Jump to content

IB5

Recommended Posts

God morgon på er,

 

Sprang på den här häromdagen:

http://www.xshellhelmets.com/mk-1-ak.html

 

Är det någon som vet mer om den, typ vikt osv. Även veta mer om bolaget skulle vara intressant, då det på hemsidan står "2014 - copyrights reserved" samt att deras twitterkonto la ut en tweet senast 2014. Har dom gått i graven?

 

Är det någon som har sett någon annan hjälm som klarar motsvarande skyddsnivå?

Link to comment
Share on other sites

Det verkar som om det företaget inte existerar längre. Men den hjälmen "uppfanns" av ett företag som heter Decipherst. Nu verkar det som om vad Decipherst brukade göra hanteras av ett företag som heter M9 USA. Alla de företagen startades av de samma två killar, Brace Barber och Jamin Micarelli.

 

http://www.army.mil/article/23192/fort-lewis-soldiers-celebrate-234-years-of-army-history/

 

http://www.m9usa.com/index.html

 

Problemet är ju att det är ju nästan omöjligt att undvika TBI (hjärnskakning) oavsett av vad du har på huvudet. Man kan ju göra en hjälm som man kan slå med en slägga, men din nacke är ju inte tillräckligt stark för att undvika TBI. Det finns väldigt många sanna historier om soldater som tog en AK kula på hjälmen och överlevde (en stackare från 82nd hade det hända två olika gånger). Helt klart är TBI bättre än en kula i huvudet, men det är förklaringen varför militären (åtminstone i USA), inte hoppar så kvickt på nya sådana material.

Link to comment
Share on other sites

@Tony 35E

Tack för intressant info om företaget! Då fick jag en klarare bild av hur det förhåller sig med dom.

 

Du har helt rätt, det blir nog alltid sekundära skador vid en träff i huvudet, även om hjälmen stoppar själva kulan. Men precis som du säger, hellre en hjärnskakning och/eller whiplash-skada än en kula genom huvudet.

 

Har du lyckats hitta något om vad deras Mk1 AK (eller motsvarande) väger? Det enda jag hittar är att deras Mk1 (skydd som andra moderna ballistiska hjälmar, NIJ IIIa) väger ca 28 ounces, dvs ca 800 gram.

 

@ Smeghead

Du som verkar kunna lite om ballistiskt skydd, har du någon aning om vad en hjälm med detta skydd (NIJ III) väger? Om deras Mk1 (NIJ IIIa) väger 800gram, kan man tänka sig att deras Mk1 AK (NIJ III) väger kanske dubbelt så mycket, dvs ca 1,6kg?

 

I övrigt intressant idé du länkade till, med tilläggsplatta på huvudet liksom. Med en sådan hjälm som väger ca 800gram och varje tilläggsplatta väger ca 400gram, så om man har en fram och bak borde man klara sig på runt 1,6kg där också. Det är ju inte så farligt mycket mer än vad hjälm90 väger?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...