Jump to content

Tyskland bestyckar sina nya kustbevakningsfartyg


Perman

Recommended Posts

Man kan se fartygen i den maritima komponenten av Bundespolizei eller "Küstenwache" som kustbevakningsfartyg. "Küstenwache" är dock ingen egen myndighet utan ett samarbetsorgan för flera federala myndigheter, nämligen tullen, polisen (Bundespolizei), sjöfartsverket, fiskeriförvaltningen samt sjökarteverket. Samarbetet manifesteras genom att de i kustbevakningen ingående myndigheternas fartyg, båtar och flyg har gemensam logo och gemensamt färgschema. Med de nya bestyckade patrullfartygen torde man kunna stödja den tyska marinen i högre grad än tidigare vid kriser och ofred. Fartygen får även landningsdäck för en helikopter av Super Puma storlek:

 

Germany to Arm New Coastal Patrol Vessels with BAE Systems’ 57mm Guns

 

Neues Bundespolizei-Einsatzschiff in Dienst gestellt

 

Potsdam-Klasse (ty wiki)

 

Första fartyget BP 81 Potsdam stationeras i Cuxhaven med hemmahamn Neustadt i Holstein:

Neuer Küstenwachkreuzer für Cuxhaven

 

csm_d6262dd4-f2df-40d8-8598-6d447b66bb85

Foto: Bundespolizei See

 

Officiella anledningen till att man bestyckar de nya patrullfartygen med BAE 57 mm Mk3:

 

Kanonen für die Polizei

 

Quote

"Attacker eller hot om terrorattacker på kryssningsfartyg / färjor eller kapning av fraktfartyg / tankfartyg med farligt gods för att hota kritisk infrastruktur, t.ex. Offshoreinstallationer, kustfauna, hamnar eller hamnstäder kan inte effektivt förhindras av den nuvarande beväpningen. På grund av den starka utvidgningen av maritim kritisk infrastruktur måste det tidiga skyddet för Bundespolizei See mot terroristhot säkerställas. För ett effektivt hot och verkställighet av polisinsatser till sjöss är därför ett vapen för de nya patrullfartygen med ett effektivt intervall på 300 meter till minst 6000 meters avstånd förutsatt att det kan leverera tydligt märkbara varningsskott och är lämpliga att tvinga även stora lastfartyg till stopp genom beskjutning. För upphandling av tre "57 mm Mk3" -kanoner, inklusive nödvändiga stödsystem, krävs en budget på cirka 24 000 T Euro." (översatt med google translate med viss manuell förbättring)

 

 

EDIT: Det kanonsystem som nu beställts för Potsdam-klassen är alltså av typ BAE 57mm Mk 110 Mod 0 Naval Gun System, som i sin tur är en modifiering av BAE 57 Mk3. Väsentliga data och prestanda torde dock vara desamma.

 

Finns det någon som möjligen har mer info om 57 mm Mark 295 granaten som nämns på tyska wiki's sida om 57 mm Mk110 ( Mk 110 )? Den verkar ha högre utgångshastighet än alla andra 57 mm granattyper, och ska innehålla 8.000 splitter. Frågan är om det är fråga om stålkulor, förfragmenterade stålsplitter eller om det är granatens stålväggar som splittras i ca 8.000 delar?

 

Jag är egentligen inte speciellt förvånad att tyskarna nu börjar bestycka sina kustbevakningsfartyg. Möjligen är jag något förvånad över den kraftiga bestyckningen i form av 57 mm Mk110. Hade nog väntat mig mer en MLG 27. Jag är även förvånad över den något låga farten (21 knop) på de nya fartygen. De två f. d. östtyska robotbåtarna av Sassnitz-klassen som bl a ska ersättas kan göra 25 knop (de fick två MTU dieslar efter övertagandet), men saknar helikopterdäck.

 

/Per

 

Anteckning 2019-09-04 112649 57 mm Munitionstypen.png

Edited by henke
La in en bild på fartyget. /Henke
 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Perman said:

Finns det någon som möjligen har mer info om 57 mm Mark 295 granaten som nämns på tyska wiki's sida om 57 mm

Står det inte mer än så är det 3P som funnits ett årtionde.

Mk 295 Mod 1 däremot... http://www.navyrecognition.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2612

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Tredje fartyget av Potsdam klassen överlämnat till den tyska kustbevakningens gren av Bundespolizei:

 

Coast Guards of German Federal Police take delivery of its third Potsdam-class Offshore Patrol Vessel BP 83

 

Eftersom hon fått namnet Bad Düben så förmodar jag att hon ska ersätta det äldre fartyget med samma namn. Detta fartyg togs ur tjänst 2017, och var tillsammans med systerfartyget Neustrelitz (oxå tagen ur tjänst 2017) de sista fartygen av f d östtyska robotbåtarna av Sassnitz klassen (tidigare BALCOM 10). Endast de tre polska robotbåtarna av Orkan- klassen återstår nu av denna klass.

 

Bundespolizei Einsatzschiffe

(länk till tyska wiki)

 

 

/Per

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Tyska Bundes Polizei verkar nu ha bestyckat sina tre nya patrullfartyg av Potsdam klassen med BAE 57 mm Mk110 kanoner:

 

Naval Analyses på twitter

 

spacer.png

 

De verkar de ha en enklare typ av optronisk sikte ovanför bryggan, vilket är ganska logiskt. Fartygen ska även vara utrustade med två ksp och hkp däck en Super Puma hkp. Det enda som förbryllar lite är väl den relativt låga max farten 21 kn som är lägre än vad fartygen som de ersätter kunde göra. Dock kompenserar ju helikoptern och kontrollbåtarna för detta. De sistnämnda kan användas vid en våghöjd av upp till 4 m.

 

Potsdam-klass

(tysk wikisida om Potsdam klassen googlad)

 

/Per

 

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Är det militär personal eller kustbevakningspersonal som bemannar Boforskanonen?

(Såg nu efter jag redan redigerat mitt inlägg nedan Permans första inlägg i tråden där han redan skrivit nedanstående. Men skickar med detta i tråden i alla fall!)

Bundespolizei står det i Twitter-meddelandet som nämns i Permans inlägg ovan. Tyckte det var lite märkligt att det stod Küstenwache (Kustbevakningen) på fartygssidan. Tydligen har federala polisens marina enhet hamnat under tyska kustbevaknungen sedan 1994.

 

Google translate översättning av: https://www.bundespolizei.de/Web/DE/05Die-Bundespolizei/03Organisation/02Direktionen/BadBramstedt/Kuestenwache/kuestenwache_node.html

Sedan juli 1994 har den maritima delen av den federala polisen varit en del av ”kustbevakningen”, en samordningsgrupp av federala brottsbekämpande myndigheter till sjöss, som inkluderar tull, vatten- och sjöfartsförvaltning och fiskeskydd.

Sedan den 1 januari 2007 har den federala polisen varit representerad som en säkerhetspartner i Joint Situation Center See (GLZ-See) vid Maritime Security Center (MSZ) i Cuxhaven. I GLZ-See arbetar de operativa enheterna för den federala regeringen och kuststaterna tillsammans i strukturen för ett "optimerat nätverk" (maritima lägescentrum för olyckskommandot, vatten- och sjöfartsadministrationen, kontrollcentret för vattenskyddspolisen i kuststaterna och operationskontrollcentret för den federala sjöpolisen, tullen och fiskerikontrollen).

Informationsutbytet, samordningen av operativa resurser och ömsesidigt stöd i speciella situationer optimeras i GLZ-sjön. De enskilda myndigheternas befintliga ansvar förblir oförändrade.

Nödbåt och nödfartyg från den federala polisen med bokstäver "Coast Guard" Nödbåt och nödfartyg från den federala polisen med bokstaven "Coast Guard"
Operationsbåt och operationsfartyg från den federala polisen med bokstäverna "Coast Guard"
Kännetecknen hos fartyg och båtar som används i kustbevakningen är:

bokstäverna "Coast Guard",
den svarta, röda och guldmarkeringen på skrovet och
kustbevakningens vapen.

 


 

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, vikingman said:

Är det militär personal eller kustbevakningspersonal som bemannar Boforskanonen?

 

 

Ingen aning men eftersom det dröjt med installationen av kanonen sedan fartygen kom i tjänst så antar jag att man utnyttjat tiden till vidare utbildning av besättningarna. Viktigt att notera är väl att en 57 mm pjäs inte gör dessa fartyg till örlogsfartyg. De är fortfarande civila fartyg med en civil besättning. Kanonen uppges behövas för att man ska kunna stoppa fartyg och ev. även understödja GSG 9 operationer. Dock så förstår väl varje logiskt tänkande person att fartygen även har ett visst militärt värde.

 

UPDATE:

Enligt ty försvarsdebattören Alex Luck på twitter så är det Bundes Polizei som bemannar även kanonen. Ingen militär personal ombord. Om man vill skoja till det lite så kan man säga att medan polisen i Sverige har 9 mm MP 5 som förstärkningsvapen så har den tyska polisen 57 mm Mk110(!) ;-)

 

Angående den något mediokra toppfarten på 21 knop så har han följande kommentar:

 

Quote

Because endurance and economical use (range) is more important than top speed. These ships for the majority of cruise only run around 12 knots. If speed is a concern, they have 30 knot RHIBs and can also support much more capable helicopters than what was previously possible.

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Om det är nån som undrar hur svenska kustbevakningsfartyg kanske borde se ut så är här ett foto på det allra senaste tillskottet till den tyska kustbevakningen OPV BP 23 Bad Düben av Potsdam-klassen. Imponerande fartyg minst sagt. De kan operera med en Super Puma eller NH90 hkp, men har ingen hkp hangar (endast en liten hangar för drönare). Skroven är byggda i Litauen och utrustade på tyska Fassmer varvet i Berne. Utöver de två dävertarna för 7,5m SOLAS-båtar finns även en akterramp för en utryckningsbåt på 10 till 12 m. De kan även medföra en 20 fots kontainer. Trots bestyckningen så är dom dock inga örlogsfartyg, utan byggda efter civil fartygsstandard (vilket är betydligt billigare).

 

Fartygen är baserade på Fassmer OVP80, och 7 st liknande (men något kortare) fartyg har sålts till de chilenska och colombianska marinerna. Den sydamerikanska fartygsvarianten har något lättare bestyckning men har, till skillnad mot de tyska fartygen, en hangar för en "medium sized" hkp som AS365 Dauphin och Bell 412 (dock ej för Super Puma eller NH90). 

 

Bad Duben BP 83 in Aug 2021.jpg

NAVAL PRESS SERVICE (MICHAEL NITZ)

 

Här är en bild på halvsystern colombianska ARC 20 de Julio (PZE-46):

 

spacer.png

(foto: WarshipPorn)

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
 • Create New...