speculatores

Nivå 5
 • Content count

  2,772
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

About speculatores

 • Rank
  Förvaltare
 • Birthday 07/27/1975

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Kön
  Man

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Infanteriet/mek
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Detaljer Grundutbildning
  grkkomp;grksoldat;1994, I20
 • Placering/Tjänst
  Art/Grk/Rek
 • Övrig militär verksamhet
  är HV soldat nu

Recent Profile Visitors

425 profile views
 1. De förutsätter ju att de vid varje given tidpunkt vet var alla eldenheter finns. annars har vi ju berövat fienden möjligheten att landsätta trupp med både helikopter och flygplan eller tvingat fi att använda eskort flyg för att trycka ner vårt luftvärn.
 2. och vad gör det mer lockande att göra värnplikten, vilket klart skulle göra att de behöver skjuta upp eventuella studier minst ett år. Utan att ha en aning om och när repetitionsutbildningar kommer att tvinga soldaten att göra omprioriteringar i sitt liv. Sen verkar utlandsmissionerna ha genomförts av en relativt liten andel. ett antal gjorde flera missioner och ett fåtal gjorde fler missioner än vad de kanske borde. När de gäller HV var det en blandad skara som anmälde sig frivilliga. de hade blandad militär bakgrund och ett extremt blandat deltagande i övningar. vissa fanns enbart på pappret för att de säkert skulle dyka upp om något hände och kretschefen inte ville/orka ta tag i dem. så åtminstone jag skulle säga att en del problem fanns med rekryteringen.
 3. Jag skulle tippa på att när radarvarnaren skriker, så kommer piloten ändra kurs och stridsledningen informeras. de väntar inte på att en robot skall komma mot dem.
 4. För att förtydliga mig, finns kompanichefer och övriga officersposter till de tänkta kompanier. Kan var och en få en egen uniform och ett eget vapen. Sen tillkommer en mängd material som är förbandsberoende.
 5. Nu syftar jag på övriga FM. Inte heller där finns tillräckligt med pengar eller officerare i överskott.
 6. Finns officerare, material och lokaler till en sån expansion allt gammalt är ju utsålt, när de gäller material och fordon. Så de går ju inte att göra som de krigförande länderna under första världskriget och använda allt som finns i kassuner och förråd hur utdaterat de än är.
 7. saken är den att de förmodligen bara marginellt finns fler frivilliga än de som nu söker sig till HV och försvarsmakten i övrigt. Sen är frågan om hur många som inte kommer säga nej vid mönstringen, efter att fåt skjuta upp sitt liv ett år sen, inte ansluta sig till Hemvärnet och göra de året till ett totalt bortkastat. för att sen göra precis så lite som plikten kräver Sen är frågan om FM har resurserna till att utbilda 4000 värnpliktiga och 4000 direkt till HV per år. Den bataljon jag är med är jag tveksam till att den skulle förmå att ta emot ens tio nya per år. trotts att vi har två insatts kompanier, en beredskapspluton och en batstab att fördela dem över. de stora problemet är Plutonchefer och uppåt, då de tar tid att få fram sådana.
 8. De är knappast troligt att en större andel av vpl kullen skulle välja att fortsätta i hemvärnet. Så direktrekrytering till Hemvärnet och utbildning av med inriktning måste ske.
 9. Till skillnad från Norge är inte Svenskarna uppväxta med historier från den äldre generationen om vad som händer om beredskapen behandlas slarvigt och politikerna hoppas på de bästa. När de gäller rekryteringen bör vi politikerna fundera på vad som är trasigt. Personligen tror jag inte särskilt många kommer att stanna frivilligt efter plikttiden. vilket gör att den erfarenhet som byggs upp begränsas.
 10. problemet med rekryteringsannonserna är ju att de inte verkar ha koll på vilka intressen rekryterna har och vad de lockas av. Marknadsförings devisen syns du inte finns du inte gäller även FM.
 11. frågan är hur många plikt utbildade de behövs för att få en frivillig hemvärnsman. frågan är vad staten skall göra med de som inte anmäler sig frivilliga efter avslutad utbildning. Godtas de att de hamnar i en ytterst teoretisk reserv eller kommer de fortsatt pliktas in i verksamheten. värnplikten återupptogs för att hitta lösningen till på GSS förbandens rekryteringsproblem. Min upplevelse av de som frivilligutbildats till HV är att de är mer motiverade och har en bättre mer enhetlig utbildning
 12. Idéen bakom F-35 är ju att USAF vill ha ett stridsflygplan, USN vill ha ett stridsflygplan som kan landa på hangarfartyg sen vill USMC ha flygplan som kan landa/starta vertikalt. flygplanet skall dessutom vara fungera som allt från CAS till Jaktflyg. givetvis skall alla versionerna dela så många delar som möjligt, för att tillfredsställa ekonomerna. ett CAS flygplan behöver finnas tillhands länge, kanske flyga nära fi, ett jakt flygplan för incident beredskap behöver kunna flyga fort och stiga fort räckvidd och vapen last är av mindre betydelse.
 13. Problemet är ju att större delen av soldaterna i armén är skyttesoldater. en lite speciell syssla. Närmaste civila är nog bonde eller någon annan som är gör mycket olika saker och har vana att röra sig i skog och mark. vidare kommer inte stormakt röd skicka ett meddelande sex månader i förväg om att de har för avsikt att inta Gotland med en marininfanteri brigad. Vidare när de gäller rekryteringen. 1. fördelen med HV är att personalen är frivillig. Plikta till utbildning bör ju innebära pliktad till tjänst. de skulle fylla tomma rader statistiken ser bra ut. Men jag är rädd för att de skulle bli en klar konflikt mellan de som brinner för intresset och de som är där av för att staten pekat på dem. 2. GSS-T är för att ha en reserv alla behöver inte vara på plats alltid. Sen får du din mängd av folk med skiftande yrken med skiftande relevans till tjänsten. Själv skulle jag inte vilja göra samma sak i uniform med knappt nämnbar ersättning. som jag gör civilt till avtalsenlig lön.
 14. Nej, Men hur mycket behöver taktiken ändrats för att passa ett flygplan som skall vara lite bra på allt. problemet är ju att de skulle behöva vara ett Lätt flygplan, som kan flyga länge och fort. De är ju knappast en slump att tex B-52 fortfarande är kvar.
 15. Med tanke på att F-35 skall ersätta allt från A-10 till F-16 och spara pengar så är ju frågan hur hårt de har kompromissat. sanningen om flygplanet ligger förmodligen någonstans mellan de som lovprisar flygplanet och artikeln. trotts allt är broschyren för en produkt skriven av en marknadsförare.