Jump to content

..:: Att söka utlandstjänst ::..


Recommended Posts

 • Super Administrators

Om att söka till utlandsstyrkan

 

Obs - Allt som jag skriver här inte så som det ALLTID funkar, men under normala omständigheter och i de "flesta" fall. Undantag finns självklart.

Det sker också givetvis ständigt förändringar, men övergripande tror jag denna FAQ kommer stämma.

Samt Ja.. jag kommer komma med personliga kommentarer till vissa delar.

Samt så kommer nog använda ordet "han" i många meningar.. hoppas ni kvinnor har förståelse för det.. läs han/hon. ..bara för att göra det enkelt för mitt skrivande.

..och framförallt det som gäller före allt annat är det som står på http://www.mil.se/sv/Arbete-och-utbildning...-utlandstjanst/

 

Vem som rekyterar oftast

Mycket handlar oftast om vad din PLUTONCHEF är ute efter. Det är oftast han som väljer sitt folk/soldater. Då väljer ju han/hon dem han anser lämpliga. Det kan han göra med grund på vilka han kanske personligen känner eller hur bra erfarenhet/kompetens man har.

 

Det är PLUTONCHEFEN som väljer om han/hon vill ha personal med kanske lite arbetslivserfarenhet eller personal som precis har muckat. Det finns både fördelar och nackdelar med båda. Men vad jag erfarit är det bästa att ha personal som inte är nymuckade, kanske någon går bra. Skräckexempel är där alla är mer eller mindre nymuckade.

 

De har ofta ingen erfarenhet av att jobba nånstans långt hemifrån, ta hand om sig själv och jobba självständigt under annorlunda omständigheter. Lumpen är INTE samma sak som att göra mission. Speciellt är 'specialist' befattningarna de som kräver mest, av att ha jobbat i det civila ett tag. Fått mogna lite och klara lösa uppgifter själv utan att en Löjtnant ska stå och övervaka och tala om vad man ska göra hela tiden.

 

Som fördel att vara nymuckad är ju att man har kunskapen om vapen och strid rätt färskt. Samt vill en plutonchef jobba som han/hon gör med sin värnpliktiga hemma.. genom att peka och dirigera dom i detalj så väljer plutch förmodligen nymuckat. Ibland har det kanske med ålder att göra... en plutch kanske har svårt att hantera att nån är äldre än han/hon och känner sig mer säker om han/hon väljer yngre förmågor.. just för att stå högst i ålders och erfarenhetstrappan.

I min värld är detta det mindre bra sättet.

 

Sunt förnuft är ledordet i hela inlägget.

 

Att söka utlandstjänst kan alla göra som uppfyller de krav dom finns här

http://www.mil.se/sv/Arbete-och-utbildning...or-anstallning/

 

FM har också en FAQ om anställning i utlandsstyrkan här

http://www.mil.se/sv/Arbete-och-utbildning...tionell-tjanst/

 

När kan man söka ?

FM har ansökningsperioder då man kan skicka in sina ansökningar. De normala ansökningsperioderna är 2 gånger om året: Vecka 16--19 samt vecka 43--46.

För mer information läs här: http://www.mil.se/sv/Arbete-och-utbildning...ansokningstider

 

När får jag svar och/eller när börjar dom ringa?

Det har vart lite olika de tidigare missionerna men numera finns det ett något sånär schema för hur rekryteringspersonalen jobbar.

Läs här för information om uppskattade tider och om besked: http://www.mil.se/sv/Arbete-och-utbildning...d-om-uttagning/

 

Hur söker jag en vakans?

Vakanser som uppstår fylls vanligen med personal som är uttagen som reserv. Om inte reserverna räcker till lyses den vakanta befattningen ut på hemsidan. Här finns information om lediga befattningar: http://www.mil.se/sv/Arbete-och-utbildning...-utlandstjanst/

 

Hur fungerar lön och ersättningar ?

Det finns hur mycket olika sagor om hur ersättningar funkar. Jag skulle rekomender att först läsa runt en del här http://www.mil.se/sv/Arbete-och-utbildning...nst/Lonvillkor/ sen kolla runt på forumet i penga-trådarna t.ex Ersättning för utlandstjänst, Pengar

 

Utöver dem så finns det mycket nyttig och sammanfattad information på http://www.utlandsportalen.se Där finns allt från tips och trix till saker som är bra att veta och hur man ska förbereda sig på en utlandsmission, från både penga och familjesynpunkt.

 

Vad du ska söka

Börja med att titta på vad har du gjort GU.

 

Vad är NBG för något och vilka delar finns med där?

NBG är Nordic Battle Group och är en sammansatt insatsstyrka som sätts upp av EU-länder, där bl.a Sverige bidrar med svenska soldater. Styrkan ska bidra som en del av de instrument EU har i sin krishanteringsförmåga.

Mer information finns här: http://www.mil.se/sv/I-Sverige/Forband-i-b...ic-Battlegroup/

 

MEKSKYTTE

Tänk nu lite.. om du ska söka skyttesoldat (ksp, sjukvårdare, grgskytt, prickskytt etc) så är i regel dina chanser givetvis större om du har haft samma befattning under din VPL. MEN du dina chanser är inte = 0 bara för att du kanske låg som klargöringssoldat i flygvapnet, eller matros på HMS Göteborg. Men chansen är mindre.

 

Att söka förare är lite annorlunda. Med förare menar jag SISU/PATRIA-förare TungLastbils-Förare, STRF-Förare motsv.

Att köra ett fordon som ofta väger +10ton kräver lite mer än kanske bara ha ett förarbevis. För det första så måste du ha nån sorts erfarenhet av "tunga"fordon +3.5ton. Det bästa är om du har C-kort.

 

STRF- och PBVförare kan man bara bli om man haft den befattningen i lumpen typ. Någon annan erfarenhet är svår att få.

 

Lastbilsförare, på t.ex en transportpluton kan man söka om man har förarbevis och helst C-kort. Du bör också har kört en del i det civila. Det bästa är om du jobbar som chaffis på en transportfirma. Detta är en specialisttjänst och då vill man ha erfarna personer som vet vad dom sysslar med, och det man gör under VPL räcker sällan till.

 

Att söka som PATRIA/SISUförare så bör du antingen ha C-kort eller förarbevis på ett tungt fordon (+3.5ton) Här vet jag dock att det tummas på reglerna, mest för att det är ont om folk som kan möta kraven. Det är ofta brist på just denna befattningen.

 

Samt, beffatningen förare är det då brist på normalt överlag. Så har du kört STRF/PBV/STRV eller kanske PATRIA lumpen är dina chanser mycket goda att få göra utlandstjänst på ett MEKSKYTTE-komp.

 

 

Att söka som Gruppchef då. Ja ett nästan litet kapitel för sig.

Här är spelar vem plutonchefen är stor roll. Vill han har mogna erfarna killar/tjejer med en del arbetlivserfarenhet och kanske redan gjort någon mission.. eller vill han ha oerfarna nymuckade KB-elever ?

Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen, MEN, att välja den äldre erfarnare har mest fördelar och det är ofta den en plutonchef väljer.

Det handlar om att ta hand om en grupp, klara av småproblem och lösa uppgifter UTAN att en fänrik/löjtnant står och nosar en i nacken och hela tiden pekar med hela handen och talar om vad man hela tiden ska och inte ska göra.

Att kunna ta ansvar över fler individer PÅ riktigt. Ja, du var kanske chef över nån grupp i lumpen, men under ständig kontroll av befäl på olika nivåer. Befäl som sa när det var dags att börja och sluta och äta och som sa STOPP när det var fara för nått.

Bara för att du har muckat som KB betyder det INTE att du är automatiskt lämplig att gå som gruppchef på en mission. Då är förmodligen Lasse 29år som jobbat på ABB som avd.chef i nått år och har en son på 3 år, mycket lämpligare.

Här spelar ledarskapet stor roll, och den typ av ledarskap du får som KB och den som bedrivs i coola actionfilmer från hollywood stämmer oftast INTE överens med den typ som används på mission i en svensk bataljon.

Gruppchefen bör gärna har varit ute innan, så han/hon kan styra sin grupp smidigare och ge tips och hjälpa och svara på frågor, mer eller mindre vara en "pappa-figur" för resten. Tolka mig rätt.

 

 

 

STAB & TROSS

Här finns den underhållande delen som får allt att gå ihop.

Här finns många av specialisterna. En specialist är en som ofta har en gedigen erfarenhet inom sitt område och har ofta flera års erfarenhet av det, antingen militärt eller civilt. t.ex -

Läkare, sjukvårdare, brandmän, stabsassistenter, signalister, radiomeckar, fordonsmeckar, förare till specialfordon som grävmaskiner, militärpoliser, kockar, hantverkare i form av PI osv.

 

Detta är ofta icke stridande befattningar och man väljs oftast ut med ens erfarenhet och kompens från det civila som grund.

 

PI-soldat alltså pionjär. Normalt i U-styrkan är det INTE en som lägger ut minor och spränger, som många pionjärförband gör i Sverige, utan detta är hantverkare - Snickare, Rörläggare, VVS´are, Murare, Elektriker etc. De här har vad jag erfarit alltid gedigen erfarenhet. De jobbar oftast med det hemma i det civila, och har säkert en minst 2-3 års arbetslivserfarenhet av just det jobbet.

 

För att söka som Militärpolis är man tvungen att har gjort GU som MP eller att man har gått Polishögskolan.

Likaså brandman och sjuksköterska så måste man vara utbildad och "certifierad" på nått sätt.

 

Andra mindre "soldat"aktiga befattningar finns givetvis att söka, såsom stabsassistent, stabssignalist och stabsgrpch. För er som kanske inte gjort GU på nån skyttebefattning motsv, kanske legat som underättelseass. motsv så finns det även här befattningar att söka ofta. De mer svåra befattningarna är t.ex inom S2 (underättelse) som assistent, eller "LNO-ass." (Samverkans assistent)

Stabsbeffatningarn handlar då mycket om service och kontors/pappers -uppgifter gentemot BataljonStaben eller KompaniStaben.

 

Ofta finns det även befattningen Tolk, och där är det ju då självklart att du behärskar språket som det rör sig om i framför allt skrift & tal mycket väl. För det mesta kommer ofta tolkarna från det land man ska till.

 

Den grad du får i utlandstyrkan har inget med vad du hade som VPL att göra.

Muckade du som Fänrik, och blir ksp-skytt i utlandstyrkan så kommer du att vara menig. Det är endast Officerare som behåller sin grad i utlandstyrkan.

 

Vad är då den bästa förutsättningen för att kunna söka som t.ex. kspskytt i ett mek-skyttekomp. ?

Du bör har gjort GU på en stridande befattning, utbildning på KSP, helst ha legat som KSP-skytt och fått goda betyg. Sen om du legat på AMF1 eller K3 eller P4 spelar mindre roll, utan här handlar det mer om vem som sätter upp bataljonen, och vem din plutochef är. Sätter nu AMF1 upp den så förstår ni själv vad som är bäst.

 

 

Vakt/Bevakningssoldat

-Jag har gjort lumpen som bevakningssoldat, är det lönt att söka ?

Denna frågan känner nog de flesta igen...

Jag vet inte allt och kan inte säga hur allt funkar.. men

JA det är lönt att söka, SÅ LÄNGE DU UPPFYLLER FM´S KRAV så kan VEM SOM HELST SÖKA.

Är det lönt då ? ... *suck* ..är det lönt att söka till Yoff !?? ..ja om du inte provar lär du aldrig få reda på det, eller hur?!

Jag ska säga vad jag tror. - En bevakningssoldat har idag ett kanske lite tråkigt rykte. Detta smittar av sig. Samt så vill man ha ett mekskytte förband så vill man ju givetvis har soldater som vet vad mekskytte och strid innebär, gärna med stridsfordon inblandat.

Pliktverket säger en sak.. ja vet.. Men de verkar inte veta hur verkligheten funkar riktigt.. det är iaf min uppfattning.

Jag säger bara SÖK.. det är minsta du kan göra. Sök som vakt/eskort soldat, den plutonchefen kanske är intresserade av bev.soldater... kanske..

 

 

Jag har inte gjort någon värnplikt eller grundutbildning, kan jag åka till utlandstjänst då?

Ja, det är möjligt att åka som "civil", alltså att man inte har någon militär bakgrund med militära vitsord. Då handlar det främst om icke stridande befattningar man söker, och man tas ut med sina civila kunskaper och meriter som "betyg". Alltså är man t.ex. en bra sjuksköterska eller kanske en erfaren kylmekaniker eller ni pratar det språk som gäller i det land där utlandsstyrkan tjänstgör i ..etc så kan man söka och blir man antagen då får man gå en "GSU US" utbildning, som normalt är 4v och är en grundläggande utbildning för folk som inte har gjort någon svensk värnplikt.

Mer information om den finns här: http://www.mil.se/sv/Arbete-och-utbildning...Utlandsstyrkan/

 

 

Innan du söker

Mitt tips om du ska mönstra.. och känner för att du kanske vill göra utlandstjänst så ska du försöka hamna på skytte. Gärna som förare på nått fordon då det ofta är brist på förare ökar dina chanser att komma med.

En annan befattning som är bra att göra lumpen som är mekaniker på nått.

 

Ska du skicka med betyg i dina ansökningar så skicka sånna betyg som kan styrka din kompetens inom ett område. Har du gått någon kurs, eller yrkesutb. och/eller kan visa upp erfarenhet på nått är det bra.

Det svåra är de mer stridande befattningarna, som t.ex ksp-skytt. Men där kan ändå visa upp nått som kanske kan spela roll, att du har många körtkort, eller du har jobbat som projektansvarig för nått eller du är utbildad sjukvårdare.. Målsättningen för en plutonchef är ju att få en så kompetent grupp som möjligt, så mycket mångsidig kunskap och erfarenhet som möjligt. Inte det här amerikanska stuket "jag kan min mitt vapen .. det räcker"

Din plutonchef blir ju faktiskt nästan din arbetsgivare, då ni är ANSTÄLLDA.

Om DU hade varit plutochef vad hade DU velat ha för kompetens i plutonen ?

 

 

Att göra FN-tjänst / vara soldat i den svenska utlandsstyrkan kan vara jätte olika beroende på uppgiften och vart i världen man är.

Men som ett exempel på då saker inte alls är så trevliga och glorifierande som man kanske kan tro så vill jag visa upp denna tråden Stupni Do, Bosnien där några av våra medlemmar delar med sig av sina upplevelser. Ska man åka på utlandstjänst gäller det att veta vad man ger sig in på.

 

-------------------------------------------------------------------------------

Trådar som innehåller mycket info, tips och frågor ämnet :

Ersättning för utlandstjänst, Pengar

Medalj för utlandstjänst

FN-soldat?, Vad krävs det för att bli det

Söka ksp-befattning, Utan ksp-utbildning

Utlandstjänst, ansökan, chanser att komma in, övriga frågor

FAQ utlandstjänst Kosovo

Bättre urvalsprocess, De bästa skall åka

För gammal för utlandstjänst?, Sugen....

Om KS09 antagning., Rookie undrar.

Söka FN tjänst vad/var?, vad är roligast/hårdast/aktivast

Utlandstjänst, Hur stor chans har man?

Utlandstjänst, många frågetecken.

Fn-tjänst trots X66?

 

Som sagt.. massa info finns det.. bara man orkar söka lite.

 

Uppdaterat med hjälp av Car Dai shan

Edited by henke
Uppdaterade länkar.
Link to post
Share on other sites
 • Replies 212
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Super Administrators

..ja nä nu kommer jag inte på mer.. är det nu nån som på högsta möjliga vis opponerar sig mot den osanning till FAQ jag skrivit så ..please säg då till :baskerFN:

jag är låååångt ifrån den mer erfarne här på forumet. :D

Link to post
Share on other sites

Om man söker befattningar i US på plutonsnivå (vilket majoriteten gör) då är Plutonchefen helt rätt man att ta tag i.

 

Mitt tips är att man först bestämmer för exakt vilken/vilka tjänster man tänker söka. Om man söker skkomp/motsv så tar man kontakt med KC som vidarebefodrar ditt namn till sina PC om han tycker att det verkar intressant. OM man söker Till någon special enhet ( Stab- Ledning UH- Maskin EOD- Räddning- Sjv MP- pluton mm) så söker man upp PC direkt.

 

Hur få undrar vän av ordning?

 

Ring till SWEDINT be att få bli kopplad till personalhandläggaren på J1 PersE som handlägger den enhet som du söker till (t ex KS11). Be snällt om tfnnr/mail till den chef du vill ha tag i och/eller om nummret till enhetens personalchef (C S1 vanligtvis någon Major). Ring upp och var ärlig!

 

Detta är naturligtvis bara ett komplement till din vanliga ansökan som du har skickat in innan du ringer!

 

Detta fungerar ofta mycket bra! :huh:

Link to post
Share on other sites
 • 4 weeks later...

Vill bara i all vänlighet påpeka att SWEDINT inte sköter uttagningar till US längre. Det gör OPIL. SWEDINT har endast hand om kursverksamheten (typ UNSOC, PfpSOC etc). Inte ens förbandsutbildningarna sköts av SWEDINT längre, det gör Livgardet.

 

:lala:

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...
när kan man söka till utlandstjänst för årets rekrytering har ju varit

 

när blir nästa gång? :ak:

Hmmm om vi tänker lite logiskt!!

 

26/1 - 22/2 -04 Sökte man till KS11

7/6 - 19/12 -04 Är KS10 i Kosovo vilket borde ge ca.

20/12 - 1/7 -04 Är KS11 i Kosovo vilket borde ge ca.

2/7 - 14/1 -05 Är KS12 i Kosovo.

 

Med dessa siffror ser vi att man tydligen söker ca 9-10 månader innan det är dags för själva missionen. Vilket borde kunna ge att ansökningstiden till KS12 borde ligga någonstans runt oktober kanske? Vilket jag tror är rätt normalt då det brukar vara en vår och en höst ansökan!

 

:wub:

Ps. Siffrorna är inte exakta!! Ds.

Link to post
Share on other sites

De senaste årens ansökningstider har varit

2004 26/1 - 22/2

2003 18/8 - 14/9

2003 27/1 - 23/2

2002 12/8 - 15/9

2002 28/1 - 24/2

 

edit: kan inte stava...

Edited by Yxgubbe
Link to post
Share on other sites
 • BlåGul -1
Jag hörde någon i min pluton säga att man bara kan ansöka till tjänster i kosovo som vpl, och att man måste vara yoff för att få välja vart man får åka, nån som kan reda ut detta?

Detta är fel.

Läs på Mil Int så får du se att vpl även kan åka till Afghanistan och Kongo. Med specialkompetens kan man åka till fler ställen som tex. Kashmir om man är sjuksyrra.

 

/Krook

Link to post
Share on other sites
Jag hörde någon i min pluton säga att man bara kan ansöka till tjänster i kosovo som vpl, och att man måste vara yoff för att få välja vart man får åka, nån som kan reda ut detta?

Antar att det som menades i detta fallet var att det för tillfället inte finns så många platser i världen som man kan söka till som skyttesoldat! Afghanistan är ju bara underhåll o stabsassistenter för närvarande! Och det som troligtvis syftades på att yoffare kunde välja antar jag menades att de kan söka som observatörer lite varstans runt om i världen.

 

:/

Link to post
Share on other sites
 • 4 weeks later...

Man ska absolut inte dra sig för att se på andra möjligheter när man söker till US än de tjänst man hade under GU. Själv sökte jag min tjänst som gruppchef på TS-pluton utan någon som helst erfarenhet av radiolänk (eller utlandstjänst) sedan tidigare. Hade hört att det var svårt att få GU-utbildade till de platserna i det antal som behövdes, vilket visade sig stämma.

 

Efter en intensiv inlärningsperiod i Enköping och delvis på plats i missionsområdet kände jag mig "konverterad" till min nya roll och stortrivdes med jobbet. Man fick röra sig mycket i AOR:et bla. under rekar och större operationer och livet på knutpunkterna (C1 och C2) var angenämnt.

 

Tack vare detta har jag även fått en plats IA03 och fått en enklare VC utbildning för pbv 3024. Något som aldrig hänt om jag inte hade sökt TS.

 

Mitt råd är: Var öppen och kolla upp olika tjänster, vad de innebär mm. Titta extra noga på tjänster ni inte vet något om alt. har fördomar om.

Link to post
Share on other sites

Ibland halkar man dock in på ett bananskal/en räkmacka...

 

Jag själv blev stf pbv grpch på min första mission, enbart för att jag gjorde lumpen på P2.

Man kollade aldrig om jag hade utb. på Pbv302.

Det löste sig dock till det bästa och jag kom sedan iväg som PbvGrpC på min andra och tredje mission - detta alltså trots att jag inte var vagnsutbildad under värnplikten.

 

Sedan har jag haft förare i min vagn som varit Norrlandsjägare (busschaufför på SL i Stockholm i det civila) :D

Fast denne förare påstod att det inte var någon större skillnad att köra sura morgonpendlare i Stockholm och griníga skyttemuppar i PBV´n. :D

 

Min näste förare var flygvapenmekaniker och körde som en gud. CREDIT till Björn!

Renare PBV fick man leta efter! Att han sedan var en riktig Mc Gyver typ som kunde laga allt med en gummisnodd, en fjäder från en kulspetspenna och en Leatherman gjorde honom till en riktig stjärna.:D

 

 

År och frid till er alla :lol:

Link to post
Share on other sites
 • 4 months later...

kan det här intressera er som söker/sökt utlandstjänst:

 

Publicerat i SvD 10 oktober 2004 17:26

 

Färre svenskar i utlandstjänst

 

Trots att regeringen gång på gång sagt att fler svenska soldater ska kunna sändas ut på fredsuppdrag, så minskar i själva verket Sveriges utlandsstyrka. Inför höstens försvarsbeslut ställs nya löften ut om ökade insatser.

 

 

År efter år har regeringen talat om att Sverige ska kunna skicka ut fler soldater som bidrar till fred och säkerhet. Men antalet officerare och soldater som verkligen tjänstgör i Försvarets utlandsstyrka är en minskande skara, visar en granskning av SvD. Jämförelsen bygger på statistik över styrkans storlek den 1 september varje år tolv år tillbaka.

Det enda som har ökat är gapet mellan ambitionerna och verkligheten.

 

När socialdemokraterna vann valet 1994 hade Sverige totalt 1 250 man och kvinnor utomlands, huvuddelen i Bosnien. Tio år senare, den 1 september 2004, var siffran nere på 689.

Detta trots att den socialdemokratiska regeringen i 1996 års försvarsbeslut för åren 1997–2001 slog fast en fortsatt hög ambition: ”Mellan 800 och 1 400 personer bör normalt tjänstgöra utomlands på samma gång.”

Vid Kosovokrigets slut 1999 saknade statsminister Göran Perssons regering ändå pengar att snabbt få iväg bataljonen på 850 man dit. I försvarsbeslutet samma höst lovades dock bättring. Regeringens försvarsberedning satte upp målet att Sverige samtidigt skulle ha två bataljoner insatta. Det innebär mellan 1 200 och 1 800 man, beroende på bataljonernas storlek. Men de verkliga insatserna har blivit lägre.

Inför försvarsbeslutet för åren 2002–2004 försvarade regeringen nya nedskärningar av försvaret så här: ”Vi anpassar stora delar av våra totalförsvarsresurser så att de blir bättre lämpade för internationell krishantering. I detta ingår även en substantiell ökning av de ekonomiska resurserna som finns tillgängliga för att genomföra internationella insatser.”

 

Men försvarsekonomin talar ett annat språk. Regeringens anslag för fredstrupp har stagnerat på 1 100–1 200 miljoner kronor per år. Regeringen sparade till och med in 73 miljoner kronor från anslaget 2003.

– Utrikesdepartementet har velat sända ut trupp men försvarsdepartementet har sagt ”no way”, det finns inte pengar, säger en initierad källa.

– Den internationella verksamheten har blivit en budgetregulator, suckar en annan källa, centralt placerad källa i Högkvarteret.

I Kosovo utbröt våldsamma upplopp den 17 mars med många dödsoffer. En svensk förstärkning på 130 man skickades tillfälligt till den oroliga provinsen. Trots detta avvecklade Sverige i juni sin bataljon på 700 man, kvar är endast ett kompani på 300.

– Vi gjorde tvärtemot flera andra länder. Ur militär synvinkel är det en bataljon som ska vara ute, inte mindre. Både när det gäller effektivitet, kringkostnader och för att få svenskt inflytande över operationen, säger brigadgeneral Anders Brännström, internationell brigadchef i Kosovo 2003–2004.

 

Orsaken till minskningen i Kosovo var inte att situationen där hade förbättrats, utan att pengarna redan hade intecknats. Neddragningen finansierar svensk trupp i Liberia, Afghanistan och EU:s nya styrka i Bosnien. I stället för bataljoner sänds numera endast mindre svenska förband ut, som mest kompanier på

70–300 man.

Inför höstens försvarsbeslut för åren 2005–2007 lovar regeringen: ”Försvarsmakten skall ha förmåga att samtidigt leda och genomföra två insatser av bataljonsstorlek eller motsvarande och mindre förbandsenheter i ytterligare tre insatser”. Det innebär i praktiken cirka 2 000 soldater, nästan tre gånger så mycket som i dag, inklusive 1 100 man till EU:s nya kostsamma stridsgrupper.

Anslaget för fredsinsatser ska höjas till 1 700 miljoner kronor 2007.

– Jag har sett till att pengarna ökar under perioden. Det är ett sätt att säga att vi ska kunna göra mer, säger försvarsminister Leni Björklund.

Men beloppet är omstritt. Det är en miljard för lite, enligt de borgerliga partierna. Och försvarsdepartementet har redan underhand till Högkvarteret signalerat att det nya målet på 2 000 soldater inte ska tas bokstavligt. Det gäller endast ”på sikt”.

 

Holmstrom_Mikael.jpg

 

MIKAEL HOLMSTRÖM

Reporter

[email protected]

08-13 56 36

 

 

 

"Sveriges inflytande devalveras"

 

Niklas Granholm varnar för att Sverige inte kommer att kunna påverka EU:s politik. Foto: Gunnar Lundmark

 

granholm_120.jpg

 

När den svenska utlandsstyrkan minskar riskerar Sverige att devalvera sitt inflytande i Europa och världen. Den varningen utfärdar Niklas Granholm, försvarsanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Siffrorna över hur allt färre svenska soldater skickas ut förvånar honom inte.

– Det är en vikande trend, konstaterar Niklas Granholm.

Hans förklaring är att det är svårt att styra om försvarets personalpolitik, materiel och grundorganisation – och samtidigt spara pengar.

- Den operativa förmågan blir ett slags restpost i försvarspolitiken. Granholm karaktäriserar Sveriges system för internationella insatser som ”underdimensionerat, hårt ansträngt och utspritt på för små kontingenter på tre kontinenter”.

 

Samtidigt behövs fler svenska soldater vid kriser. Men andra länder vet underhand att Sverige saknar resurser och frågar därför inte. Regeringen kan då säga att förband inte efterfrågats.

Ett förbisett faktum är att utlandstruppen fungerar som en politisk valuta som kan ge inflytande om den sköts rätt.

– Styrkorna inverkar på vår möjlighet att påverka hanteringen av internationella kriser i rätt riktning. Uppgifterna om folkmord i Darfur är ett exempel. När vi inte har så många fler soldater att skicka ut innebär det att Sverige inte kan påverka EU att ändra sin politik, vi har inte den tyngden, konstaterar Niklas Granholm.

 

Mikael Holmström

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Har det blivit en ändring vad gäller reglerna för vilken grad man får under utlandstjänst eller är det en felskrivning på http://www.mil.se/int/ ?

 

TJÄNSTEGRAD 

  

Befattningen styr vilken grad som krävs. Vanligen behåller man den grad man har i Försvarsmakten sedan tidigare utbildningar. Vissa befattningar som tillsätts på främst civila meriter tilldelas en militär grad som motsvarar den nivå befattningen tillhör.

 

DIREKTLÄNK högra spalten, rubriken "TJÄNSTEGRAD"

 

The Swede :dribble:

Link to post
Share on other sites
Har det blivit en ändring vad gäller reglerna för vilken grad man får under utlandstjänst eller är det en felskrivning på http://www.mil.se/int/ ?

 

TJÄNSTEGRAD 

  

Befattningen styr vilken grad som krävs. Vanligen behåller man den grad man har i Försvarsmakten sedan tidigare utbildningar. Vissa befattningar som tillsätts på främst civila meriter tilldelas en militär grad som motsvarar den nivå befattningen tillhör.

 

DIREKTLÄNK högra spalten, rubriken "TJÄNSTEGRAD"

 

The Swede :lol:

:blink: Såsom jag har uppfattat det så är det detta som gäller nu. Så körde man på NL03 också, fast det kan ju verka lite knepigt med exempelvis en v/o Lt som signalist... Å andra sidan kan detta vara lite mer rättvist jämfört med andra länders system. Jag menar att anledningen till att de svenska FN-styrkorna i regel har så gott rykte utomlands är att en stor andel av dess soldater i själva verket är befälsutbildade, vilket andra länderna inte förstår. De ser bara kunniga och duktiga svenska soldater. När de ser en annan gradbeteckning på "knektarna" får de större förståelse för varför kompetensnivån ligger så pass högt! :D

Edited by Magister R
Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...

Jag funderar över möjligheten att göra utlandstjänst.

Men när jag läser befattningslistorna på www.mil.se/int blir jag väldigt besviken. Jag är utbildad sjukvårdare i flygvapnet och vill så verka inom sjukvårdsorganisationen vid en eventuell mission.

 

Verkar väldigt väldigt korkat att endast tillsätta sgt/fk vid akutsjukvårdsplatserna då min erfarenhet är att det endast är grpcheferna som får den eminenta utbildningen vid landets sjukvårdsskolor (all heder till vårdlärarna och officerarna vid sjukvårdsskolan I19, tack för den bästa tidien hittils i mitt liv).

 

Detta gör att det endast är furirerna som är sjukvårdskunniga. Är detta ett faktum som förbisetts av HKV? Någon här som har någon erfarenhet i ämnet?

 

All hail the red chross!

Link to post
Share on other sites

@skaya

Graderna vid mission kan inte riktigt jämföras med de man har under GU, eftersom de tilldelas beroende på befattning. En vpl Fk som åker ner som skyttesoldat blir menig, men en presstomte utan genomförd GU blir kapten.

Du kan alltså bli uttagen trots att du inte är sergeant/fänrik, genomförd GU är inte heller något krav, det viktiga är meriter som bedöms värdefulla för den aktuella tjänsten.

 

De befattningar som finns på en sjukvårdsvagn är:

Vagnchef - sergeant

Förare - menig (furir?)

Sjukvårdare - furir

Sjuksyrra - fänrik

Link to post
Share on other sites

Kan man överklaga ens betyg? jag misstänker nämlige starkt att min PltCh ogillar mej...skarpt.

 

Motiveringen till mitt betyg var "Du fipplar för mycket med utrustningen"

Jag pratade med de i min grupp och frågade om dom tyckte att jag gjorde det mer än någon annan, dom tyckte inte att mitt betyg var rättvist heller.

 

Befälen ska väl ändå vara så objektiva som möjligt eller? :angry:

 

Till exempel så fick den lataste men mest ögontjänande personen högre betyg än han skulle ha (enligt hela hans grupp och min) (jag fick X-7-6 och han x-7-7) fast han inte kan skjuta eller använda valnöten han har i skallen. Det enda positiva med honom var att han kan ta 120 kg Bänkpress, vilket imponerar tillräckligt på befäl tydligen, sen att han är allmänt inkompetent räknas visst inte in i betyget?

 

Jag vill göra Utlandstjänst och har sökt till KS12 som skyttesoldat bland annat, Jag låg som Insatssoldat, Har Kulspruta 90-utb. och ~150-200 timmar mörkerstrid med MonoT (Bildförstärkare), låg inne som skarpskytt. :)

 

Jag funderar på att skicka in kopior på mina utbildningsintyg också men jag undrar om det är så jävla lönt med mitt betyg? PltCh sa att utbildningarna var attraktiva just nu och att jag inte skulle försöka höja mitt betyg i nån frivilligorganisation men jag vetefan om det går att lita på, han överdriver allting känns det som.

Ska jag skicka in utb-intygen också eller gå med i nån Frivilligorganisation?

 

Officiell M.U.C.K: 3h 12m

För trött för att åka med till muckarfest... 8-/:banana:camo:

Link to post
Share on other sites

Nizzemancer -

 

Bestämmer ni inte inom grupperna ungefärligt betyg på varandra, jag menar var de andra gruppmedlemmarna så rädda för killen som kunde bänka 120, wow!!

att de inte vågade säga emot eller skriva ned vad de ingentligen tyckte, jag antar att ni använde er av "heta stolen".

 

visst har Plutch det slutliga ordet, och vill han sänka folk så gör han ju det utifrån vad han har sett och hört osv.

MEN då gruppen är med varandra dygnet runt är det deras åsikter om personen i fråga som väger mycket tungt, jag fungerade som Plutonsförtroendeman under min värnplikt, och de som inte var nöjda med sitt betyg gick till mig och överklagade, sedan satte sig Befälen ned och diskuterade argumenten för och emot med Förtroendemannen i detta fallet jag och kom fram till ett nytt betyg och i många fall, ändrades det till ett bättre då befälen kanskte inte alltid ser allt.

 

och en del fall sattes många "stjärnor" på fall också då vissa är ena sliskiga ögontjänare som inte alltid förtjänar ett så högt betyg som de fick.

Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...
Om man söker skkomp/motsv så tar man kontakt med KC som vidarebefodrar ditt namn till sina PC om han tycker att det verkar intressant. OM man söker Till någon special enhet ( Stab- Ledning UH- Maskin EOD- Räddning- Sjv MP- pluton mm) så söker man upp PC direkt.

Är det inte bättre att ta kontakt med plutoncheferna direkt även om man söker skyttetjänster istället för att låta kompanichefen vidarebefordra sitt namn?

 

Ring till SWEDINT be att få bli kopplad till personalhandläggaren på J1 PersE som handlägger den enhet som du söker till (t ex KS11). Be snällt om tfnnr/mail till den chef du vill ha tag i och/eller om nummret till enhetens personalchef (C S1 vanligtvis någon Major). Ring upp och var ärlig!

 

Varför gå via Swedint? Är det inte bättre att ringa till värdförbandet och be att få tala med de befäl som ska bli plutonchefer i den enhet man söker eftersom de oftast väljer sina egna soldater? Eller är det Swedint som sköter urvalet?

 

Har sökt det mesta sedan muck och är genuint sugen på att åka, men är less på maktlösheten att bara sitta och vänta på att nån ringer.

 

/Aron

Link to post
Share on other sites
 • Super Administrators

Personligen tror jag inte plutoncheferna är intresserade av att få 1000 samtal av folk som vill följa med. De har en antagningsprocess av en anledning. De har papper som ska fyllas i och skickas in där man uppger vem man är och vad man kan av en anledning.

Link to post
Share on other sites

Det finns fördelar och nackdelar med att kontakta plutoncheferna direkt. Fördelen är att du får en chans att presentera dig och ge lite mer kött på benen åt chefen när han väl skall välja. Nackdelen är som någon tidigare skrev att om 100 pers ringer samma plutonchef så lackar han/hon nog rätt snart ur....

 

Men min rekomendation måste nog ändå vara att försöka lista ut vem som är plutonchef och ringa honom/henne. Ett bra personligt brev som bifogas ansökan är inte fel det heller. :=o

Link to post
Share on other sites

En liten parantes apropa det forsta inagget bara;

den fullstadigt logiska och sjalvklara ordningen med grad efter befattning verkar ha glomts bort inom NL03 (iaf forsta omgangen 2003) dar grader slangdes till hoger och vanster.

Pa min pluton fick en grpch (serg) en kapten (dock HV, men med kryssen pa kragen) i sin grupp, vackert! Sjalv fick jag en grad jag aldrig burit forut, furir?! Var sjalv serg under KS01.

Det blir alltid lite speciellt nar pinkies ska leda och organisera US...

(Beklagar bristen pa vokaler, sitter i ett uland i ostra Europa for narvarande.)

 

/ior

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

sant men även att folk inte följer dom bestämmelser som finns när det inte passar eller hittar på nya egna bara för saken skull, det gäller att sätta sin egen stämpel o visa vad man går för....

redan i SOFUS stående order för utlandsstyrkan som funnits länge så regleras detta med grader, översättning av grader och vilka som får behålla sina grader även om befattningen har en annan och det är resoff o yoff men sen VARJE bataljon som jag varit inblandad i på ett eller annat sätt har valt att köra lite som dom vill...

 

 

efter att US blev försvarets HUVUDUPPGIFT så verkar alla vilja vara med i leken o bestämma lite, hur många hundra besök från alla upptänkliga funktionscentrum och obskyra befattningshavarare hade inte vi på KS07? ganska stor skillnad mot BA01-02 ;)

Edited by Blackadder
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
 • Create New...