Jump to content

Besviken på mönstring


Guest Fimbulvinter

Recommended Posts

Guest Fimbulvinter

Mönstrade i måndags, och var positiv från början, något som dock senare skulle övergå i besvikelse. Jag hade som målsättning att bli Kustjägare, men tyvärr sket det sig på styrkan där jag drog en sexa. Konditionen och inskrivningsprovet gick bra, men jag vet inte vad som gick fel på styrkan, trodde jag hade mer kraftresurser än så. Men den var lite knepig. Nåja, man ska sikta mot stjärnorna även om man inte når längre en trädtopparna så jag tänkte att det ska nog gå bra att hitta en annan tjänst.

 

Jag hade gjort de fysiska testerna och inskrivningsprovet och hade nu kvar psykologen och själva inskrivningen. Hitills hade jag haft en positiv känsla, men redan hos psykologen kändes det fel. Hon verkade stressad redan från början, vilket väl inte direkt är bra när man talar med en psykolog... Dessutom verkade hon inte alls intresserad av att diskutera utan det var snarare som ett kort förhör där hon ville veta allt om mina gymnasiebetyg (som är rätt okej om än inte i toppklass). Hela samtalet stressades igenom på några korta minuter, och sedan fick jag gå till inskrivningsförrätaren.

 

Det kändes inte allt för kul. Motorredskapsförare, lastbilsförare och några fler ”förare”... Av någon anledning ville man sätta mig en grävmaskin eller något... Något befälserbjudande kunde jag inte heller få, även om jag ansågs befälslämplig och det gått bra på inskrivningsprovet, men det gjorde inget det heller, inte alla kan bli befäl antar jag... Däremot ville jag gärna hamna som Skyttesoldat, en utbildning jag borde vara kvalificerad för med råge tycker jag. Visst, men nu fanns det inga platser kvar som Skyttesoldat. Närskyddsman och Spaningssoldat fanns det heller inga platser kvar som påstod nissen. Kändes rent ut sagt FÖRBANNAT tråkigt att det ska vara så avgörande när på året man mönstrar!

 

Dom utbildningar jag kollat upp och ville gå fanns alltså inte tillgängliga någon av dem, trots bra resultat på mönstringen. Han ville ha mig som motorredskapsförare eller lastbilsförare, vilket jag definitivt inte var sugen på. Till slut lyckades han hitta en tjänst som Bevakingssoldat/Bilförare i Boden, vilket jag sedermera lyckades få till Kungsängen och Svea Livgarde. Så mina preliminära placeringar blev, 1: Bevakingssoldat/Bliförare i Kungsängen 2: Bevakningssoldat/Bilförare i Boden 3: Eldledningssignalist i Boden.

 

Jag vet inte mycket om någon av utbildningarna, och skulle vara tacksam om någon kunde berätta lite om dem. Jag känner mig grymt besviken över att så få platser fanns tillgängliga, och lumpen känns med ens mycket mindre spännande. Känns nämligen som jag fått något av en löktjänst... Vill inte vara fördomsfull, men vakt? Låter inte så spännande i mina öron... Men jag ska väl inte gräva ner mig allt för mycket förrns jag har lite kött på benen. Sen har jag ytterligare en fråga, är det möjligt att ansöka om att bli befäl i efterhand? Det var en sak jag hoppades på, för jag tror att ett större ansvar gör lumpen mer utmanande och till en större erfarenhet. Kommentera gärna, och hjälp till med det ni vet så vore jag tacksam!

Link to comment
Share on other sites

Ja gör det för fan, om de har någon form av sunf förnuft där så borde de låta en motiverad kille mönstra om och visa mer respekt.

När du ringer så kan du kanske berätta för dem hur du blev bemött av psykologen i bomullsbyxor, näbbskor och stickad handväska så de förstår varför du vill göra om mönstringen.

Får du ommönstring så kan du ju passa på att öva på styrke momentet och kanske får komma in på Kj 2:a mönstring ändå.

 

Lycka till!

Edited by Ful
Link to comment
Share on other sites

Om jag vore i dina byxor och kände så där skulle jag skriva ett BREV till pliktverket och få be att mönstra om.

 

Låter riktigt tråkigt för dig som hade målsättningen att komma in som kustjägare. Vet inte vad du fick på alla tester med det lät ialla fall som du klarade konditions och inskrivningsprovet väldigt bra.

 

Tyvärr så kan inte alla bli kustjägare ( krävs tex 7 i styrka och att du ansöker skiftligt ) men att sätta in dig som bevakningssoldat lät lite väl. Som sagt vet jag inte vad du fick hos psykologen och läkarundersökningen men en 6 i styrka räker gott och väl som jägare.

 

Skriv ett brev efter nyår och tala om hur du känner och varför du vill mönstra om. Sen tänk på att du måste visa att du vill bli jägare ( speciellt om du inte får lika bra på testerna som du önskade )

Link to comment
Share on other sites

Att byta till en befälsbefattning går bra om du hade tillräckliga värden på mönstringen (vilket du verkar ha). Själv så blev jag inskriven som amröj soldat vid mönstringen. Men när jag fick brevet som sa att jag blivit inskriven för värnplikt etc så började jag fundera på att byta till AmröjKB, eftersom det vore mer av en utmaning att föra befäl...och för att panga av sig lite innan du går över på amröj delen :P.

 

Så jag skrev en skriftlig ansökan som skickas via "snailmail" till mitt mönstrings kontor, och några veckor senare så fick jag svaret att jag skulle rycka in som AmröjKB.

 

Eftersom du helst vill bli nånting annat än bevakning, så skall du väl försöka mönstra om. Men om det inte går och du vill ansöka om att byta tjänst så se till att ansökan är snygg, koncis, välskriven och så formell som möjligt. Funka för mig iaf :camo:.

Link to comment
Share on other sites

Enda trösten jag kan ge är att jag känner igen mig. Samma otrevliga bemötande mötte mig när jag mönstrade 2002. Man fick intrycket att de verkligen SKET i vad man ville. Dom hade bestämt sig. Punkt.

Förutom Fallskärmsjägare kunde man bli kock typ. Ville man inte det kunde man dra åt helvete. Detta va i Stockholm.

Bitterheten visste inga gränser.

 

Fakta: Av de som mönstarde 2002, så ansågs endast cirka 50% dugliga för tjänstgöring. Året innan var siffran 65%, tror jag. I år tror jag siffran är ännu högre.

Hmmm, kan det va så att pliktverket förklarar folk icke dugliga bara för att försvaret måste spara? :tveka:

 

Min räddning kommer förhoppningsvis att bli 3-månaders på FJ.

 

/Bob

Link to comment
Share on other sites

Som andra har sagt innan mig; ta kontakt med pliktverket.

 

Min egen historia var som sådan att jag inledningsvis blev placerad som Pionjärplutonchef på IB13, något som jag såg fram emot. Dock visade det sig när jag var på besök på IB13 innan inryck att ingen pionjärpluton skulle utbildas det året...det kändes minst sagt sådär.

 

Dagen efter jag hemkommit ringde jag till en mönstringsförrättare, förklarade situationen och frågade om han hade något annat på hemmaregementet att erbjuda (pendla mellan hemmet och Falun kändes inte motiverat vid den tidpunkten) - *blädder, blädder i bakgrunden* "Ok, vad sägs om...". Så enkelt förändrade jag hela min värnplikt.

 

 

Edit - grisfingrar

Edited by Axelsson
Link to comment
Share on other sites

Jag måste ha haft en enorm tur när jag mönstrade, för jag fick en underbar inskrivningsförrättare och när jag nu (idag faktiskt) försöker överklaga mitt inskrivningsbeslut har jag bara mötts av förståelse och fått jättebra hjälp.

 

Igår fick jag reda på att jag fått min alternativa tjänst, skyttegrpch på P4. Jag ringde till min inskrivningsförrättare eftersom jag vill komma till stadsskytte på Livgardet och fick numret till c för inskrivningsförrättarna (eller nått sånt) i Stockholm. Han sa att det var slut på skyttegruppchefstjänster men det verkar som om jag istället ska få tjänsten som stadsskytteplutonchef, inte fy skam. Får dock inte veta förän måndag eller tisdag!

 

I alla fall, så här ska du göra: Skicka in en överklagan av ditt inskrivningsbeslut:

Från lumpen.nu (gå in under mönstra->mönstring->fråga pliktverket->ansöka om ändring):

Vill du ansöka om att ändra på något måste du skicka din ansökan per post till det regionkontor där du mönstrade. Ansökan måste vara underskriven med din namnteckning för att den ska gälla.

 

Du kan inte söka uppskov förrän du fått din kallelse till utbildning.

 

Kom ihåg att skriva:

 

ditt peronnummer

de telefonnummer där du kan nås under arbetstid och kvällstid

vad du vill ändra på

vilka skäl du vill åberopa, alltså varför du vill göra en ändring

din namnteckning

om du inte vill att beslutet ska skickas till din folkbokförningsadress ska du skriva din tillfälliga adress.

 

Jag rekomenderar dessutom att du ringer till ditt regionskontor och ber dem om hjälp. Berätta för dem att du väldigt gärna vill göra värnplikten och att du är väldigt motiverad. Om du dessutom vill bli officer så är det ett STORT pluss. Påpeka i så fall att du vill bli det. Det kan nog också vara en idé att ringa till pliktverket i anslutning till de olika förbanden ifall du får kalla handen vid ditt eget regionskontor. Försök då ex få tag på den ansvarige för inskrivningen på K3.

 

Oj vilket långt inlägg. Jag hoppas att det är till hjälp. Lycka till (och önska mig lycka till).

Link to comment
Share on other sites

det är ju förjävligt att de som fyller tidigt har fördelar jäntemot de som fyller sent..

visst jag ska inte klaga (6:e Januari) men jag tycker synd om mina kompisar som fyller år dagarna före Jul.

 

Dom borde komma upp med något system som gör att de som är intresserade kan söka om tidigare mönstring men samma år som man fyller 18. Detta är vad jag tycker.. kanske lite OT men men..

 

några svar har jag tyvärr inte att ge.

Link to comment
Share on other sites

GE INTE UPP!

 

När jag mönstrade ville jag till FBJS. På den tiden togs soldaterna

ut på ETT mönstringskontor, skiftade varje år vilket M.K som

fick uppdraget. Det året var det inte "mitt".

 

Blev "erbjuden" en plats på KJ som jag tackade ja till för att

något var man tvungen att ta ( hedrande, men jag var bestämd

att bli FBJ ).

 

Under ett års tid skrev jag brev samt att jag ringde varje vecka

till min mönstringsförättare, fick samma svar varje gång, NEJ!

Skrev brev till FBJS men fick till svar att de inte kunde påverka

beslutet.

 

Jag lade då in överväxeln och riktigt "terroriserade" min mönstringsf.

( C-G Bergstrand, kommer nog aldrig glömma hans namn )

Vid vårt sista samtal fick jag höra ( av en MYCKET trött stämma :(( )

Att de skulle ha ett möte om mig.

 

En vecka senare fick jag ett brev där det stod att min nya tjänst var

grp chef på FBJS.

 

SKAM DEN SOM GER SIG :D

Link to comment
Share on other sites

Men det är inte längre som så att dom som fyller tidigt har fördelar.

Systemet ändrades förra året och nu konkurrerar man istället med sina resultat mot andra som sökt samma tjänst. Därmed kan man söka till vilken tjänst som helst när som helst. Sen om man får den är en annan sak.

 

Däremot kan elaka mönstringsförättare lura oskyldiga värnpliktiga genom att säga att det är fullt bara för att fler sökt än som tas in. Men detta spelar ju inte längre någon roll eftersom det är dom med bäst mönstringsvärden som tas ut.

Link to comment
Share on other sites

Kanske dumt att blanda in detta, men det är ju inte alltid man utbildas till den tjänsten som man har blivit tilldelad.

 

Samtliga på kompaniet fick i slutskedet av GSU välja tjänst, och således skiljde det sig rejält mot den tjänst man blivit tilldelad.

 

Ganska knasigt, men samtidigt mycket bra. Hur fungerar det på andra förband?

Link to comment
Share on other sites

fikc själv en kanonbra mönstringsförättare som lade fram alla utb som stämde med min profil o trots att FBS GC på f17 var fulltecknat så skrev han mej där och sa att det löser sej senare.. så det med att platserna är slut motsv. ska man inte lyssna för mycket till.. det nya systemet med perioder ger den möjligheten..

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Hej.

 

Har lite ångest vet inte vad jag ska göra...

Fyller år i början av december så jag kommer inte få mönstra förräns nästa år!

Men frågan är om de har platser kvar när jag mönstrar, har hört från en som är exakt 1 år äldre än mig att det inte fanns mer än en plats som han kunde få... jag vet att det beror ganska mycket på hur bra man presterar under mönstringen men ändå!

 

Så frågan är om jag ska försöka få mönstra tidigare och hoppas på att det finns platser då eller ska jag se vad som händer och försöka få ommönstring om där inte finns några platser kvar??

Vill ju göra Lumpen! Helst som Jägare men det får man ju se hur det blir med det...

 

Hoppas någon har något bra svar till mig :)

Link to comment
Share on other sites

Hej.

 

Har lite ångest vet inte vad jag ska göra...

Fyller år i början av december så jag kommer inte få mönstra förräns nästa år!

Men frågan är om de har platser kvar när jag mönstrar, har hört från en som är exakt 1 år äldre än mig att det inte fanns mer än en plats som han kunde få... jag vet att det beror ganska mycket på hur bra man presterar under mönstringen men ändå!

 

Så frågan är om jag ska försöka få mönstra tidigare och hoppas på att det finns platser då eller ska jag se vad som händer och försöka få ommönstring om där inte finns några platser kvar??

Vill ju göra Lumpen! Helst som Jägare men det får man ju se hur det blir med det...

 

Hoppas någon har något bra svar till mig    :wub:

Jag mönstrade i April och då fanns det inte många platser.

Skulle ha mönstrat i oktober och dom som va där då sa att det inte fanns platser då heller, inte heller nån av dom som jag känner som har mönstrat har haft mycket att välja på :bash: Så jag vette fan när man ska mönstra.

Jag tror ärligttalat att många mönstringsförättare inte säger hela sanningen heller. "det finns 3 platser till dig som du kan välja på" betyder inte att det är dom enda i hela världen som finns. Kan ju helt enkelt vara så att psykologen skriver att man inte ska ha en viss befattning och MF tar bort den i sökningen... ingen som tänkt så långt? :Malaj:

Har du inte värdena för en viss tjänst åker den ju bort i sökningen, sen om Gubben säger att det inte finns nåra platser bla bla så kan det bara vara svepskäl också.

Titta på Ralph, han fick en tjänst trots att det inte fans platser, är inte det bevis på att uttrycket "det finns inge platser" bara är nåt dom säger, om man kan få tjänster trots att inga platser finns... hu?

 

EDIT: Nimitz också... samma sak där.

Vad vill jag säga? Ge alldrig upp. MEN anser DOM att du inte är lämplig för en viss tjänst så kommer alldrig dom alternativen upp, så enkelt är det nog. tyvvär. Sen att tro att det löser sig bara man mönstrar senare eller tidigare är nog tyvvär fel. Det är nog inte så enkelt. Dom tar nog inte in folk bara för att det finns platser att tillgå. Eftersom det pratats i en annan tråd om att det va brist på KJ och att AMF-PB skall bistå med X-antal KJ så är det ju bara ännu mer bevis på att det inte är så.

 

Jag menar, dom har tillgång till fakta och statestik. Ligger du på gränsen till jägartjänst och det finns 10 platser så kanske dom hellre avvaktar då det skall mönstra kanske två kullar till efter dig. Man vill ju ha den bästa, det är ju ingen välgörenhets organistation. Så nog finns det tankar bakom allt detta, det tror jag.

Edited by Panzerfaust
Link to comment
Share on other sites

Men det är inte längre som så att dom som fyller tidigt har fördelar.

Systemet ändrades förra året och nu konkurrerar man istället med sina resultat mot andra som sökt samma tjänst. Därmed kan man söka till vilken tjänst som helst när som helst. Sen om man får den är en annan sak.

 

Däremot kan elaka mönstringsförättare lura oskyldiga värnpliktiga genom att säga att det är fullt bara för att fler sökt än som tas in. Men detta spelar ju inte längre någon roll eftersom det är dom med bäst mönstringsvärden som tas ut.

Systemet funkar väl hyfsat bra men det är ändå bättre att mönstra tidigt.

Försvaret drar ständigt in på platser, t.ex. de som mönstrade i december hade ingen chans att komma in som Norrlandsjägare eftersom de drog in på 80 platser.

Link to comment
Share on other sites

Måste säga att jag tyckte att mönstringen var lite lustig.

Syn kollen fick jag bättre på än hos min optiker, uppskattad kondis till en 6:a(löjligaste formen av uppskattning på någons kondis jag varit med om)... 9 på inskrivnings provet som jag inte förstår att jag medel ligger på 4-6 på.

 

Snacket med psykologen var ju nemas problemas, ställde frågor om familj, skola, barndom och om man hade haft några förtroende poste roch om man var intreserad av att tjänstgöra. Sedan belönade hom mig med en 8 i plikttjänst förmåga och 7:a i befälslämplighet.

Om dessa betyg är bra jämfört med vad andra får vet jag inte.

 

Kollen hos läkarn va bra lustig, jag har en gammal nackskada som jag fått sedan jag spelat rugby. Läkaren tyckte att detta var hemskt och vägrade ge mig något högre än tjänstbarhet D pga detta, trotts att jag hade ett utlåtande ifrån en neurolog på KS att jag var återställd till 100%.

 

När jag kommer in till mönstringsförättaren upplyser han mig att han hellre låter mig slippa lumpen än ger mig något som var lägre än PB och ger mig sedan två alternativ, systemtekniker på 4:e minkrigs flotiljen eller KB på LG.

 

Då frågade jag om han kunde garantera platsen på LG, vet inte svarade han men vänta lite. Sprang iväg och pratade med någon och direkt placerade mig efter det.

Sen tittade han på mina betyg och ser att jag har topp betyg i engelska och börjar därefter genast att prata engelska med mig, medan han föjer mig till dörren.

Väl där så möter vi någon som pekar på mig och frågar om jag är hans nya KB, japp säger mönstrings förettaren och sedan försvinner dom båda bort.

 

Mycket underlig dag

 

Är inte nöjd med min befattning men då det var den ända som fanns tillgänglig(om jag inte ville till boden och dit ville jag absolut inte).

Link to comment
Share on other sites

Hej.

 

Har lite ångest vet inte vad jag ska göra...

Fyller år i början av december så jag kommer inte få mönstra förräns nästa år!

Men frågan är om de har platser kvar när jag mönstrar, har hört från en som är exakt 1 år äldre än mig att det inte fanns mer än en plats som han kunde få... jag vet att det beror ganska mycket på hur bra man presterar under mönstringen men ändå!

 

Så frågan är om jag ska försöka få mönstra tidigare och hoppas på att det finns platser då eller ska jag se vad som händer och försöka få ommönstring om där inte finns några platser kvar??

Vill ju göra Lumpen! Helst som Jägare men det får man ju se hur det blir med det...

 

Hoppas någon har något bra svar till mig    :D

Vart ligger ditt regionalkontor? Finns en liten risk/chans att vi kommer mönstra tillsammans nämligen. :D

 

Mitt RK ligger i Karlstad. Jag har fått min mönstring uppskuten p.g.a studenttiden. Jag skulle egentligen gått i andra ring men jag fick gå om i lekis för att jag är född så löjligt sent på året (se min profil) nämlige. Så nu vet jag nite riktigt när jag ska mönstra... Testade och ringa ner dit men de visste ingenting om mig. Om man säger att man tar vad som helst, slänger de åt en första bästa löktjänst då?

Link to comment
Share on other sites

det är ju förjävligt att de som fyller tidigt har fördelar jäntemot de som fyller sent..

 

(tror citerar såhär)

 

När jag mönstrade så visade jag mig lämplig som jägarplutonchef men det fanns inga sådana platser kvar åt mig. Så jag blev preliminärt placerad som jägarsoldat/specialist. Inskrivningsförättaren sa då att 4 ggr per år släpper dom nya platser och inte alla 1jan, eftersom de som fyller sent ska ha en chans att få bra tjänster (tom in i februari året efter kunde man få mönstra). Jag skulle då skicka in en ansökan om ändring v20 så ändrar dom det åt mig.

Link to comment
Share on other sites

Solo

 

Det där va ju skumt, vaddå "Min nya KB" ? vad menade dom med det?

jag har inte den blekaste aning. han mummlade något om förbansbefälhavare men jag hörde inte riktigt. Möjligt att personen i fråga kunde vara mitt framtida befäl? men vad skulle han då göra på pliktverket?

 

som jag sa, det var en mycket underlig dag.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...