Jump to content
Sign in to follow this  
kest22

Underrättelsesoldat

Recommended Posts

Har nyligen pratat med en rekryterare från FM om vilka tjänster jag kan söka inom Armén med synkrav C, den mest intressanta var då Underrättelsesoldat. Befattningen verkar påminna lite om jägarsoldaters uppgifter. Vad jag inte förstår är hur man kan ha C i denna tjänst men inte söka några stridsbefattningar eller jägartjänster, är man inte lika mycket ute i fält eller har någon en bra förklaring på varför denna tjänst endast kräver C?

Skulle gärna även vilja höra från folk som har erfarenhet av tjänsten, hur var den? Vad fick ni göra?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Underrättelsetjänst kan vara olika saker. Vilket förband gäller det?

 

Om det är soldat på skvadron på 32.Underrättelsebataljonen på K3 så är det jägartjänst. http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/vagen-in/befattningar/underrattelsesoldat/

 

Precis, det är den tjänsten jag menar.

 

Men hur kommer det sig att man kan söka denna tjänsten med C i syn men inte de "riktiga" jägarutbildningarna?

Edited by kest22

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bra fråga.
Min uppfattning är att man genomför motsvarande grundutbildning med samma utb-prov (basker, jägarbåge).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag tror att det måste blivit något missförstånd. Med syn C är det min veterligen inget alternativ att kunna söka någon tjänst till GU i insatsförbanden överhuvudtaget såsom pansarskytte, amfskytte, infanteriet, jägare/span etc.

Om man gör sin GU mot dessa typer av förband/tjänster (oavsett K/T) är det alltid till underhållskedjan/bakre av något slag för de behöver inte ha lägst B i syn. Dvs underhåll/logistik, rep, stab, tross osv.

 

Det jag också kan tänka mig att man har skrivit i Atlas är "Underrättelsesoldat." men i själva verkat är det UnderättelseASSISTENT på stabsnivå. Har sett denna miss förut, bl.a till SOU(jag lovar, helt otroligt!). Raderna i Atlas kan ofta se likadana ut till namn/befattning men med annan kravprofil och i verkligheten är det en helt annan tjänst än den man tror.. Detta förvirrar för yrkesvägledare och yrkesinformatörer därav blir det lätt fel.

Vet inte vilka "rekryterare" från FM du pratat med men jag tror att du ska få be att prata med någon annan, somsagt missförstånd.

 

Ge inte upp - lycka till!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om tjänsten är som Undassistent är det bara att gratulera. En mycket kompetent tjänst där man får använda huvudet och bereda beslut samt ta del av klassificerade materiel så att striden ska kunna fortlöpa. Denna tjänst öppnar också många andra dörrar i framtiden då du lär dig beredning och analys.

 

Allt är inte strid med vapen i hand - merparten är de som supportar striden med olika spetskompetenser även om man många gånger enbart ser de som står på gatan med vapen i hand.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det jägarförband som finns på 32 Undbat är FJS i kompanis storlek.

 

Resterande är ett underättelseförband dvs dom inhämtar underrättelser genom olika varianter ex spaning, sensorer el UAV

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det jägarförband som finns på 32 Undbat är FJS i kompanis storlek.

 

Resterande är ett underättelseförband dvs dom inhämtar underrättelser genom olika varianter ex spaning, sensorer el UAV

Underrättelseskvadronerna är också jägarsoldater.

 

http://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/livregementets-husarer-k-3/k-3s-insatsforband/32-underrattelsebataljonen/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det där är en sanning med modifikation.

2001 tappade K3 sin officiella status som jägarförband.

Den jägarbåge som delas ut på K3 är endast ett utbildningstecken som får bäras på K3.

Det officiella utbildningslinjetecken för Jägare får bäras på höger arm oavsett nuvarande förband OM man gjort VPL motsv innan 2001.

 

Läs bestämmelser enskild ansökan om utbildningslinjetecken JÄGARE.

 

Men oavsett så vill jag ge beröm till 31 och 32 för dom utbildar duktiga krigare ☺

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helt rätt så är det en officiell jägarbåge och utbildning man är ute efter får man söka sig någon annanstans.

Dock utbildas det fortfarande jägarsoldater på 31a och 32a och verksamheten ser ut därefter. Om jag inte minns helt fel heter tjänsterna fortfarande jägarsoldat, jägargruppchef osv i systemen.

 

http://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/livregementets-husarer-k-3/k-3s-insatsforband/31-bataljonen/

"I grunden är personalen jägarsoldater med extra uthållighet och extra vilja."

 

http://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/livregementets-husarer-k-3/k-3s-insatsforband/32-underrattelsebataljonen/

"I bataljonen ingår, förutom förmåga till truppspaning med jägarsoldater vid underrättelseskvadronerna..."

 

Kompetensen finns både från andra och egna jägarförband utbildningsmässigt.

 

Personligen tycker jag man mest ska se sig efter det förband och tjänst man är intresserad efter och se till att klara utbildningskontrollen där för vill man ha större utmaningar finns det alltid andra förband och tjänster att söka sig till :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this   • Similar Content

  • By GR-X
   Jag mönstrade för flera månader sedan med inställning på en stridande befattning, men tyvärr var jag inte tillräckligt förberedd på cykeltestet, där jag fick en 5:a (6 är kravet för stridande befattning). Jag ska rycka in på Trängregementet som ”soldat logistik” i september och skulle gärna vilja veta vad folk har för erfarenhet av både regementet och befattningen. Yrkesvägledaren som jag har pratat med har sagt att man kan välja olika inriktningar där, som tex sjukvårdare, trafiksoldat osv, undrar hur detta fungerar i praktiken, hur mycket får man själv välja och hur mycket väljer regementet åt en? 
    
   Men främst undrar jag om det finns någon möjlighet för mig att kunna byta till skytte/eskort på samma regemente om jag visar mig kompetent i fält och bra på skytte (vilket jag utan att försöka skryta, är) under de tre första GMU-månaderna? Eftersom det var just cykeltestet som satte käppar i hjulet (haha) har jag tränat mycket intervallträning under sommaren, samt även tränat hårt för att få så höga poäng som möjligt på multitestet. Om jag kan uppnå eller till och med överträffa kraven för skytte på beep/fält/multi - testerna, är det då möjligt? 
    
   Jag är värnpliktig 99:a och kunde därför inte tacka nej till min befattning när jag mönstrade, annars hade jag förstås väntat och gjort om cykeltestet. Har alltid varit intresserad av att arbeta i Försvarsmakten (då i en stridande befattning), har varit hemvärnsungdom och tränade hårt för att kunna jobba i FM i flera år, tyvärr inte tillräckligt hårt på konditionen, men gjorde enorma framsteg i styrka jämfört med innan jag började träna. Hade för dålig syn för att kunna söka en stridande befattning från början, men arbetade ihop 16.000 kr för att kunna göra en laser-operation för ögonen så att jag skulle kunna ha en chans från början. Jag brinner verkligen för att arbeta i Försvarsmakten och vet att jag vill ha en stridande befattning, skulle det inte gå att ändra under GU kommer jag söka till det efteråt, men vill verkligen komma in på det så snabbt som möjligt. Vad tror ni, är det möjligt? Ska jag ta upp det här med min blivande plutonchef? Ser verkligen inte ner på befattningen jag har nu, men det är helt enkelt inte det här jag vill arbeta med, vill ha en stridande befattning och kommer inte ge upp förens jag får det.
  • By Egil Skallagrimsson
   Hej kära medlemmar!
   Undrar om jag kan gå en utbildning på ett skytte kompani och sen eventuellt byta till Amfibieskyttesoldat, dit jag verkligen har satt kikaren på. Eller... Ska jag vänta så jag kan söka just till amfibieskyttesoldat. Är det lätt att byta befattning efter man har blivit placerad. 
    
   Tack på förhand!
   Egil
  • By Pup0929
   Hej på er!
   Jag har funderat om att göra GMU trots mina snart 30 år fyllda. Men det som skon klämmer på är ekonomin..
   Någon som vet om det går få någon sorts dispens hos bank vid amorteringar på privatlån?
   Jag har ett privatlån som ska betalas varje månad och det blir ju lite svårt med 4500kr(?) ersättning att pröjsa både hyra,telefonräkning och annat+ detta banklån. Hyran på lägenhet kan man ansöka om bidrag för, vad jag förstått..
    
   Någon "äldre" som gjort GMU som kan komma med några tips hur ekonomin ska gå ihop?
   Kan inte tänka mig att ALLA är unga och bor hemma hos föräldrar utan en enda fast räkning i månaden, eller har sambo som drar in alla pengar medans man är borta på utbildningen.
    
   Eller är enda utvägen att skjuta på mönstring och GMU 1 år och spara tamejfan allt som bara går så jag har råd att betala räkningar under 9-11 månader som utbildningen är på?
    
   Tack på förhand  
    
    
  • By Soffnisse
   Behöver hjälp att välja mellan P4 och P7. Kommer söka GU som skyttesoldat och undrar vad skillnaden är på dessa förutom det geografiska.
  • By N3K
   Hej SoldF!
   Jag ska i september påbörja min GMU med befattningsutbildning efter de, inriktning Mekaniserad spaning på P7.
    
   Jag har sökt och letat men finner väldigt lite info angående spaning och vad den befattningen innebär, ännu mindre Mekaniserad spanare. Jag undrar även vad jag kan förvänta mig, både under utbildningen och fortsätta möjligheter efter mina första 9 månader.
    
   Den lilla informationen jag har lyckats få tag på, har gett min en bra känsla men man kan aldrig förbereda sig för mycket. Telekrigdsoldat lockar mig ganska mycket också, så om någon här har en inblick, egen erfarenhet eller bara vet något om de två befattningarna, så tar jag gärna del av de.
    
   Tack på förhand
   N3K
×