Jump to content

Recommended Posts

Sitter som rekryteringsansvarig på mitt kompani så jag är alltid intresserad av hur andra rekryterar.

Tyvärr så fick jag se detta skräckexempel under min semester på Gotland. Hur har någon kunnat godkänna detta?

 • Ser ut som en annons för en airsoftklubb
 • Följer inte FM's grafiska profil
 • Ingen hänvisning till FM
 • My eyes!

 

VK9iPzF.jpg

Link to comment
Share on other sites

Uniformsvalet får mig att fundera, dessutom så är 1.a inkorrekt, i Försvarsmakten skriver vi 1. (observera: inga "a" eller ":" osv). I övrigt så instämmer jag i det 109 Eken skriver, det följer inte FM:s grafiska profil över huvud taget.

Det är så fel det kan bli, dessutom är annonsen inte på något sätt lockande.

Läsvärt innan någon mer får för sig att skapa annonser: http://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/heraldiska-vapen-logotyp/grafisk_identitet_v1.3_130916.pdf

Link to comment
Share on other sites

Hade varit intressant att veta hur tankarna gick när man utformade annonsen.

Vilken målgrupp vill man locka med den här annonsen? Är det den man vill ha till kompaniet? Vilken signal sänder annonsen till allmänheten?

Link to comment
Share on other sites

Jag fick från flygvapnet häromdagen där dom undrade om jag ville bli spaningssoldat, det vore nått att hänga upp 50kg på ryggen igen...

Det borde finnas något åldersfilter då jag fyller 50 snart!

Förvisso var jag spaningssoldat för 30år sedan, men va fan? Jag blev av med min krigsplacering när jag blev 28år.

Dessutom är min nuvarande placering i brinnkåren...

Link to comment
Share on other sites

Sitter som rekryteringsansvarig på mitt kompani så jag är alltid intresserad av hur andra rekryterar.

Tyvärr så fick jag se detta skräckexempel under min semester på Gotland. Hur har någon kunnat godkänna detta?

 • Ser ut som en annons för en airsoftklubb
 • Följer inte FM's grafiska profil
 • Ingen hänvisning till FM
 • My eyes!

 

 

 

Skulle helt klart vara intressant att se vem som betalat för denna annons. Genom att ringa Amf1 och helt enkelt begära ut fakturan för annonsen ifråga. Då får vi se om Försvarsmakten ligger bakom denna annons eller om...

 

eller om det är någon som har nyttjat försvarsmaktens symboler på felaktigt sätt och kanske om denne är aktiv inom Försvarsmakten bör via formella beslut bli en fd aktiv inom försvarsmakten.

Link to comment
Share on other sites

Ibland när man köper annonser så ingår det att någon gör den åt en. Och bilden på personen i annonsen är nog inte fotograferad själv utan köpt från en bildbank. Jag tycker annonsen ser ut att vara ihopslängd på 20 minuter under stress, ibland görs annonser så. En möjlighet, och det händer rätt ofta, är att säljaren inte hittade några fler köpare och att han därför i sista sekunden, med bokstavligen ett par timmar till tryck, ger bort annonsen gratis till någon firma eller organisation han tycker om. Detta görs för att det inte skall synas för övriga betalande annonsörer att säljaren tidigare ljög om hur enormt stort intresse och köptryck det var på annonsutrymme. Då brukar det vara fråga om snabba ryck, man får frågan om man har material som man kan leverera inom 30 minuter och har man det så skall man i så fall få ett utrymme gratis.

 

Jag tycker det ser ut som detta mycket väl kan vara en sådan situation. Då kommer ingen faktura någonsin kunna hittas och att klanka ned på och "hänga" den som kanske visade lite eget initiativ och sa ja när ett erbjudande kom om gratis annons om man svarade inom en timme vore inte så produktivt och inte i linje med hur man inom FM bör hantera dem som faktiskt visar lite initiativ. Det finns tillräckligt många inom FM som främst går runt och anstränger sig för att aldrig göra fel, dessa är minst sagt inte nationens största talanger och tillgångar. Att medelst regelverk som tillhygge stärka denna "gör inget så gör jag aldrig fel " mentalitet är inte rätt sätt att stärka FM generellt och möjligen är det också fel i detta fall om min misstanke om hur denna annons kom till visar sig stämma.

Edited by Pal
Link to comment
Share on other sites

Pal: Lika lite som en Lagerarbetare kan/får tacka ja till annonser för ett företag, kan alla som känner för de och har någon form utav engagemang i fm godkänna annonser. Hur som helst finns regler för hur marknadsföring skall se ut. De är inte direkt svårt att hitta en bild på en svensk soldat. Har du några fler regler som du anser folk inte behöver följa om de fått en (bra) idé.

Link to comment
Share on other sites

Det är kanske bättre att tacka nej till annons än att det skapas en dålig annons. Och har man tid och förmåga att förse en ev reklammakare med rätt heraldiska vapen bör man också ha tid och möjlighet att titta på ett korrektur. Ett korrektur som faktiskt går att underkänna... Har man tid och möjlighet att leta fram rätt heraldiska vapen bör man ha tid att hitta en bild på individer som iaf har m/90.

 

Jag ser denna annons som en hemmasnickare har gjort och skickat iväg. En hemmasnickare som fortsättningsvis bör ha ett minimalt engagemang i Försvarsmakten.

 

 

Det finns tillräckligt många inom FM som främst går runt och anstränger sig för att aldrig göra fel, dessa är minst sagt inte nationens största talanger och tillgångar. Att medelst regelverk som tillhygge stärka denna "gör inget så gör jag aldrig fel " mentalitet är inte rätt sätt att stärka FM generellt och möjligen är det också fel i detta fall om min misstanke om hur denna annons kom till visar sig stämma.

 

Denna typ av uttalanden är förödande för Försvarsmakten, tänk om alla skulle att strunta i att följa regler och göra det man känner för eftersom man tycker det är rätt... Det skulle bli en ännu sämre Försvarsmakt än att anställda följer de föreskrifter som finns. Tänk en skyddsvakt som tycker att några föreskrifter om skyddsvaktens uppträdande är dålig och hittar på något eget, som är bättre... Till exempel genomför alkoholkontroll på alla som begär tillträde till objektet. Eller någon som tycker att riskområden i SäkI är lite väl tilltagna och hittar på egna riskområden som är mer ändamålsmässiga. På exakt samma sätt handlar det om att göra annonser för Försvarsmakten. Det ska inte hittas på något eget eller beställas något eget som man tycker är "bra" eller "billigt". Utan det finns en form av arbetsordning för hur och vem som beställer vad. Allt för att ge ett seriöst och bra intryck av Försvarsmakten.

Link to comment
Share on other sites

Wow... alltså wow. Denna måste ramas in. Frågor som uppstår i mej när jag koller på bilden.

 

- I vilken tidskrift hittade du den @eken?

- Är bilden tagen av HV och isf...

- Undra om mannen på bilden är med i HV.

- Om inte undrar var man kan hitta den.

- Airsoft?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By Tony65
   Hej!
   Något tips om vad man behöver ta med sig till Hv-Intro-utbildning?
   Förutom ett positivt sinne
    
   Sker Skyddsvaktsutbildning normalt inom ramen för 4-dagars intro eller vid separat tillfälle?
    
   //Tony
  • By Perman
   Cornucopia:
    
    
   BREAKING: Amerikanska Gröna baskrarna stationerade heltid i Sverige - tränar hemvärnet i gerillakrigföring mot rysk ockupation
   (https://cornucopia.cornubot.se)
    
   /Per
  • By mskompass
   Försvarsmaktens föreskrifter om befordran och konstituering säger att för att få graden korpral måste man ha genomgått befordringsutbildning. Jag ska bli stfgrpC i en grupp med specialister ( X befattning) Vilken utav gruppbefälsutbildningarna klassas som befordring utbildning? Och vilka utbildningar måste jag gå Gruppbefäl 1 är en självklarhet.
   Men måste jag gå Gruppbefäl 2 eller hoppar man direkt till gruppbefäl X och måste man gå IKG (Instuktörskurs Grund) Har svårt att hitta info om detta och hade uppskattat svar från nån som har koll. 

   Länk till https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/dokumentfiler/lagrum/gallande-ffs-2014-/ffs-2019-07.pdf

   Samma fråga ligger även på en annan tråd då jag inte förstod att man kunde välja hemvärnet som tråd utan att komma in på ungdomstråden.
  • By henke
   I morgon är det exakt ett år sedan dödsolyckan 2019-03-25 då ett Stridsfordon 90 körde över ett tält med en spaningspatrull från Hemvärnet under övningen Northern Wind i Överkalix och en kvinnlig soldat dödades. I  går kom haverikommissionens rapport.
    
   Länk till rapporten [PDF]: https://www.havkom.se/assets/reports/RM2020_01-Slutrapport.pdf
    
   Bidragande orsaker till att regeln med minst 50 m avstånd till stridsfordon inte kunde hållas praktiskt enligt rapporten:
   • Att terrängen i området för observationsplatsen inte erbjöd skydd mot stridsfordon
   • Att den tidvis omfattande trafiken som förekom på vägen utom synhåll för patrullen minskade möjligheten för posten att kunna särskilja motorljuden
   • Att spaningspatrullen inte hade full förståelse för Stridsfordon 90:s uppträdande i den aktuella terrängen.
    
   SVT - Dödsolyckan under Northern Wind – säkerhetsregler följdes inte
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/dodsolyckan-under-northern-wind-sakerhetsregler-foljdes-inte
    
   Mer om olyckan:
    
   Haverikommisionen  Olycka under militärövningen Northern Wind  M-10/19
   Händelsedatum: 2019-03-25
   En underrättelsegrupp hade upprättat en observationspost och strax intill placerat ett förläggningstält. Under natten förflyttade sig en spaningspluton med stridsfordon 90 i området. Stridsfordonet kom att passera över förläggningstältet, varvid en person omkom.
   https://www.havkom.se/utredningar/militaer/olycka-under-militaeroevningen-northern-wind
    
   FÖRSVARSMAKTEN - Dödsolycka under övning Northern Wind
   Klockan 00.55 natten mot måndagen den 25 mars inträffade en allvarlig olycka under övning Northern Wind i östra Norrbotten. En person har bekräftats avliden efter att ha blivit påkörd av ett stridsfordon 90. Inga andra personskador.
   https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2019/03/dodsolycka-under-ovning-northern-wind/
    
   SVT - Kvinnan låg i tält när hon blev överkörd – så gick olyckan till
   Den kvinna i 40-årsåldern som omkom efter att ha blivit påkörd av ett stridfordon 90 under övningen Northern Wind tillhörde en spaningsgrupp från fältjägargruppen i Östersund.
   Olyckan skedde när en annan spaningspluton ovetandes körde över det tält där kvinnans grupp låg och spanade.
   – Spaningsbasen var mycket väl dold, säger Stefan Smedman, övningsledare Northern Wind.
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/kvinnan-lag-i-talt-nar-hon-blev-overkord-sa-gick-olyckan-till
    
   Aftonbladet - Försvarsmakten om dödsolyckan
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/K3Mnmo/forsvarsmakten-om-dodsolyckan
×
×
 • Create New...