Jump to content

Rekstyrka till Kongo?


Recommended Posts

Idag kommer regeringen fatta beslut om en rekstyrka till den Demokratiska Republiken Kongo. Styrkan ska insamla fakta som ska utgöra underlag till beslut om Sverige ska skicka en flygfältsenhet till FN-missionen i landet.

 

Jag har ingen koll på vad en flyfältsenhet är. Någon?

Link to comment
Share on other sites

Enligt det mycket obekräftade ryktet jag hört är det delar ur Swafrap och F21 som är aktuella, det som det har talats om är flygledare, meterologer oach liknande befattningar. Enligt samma rykte är det INTE aktuellt med vakt-/säk-förband motsv.

Link to comment
Share on other sites

SFC: SWAFRAP är ett förband som inte fungerar utan alla "kuggar" i maskineriet. Åker en, åker alla.

 

/Fu Fredriksson, med bror som tillhör SWAFRAP

 

Edit: Mycket möjligt att några span-kärror från F21 blir beordrade att flygspana i Kongo, men då går det ej under SWAFRAP:s flagg.

Link to comment
Share on other sites

Jag ska förtydliga mig, det är enligt mina källor inte aktuellt med varken de vakt-/säk-förband jag nämnde tidigare eller några flygande enheter. Det som det talas om är att bemanna stödfuktionerna på ett civilt flygfält i syfte att möjliggöra hjälpsändningar. Bevakning och service av flygplan och bas skall utgöras av lokala förband eller annan nations trupp.

 

Så det är mycket möjligt att vissa beredskapsställda små enheter ur t.ex. SWAFRAP som flygledare och meterologer lyfts ur SWAFRAP och sänds iväg utan resterande "kuggar".

 

Nu sprider jag bara obekräftade rykten, men även sådana brukar ju kunna innehålla lite information...

Link to comment
Share on other sites

Ett annat rykte som kom från en högt uppsatt militär i Marinen på ett seminarium för RO och speciellt inbjudna var att man länge övervägde att skicka en AMFbat till Kongodeltat när det hetade till där. Idén föll på nån mussla som åt upp/skadade impellern på strb 90 samt att varje soldat skulle behöva 25 sprutor innan avresa.

 

Planeringen var ganska långt framskriden iaf.

Link to comment
Share on other sites

Var inte detta en utav anledningarna att man köpte in de nya Strb90HS?

Korrekt.

 

Kul att FM tycker att vanliga strb90 är tillräckligt skyddad för att användas vid eventuella oroligheter i svenska vatten men att de var tvungna att införskaffa bättre skyddade båtar för att skicka till Kongo. :)

 

På den gamla båten är det, om jag inte missminner mig, bara förarhyttens glasrutor som är skottsäkra. Måste se kul ut när en strb blir beskuten och förarna rullar ihop i fosterställning bakom rutorna. :)

Link to comment
Share on other sites

ohh, okey missförstå mig rätt, "hoppas" det hettar till där nere och man skickar ner lite trupp.. typ lagom tills jag är klar med min värnplikt. Kongo vore ju schysst göra utlandstjänst i, borde även jag kunna få till en liten mer brunaktig färg.. ;)

Link to comment
Share on other sites

När det var aktuellt så var det en hel bataljon.

 

Tidigare amfare skulle erbjudas möjlighet att skriva kontrakt för en utlandsstyrka. Den vanliga organisationen men jag misstänker att KJ hade varit överrepresenterade om kompaniet skickats iväg.

Link to comment
Share on other sites

Att skicka amf till Kongo är ett rykte som har floreat sen uppstarten av amf, jag tror nog det är önskedrömmar snarare en fakta. Att Sverige skall skicka trupp till Kongo är dock något som SWEDINT har räknat på, enligt mina källor skall det vara aktuellt om SWEDINT säger ja i februari med en blå mission. Men vilka som skall åka vet jag inte. Dom som kan vara aktuella är IA02, ENG01 eller andra insatsförband. Jag tror inte det blir aktuellt med en hel bataljon. Rent kostnadsmässigt har vi inte råd med två bataljoner. Enligt SWEDINt skall den nuvarande truppen (utländsk mest från Senegal) och observatörena förbereda för mer trupp.

 

Personligen hoppas jag på IA02 och ENG01. Sen har vi ju den antågende krisen i Irak där Sveriges ÖB har pekat ut IA02 och ENG01 som lämpliga förband, men det lär aldrig Göran gå med på. Men nu efter nyval och allt kasnke Sverige måste visa sig handlingskraftig. Vad tror ni?

Link to comment
Share on other sites

...

 

Personligen hoppas jag på IA02 och ENG01. Sen har vi ju den antågende krisen i Irak där Sveriges ÖB har pekat ut IA02 och ENG01 som lämpliga förband, men det lär aldrig Göran gå med på. Men nu efter nyval och allt kasnke Sverige måste visa sig handlingskraftig. Vad tror ni?

..Jag kan inget annat än hoppas .. ..

 

  -Rätt och redit 2Sharp  :)

Link to comment
Share on other sites

att PVRB 56

 

Jag vet inte om vad Amf drömmer om. Personligen skulle jag inte vilja sätta min fot i Kongo annat än som turist.

 

Att det varit något annat än Amfs drömmar kan jag dock intyga. Källan är chefen för marinens insatsstyrka eller om det var chefen för korvettdelen (IKS03) som sa det. De borde veta vad som har diskuterats och inte diskuterats.

 

Det här med nyval, är det något jag missat eller?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Tror att vi kommer få se en utveckling där "specialenheter" typ minröjningsmissionerna i Västsahara och Libanon samt en mission som många missade i fornm av ettt sjv komp i Bosnien (1998-2001 de sista åren bara ca en grupp som ledde danskarna som hyrde svenska sisu som sverige hade köpt av norge och de i sin tur köpt av finland som hade tillverkat dem... Det mest nordiska fordonet nånsin och första gången RA 180 suttit i NATOFORDON)

 

medan vi komemr nog bara få se en Utlandsbataljon på G.

Varför???

1 en bat kostar (enligt uppgift) 1 mille PER DAG att snurra runt per dag och,. Kostnaderna lär öka dramatiskt med avståndet

2 Det komemr så småningom bli svårt att hitta folk... Inte skyttesoldater.. Det komer alltid finnas nog om dem men alla specialister...

 

Därför tror jag på fler missioner där man skickar ut enheter i kompanistrl..

OPlutoner blir också för dyrt per man... Så kompani är "lagom":....

 

Sedan tror jag det blir mer "Blåa" missioner eftersom FN betalar en stpr del av kostnaden... KFOR Landar HELT på försvarsbudgeten medan det i fallet FN ger lite pengar tillbaka (om FN betalar har för mig de var skyldiga sverige typ 500 mille efter Bosnien och Somalia samt att de inte hade betalat ett fältsjukhus de hade köpt av sverige )

 

Men.. Det är bara vad jag tror...

 

Sedan... Rykten om Kongo är gammalt.... Minst ett år.... Och jag skall inte svära på det men det ryktades en del om en rekstyrka hade varit nere redan för ca 1 år sedan för att kolla läget...

Just med att hålla koll på vapensmugglingen i övergången mellan kongofloden och havet....

Link to comment
Share on other sites

Sedan... Rykten om Kongo är gammalt.... Minst ett år....

Det är väl ryktet om AMF till Kongo du avser då misstänker jag?

 

Jag har nu också läst ett brev från C 21, och innehållet i det överensstämmer med innehållet i artikeln från NSD som jag länkat tidigare i detta ämne.

Link to comment
Share on other sites

JEpp.... Det är sant...

 

Men en sak är säkert... Det är nog tur de inte skall skicka hela SWAFRAP.

 

Pratade med rekryteringsansvarige för förbandet för ca 6-12 månader sedan och då var det seriöst snack om att de skulle åka till någon bas omkring Kosovo (ungern Albanien Makedonien eller Italien).

Detta vare efter 11 sept och det var tabken att de skule avlösa NATO förband i övervaklningen över balkan (Bosnien och Kosovo) för att frigöra enheter inför ett angrepp på Talibanerna.

 

Han bad just i den veva till sina lyckliga stjärnor att de inte skulle hamna i Makedonien elle Albanien.. Detta med anledning av att vissa nyckelgrupper (bland annat en del filttofflor) hade sökt med inriktningen att de skulle baseras på Aviano.. Med lagom avstånd till Venedig och adritiska havet....

Att då hamna i Albanien :) på vischan trodde han skulle innebära att många hoppade av och inte skrev på kontrakt för missionen :D

Vilket skulle gett STORA problem att få fram nytt folk då det är specialister som i vissa fall bara utbildats för denna enheten ;-)

Link to comment
Share on other sites

Det är ju inte direkt några metropoler vi talar om som möjliga baser för den svenska styrkan. Det som verkar vara förstahandsalternativet, Bukavu, ligger på gränsen till Rwanda i provinsen Syd-Kivu. Kindu ligger en bit väster in i landet i provinsen Maniema vid Kongofloden. De två andra orterna som näms, Kulemie och Manano, ligger lite längre söderut i provinsen Katanga.

 

Jag har dock inte några krav på att tjänstgöringsorten ska vara en metropol så jag åker gärna. Har alltid velat göra en mission söder om Sahara. Dock ska man nog inte göra sig några illusioner, det finns en hel del elände där. Förutom de människoskapade otygen så är malaria och AIDS rätt utbredda plus en del andra saker som man rätt gärna klarar sig utan. Men klarade de sig förra gången med regnrock, stålhjälm och m/45 B så ska man nog klara sig nu med.

Edited by Haegg
Link to comment
Share on other sites

Rekrytering till FK01 påbörjas nästa vecka. Cirka 90 personer totalt.

 

Förbandets uppgift är flygplatsräddningstjänst, väderinformation, passagerarhantering, säkerhet, rampservice och godshantering (ungefär det man gör på en svensk civil flygplats och på ett flygspeditionsföretag). Förutom detta krävs resurser för förbandets ledning och överlevnad som till exempel stab, samband, sjukvård, kok, reparationer, logistik och bevakning.

 

Källa: http://www.mil.se/int/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...