Jump to content

Recommended Posts

Tjenare! Har fått det glada beskedet att jag är antagen till Sambands/Ledningssoldats utbildning hösten 2018. Nu är det naturligtvis hög tid att börja träna (mer intensivt samt specifikt inriktat på amfibies krav än vad jag redan gör) och då kommer frågan; Vad behöver jag? Kängor samt ryggsäck,vilka ska jag köpa? Är det en bra idé att köpa en  viktväst för att vänja sig? Ytterligare rekommendationer och alla råd som hör till är välkomna! 
Tack på förhand! 

Link to post
Share on other sites

Keep it simple!

 

Köp inte på dig en massa utrustning som du a) inte vet om den är bra eller b) du troligtvis inte får fortsätta använda sedan. Ska du köpa kängor åk till nån överskottsfirma och köp ett par m/90 kängor (ifall ni inte får ut dessa i samband med nån infohelg eller dylikt). dessa är billiga och kan sen bara bytas ut mot dom du får ut på förbandet. Vips har du ingånga kängor utan att befälen märker något. Ska du nödvändigtvis marschträna så duger säkert valfri ryggsäck du redan har som du sedan fyller med 5-10 kg vikt. Stegra och träna smart. Är du skadad vi inryck hamnar du efter direkt.

 

Hur många pass i veckan kommer du realistiskt sett ha tid och ork att genomföra?

 

Vad är amifibies krav och när skall dom kraven klaras av? I samband med inryck eller vid MUCK? Träna inte för specifikt för tidigt utan lägg en bra grund med klassiska basövningar.

Är du osäker ladda hem försvarsmaktens egen träningsapp FMTK som har bra, enkla program som ska förbereda dig på GMU.

Link to post
Share on other sites

"Utbildningstecknet, kallat "Amfibie", är av elliptisk form med svart ram och grön botten. Det innehåller ett stiliserat hjälmprytt vikingahuvud (Torleif). För att erhålla utbildningstecknet krävs utöver godkänd GSU också avklarad och godkänd snabbmarsch (3km med 20 kg packning i takt och forcering under 18 minuter, plutonsvis), stridshinderbana (ca 4 km med 20 kg packning under 32 minuter, omgångsvis) och godkänd Övning Amfibie." - Wikipedia, Amfibiesoldat
 

Utöver detta har jag den mobila Radion (vet ej typ/namn) att bära runt på och personliga utrustning då jag hamnar i Samband/Ledning....
Är det inte värt att gå in denna vikt successivt?  

Link to post
Share on other sites

Vad som är värt kan bara du avgöra då det är du som känner din kropp bäst. Har du en bra träningsnivå nu (tränar 3-5 ggr i veckan styrke- samt konditionsträning) så är det absolut en bra idé att vänja sig att gå med lite packning. Du ska ha eloge för att du tar det seriöst och inte nöjer dig med att bara "klara det".

 

Har du god träningsvana och vill bli allroundtränad så kanske FMSF träningsprogram kan vara nåt. Färdigt, gratis och enkelt att följa. Du tränar styrka, kondition och marsch med packning 5 pass/veckan (titta längst ner till höger)

https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/vagen-in/befattningar/specialforbandsoperator/konkurrenskraftiga-resultat/

 

Men glöm inte bort att mer inte alltid är bättre. Det händer att man ser rekryter som kommer till GU med skador. Dessa får så gott som alltid problem för att dom missar utbildningspass. Var ärlig mot dig själv. Våga ta i, träningsvärk är bra, "riktig" smärta är dåligt.

Mitt råd att inte köpa onödigt dyra grejer kvarstår. Har du en ryggsäck du kan fylla med små sandvikter eller dylikt duger det utmärkt i början. Ska du köpa kängor så köp ett par Marschkänga 90. Absolut inte de bästa men utan att genomfört den hör övning amfibie själv skulle jag inte bli förvånad om du som rekryt skall genomföra den i tilldelad mtrl. Då har du ett par ingånga kängor direkt så slipper du sitta som en tönt med skavskår första veckorna på luckan som många andra.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Vad roligt för dej. Jobbade själv där i över 5 år innan jag bytte. Väldigt bra grund att stå på samt väldigt eftertraktat. 

 

Som jag sagt tidigare så borde man fokusera mycket på sin kondition samt sin bålstyrka. Visst kan du gå ut och gå med packning men det är oftast tidskrävande. Kör med dina löparskor och en 15kilos packning med avbärarbälte i marschpass om 50min gång, 10min vila. Kör endast två pass, alltså 2h. Är det väldigt lätt så kanske tre(3h). Det räcker med ett marschpass i veckan. Marsch är tyngre än vad man upplever och kroppen måste återhämta. Vore tråkigt om du började karriären meden skada.

 

Om du har mer frågor så varsågod =)

Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...
On 2018-02-08 at 8:53 PM, employed said:

Vad roligt för dej. Jobbade själv där i över 5 år innan jag bytte. Väldigt bra grund att stå på samt väldigt eftertraktat. 

 

Som jag sagt tidigare så borde man fokusera mycket på sin kondition samt sin bålstyrka. Visst kan du gå ut och gå med packning men det är oftast tidskrävande. Kör med dina löparskor och en 15kilos packning med avbärarbälte i marschpass om 50min gång, 10min vila. Kör endast två pass, alltså 2h. Är det väldigt lätt så kanske tre(3h). Det räcker med ett marschpass i veckan. Marsch är tyngre än vad man upplever och kroppen måste återhämta. Vore tråkigt om du började karriären meden skada.

 

Om du har mer frågor så varsågod =)

Tackar för input! Frågor? Jadå! Vet ej hur mycket ni kan dela med er utav upplägget men är nyfiken på hur GU (Grundläggande Utbildningen) är uppbyggt samt Övning Thorleif och Amfibie. Vad är bakgrundstanken med dessa och finns det något extra som är värt att lära sig inför dessa?

Link to post
Share on other sites

GU är indelat i ett GMU skede som i stort sett ser ut som GMU gjorde med övning "Aldrig ge upp" mm. Därefter börjar befattningsutbildningen där man lär sig sin tilldelade befattning som amfibiespecifik utbildning, vapenutbildningar, samband, samt träning som vattenfys, snabbmarsch och stridshinderbana. I den genomför man övn "Thorleif" som är en utbildningskontroll där man ska testas i den befattningen man blivit tilldelad. Övningen upplevs som jobbig oftast pga ovissheten. Efter fortsatt befattningsutbildning kommer övn Amfibie som är en prövande övning med syfte att du skall få insikt i hur mycket din kropp orkar. Väldigt jobbigt fysiskt och psykiskt, minimalt med sömn och mat "tilldelas" efter stridsvärde.

 

Du kommer få lära dej de mesta innan allt detta går igång. Det stora tipset jag har är att "var aldrig för slö för att göra det bekvämt för dej själv". Gå inte bara sätt dej och vila eller lägg dej när du får tid Byt strumpor och kläder om de är blöta eller skitiga, tvätta dej när du får chansen, drick vatten. Ät massor av mat under utbildningen! Ta mer mat i fält (backa) när det finns möjlighet. Ät upp hela "grönpåsen" under ett dygn i fält. 

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By PBGRK 0506
   Tänkte bara visa lite va vi gör på amf =) Hoppas ni tycker de e bra bilder
    
   http://img204.imageshack.us/img204/7006/4704bdfa47cf44bb9c0f06141178cf.th.jpg
   Granatbärarrekordet som togs förra året (238kg)
    
   http://img144.imageshack.us/img144/1118/jagminagranater2tk.th.jpg
   Bära från stridsbåten efter fältvecka
    
   http://img226.imageshack.us/img226/5224/p42703002gc.th.jpg
   Artefakter från en ondare tid
    
   http://img226.imageshack.us/img226/2481/p50203185me.th.jpg
   Ogedigen terräng att gruppera i
  • By Rauta
   Jag vet inte om det är rätt forum att lägga tråden i? Men de senaste dygnet har ett av arméns regementen varit lite i ropet. Sveriges Television har gjort ett litet inslag, och det har rapporterats i nyhetssändningarna om före detta värnpliktiga rekryter som beskriver sin utbildningstid i mindre smickrande ordalag.
    
   Jag vet såklart inte vad jag ska tro om den här lilla nyheten. Att få en bra och rättvis bild av ett skeende från ett par minuters tv inslag i Aktuellt är inte helt enkelt. Samtidigt tror jag naturligtvis inte killarna och tjejerna ljuger heller. Men nog om det, jag ville mest diskutera sånt här i ett större perspektiv.
    
   Jag gjorde inte min värnplikt vid ett jägarförband, men även jag kunde se tendenser av dåligt ledarskap och dålig utbildningspedagogik när jag låg inne. Eller snarare inte då. Först många år senare som vuxen började jag fundera över kulturen på kasern, och över vissa befäl. Det är nu hyfsat många år sedan, över 20 år faktiskt sedan jag lämnade in paltorna på förrådet och klev ut i det civila mörkret. 
    
   Men det jag tänker tillbaka på är vissa befäl som var så oerhört spydiga i brist på bättre uttryck. Ärligt och nyfiket ställa frågor som var relaterade till utbildningen och tjänsten besvarades med nedsättande trams. I stället för vettiga svar? 
    
   -Jaa vad tror Exempelson själv, hur skulle det se ut om.. ..höhöh!  Kompisarna skrattade sen åt en, för att man hade ställt en ”dum” fråga, som till råga på allt knappt blivit besvarad. Man lärde sig snabbt att inte fråga, och inte visa framfötterna för mycket inför vissa befäl. Såg eller hörde också exempel på vad som tangerar mobbning av vissa värnpliktiga. 
    
   Det här har retat mig lite i efterhand. Som nittonåring reagerade jag inte. Trodde det va nåt som hörde till. Och det var det väl också?
    
   Är jag ensam om att ha reagerat på sånt? Över lag hade vi fantastiskt bra befäl ändå. Men det fanns undantag
    
    
  • By olofk
   Jag börjar GU nu i juni och då ska man ta med lite saker som står på rekryteringsmyndigheten men jag tänker på om man ska ta med typ några arbetshandskar (har ett par favorit arbetshandskar som är slitstarka och passar perfekt på mina korta tjocka fingrar) eller nått liknade som man kanske inte tänker på. skulle gärna höra från nån som gjort det nyligen och kan rekommendera nått, jag vet inte ens vad man inte får ta med så uppskattar å veta sånt också. 
  • By Albin Klevsand
   Hej! 
    
   Jag söker all information man kan få om Flygbasjägarna! Främst från F17 men även vettig information från när utbildningen inte var på F17! Verkar otroligt intressant och har tankar på att gå FBJ. Hittar dock inte så mycket information om utbildningen m.m.
   Så det är bara att skriva! Hade varit kul att få reda lite från de som gått utbildningen de senaste åren om hur det ser ut nu ! 

   Här kommer lite frågor som jag gärna får besvarat! 
    
    
   Allmänt om utbildningen ? 
    
   Reflektioner kring F 17 ? (Mat, boende) 
    
   En vanlig dag som Flygbasjägare under utbildning men även efter utbildning ?
    
    Den utökade mönstringen, vad innehåller den för tester? 
    
   Lodjursmarchen ? Hur går den till ? 
    
   Hur många söker och kommer in varje år ? 
    
   Vad behövs för betyg på Mönstringen ? 
    
   Hur förbereder man sig bäst innan utbildningsstart? 
    
   Om de olika befattningarna ?  
    
   OCH allt annat ni har att säga om FBJ! All information är bra information! 
    
   Tack på förhand! 
  • By Jompaheld
   Tjena! 
   Mönstrade igår och blev rätt nöjd med mina resultat och fick den befattningen som jag tänkt på allra mest nämligen Stridsbåtsförare på Berga. 
   Som ni kanske vet så krävs det att man gör en utökad mönstring för att få en plats som stridsbåtsförare. Min handläggare bad mig att kolla på ett eventuellt andrahandsval ifall jag mot förmodan skulle kugga den utökade mönstringen. Jag har använt mig av Försvarets befattningsguide men allt som sägs där verkar otroligt tråkigt i mitt tycke. 
   Mina frågor är som följer:
   1. Är det någon som gjort eller har erfarenhet av den utökade mönstring för stridsbåtsförare? några tips?
   2. Måste hitta ett eventuellt andrahandsval, mina resultat på mönstringen var tillräckligt att välja mer eller mindre vad som helst utom jägare. 
    
   Tack på förhand
   /John
×
×
 • Create New...