Jump to content

speculatores

Nivå 5
 • Content count

  2,930
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  15

speculatores last won the day on May 13

speculatores had the most liked content!

Community Reputation

121 Excellent

About speculatores

 • Rank
  Förvaltare
 • Birthday 07/27/1975

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Kön
  Man

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Infanteriet/mek
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Detaljer Grundutbildning
  grkkomp;grksoldat;1994, I20
 • Placering/Tjänst
  Art/Grk/Rek
 • Övrig militär verksamhet
  är HV soldat nu

Recent Profile Visitors

1,009 profile views
 1. speculatores

  Försvarets kassaste fordon.

  Jag föredrar trafiksäkerhet och vara en något sånär fungerande människa efter fordonsmarschen, jämfört med att den extra terränggående kapaciteten de åldrade tgb 20 bilarna hade.
 2. speculatores

  Norge vraker stridsvogner

  Så Sverige är inte ensamma om märkliga beslut när de gäller försvarsmaterial.
 3. FMV och FM har en budget. förhoppningsvis har våra politiker sånt förtroende för FMV att de inte anser sig själva vara bättre skaffade att bestämma vilken hjälm eller automatkarbin som skall köpas. se bara på HKP 14 eländet. minns jag inte helt knasigt förorda FMV UH-60. men en europeiskt helikopter som bara fanns i idéstadiet skulle prompt köpas in.
 4. är det bättre om de finns regeringsbeslut på det ?
 5. speculatores

  Framtidens eldhandvapen för FM

  är de inte snarare rätt ordning att bestämma först vad vapnet skall användas till, sen fundera över lämpligaste kalibern och ergonomin, skall vi inte bygga något eget blir den lite vad som finns. Angående AK4 modifieringen. problemet är att FM behövde en NU. så de fick se till att skapa något dugligt av de som fanns. När tänkte du AK4an skulle fasas ut. Jag är personligen ingen större fan av kulsprutegevär, då jag ser gruppens vapen för understöd med automateld som ett yttäckande vapen.
 6. speculatores

  Framtidens eldhandvapen för FM

  Kan hoppas att de släppt tanken på att ett vapen passar alla tjänster eller att de går att göra versioner av samma vapen så de passar alla. Sen är frågan om FM skall ha PDW, AK kort, AK lång, Kulsprutegevär och DMR vilka skall ha samma kaliber och vilka kalibrar blir det. förhoppningsvis blir de någon möjlighet att justera kolvlängden. de är trotts allt väldigt stor skillnad mellan vilken kolv den kortaste i FM behöver och den längsta behöver.
 7. speculatores

  Adjö till Kpisten?

  de finns två fördelar med MP5, 30 patroner i magasinet och den är betydligt smidigare att hantera jämfört med AK4. Har jag inte missat något stort borde rengöringen vara lika jobbig med MP5.
 8. speculatores

  Vad var felet med AG42?

  frågan om hur mycket bättre är en AG42 än en mauser, motiverar det kostnaden för tillverkningen. när beslutet om anskaffning av AK 4 antagits upptar tillverkning av AG42 tillverkningskapacitet som kan användas till tillverkning av mer Automatkarbiner.
 9. speculatores

  Vad var felet med AG42?

  Jag börja i hemvärnet 98 -99, jag skall inte säga att de inte fanns något hemvärnsförband någonstans som då hade mauser, men de var inget jag såg. fanns tillräckligt med ak4or för att ombeväpna hemvärnet och Ak5 börja komma ut på 80 talet, gör att jag har svårt att se att vi fortfarande skulle utbilda värnpliktiga på mauser. De kanske fanns något krigsplacerat förband som fortfarande hade mauser. Sen har vi ju de att fortsätta tillverka ett vapen efter att vapnet som skall ersätta det börjat delas ut på bredd.
 10. vilket tror du funkar bäst öva upp staber och officerare med krigsspel där plutonerna inte finns på riktigt eller öva plutonerna i kompanis anfall där staberna inte finns på riktigt. Helst skall hela kompaniet från lägsta soldat till kompanichef övas samtidigt, men alla de intressanta saker Murphy ordnar. Jag har viss tveksamhet till Reportage skrivna av FM, från FMs övningar och alla intervjuer sker av personer utvalda av övningsledningen. Speciellt som texten är skriven av någon med total oförmåga att vara konkret. att en övning gått bra säger mig inget om jag inte vet vad personen som säger de hade för tanke bakom hur den trodde verksamheten skulle gå.
 11. om du skall ha fungerande förband vilket är viktigast att få upp antalet minoritet lite olika perspektiv eller att rekryterna faktiskt vet vad de säger ja till, är fysiskt, psykiskt och mentalt lämpade för tjänsten. kollar vi på fms rekryteringsvideos tycks de vara de första tonvikten skall läggas på.
 12. Jag behöver inte skriva vad chassi redan skrivit, instämmer helt i den problembeskrivningen. de första som borde göras är att sparka de som utformat rekryteringskampanjerna de senaste åren efter som de uppenbart lockat helt fel folk. vad säger att de kommer locka fler officerare, GSS/K och hemvärnsmedlemmar bara för att de gjort värnplikten. Har vi inte tillräckligt med officerare med erfarenhet att leda högre förband och alla de knepigheterna. då kan vi ha hur mycket värnpliktiga som helst. högre förband kommer inte fungera bättre för det. min självupplevda känsla borde vara ungefär i nivå med dina förhoppningar, vare sig de bygger på dina egna tankar eller FMs förhoppningar. Har jag och Chassi så är problemet inte löst om några år.
 13. saken är den att när stora delar av andelen pojkar i årskullen gjorde vpl, då hade vi ett stort antal KB elever. Några av dem kanske inte hade tanken på att bli yrkesofficer. men ändra sig under resans gång. ett antal tog säkert motsatt beslut. Nu har vi ett väldigt litet antal kandidater till att bli yrkesofficer. att någon är tex kapten behöver inte betyda att den är ERFAREN i att leda ett kompani. Personligen tror jag FM måste tänka över om de viktiga är vem personer är eller om de viktiga är att den är duglig i den tjänst den har. när de gäller material går inget fort när de gäller de offentliga, lagen om offentlig upphandling ser till att även de som borde vara rutin tar sin tid. Jag antar att de av FMs personal som inte delar din rosenskimrande bild av återinförandet av värnplikten ser något annat än vad du ser. tiden lär ge svar på vem som har rätt.
 14. Stor del av materialet finns inte kvar, finns politik vilja att lägga de pengar som behövs. erfarna officerare är inget som plockas fram i en handvändning. Just officerare och andra befäl tror jag är den mest kritiska punkten. själv vill jag se att de levereras något innan vi säger att saken är löst. trotts allt är FM ungefär på den nivå av värnpliktiga som vi hade numerärt när värnplikten lades på is.
 15. Så du är synsk, första delen har jag inga problem med, de vore förvånansvärt om alla rutiner och allt matrial fanns i tillräckiga mängder på rätt plats. Men att säkert kunna säga att allt funkar och finns om några år låter mer som förhoppningar än något annat.
×