Jump to content

Problem med utrustning, Mali.


Chassi

Recommended Posts

Enligt en artikel från Expressen
http://www.expressen.se/nyheter/svenska-soldaterna-tvingas-betala-for-sin-egen-utrustning/
​så är den utrustning svenska soldater får vid tjänstgöring i Mali så dålig och bristande att de "tvingas" lägga tiotusentals kronor på egeninköpt utrustning.

​Med tanke på att nästan alla länder har olika utrustning så kan jag gott och väl tänka mig att det finns utrustning hos andra länders förband som såklart hade passat bra på våra soldater, samtidigt som det säkerligen finns en del utrustning vi svenskar har som andra soldater gärna skulle vilja ha.

​Jag upplever inte vår materiel som så dålig som det gärna läggs fram i reportaget, självklart finns det brister, men reportaget utstrålar en lite väl skarp signal tycker jag.

Åsikter?

Link to comment
Share on other sites

Läste artikeln igår, och diskuterade den med några kollegor. Ingen var särskilt förvånad över vad dom vittnade om.

 

Tror det största problemet som uppstått med deras personliga utrustning är återkallandet och förseningen av Sv12. Utan det systemet så har dom sannolikt bara Sv2k att vända sig till för kronmärkta fickor, och 40 mm band går inte riktigt ihop med Molle problemfritt. Kanske därför deras Krsk12 tar stryk om man inte köper in egna fickor? En lösning vore nog att skrapa fram alla Sv08 som finns kvar (?), och kanske BOA in dom vanligaste fickorna från tredjepart (Snigel, Blackhawk etc).

 

Kan inte uttala mig om kängor eller stridsskjorta, förutom att FMV kanske borde tagit fram en variant på Stridsskjorta 08 i M90K.

Link to comment
Share on other sites

  • Super Administrators

Det har alltid gnällts på utrustningen, främst i utlandstjänst.

Har det inte varit för att den är kass har det gnällts på att man inte fått köpa egen och nu på att man "fått" köpa egen men att den kostat mycket pengar...

Trots det har det ju faktiskt hänt en del på soldatens utrustning ganska mycket de senaste 10 åren, just pga utlandstjänsten.

 

I försvaret av landet är det kvantitet som gäller och då är pris utr/soldat i högsta grad viktigt.

Där vi tidigare låg på cirka 10-20 000 kr soldat under 80-90-talet till dagens cirka 50 000-100 000. (En amerikansk soldat beräknadess kosta $17500 2007)

 

AP_ArmingForWar_245p.jpg

 

 

Från 90-2000 hände inte mycket annat än att införandet av M90 kom som var en rejäl höjning.

Sedan 2000 har ju bättre uniformer för varmare klimat kommit, dock ej combat shirt.

Ak5C sedan 2006 med rödpunktssikte

Meindl kängor istf Marschkänga 90

Handskar, Peltor Skydd/sol-glasögon, comtacs hörselkåpor, gruppradio, stridsväst 2000, etc.

 

Det jämförs med Norge, som för inte så länge sedan låg efter med att köra Ak4 med öppna riktmedel långt in på 2000-talet.

Nu har de Hk416 och OpsCore hjälm som sbenskar såklart sneglar snett på.

Lönen har alltid varit bättre i Norge, något som gäller i princip ALLA yrken.

 

Det är klart att varenda basse vill ha det man ser världens specialförband använder, så har det alltid varit och inte ens DE får det alltid via förrådet.

Link to comment
Share on other sites

Nu är det ju tur att vi är anonyma på nätet, dels för att SoldF och enskild soldat är prylfixerad, men också för att jag aldrig skulle få leva med att jag faktiskt håller med överste Norling, till del i alla fall.

 

Det är självklart att vi behöver bra utrustning. Krig är en materielsport och vi ska kämpa mot fienden, inte mot vår egen utrustning.

Ja, jag vill ha bättre stridsvästar, jag vill ha bättre fickor, jag gillar Taigas stridsskjorta och jag har på tok för mycket Taiga-prylar i garderoben, men det är inte vad vår arbetsgivare kan tillhandahålla just nu.

 

Vi saknar pengarna och med erfarenheternas kranka blekhet: Det har aldrig blivit bra när vi beställt saker i snabbspår för enskilda befattningar i andra länder. Det vi har lyckats bra med är materiel som köpts in med en tanke på att fungera både utomlands eller hemma. (även om jag inte tycker att vi lyckats så bra alla gånger).

 

Stridsvästen skaver sönder kroppsskyddet? Ja, tyvärr så är det för att materielen används fel. I kroppsskydd 12 så får vi ett skal med fästpunkter och ett skal utan. Det utan är lättare för att det inte är lika tåligt tyg (500D ?). Det är tänkt att användas under kläderna.

(jag har tagit mig för pannan när jag sett bilder nere ifrån Mali när personalen går med de dolda kroppsskydden utanpå jackorna)

 

I Afghanistan så fick folk snilleblixten att använda krsk 94 ovanpå t-shirtar som kunde bytas ofta och på så vis ha en hyffsat fräsch och torr fältjacka. Inte bra, men det fungerade. Då kan vi använda stridsväst 2000 med tillbehör utanpå detta.

 

Kängor? Ja, med kompanichefs goda minne så kan vi använda egna och ja, även jag har nordiskt breda fötter och hatar FM:s nyanskaffningar...

 

Fickorna på stridsvästen? Jo det här fuskar även jag med och jag känner särskilt för våra stackars kulspruteskyttar. Sen är det ingen höjdare att vi fortfarande binder fast 40mm gevärsgranatfickorna med skosnöre. Bristen på enskild soldats traumaficka är dock beklämmande och jag hade gärna sett att vi tullade på det som ligger i centrallagret.

 

Peltors skyddsglasögon? Ja, jag använder Oakleys för att jag gillar dom. Innan jag opererade synen och använde kontaktlinser så var även Peltorglasögonen helt åt skogen, men det är ju löst idag och jag kan använda Peltors om jag måste. Imskyddsmedlen som finns idag är billigare än Oakleys.

Det jag med mitt resonemang här ovan försöker bevisa är att våra soldater inte måste lägga 15.000:- på egen utrustning för att de åker till Mali. Däremot så hade det inte varit fel om vi fått de bästa grejorna som fanns på marknaden. Men som översten sa: Den bästa soldaten är den som vet hur hans materiel skall användas och som vårdar denna.

Edited by Adeptus Bellum
Link to comment
Share on other sites

Poster i denna tråd har anmälts av läsare och dessa poster har raderats.

Det här är ett militärt forum och här förhåller vi oss till dels gällande nomenklatur* och termer och dels till forumets regler och netikett.

 

Nu fortsätter den här tråden om Mali-styrkans utrustning.

 

/Krook

Blågul

 

*FN-trupp är folkrättsligt inte ockupanter.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...