Jump to content

employed

Nivå 7
 • Content count

  1,062
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

employed last won the day on February 27

employed had the most liked content!

Community Reputation

46 Excellent

About employed

 • Rank
  1:e Sergeant
 • Birthday 11/23/1986

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Placering
  Sverige

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Amfibie
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Annat beredskapsförband.
 • Placering/Tjänst
  Anonymt
 1. Stridsväst 2000 (Sv2k)

  Intressant att så många försöker bygga plate carrier inspirerade system men div egeninköpt utrustning och tilldelad mtrl men inte köper en egen plate carrier. Tex så har vi inte fått se en ända Crye JPC med FM fickor än. xD
 2. Kort komarock?

  Värmejacka 08. Den delas inte ut längre. Mycket trevlig jacka när det inte är allt för kallt ute.
 3. GMU Amfibie

  GU är indelat i ett GMU skede som i stort sett ser ut som GMU gjorde med övning "Aldrig ge upp" mm. Därefter börjar befattningsutbildningen där man lär sig sin tilldelade befattning som amfibiespecifik utbildning, vapenutbildningar, samband, samt träning som vattenfys, snabbmarsch och stridshinderbana. I den genomför man övn "Thorleif" som är en utbildningskontroll där man ska testas i den befattningen man blivit tilldelad. Övningen upplevs som jobbig oftast pga ovissheten. Efter fortsatt befattningsutbildning kommer övn Amfibie som är en prövande övning med syfte att du skall få insikt i hur mycket din kropp orkar. Väldigt jobbigt fysiskt och psykiskt, minimalt med sömn och mat "tilldelas" efter stridsvärde. Du kommer få lära dej de mesta innan allt detta går igång. Det stora tipset jag har är att "var aldrig för slö för att göra det bekvämt för dej själv". Gå inte bara sätt dej och vila eller lägg dej när du får tid Byt strumpor och kläder om de är blöta eller skitiga, tvätta dej när du får chansen, drick vatten. Ät massor av mat under utbildningen! Ta mer mat i fält (backa) när det finns möjlighet. Ät upp hela "grönpåsen" under ett dygn i fält.
 4. Lite sent i dessa internettider. http://www.thefirearmblog.com/blog/2018/02/14/swedish-army-buys-aimpoint-compm5-mps3-red-dot-sights/ Nu väntar vi bara på vilket karbin den ska sitta på =)
 5. Mönstring

  Som Recon sa. Väldigt många vill bli jägare men få klarar ens av de särskilda uttagningar som finns till respektive jägarförband. Oftast är många personer otränade, andra är vältränade men klarar inte av stressen som kroppen och psykets utsätts för. Om du av någon anledning inte kommer in så kan du just nu söka tjänst senare. Svårt att säga vad som krävs för en 7a på kondition då den går efter hur pass vältränad du är. Du cyklar och motståndet ökar succesivt efter din puls. Hade en polare som är väldigt bra cyklist/skidåkare som tyckte en 9a var enkelt som fan. Jag tyckte cykeln var riktigt jobbig vid 7a mot 8a trots att jag har en rätt bra miltid. Tunga intervaller på träningscykel är att rekommendera iaf du vill bli bra på det.
 6. GMU

  Till dej och andra som söker krävande tjänster i FM. Många säger att de har pannben för att sedan bli chockade när de väl är inne i GU. Troligen har man aldrig upplevt det man får uppleva i FM. När man är hemma och gör jobbiga saker så får man komma hem, bli torr, käka, skita på en toalett, sova i säng och ha full koll på sitt schema för nästa dag. När dessa saker suggestivt tas ifrån en under GU så börjar man tänka över sina livsval mer än en gång. Detta är ännu mer påtagligt under jägartjänst där möjlighet till återhämtning och bli torr är ännu mer begränsade.
 7. Mönstring

  Det bästa sättet förbereda sig själv kroppsligt och meriterande för att bli KJ är att göra GU på AMF1 mot amfibiesoldat. Detsamma gäller Fallskärmsjägare på K3. GU som Und-Jäg/"Skytte-Jäg" för att sedan söka vidare. Arméns Jägarbataljon (AJB) i Arvidsjaur har en egen GU. Flygbasjägare söker man sig också sig in efter GU. Inte så insatt men kan tänka mej att det är starkt meriterande att gjort GU på något av flygvapnets säkförband. Får man fråga varför du vill bli jägare?
 8. Mönstring

  Som Recon sa. Byt cyklingen mot löpning då du behöver träna div ligament och leder för det påfrestningarna som din kropp kommer ställas inför. Vad för jägare vill du bli?
 9. GMU

  K3 och AMF1 GMU kunde "upplevas" som väldigt hårt när värnplikt övergick till GMU. Väldigt mycket skador och avgångar. Båda förbanden har dock blivit mycket bättre att rekrytera rätt personer samt att den fysiska stegringen. Dock så är det fortfarande tungt, blött och extremt jobbigt. Om du verkligen vill in på 31. så vore det optimalt att söka GU på K3. Visst kan du göra GU på andra ställen men det kommer vara krångligare. Det skall även tilläggas att om du ringer till 31. och söker jobb och du sitter på någon specialkompetens som de behöver så kan du säkert få börja på "direkten".
 10. GMU

  Kul att du tagit upp ditt intresse i FM samt att du tar tag i din betyg från gymnasiet. Intressant att de uppgav dessa värden för Jägare på K3. Anser att en styrka på 4 och en cykel på 4 inte alls instämmer för den kravprofil de har samt att jag har svårt att se någon klara den särskilda intagningen de har just nu. Skulle säga att gamla jägarkraven på en 7a är minsta grund för att klara dem. Sen det där med glasögon. Om du inte planerar att operera dem så är nog SOGen utom räckhåll. Detta är inget du behöver göra nu utan kan göra när du är anställd som "vanlig" soldat. Hoppas det går vägen. =)
 11. GMU Amfibie

  Vad roligt för dej. Jobbade själv där i över 5 år innan jag bytte. Väldigt bra grund att stå på samt väldigt eftertraktat. Som jag sagt tidigare så borde man fokusera mycket på sin kondition samt sin bålstyrka. Visst kan du gå ut och gå med packning men det är oftast tidskrävande. Kör med dina löparskor och en 15kilos packning med avbärarbälte i marschpass om 50min gång, 10min vila. Kör endast två pass, alltså 2h. Är det väldigt lätt så kanske tre(3h). Det räcker med ett marschpass i veckan. Marsch är tyngre än vad man upplever och kroppen måste återhämta. Vore tråkigt om du började karriären meden skada. Om du har mer frågor så varsågod =)
 12. Kpist 16A = MP7A1 och 16B = MP7A2

  Aldrig sett en bordningsman med en MP7. Dock TMP/MP9 som har snarlik design. Någon som vet vilken mag-storlek de köpt in?
 13. Uniformsbestämmelser för Försvarsmakten

  M/59 skjortan har noll användningsområden i fält. Lika bra att låta den dö ut. Beror nog på vilket regemente du hänger på. Vissa har lite slappare uniformskultur än andra. Vet vissa regementen där det är acceptabelt att gå omkring utan någon slags huvudbonad. - Tröja 90 i matsal är iofs i många gall fräschare än att ha på sig sin fältjacka. - Civila gymnastikskor (springskor) får man oftast använda om man har problem/skador.
 14. Handhavande AK5 - olika metoder

  Borde inte nyare SkjutR AK stå över denna äldre publication?
 15. Delad. Visst bryr jag mej inte när någon går omkring med en bombarjacka med massor av gamla fallskärmsmärken eller studentkårer springer omkring med gamla medaljer för olika "gärningar" de gjort. Men när jag börjar tänka på det så känns det rätt respektlöst mot personer som faktiskt gjort saker för att få dessa. Tycker att vi borde återuppliva "Stolen Valor"/Falska jägare-tråden vi hade. Träffat massor av intressanta människor som ljuger om det ena och det andra.
×