Jump to content

A-10 Thunderbolt II


LRRP

Recommended Posts

Ahh, den flygande stridsvagnen.

Mitt favoritflygplan. :)

Kommer ihåg en filmsekvens från ODS när en A10a kommer tillbaka från ett uppdrag med halva vingen bortskjuten.

Stabil kärra, kan inte flygvapnet köpa in ett gäng såna? :D

 

The Swede

Link to comment
Share on other sites

Det borde kunna bli några över, jänkarna har väl talat rätt länge om att avvekla A-10. Å andra sidan om de verkligen gör sig av med ett system så tyder det nog på att det nått till vägs ände vad gäller utvecklingspotential, teknisk livslängd osv.

Link to comment
Share on other sites

Hur är det med den berömda flygplanskyrkogården i USA där flygvapnet/national guard har sina flygplan i malpåse p.g.a. ekonomiska skäl? Det är väl knappast så att de står där eftersom de inte fungerar.. av de bilder man sett så står det en hel del äldre plan där också, känns som att ett gäng av dem skulle kunna skänkas till oss. Vårt skolflygplan som lätt attackplan i krig. Mja.

Link to comment
Share on other sites

 • BlåGul -1

Se där ja.. där står det flygplan motsvarande typ hela svenska flygplansflottan på ett och samma ställe. :/  

 

Om det är fler än jag som är fullständigt nollställda när det gäller sånna där flygande saker så hittade jag en trevlig liten sida om A-10:an, på SVENSKA!

http://sunnersberg.com/flygplan/a-10_thunderbolt.htm

 

Tar väl med "huvudsidan" om flyg om någon skulle vara intresserad av andra surrande saker.. trevlig och lättläst liten sida.

http://sunnersberg.com/flygplan/flygplan.htm

Link to comment
Share on other sites

Det står 57 A-10 på den bilden.

 

Vi har så otroligt mycket flygplan själva som vi väljer att inte spara så att få utrangerade amerikanska från deras kyrkogård verkar onödigt. Vi borde enligt mig sparat de fortfarande effektiva 400 draken plan och 300 viggen plan någonstans i motsvarande malpåse, men inte då, dom huggs upp och blir skrot.

 

A-10 var planerad att gått till kyrkogården för 10 år sen. Den anses inte vara användbar längre. Men det var när man tänkte på att fienden var kompetent, läs Sovjet. Verkar som att den ena konflikten mot uländer avlöser den andra för USA dom senaste 10 åren dock. Och detta har får A-10 att leva kvar om än på lånad tid.

Link to comment
Share on other sites

Pal.. jag tror väl iof att de Draken som fanns i svenska (finska och danska) försvaret var på vippen till pensionering av rent naturliga skäl. Svenska piloter får flyga en hel del och planen slits på 30 år. Framförallt för gamla flygplan så brukar det väl vara metallen som slits. Inte vill man vara med om att vingarna trillar av heller.

 

De plan som Österrike fick var ju de allra nyaste och fräschaste.

 

Jag tror inte det som finns på USA:s kyrkogård är där för att det är sletet, utan för att de inte har piloter, eller budget för att ha allt det där flygande helt enkelt. Det Sverige saknar är ett renodlat attackplan a la A-10. I krig ska ju vårt superlätta obepansrade skolflygplan fungera som lätt attack.

Link to comment
Share on other sites

 • henke changed the title to A-10 Thunderbolt II

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By vikingman
   Skapar en tråd om A-10 Thunderbolt II och dessutom dess eventuella ersättare.
    
   http://www.janes.com/article/53745/new-usaf-strategy-suggests-a-10-replacement
    
   20 August 2015
    
   New USAF strategy suggests A-10 replacement
    
   Key Points A 2015 Air Combat Command strategy said the USAF plans to "explore opportunities" for a new CAS capability The document also mentioned the need for CAS capability across platforms and initiatives to maintain a CAS culture, so a new aircraft is only one of the options advocated A new US Air Force (USAF) strategy document has suggested the development of a future close-air support (CAS) platform. Released on 10 August by the US Air Combat Command (ACC), the 2015 strategy said the service plans to "explore opportunities" for development of a new CAS capability. "We must … continue to develop a balanced close air support capability across all [Global Precision Attack] platforms, explore opportunities for a future CAS platform, and enact specific initiatives to ensure we maintain a CAS culture," the document said. The USAF's fiscal year 2015 plan to retire its legacy CAS aircraft, the Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II, met with resistance in the US Congress. Powerful lawmakers opposed the move, arguing that multirole aircraft such as the Lockheed Martin F-35 Lightning II Joint Strike Fighter are not an entirely suitable substitute for the heavily armoured A-10.
  • By Skuggan
   tänkte starta en liten tråd om Viggen för oss som älskar denna skapelse..

   vet bara inte hur jag skall starta den på ett effektfullt sätt..
   iaf, det är min högsta dröm att få susa fram i Mach2+ strax över trädkronorna i denna den mest brutala flygmaskin någonsin skapad av människan..

   så, vill ni diskutera Viggen, berätta minnen mm så är detta rätt tråd för det..

   själv har jag tyvärr barra sett den när de övat och på en flyguppvisning så jag har inte mycket att komma med i ämnet..
×
×
 • Create New...