Reservingenjör

Nivå 8
 • Content count

  316
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

About Reservingenjör

 • Rank
  Korpral

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  Between placeringar
 • Intressen
  Kampsporter, elektronik, musik, FM

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Ingenjör
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Detaljer Grundutbildning
  GU, KADS och ROK på Ing 1, 1980-1982
 • Placering/Tjänst
  Fältarbete/Amröj
 • Övrig militär verksamhet
  Div KFÖ och SÖB 1985 - 2004 inom BrigIngBat och FörbBat.

Recent Profile Visitors

183 profile views
 1. Kan man verkligen kalla sig för veteran för att man varit krigsplacerad och gjort KFÖ:er under kalla kriget? Känns lite klent jämfört med "riktiga" veteraner... Å andra sidan har man ju fyllt en viktig funktion genom att faktiskt varit aktiv i en tröskelhöjande organisation. Tygmärke Veteran kalla kriget (scrolla ner till tygmärket)
 2. Ing 1 Amnäs (Södertälje). Byggnaderna finns kvar, jämte prima övningsområde i direkt anslutning till regementet. * Alla broar i Stockholm och övriga över Mälaren. * Förbindelser över älvarna i mellansverige. * Amröj och övriga Farb i Stockholm.
 3. Det finns till salu i FB-gruppen "MÖP Sälj & Köp", säljaren heter Jari Mosorin. https://sv-se.facebook.com/groups/MOPSOK/
 4. Som varande både "äldre" och fader så har jag grubblat på det där förstås. Jag är mer positiv; motivationen att skydda sin familj tror jag slår det mesta och bästa sättet att skydda dem är med vapen i ledet. Jag litar på att barnens mamma och övriga vuxna runtom kommer att ta hand om barnen. Dessutom tror jag att Hemvärnet innehar det mest motiverade soldaterna i FM, eftersom de är frivilliga från början och ställer upp utan några förväntningar på lön och övriga anställningsvillkor.
 5. Undrar just om det kommer att framgå av märkningen om det är en ful-väst... risken är ju att det kommer att flyta omkring båda sorterna i framtiden.
 6. Om man tillför bättre vapen och utrustning så ökar ju förmågan! Eller menar du att HV har dålig förmåga pga det låga antalet övningsdagar per år? Men 4-8 dgr/år är väl inte skrivet i sten? Om HV får utökade uppgifter och mtrl så är det väl inte konstigare än att öka på de dagarna. Det är väl f.ö. minikravet? Många övar väl mer?
 7. Men måste det vara så? Det är just det jag menar; så länge detta är ett självändamål så kan inte HV få ett enda lyft i vapen, fordon eller annan mtrl.
 8. Det verkar finnas en utbredd inställning att "HV har inte kvalificerad utrustning/uppgift, så därför ska de inte heller ha kvalificerad utrustning/uppgift", och därför är läget låst varje gång som diskussionen om utökade resurser uppkommer. Jag anser att denna förlegade syn på HV är grovt nedvärderande mot de som sliter i dagens HV. Är det verkligen någon som tror att HV kommer att sitta vid sitt skyddsobjekt och dricka sitt termoskaffe när det värsta inträffar? Nej, de kommer att slåss sida vid sida med Arméns krigsförband och frivilliga älgjägare. Planerna kommer inte att gälla. Det är kaos, mina herrar! Och när invasionen är genomförd och fria kriget råder, kommer nog inte förbandstillhörigheten att vara det avgörande för framgången. Alla tillgängliga vapen, fordon och utrustning är då av största vikt. Även hos HV.
 9. Enligt vad jag har förstått så ska de nya fordonen målas i den mörkgröna färg som ingår i FOA-kamouflaget, så att om fordonet ska mönstermålas senare så ska den färgen redan vara klar. I så fall är det 326M, enligt Anvisningar för mönstermålning. http://www.klabbe.eu/manualer/Anvisningarformonstermalning.pdf Här hittar man exakta färger, (bläddra ner en bit på nedanstående sida). Kan inte intyga riktigheten dock. http://ipmsstockholm.se/phpBB3/viewtopic.php?t=5232
 10. Det står ju dock chefen fritt att ändra befattningen vid KFÖ när det visar sig att skarpskytten är kock och kocken är tävlingsskytt. Och som martinator skrev, det är mycket IT ute i förbanden numera.
 11. Jag förstår hur du menar. När det gäller att storma och ta kullen så kanske inte den civila kompetensen tillförde något. Men soldatlivet är ju mer än så; det ska fixas och repareras allt möjligt, byggas väg, sjukvårdas, slaktas, lagas mat, köras mc, grävmaskin och hjullastare, dykas osv. Jag har också läst att svenska vpl i FN-tjänst utmärkt sig vad gäller mångsidighet jämfört med andra nationers yrkessoldater. Men det kan ju vara propaganda förstås.
 12. Vårt värnpliktsförsvar bestod inte av de som gjorde värnplikten. Det bestod av de som GJORT värnplikten, var krigsplacerade och hade vitt skilda civila yrken. Därav den breda kompetensen.
 13. Jag menade OM det skulle utökas, pga överraskande politisk omvändning eller behov.
 14. Att locka fler att ta anställning med högre löner och bättre villkor är bra. Men det förutsätter att FM inte ska vara särskilt mycket större än det är tänkt i dagsläget. Om FM skulle behöva/få medel till att öka numerären till låt oss säga 100.000 man så skulle det knappast finns tillräckligt många som vill ta anställning. Därför är det bra att värnplikten återinförs så att det bildas handlingsfrihet att inkalla större mängder. 4000 är bara en start. Tyvärr kan jag också läsa mellan raderna att de som nu är anställda känner sig hotade av de kommande värnpliktiga, ungefär som någon slags svart arbetskraft som håller nere lönerna och underpresterar. Ja, de värnpliktiga kan aldrig få samma kompetens som de flerårigt anställda, det är ganska självklart. Men vinsten med folklig förankring och bred yrkeskompetens anser jag kompenserar för detta. Folklig förankring är en klyscha, men vad jag menar är att det med yrkesförsvar finns en risk för att det civila samhället får en helt annan (dålig) syn på våra soldater; de känns kanske främmande eller snedrekryterade, och attityden "dom får fixa det där, inte jag" kan ligga nära till hands. Om våra soldater är lika med våra barn, syskon eller föräldrar så minskar den risken rejält.
 15. Är inte Stridsskjorta TR BE godkänd?