Jump to content

Sovj.. Ryssland utvecklar "B-2 kopia"


Erik_G

Recommended Posts

Inte mycket mer information än än att Tupolev fått uppdraget att utveckla ett nytt strategiskt bombflygplan, och att det blir i form av en flygande vinge, med en mycket liten radarsignatur.

 

http://swedish.ruvr.ru/2013_03_04/Rysslands-flygvapen-utvecklar-nytt-bombflygplan/

 

Hoppas vi får anledning att återvända till tråden i framtiden.

 

/E

Link to comment
Share on other sites

Projektet har diskuterats i Ryssland en tid redan. Nu har tydligen hökarna och militärindustriella komplexet segrat. Som vanligt, är tidtabellen forcerad, om vi ser på andra steahltplans utveckling. Rysk statsmedia (och även den som formellt inte är statsmedia) kommer alltid med dessa absoluta kvalifikationerna, osynlig för radar.

 

Hur e det nu med alla som dissat F-35, och ansett att snart mister stealth sin betydelse när olika nya tekniker, bl.a. passiv radar utvecklas? Ryssarna ser nu ut att tro på steaalth.

 

Å andra sidan har kritikerna ansett att ett dylikt bombplan är totalt bortkastade pengar.

Edited by adam7
Link to comment
Share on other sites

Stor flopprisk på det. Ett renodlat bombplan är ju så otroligt sårbart och bevisligen kan ju även stealthbombare flyga in i SAM:s. En B-2 kopia blir nog inte speciellt mycket billigare än originalet och jag inbillar mig att det borde gå använda andra farkoster med högre bang for the buckfaktor som vapenbärare.

Möjligen om man vill kunna flyga ut över Atlanten och nå Nordamerika med kryssningsroboar så kan det vara befogat men i det stora hela är det ett "lyxvapen" som bygger på psykologi och prestige. Man hade kunnat få mer för pengarna om de investerades i andra vapensystem.

Link to comment
Share on other sites

Varför skulle ett renodlat bombplan vara så otroligt sårbart? B-2 har ju framgångsrikt använts vid skarpa insatser (om man med framgång menar att bomba den kinesiska ambassaden i Belgrad). B-52 har ju använts i rätt många krig, och förvisso tagit förluster i Vietnam, men inte sedan dess. B-1B är ett av de bästa CAS-maskinerna i Afghanistan.

Visst, de kan inte manövrera bort ett fientligt jaktflygplan. Men det är ju inte syftet. Användningsområdet, om fienden har ett fungerande luftförsvar, blir ju begränsat av hur stor möjlighet man har att smyga sig igenom det. En B-2 har väl större möjlighet än en B-52 i det fallet. När man väl erövrat luftrummet så finns det däremot inte många begränsningar.

Betänk också att ett strategiskt bombplan kan bära luftburna kryssningsrobotar, och därför inte nödvändigtvis behöver utsätta sig själva för faror. Kan man skjuta tillräckligt många robotar samtidigt så kan man ju överbelasta motståndarnas luftförsvar.

 

Det strategiska bombflygplanet kan ju verka vara en dinosaurie från en svunnen era, men jag tror den fortfarande har ett existensberättigande, för ett land med stormaktsambitioner och stort vapenkonto.

 

Glöm inte heller att stealth bygger på olika principer. Bistatiska radarlösningar är bra på att hitta reflektioner som avletts åt andra håll än tillbaka till sändaren, men energi som absorberats av flygplanets RAM kan ju inte upptäckas av radar, så signaturen minskar ju ändå. Varje minskning av signaturen gör att räckvidden för en radar att upptäcka kärran minskar, och därför tvingar motståndaren till ett tätare sändarnät.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Med sårbart menar jag att man måste förlita sig enbart på det passiva skydd som stealth ger dig om du ger dig in i ett område med starkt luftförsvar och i synnerhet om du som i stealthkärrornas fall ger dig ut ensam. I fallen med Serbien och Irak så var det ju inte direkt så att de konventionella kärrorna ramlade ner en masse. I praktiken så gjorde B-2:ornas medverkan ingen som helst skillnad på utgången. Därför känns ju stategiska bombare som ett dyrt lyxsystem vars användningsområde och nytta inte uppvägs av kostnaden. Men det kan ju vara så att man ser det lite för mycket ur ett Svenskt perspektiv.

Det torde väl bli en renodlad ersättare till Backfire mfl. med samma primära roll, att jaga hangarfartygsgrupper i händelse av storkrig samt att fälla kryssningsrobotar mot USA. Och visst kan man ha nytta av dem i det läget, radarnätet över Atlanten är ju inte sådär jätteomfattande.

Link to comment
Share on other sites

Griffon, mycket möjligt. Jag hittade länken på Gyllenhaals fejsboksida, och tyckte det var nytt.. nu finns tråden i alla fall :)

 

Zimme, den ska ersätta Bear och Blackjack, men jag kan tänka mig att hangarfartygsgrupper kan vara ett av målen. Några få "Spiritskij" skulle nog kunna ge luftvärnssystemen hos fartygsgruppen en hel del att göra, genom att fylla luften med sjömålsrobotar. Det som "säljer" bombflygplanet är väl att man med ett flygplan ersätter kanske 5-10 vanliga kärror, som istället kan sättas in någon annanstans. En fyrgrupp bombare ersätter en hel flygflottilj med jakt/attack-kärror. Bombflygplanen har också en rätt rejäl räckvidd, eller time on station, jämfört med mer vanliga attackmaskiner som måste lufttankas betydligt mer, och på så sätt binder upp lufttankningsresurser mer än vad en bombare gör. Multiplicera dessutom tankningstillfällena med det antal flygplan som krävs för att ta bombarens last, och det blir en hel del mer lufttankande.

 

Strategiska bombare är mycket riktigt en lyx, som bara supermakter har råd med. Men jag tror det kan vara en vettig lyx om man just råkar ha supermaktsambitioner.

Link to comment
Share on other sites

PAK-DA verkar vara arbetsnamnet och efter lite Googling så verkar det inte vara nått nytt projekt utan drog igång 2008.

De flesta verkar vara inne på att det blir nått som bygger på Blackjack snarare än en renodlad flygande vinge.

 

600px-PAK-DA02.jpg

Link to comment
Share on other sites

PAK-DA verkar vara arbetsnamnet och efter lite Googling så verkar det inte vara nått nytt projekt utan drog igång 2008.

De flesta verkar vara inne på att det blir nått som bygger på Blackjack snarare än en renodlad flygande vinge.

Det som är nytt nu är ju just att någon anonym militär källa har sagt till tidningen Izvestija att projektet inte är baserat på Tu-160 som tidigare antogs utan är en ny design i formen av en subsonisk flygande vinge med stealthegenskaper. Dvs en B2-kopia i princip.

 

Om det skulle visa sig stämma är väl frågan om de har lyckats lägga vantarna på B2-ritningarna på något sätt eller faktiskt utvecklar den helt från grunden.

Link to comment
Share on other sites

Nog för att jag själv skriver "B-2 kopia" i trådrubriken, men egentligen är det väl fullt logiskt att man plockar upp konceptet med flygande vinge. Redan under vk 2 så konstaterade ju Jack Northrop att en flygande vinge skulle vara en idealisk form för ett stort bombflygplan. Det verkar också som att flygande vingar är enklare att signaturanpassa för radar, eftersom var och varannan stealth-UAV har formen av en flygande vinge (nEuron, X-47, Sentinel) och det nedlagda projektet A-12 var ju också en vinge.

 

Vi får se, men jag hoppas att ryssarna har lite mer fantasi än att kopiera B-2ans utseende mer eller mindre exakt.

 

/E

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By ArionVulgaris
   RUSSIA MILITARY POWER Report 2017
   Defense Intelligence Agency - DIA.mil
    
   PREFACE For more than 50 years, DIA officers have met the full range of security challenges facing our great nation. Our intelligence professionals operate across the globe, and our work supports customers from the forward-deployed warfighter to the national policymaker. DIA is united in a common vision—to be the indispensable source of defense intelligence expertise—and for the past five decades we have done just that. As part of this vision, DIA has a long history of producing comprehensive and authoritative defense intelligence overviews. In September 1981, Secretary of Defense Caspar Weinberger asked the Defense Intelligence Agency to produce an unclassified overview of the Soviet Union’s military strength. The purpose was to provide America's leaders, the national security community, and the public a complete and accurate view of the threat. The result: the first edition of Soviet Military Power. DIA produced over 250,000 copies, and it soon became an annual publication that was translated into eight languages and distributed around the world. In many cases, this report conveyed the scope and breadth of Soviet military strength to U.S. policymakers and the public for the first time. Today, we are faced with a complexity of intelligence challenges from multiple threats that we cannot afford to misunderstand. In the spirit of Soviet Military Power, DIA is proud to produce an unclassified defense intelligence overview of the military capabilities associated with the challenges we face—beginning with Russia. This product is intended to foster a dialogue between U.S. leaders, the national security community, partner nations, and the public about the challenges we face in the 21st century.
    
   https://www.dia.mil/Portals/27/Documents/News/Military Power Publications/Russia Military Power Report 2017.pdf
   Kanske kan vara av intresse för någon även om det har något år på nacken.
    
   /AV
  • By Pal
   Rysslands nya ubåt K-329 Belgorod och undervattensvapen. Verkligen intressant för den som inte sett det, får inte missas.
    
   Rysslands nya ubåt och undervattensvapen
    
    
  • By siros
   Hejsan, jag tittade på rapports 1930 sändning och fick höra om putins nya kärnvapen projekt, i inslaget fanns det en sån där JÄTTE lastbil som skjuter av kärnvapen. den såg relativt modern ut och bar på ett enormt kärnvapen,
    
   1. va kallas den modelen OCH FINNS DET NÅGRA BILDER
    
   2. kallar man lastbilar som har kärnvapen på sig för något speciellt??
    
    
   //Siros
    
    
    
   jag PÅ RYSSLANDS KRAFTER
  • By Yxgubbe
   via Undsäk info 02-16 från Hallandsgruppen
   Russian Air Force to get about 20 aircraft in 2005
   The Russian Air Force will receive about 20 new and modernized aircraft in its inventory in 2005, Air Force Commander-in-Chief Vladimir Mikhailov said during the meeting with foreign military attaches in Moscow Tuesday. These will be modernized SU-27 Flankers and TU-160 Blackjack strategic bombers, he said. "The modernization of SU-27 aircraft is in full swing. The Air Force already got seven such aircraft in 2004, and plans to obtain another 10 in 2005," he added. Mikhailov also said that two TU-160 aircraft, one new and the other after modernization, will come in service with the Russian Air Force in 2005. According to him, the fielding of the MI-24PN Hind helicopter and the completion of the SU-24 tactical bomber flight tests are also in plans.
   Interfax-AVN 2005-02-15
    
    
   Undsäk info 02-21 från Hallandsgruppen
   Russian Army to Receive New Airborne Combat Vehicle
   In 2005, Russian army will receive new airborne combat vehicle BMD-4, Russian Defense Ministry press service announced.
   "At present, R&D works on various projects, heavily financed during 2003-2004 are nearing their final stages. The procurement of new armaments will commence on a large scale in 2005," defense ministry spokesperson revealed.
   "In particular, the ministry plans to start procurement of a new airborne combat vehicle BMD-4. It is a tracked armored vehicle that has airborne and amphibious capabilities." He added.
   According to the spokesperson, BMP-4 is equipped with a 100-mm gun capable of firing both artillery rounds and guided missiles.
   In terms of combat capabilities, BMP-4 exceeds its predecessor, BMP-3, by the factor of 5, the defense ministry experts underlined.
   New York Jewish Times
    
   Russian Airborne Forces to be fielded with new BMD-2 vehicle in 2005
   The Russian Airborne Forces will be fielded with the brand new BMD-4 airborne infantry fighting vehicle in 2005, Airborne Force Commander Alexander Kolmakov said at a news conference in Moscow on Thursday. "The new BMD-4 vehicle is armed with a 100-mm cannon and a 30-mm cannon. It is fitted with a powerful engine, which jointly with the hydro-mechanical power train, has considerably increased the vehicle's maneuverability. The vehicle may be airdropped with personnel inside," he said. He also emphasized that the BMD-4 would serve as a basis for developing a new family of airdropped and amphibious materiel with a combat weight of 12.5 to 18 tonnes. "The vehicle is one of its kind in the world. It increases the efficiency of airborne troops two-to ten- fold," he pointed out.
   Interfax-AVN 2005-02-17
  • By Nestor
   Jämfört med våra grejer (Plan pansar ytfatrtyg och ubåter) är ryssarnas bättre??

×
×
 • Create New...