Jump to content

Recon

Nivå 7
 • Content count

  576
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Recon last won the day on March 7

Recon had the most liked content!

Community Reputation

14 Good

About Recon

 • Rank
  Sergeant

Profile Information

 • Kön
  Man

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Kavalleriet
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Placering/Tjänst
  Jägare/Spaning

Recent Profile Visitors

345 profile views
 1. Lastbilsförare

  Som tillägg till ovan så erbjuder vissa regementen möjlighet att ta C/CE kort under fordonsutbildningen där man kompletterar med dom civila bitarna men vet inte hur det ser ut på ditt regemente.
 2. Försvarsmakten köper Aimpoint CompM5 och MPS3

  Eftersom leverans av siktena börjar i år och leverans av AKNY börjar tidigast 2025 så ska dom förmodligen sitta på AK5 tills vidare
 3. Mönstring

  Ni övertänker saker. Att satsa på att klara mönstringen med 7 hjälper er väldigt lite, träna bara regelbundet och progressivt hela tiden med vettig kost och återhämtning. Ska ni klara er på ett jägarförband ska träning tillhöra vardagen, mönstring och extramönstring ska bara vara ett steg in INNAN utmaningarna börjar.
 4. Dom frågorna kan bara ditt förband svara på. Det behöver vara ansvarigt befäl med, bana måste bokas, ammunition måste beställas, vapen ska låsas ut alla ska ha lön osv för att försäkringar ska gälla så det kräver en del organisation. Vill du ha mycket träning rekommenderas civilt alternativ.
 5. Mönstring

  Just nu ligger det ute annons för fallskärmsjägare: https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/lediga-tjanster/12529/fallskarmsjagare-till-323fallskarmsjagarskvad/ Samt kustjägare: https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/lediga-tjanster/14939/kustjagare-attackdykare-prickskytt/ Där kan du se vad som är meriterande, oftast tidigare tjänstgöring som jägare/spaning. Värt att notera är att för fallskärmsjägare behöver du ha jobbat som GSS/K ett år utöver din utbildning. Den uttagningen kräver en väldigt hög nivå där även fysmonster som redan jobbar inom försvarsmakten misslyckas. Alla jägartjänster är hårda, det är en väldigt olika vardag där grundutbildningen är väldigt jobbig men är det lättaste du kommer att göra på förbandet. Om du vill rikta in dig på sjukvård på ett jägarförband så får du hoppas på att bli Combat Life Saver(CLS), därifrån efter utbildningen kan du söka vidare till jägarsjukvårdare där en del av utbildningen är på civila sjukhus.
 6. GMU

  Pannben och vettig grundfysik löser det mesta! Det går alltid att söka tjänster på K3 efter att ha slutat, om du ska tillbaka till samma bataljon(dvs grundutbildad på samma bat som du söker till senare i livet) så är det lättare då du oftast kan kliva rakt in i skvadronen. En annan variant är att du söker en tjänst som GSS/T efter din utbildning och jobbar/pluggar civilt tills du är sugen på att komma tillbaka, då får du en del tid på regementet varje år och är redan anställd på bataljon om du sen vill växla till GSS/K. Gällande snack om K3 är det svårt att svara på då jag inte riktigt vet vad för saker du syftar på. Om du menar att utbildningen är hård så stämmer det då dom utbildar med jägarkrav med allt vad det innebär men mina erfarenheter har varit bra. Man svettas, fryser och blöder en del men inget som är omotiverat eller utan syfte.
 7. GMU

  Soldat på 31a lätta är med jägarkrav, kan vara bra att ha i åtanke. Du kommer inte klara den kompletterande prövningen om du inte klarar dom kraven. Just nu ligger det ingen annons uppe för 31:a men 32:a har samma krav https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/lediga-tjanster/11817/k3-32-underrattelsebataljon-rekryterar-underr/ Skillnaden är att 32:a har underättelse som huvuduppgift medans 31:a har strid som huvuduppgift med hög förflyttningsförmåga på bat nivå.
 8. Mönstring

  Träningen ser bra ut inför mönstringen, tänk på att cyklingen är med ökat motstånd hela tiden som det är på mönstringen. Det är kort om tid att att göra stora framsteg på en månad men om det är jägarsoldat du vill är det bara att satsa på det! Tänk på att du kan alltid göra om den fysiska ommönstringen efter sex månader om du inte skulle klara det alternativt försöka få en tjänst som är meriterande som t.ex spaning medans du ökar din fysiska status. Klarar du mönstringen och kan söka till kompletterande prövning så byt ut cykling mot löpning och att vänja dig att gå med packning men ta det i den takt du klarar så du inte skadar dig då det är alltför vanligt. Lycka till!
 9. Kpist 16A = MP7A1 och 16B = MP7A2

  Du kanske tänker på när dom använder lokala FX lånevapen vid utbildning utomlands? https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2013/11/bordningsstyrkans-traning-i-medelhavet/
 10. Vet att det har förändrats men för ett par år sen kunde FOK ersätta befattningsutbildningen och det står fortfarande så på deras sida men det kan också vara gammal info och att man fullgör sin utbildning och sen lägger på FOK numera. Om det är som förut rekommenderar jag att gå klart först men om det redan är ändrat så är det bara att köra på! http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/vagen-in/ovriga-utbildningar/befals-och-officersutbildning/forberedande-officerskurser/
 11. Om FOK fortfarande ersätter befattningsutbildningen skulle jag hoppa över den och gå hela utbildningen först innan du går vidare. Du kommer ha väldigt mycket bättre grund med en komplett utbildning inför din militära karriär och det ses bättre på dom som har gjort allt dom sen ska lära ut och truppleda inom.
 12. Framtidens eldhandvapen för FM

  Väldigt intressant, om du får reda på nummer på skrivelsen när den är klar får du gärna meddela mig!
 13. Ska man lösa sin uppgift med kroppsskydd så övar man med kroppsskydd, att inte ha ett av dom nyare är ingen ursäkt. Jag har använt dom olika kroppskydden och man kommer inte ifrån dom problem som uppstår vid bärande som annorlunda kolvplacering och termos effekten på kroppsvärmen. Har gått från krsk90 till 12 som GSS och det är inte så fantastiskt som vissa verkar tro, det är fortfarande ett kropssskydd med alla problem det innebär.
 14. Framtidens eldhandvapen för FM

  Alla skyttegruppens vapen är lite luddigt, innebär det ersättare för AK5C, AK4B/C, KSP90B/C, KSP58 samt PSG90A/B då dom finns på grupp? Finns det en ny eldhandvapenutredning utöver MSS 2014-04-04 23 250:801 bilaga 1, slutrapport eldhandvapenutredningen?
 15. Kpist 16A = MP7A1 och 16B = MP7A2

  Det finns m-nummer på många vapen som inte används på bredd så håll igen hoppet lite :P
×