Jump to content

Ryskt spionage?


Recommended Posts

OK så här är det Ryssarna spionerar/de ju en del på oss..

Jag minns i slutet av 80-talet då jag ofta var på besök hos min syster som bodde på Gotland.

Till saken hör att hon bodde ganska nära en stor radaranläggning som FM hade till något ändamål.

Av någon anledning åkte det alltid en hel del ryska "fiskebåtar" med lustiga antenner just i detta området.=)

Det var även allmänt kännt inom lokalbefolkningen att dom ägnade sig åt något helt annat än att fiska torsk o sånt.

 

Nån som stött på något liknande?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 124
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Efter vad jag hörde när jag var på S1 i somras så har/hade dem samma "problem" som F 16 :devil

Ryska lastbilar som typiskt nog gick sönder precis utanför regementsområdet!

Spionage eller?

 

//Tompa

Link to comment
Share on other sites

Ja, förmodligen.

 

Förra året var det ett nytt utbrott av "polska tavelförsäljare" som gjorde hembesök hos flygvapenofficerare.

Officerarna frågade runt och det visade sig att i princip alla officerare i staden hade fått besök men ingen annan.

 

Operation Garbo drar sig till minnes...

Link to comment
Share on other sites

har en gammal magister som lång på revinge som vagnC på 103:an aka "S-vagnen"

 

Dessa skumma "fiskebåtar" syntes vid horisonten under rådande skarpövning. 4:a plut. 103, dvs 12 vagnar beodrades ta sikte på ryssen och dra iväg en salva om 3 sprängproj. Detta resulterade i en ganska mäktig vattenkaskad, dock lång utom räckhåll för "fiskebåtarna" men nog så respektingivande...

 

//fairfax

Link to comment
Share on other sites

Alexandersson: Ja tydligen, men det var första gången sen kalla kriget också.

Verkar som den ryska militären fick lite hjärt-lung räddning i och med Putins inträde så dem sparkade igång verksamheter igen.

Innan någon kommenterar att jag drar slutsatser så läste jag dessa kommentarer i en dagstidning (kommer ej ihåg vilken).

 

Operation Garbo är en boktrilogi som handlar om en sovjetisk invasion av Sverige 1992 skriven av pseudonym Harry Winter. Den har diskuterats här någonstans i en tråd förut. Mycket bra.

I alla fal så dyker spetznaz upp och har ihjäl både de ena och andra officerarna innan Sverige har hunnit mobilisera.

 

Ett intressant scenario var ryska hockeyspelare (spetznaz) som får sig en närmare titt på Milo Bergslagen i Karlstad när  de spelar match mot FBK.

 

I alla fall, bra bok. Rekommenderas.

Nog den enda boken som skrivits som handlar om sovjetisk invasion av Sverige.

Link to comment
Share on other sites

Är det så den heter? Den handlar i grund om Spetznads va? Min gamle vapendragare rekommenderade boken för mig för ett tag sen men jag glömde dock av vad den hette=(

Jo det verkar lite som om Ryssarna börjar få fason på deras sletna krigsmakt.

Kunde dock inte hålla mig för skratt när dom inte ens hade råd att betala el-räkningarna till en ubåtsbas, med följden att den blev utan ström..Hehehe

Link to comment
Share on other sites

Nja, den handlar rätt mycket om spetznaz i början men övergår till typ en "Röd Storm" i svensk tappning (om du har läst den).

 

Ang. ubåtsbasen. Jo, men sen dök ju farbror militär upp med vapen i hand vid elbolaget och såg till att strömmen blev påslagen igen. ;)

Link to comment
Share on other sites

För ungefär två år sedan öppnade min ex flickvän dörren åt en tavelförsäljare. När jag kommer och undrar vem som kom säger hon bara med ett lende "Du behöver inte vara så paranoid, det var bara tavelförsäljaren du och dina kompisar har väntat på". Men skämt osido, för under samma tidsperiod besöktes några officerare på mitt gamla förband och det orsakade lite rubriker i tidningen. Under 80 talet fick en släkting till mig besök och då hände det saker. Dvs man tog det betydligt mer allvarligt än vad man kan tro idag.

 

Sen får man inte glömma alla rykterna om tex skadade dykare på det lokala sjukhuset. När man pratar med folk som var med under de stora ubåts jakterna så hör man ganska roliga saker ifrån tex gamla KJ.

Link to comment
Share on other sites

Angående ryssarnas militära uppladdning så har Putin sanktionerat massiva neddragningar vilket ser bra ut på papperet till dess att man ser att de har behållit sin budget. De sysslar alltså liksom Sverige på att få ett mindre men vassare system in om sin krigsmakt.

 

Jag antar att de konstaterade attTjetjenien bara blev FÖR irriterande.

 

Det har kommit ut en ny rapport från FOI försvarsanalys om någon är intresserad. "Rysk militär återuppbyggnad i ett tioårsperspektiv". Den verkar ganska intressant.

Link to comment
Share on other sites

"Tavelförsäljare" och andra som infiltrera är ett stort och rejält hot. Låt oss tänka oss en kartläggning av Svenska stridpiloter. Som sedan helt plötsligt "råkar" få bly i nacken lagom till invasionen nästa morron, oj sverigen har inget flygvapen!! VI måste skydda våra stridpiloter!! jag vet inte hur det ligger till nu men det kanske borde finnas bevakning och speciella förläggningar för vårt flygvapens dyrgrippar vilka kosta si sådär 40 miljoner att utbilda! och tänk att vi inte skulle kunna använda våra JAS i krig. UTAN FLYGVAPEN HAR SVERIGE REDAN FÖRLORAT ETT EVETUELLT KRIG! såvidar vi inte på allvar börjar utbilda och planera för ett bra och organiserad gerilla föring i krig

 

Over and out

Link to comment
Share on other sites

VI måste skydda våra stridpiloter!!

Du har en poäng, men isåfall måste vi väl skydda alla kockar, eldledare, stridsfordonsförare, gruppchefer etc. också, eftersom dom också (och många fler) har en väldigt viktig roll i krig.

Link to comment
Share on other sites

Krig är ingen socialistisk utopi vissa personer är viktigare än andra, vissa är "expendable" medan vissa som tex stridpiloter är mycket viktiga, och kan inte ersättas snabbt........

Link to comment
Share on other sites

Krig är ingen socialistisk utopi vissa personer är viktigare än andra, vissa är "expendable" medan vissa som tex stridpiloter är mycket viktiga, och kan inte ersättas snabbt........

Vadå? Skulle vi tvinga stridspiloter att leva inburade från omvärlden bara för att skydda dem? Vem skulle vilja bli pilot då om jag får fråga??

 

 

Hälsningar, Foxtrot Lima

Link to comment
Share on other sites

Vi borde alltid vissa piloter på "safe locations" som de går i skift för. Angående om om nån vill bli stridspilot så är det nästan omöjligt bli pga konkurrans

Link to comment
Share on other sites

stridspiloter är en del av försvarsmakten och precis som den så får dom väl också skruva upp/ner sin hotbild.. och förhoppningsvis så har vi underrättelse som varnar så sverige inte blir helt tagen på sängen.. det där med tavel försäljning.. när jag var liten kom det rätt ofta hem till oss.. men ville bara säga att jag tycker ryssarna var trevliga.. som barn till en militärer är det bättre "fienden" kommer som tavel försäljare och inte stör idyllen än att jag skulle bott på någon bas för att pappa kunde bli skjuten i from av ett krig innan det börjat.. (dock var han bara major inom armén så vi snackar ju inte ett 40 miljoners mål som någon sa om piloterna ;)

Link to comment
Share on other sites

Jag fick ett besök av en kille som sålde äpplen 1995, det som var mest skrämande är att jag frågade minna grannar och ingen av dem hadde fåt besök av äppelförsäljaren...

Samma sak hände får två till oficerare på A9 nuvarande Art reg.

Om man arbetar inom FM eller annan organisation inom Totalförsvaret, hur ska man hantera sådana händelser? Anmäler man de till sina överordnade, polisen, SÄPO eller vad?

 

Vad kan "spionerna" egentligen tjäna på genom att besöka svenska officerare? Jag kan förstå att man sitter utanför ett flygfält och fotograferar, men att ringa på hos en snubbe och sedan bara gå kan väl inte ge mycket??

 

 

Hälsningar, Foxtrot Lima :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...