Jump to content

speculatores

Nivå 5
 • Content count

  2,884
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

speculatores last won the day on August 27 2014

speculatores had the most liked content!

Community Reputation

116 Excellent

About speculatores

 • Rank
  Förvaltare
 • Birthday 07/27/1975

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Kön
  Man

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Infanteriet/mek
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Detaljer Grundutbildning
  grkkomp;grksoldat;1994, I20
 • Placering/Tjänst
  Art/Grk/Rek
 • Övrig militär verksamhet
  är HV soldat nu

Recent Profile Visitors

894 profile views
 1. själva poängen med pliktlagstiftningen är ju att de som är pliktade kan pliktas till repetitionsövningar. om personen inte kan komma på en verkligt bra anledning måste den inställa sig. De är för övrigt FM som bestämmer om anledningen är bra nog. FM kan inte plikta slumpvisa icke krigsplacerade till utbildning. Jag antar att du har viss koll på hur den militära pedagogiken funkade. Hur många tror du tidigare har placerats i ett rum med en grupp människor de aldrig träffat förut. Har du någon referens på att folk tog de som ett jobb som alla andra. om allt kommer funka som rekryteringsmyndigheten tror vet vi om kanske tio år. frivilligsystemet kan vi utvärdera, nu. dagens vpl kan vi inte utvärdera än. De går att säga att rekryteringsmyndigheten är nöjda med de folk som de hittat hittills. Men hur många kommer söka anställning efteråt hur många kommer göra precis så mycket plikten kräver.
 2. Nu innebär ju krigsplacering att personen skall finnas tillgänglig så när försvarsmakten önskar under hela tiden personen är krigsplacerad. Nästan oavsett hur övriga livet ser ut. När det gäller HV/frivilligförbunden är de mer som en livsstil än något som görs som ett avbrott i de vanliga livet. Jag kan tänka mig att yrkesmilitärer är liknande. De blir än viktigare att personerna har koll på vad de säger ja eller nej till om vi bara utbildar 5% av årskullen. När FM utbildade mönstrade nästan alla och utbildade majoriteten av killarna var det okej att stora delar fick en chock och en del aldrig mer ville delta i FMs verksamhet. de fanns tillräckligt ändå.
 3. om vi skall återgå till värnplikten, så är ett problem när viljan att göra soldater av blivande akademiker är, att många är individualister. De är vana att vara bland de bästa i klassen. en del lärare premierar de som kan trycka i sig en textmassa, kräkas ur sig den på proven utan reflektion. för att i mellantiden vara lugn och städad. Låter de som en bra skyttesoldat ?
 4. Jag har svårt att se ett scenario där Sverige ensamt blir angripet. så i ett storkrig skulle NATO trupper befinna sig på Svensk mark eller har du någon spännande tanke på hur vi skulle kunna hålla Norra flanken, med bara nato stöd från luft och med ubåtar.
 5. om vi behållit den numerären, frågan är vilken nivå utrustningen och utbildningen varit på den militären. Men de var någon typ av rättvisa när mer eller mindre alla killar genomförde värnplikten. Att bara ta ut 5% av årskullen och helst då den mest väll utbildade delen. de som landet verkligen behöver när konflikten är över och segern vunnen, frågan är hur genomtänkt det är.
 6. Något jag lärt mig i militärverksamhet är att antingen ha en plan b eller vara redo att improvisera något på ett ögonblick. att ha en plan b är att föredra. Personligen tror jag den kommer genomföras på pappret, blir de brist på pengar till kan ju alltid repetitionsutbildningar genomföras mer sällan, I värsta fall kommer bara överföringen till lokalförsvarsbataljonerna bli en administrativ åtgärd, då de kanske inte finns pengar till utbildning till den pliktades nya tjänst eller mer än sporadiska repövningar. Frågan är då vilken utbildningsstatus en 35 åring som kan ha gjort vpl i vilket förband som helst har. Nato tror jag inte kommer diskuteras hur illa de än blir. Där emot kommer de från politiskt håll spridas en panikartad förvåning varför farfars gamla recept på hur ett folkförsvar skall byggas inte funkar längre.
 7. är soldaterna lika benägna som under den tid som FM var som störst, fortsätter 1/8 av dem vilket ger ett hemvärn på 15.000 personer, realiseras bara hälften har vi ett hemvärn på 7500 personer. finns någon plan b om min gissning är närmare de utfall som blir.
 8. även någon i gymnasieåldern kan böra enkel matematik, säg att Nils har tillräckliga betyg för att veta att den med stor sannolikhet skulle komma in på högskoleutbildning till IT tekniker, men stor sannolikhet har han ett arbete också när studierna är slutförda. Samtidigt har vi Kalle han är ingen teoretiker, betygen är där efter med en hårsmån kom han in på gymnasiet. vem tror du är lättast att motivera till att faktiskt säga Ja till att ens mönstra. trotts allt när du väll gjort sagt ja är allt upp till mönstringsförrättaren att placera personen var den tycker att de passar. säger en person nej redan när första intresseförfrågan kommer, då finns inget lagstöd längre för att tvinga den att mönstra. sen är ju frågan om hur bra militär någon blir om den slits i öronen hela vägen genom systemet. ammunitionsman i ett trosskompani, låter nästan mer intressant än att arbeta på ett lager, är alternativet timmar på ett lager hade mitt val varit lätt. sen kan ju frivilligbiten kombineras med att bataljonschefen eller kompanichefen skall godkänna kursansökan. när de gäller HV har individen dessutom två andra frivilligorganisationer som skall godkänna ansökan.
 9. Jag tror FM får fundera på vilka befattningar där avklarat gymnasium är nödvändigt. ok att folket som finns här, är här för att de gillar militärlivet. Men utanför, hur många är villiga att skjuta upp arbete eller studier ett år. plus leva på SGI under repövningar av okänt antal och längd. en annan sak är ju rekryteringsinformationen, lockar den verkligen tillräckligt många av de som trivs med de militära livet.
 10. så efter tre år har vi på pappret ett helt pansarkompani. i bästa fall är de kanske om några år dags att rep öva dem. för att se hur många som söker anstånd av mer eller mindre bra anledning. när de gäller rekryteringen så måste FM vara ärliga med att de är de förhoppningsvis är det jobbigaste året både psykiskt och fysiskt personen har upplevt och kommer att uppleva i sitt liv. vi har en grupp ungdomar som inte klarat av gymnasiet eller ens kommit in på gymnasiet. ett antal av dem skulle säkert gå att göra bra soldater av. står valet mellan militärtjänst eller högskola tror jag majoriteten skulle välja högskola. står valet mellan FM och AFs batterier av mer eller mindre meningsfulla åtgärder. då skulle jag tippa på att FM ser mer attraktivt ut. FM kan då behålla lönenivån. Då de inte precis är så att de har stor konkurrens av andra arbetsgivare.
 11. Länken är död, men jag hitta utredningen du hänvisar till. Jag har dock inte hunnit läsa den. Norge och Danmark har fördelen att de fortfarande har ett antal människor som är gamla nog att ha upplevt att landet ockuperats. När de gäller Svenska Försvaret gick vi inte från ett fullt fungerande vpl baserat försvar till att försöka skapa en frivillig expeditionskår. efter kalla kriget fanns lite av mentaliteten att den eviga freden inträtt. utbildningar kortades. bland annat fanns ju experimentet med tremånaders utbildning av vissa värnpliktiga. ett antal regementen lades ner. Så vägen inleddes långt tidigare och vi hade förmodligen varit än värre ute militärt om antalet värnpliktiga satts efter mentaliteten som rådde 2005.
 12. Förslag: Beredskapsregementen

  brigader tror jag är minimi nivån när andra förmågor bör föras in. kanske i undantagsfall finns det en poäng med tillfälliga stridsgrupper i bataljonstorlek. När de gäller fredsorganisationens övningar är de en fördel att inte behöva fler skjutfält än nödvändigt för tunga vapen. när instruktörer är de bättre att samla alla av en specialitet på en plats än att ha många likadana övningar. sen tappar förbanden slagkraft om de blir för små.
 13. Problemet är att jag tror rekryteringsinformationen har varit helt katastrofalt kass. . de skulle säkert gå att hitta de dubbla utan problem. med de reklamfilmer de går ut med idag skulle jag tveka på att tacka ja. De känns helt enkelt inte som de skulle vilja ha Min typ av människa. Någon som faktiskt såg fram emot att göra militärtjänsten. sen vore de intressant om du faktiskt svara på frågorna. Har du fel och de var rekryteringen de var fel på då har FM grävt ner sig allt djupare.
 14. Nordkorea

  Problemet med Nordkorea är ju att tiden praktiskt taget stått stilla sen femtiotalet. De har sin egen parallella verklighet. frågan är om de har ett utbildningsväsende på en tillräckligt hög nivå för att de skulle kunna användas för att utlokalisera produktion, om de kinesiska arbetarna skulle inse sitt värde och få möjligheter att kräva ordentliga löner.
 15. 1 om rekryteringsinformationen är likvärdig som under frivillig försvaret, varför skulle de sökande bli en annorlunda grupp människor? 2. är det någon poäng med att hålla rekryter i utbildning som insett att deras bild av militärtjänst och verkligheten inte matchar och deras önskan att deltaga i tjänsten som den verkligen var inte finns. allt för att de ser bra ut på pappret med ett större antal individer som finns i rullorna. 3. hur tror du de påverkar ett förband om 75% hålls kvar, trotts att de egentligen inte vill vara där. personligen tror jag de stora problemet är rekryteringsinformationen, den bild FM ger till de som skall söka. pliktlagen kan visserligen hålla kvar folk i rullorna. men jag tvivlar på att personerna kommer söka tex HV i någon större utsträckning. frågan är också om de ges en möjlighet för folk som tacka nej att ångra sig efter ett antal år.
×