det någon som möjligen har mer info om 57 mm Mark 295 granaten som nämns på tyska wiki's sida om 57 mm

Står det inte mer än så är det 3P som funnits ett årtionde.

Mk 295 Mod 1 däremot... http://www.navyrecognition.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2612

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...

Tredje fartyget av Potsdam klassen överlämnat till den tyska kustbevakningens gren av Bundespolizei:

 

Coast Guards of German Federal Police take delivery of its third Potsdam-class Offshore Patrol Vessel BP 83

 

Eftersom hon fått namnet Bad Düben så förmodar jag att hon ska ersätta det äldre fartyget med samma namn. Detta fartyg togs ur tjänst 2017, och var tillsammans med systerfartyget Neustrelitz (oxå tagen ur tjänst 2017) de sista fartygen av f d östtyska robotbåtarna av Sassnitz klassen (tidigare BALCOM 10). Endast de tre polska robotbåtarna av Orkan- klassen återstår nu av denna klass.

 

Bundespolizei Einsatzschiffe

(länk till tyska wiki)

 

 

/Per

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
 • 9 months later...

Tyska Bundes Polizei verkar nu ha bestyckat sina tre nya patrullfartyg av Potsdam klassen med BAE 57 mm Mk110 kanoner:

 

Naval Analyses på twitter

 

spacer.png

 

De verkar de ha en enklare typ av optronisk sikte ovanför bryggan, vilket är ganska logiskt. Fartygen ska även vara utrustade med två ksp och hkp däck en Super Puma hkp. Det enda som förbryllar lite är väl den relativt låga max farten 21 kn som är lägre än vad fartygen som de ersätter kunde göra. Dock kompenserar ju helikoptern och kontrollbåtarna för detta. De sistnämnda kan användas vid en våghöjd av upp till 4 m.

 

Potsdam-klass

(tysk wikisida om Potsdam klassen googlad)

 

/Per

 

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Är det militär personal eller kustbevakningspersonal som bemannar Boforskanonen?

(Såg nu efter jag redan redigerat mitt inlägg nedan Permans första inlägg i tråden där han redan skrivit nedanstående. Men skickar med detta i tråden i alla fall!)

Bundespolizei står det i Twitter-meddelandet som nämns i Permans inlägg ovan. Tyckte det var lite märkligt att det stod Küstenwache (Kustbevakningen) på fartygssidan. Tydligen har federala polisens marina enhet hamnat under tyska kustbevaknungen sedan 1994.

 

Google translate översättning av: https://www.bundespolizei.de/Web/DE/05Die-Bundespolizei/03Organisation/02Direktionen/BadBramstedt/Kuestenwache/kuestenwache_node.html

Sedan juli 1994 har den maritima delen av den federala polisen varit en del av ”kustbevakningen”, en samordningsgrupp av federala brottsbekämpande myndigheter till sjöss, som inkluderar tull, vatten- och sjöfartsförvaltning och fiskeskydd.

Sedan den 1 januari 2007 har den federala polisen varit representerad som en säkerhetspartner i Joint Situation Center See (GLZ-See) vid Maritime Security Center (MSZ) i Cuxhaven. I GLZ-See arbetar de operativa enheterna för den federala regeringen och kuststaterna tillsammans i strukturen för ett "optimerat nätverk" (maritima lägescentrum för olyckskommandot, vatten- och sjöfartsadministrationen, kontrollcentret för vattenskyddspolisen i kuststaterna och operationskontrollcentret för den federala sjöpolisen, tullen och fiskerikontrollen).

Informationsutbytet, samordningen av operativa resurser och ömsesidigt stöd i speciella situationer optimeras i GLZ-sjön. De enskilda myndigheternas befintliga ansvar förblir oförändrade.

Nödbåt och nödfartyg från den federala polisen med bokstäver "Coast Guard" Nödbåt och nödfartyg från den federala polisen med bokstaven "Coast Guard"
Operationsbåt och operationsfartyg från den federala polisen med bokstäverna "Coast Guard"
Kännetecknen hos fartyg och båtar som används i kustbevakningen är:

bokstäverna "Coast Guard",
den svarta, röda och guldmarkeringen på skrovet och
kustbevakningens vapen.

 


 

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
8 hours ago, vikingman said:

Är det militär personal eller kustbevakningspersonal som bemannar Boforskanonen?

 

 

Ingen aning men eftersom det dröjt med installationen av kanonen sedan fartygen kom i tjänst så antar jag att man utnyttjat tiden till vidare utbildning av besättningarna. Viktigt att notera är väl att en 57 mm pjäs inte gör dessa fartyg till örlogsfartyg. De är fortfarande civila fartyg med en civil besättning. Kanonen uppges behövas för att man ska kunna stoppa fartyg och ev. även understödja GSG 9 operationer. Dock så förstår väl varje logiskt tänkande person att fartygen även har ett visst militärt värde.

 

UPDATE:

Enligt ty försvarsdebattören Alex Luck på twitter så är det Bundes Polizei som bemannar även kanonen. Ingen militär personal ombord. Om man vill skoja till det lite så kan man säga att medan polisen i Sverige har 9 mm MP 5 som förstärkningsvapen så har den tyska polisen 57 mm Mk110(!) ;-)

 

Angående den något mediokra toppfarten på 21 knop så har han följande kommentar:

 

Quote

Because endurance and economical use (range) is more important than top speed. These ships for the majority of cruise only run around 12 knots. If speed is a concern, they have 30 knot RHIBs and can also support much more capable helicopters than what was previously possible.

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 2
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By Nattsork
   har visbycorvetten kommit i burk ännu?
  • By Perman
   Holländska Damen Shipyards Group har nu utvalts som huvudentreprenör att med Blohm + Voss och Thales som partners bygga fyra fregatter av MKS 180 typ till den tyska marinen. Fartygen får en längd av 155 meter, ett deplacement på 9.000 ton och en räckvidd på 4.000 NM vid 18 kn. Om man ska tro navyrecognition.com inget lv-robotsystem med medellång räckvidd, men enligt tyska wiki så får MKS 180 ESSM. Något större än Baden-Württemberg klassen och med tyngre bestyckning men med bara en NH-90 hkp. MKS 180 får ett "Flex deck" där man kan ta med alla olika uppdragsmoduler utan att behöva uppsöka en hamn. Fyra fartyg byggs i en första serie, men ytterligare två fartyg kan tillkomma senare enligt navaltoday.com.
    
   German Navy selects Damen/Blohm + Voss for construction MKS180 frigates
    
   Damen, German partners to build Germany’s New MKS 180 ships
    
   Damen Wins German Navy’s MKS 180 Multi-Purpose Combat Ship Tender
    
   Fartygen blir större än förväntat, men det har nog att göra med att de ska kunna operera länge utan hamnstöd. Är nog inte tänkta för Östersjön i första hand. Till skillnad mot F125 som mer är byggt för lågintensivt krig utomlands (modern motsv till mellankrigstidens "colonial cruiser") så är MKS 180 byggt för alla tänkbara scenarior. Även om det inte står så tror jag att dessa fartyg kommer att ersätta de fyra fregatterna av Brandenburg klassen byggda 1992-96.
    
   /Per
    
    
    
    
    
    
  • By Psilander
   Fregatte 125
    
   Detta är tyskarnas nya fregatt projekt F125, som kommer ut ungefär samtidigt som YSNY. F125 är specialbyggd för "littorial warfare" notera Monaech dvs sjöversionen av 155mm Panzerhaubitz, rb15 blir troligtvis sjömålsroboten, man kikar även på MLRS.
  • By Perman
   German Navy has approved the acquisition of two new ship tankers Type 707
    
   German Navy getting new tankers
    
   Jämfört med de nuvarande tankfartygen typ 704 FGS Spessart och FGS Rhön så blir de nya tankfartygen typ 707 alltså 40 m längre, 5 m bredare, får samma djupgående (för att kunna angöra Wilhelmshaven), blir minst fyra knop snabbare, kommer att medföra 30% mer bränsle och ta 20 containers mot 2, samt får en besättning på 20 pers mot 42 tidigare. Skulle förvåna mig om de nya tankfartygen inte får MLG 27 för självförsvar.
    
   Enligt tyska wiki så beställdes de nuvarande tankfartygen ursprungligen för ett danskt rederi och skulle fört liberisk flagg (inte libysk som påstås i artikeln ovan). De togs bägge ur tjänst i juni 2018 pga. maskinproblem, men kommer att repareras så att de kan fortsätta användas till 2025. Den 29 mars 2009 utanför Somalia under operation Atalanta attackerades FGS Spessart av pirater och fartygets säkerhetskommando på 12 pers besvarade elden och kunde avvärja attacken. Piraterna kunde senare gripas av andra fartyg.
    
   /Per
    
    
  • By Perman
   Medan man i Sverige kommer att reducera ubåtsvapnet till fyra ubåtar från 2018 så planerar man i Tyskland att utöka ubåtsflottan till åtta enheter till 2030. I år har de två nya enheterna U35 och U36 tillförts, vilket nu gör det tyska ubåtsvapnet till det starkaste i Östersjön med sex moderna AIP ubåtar. De två senaste båtarna är 1,2 m längre än de tidigare typ 212 båtarna, och det är för att få plats med en ny mast som bl a kan innehålla en trycksatt 30 mm kanon av typ Muräne och/eller tre Aladin UAV.
    
   http://navaltoday.com/2016/10/05/germany-to-commission-sixth-type-212a-submarine-u-36/
    
   http://www.ndr.de/nachrichten/schleswig-holstein/Deutsche-U-Boot-Flotte-bekommt-Verstaerkung,uboot632.html
    
   /Per
×
×
 • Create New...