Jump to content

Recommended Posts

  • Super Administrators

Med anledning av artikeln i DN idag.

 

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-opererar-de-ryska-nattrollen-i-sverige/

 

http://www.dn.se/nyheter/varlden/de-ar-putins-soldater-pa-natet/

 

 

Översättningsprogram, kommentarer på nyhetssajter och byte av identiteter. Så opererar sannolikt ryska nättroll i Sverige med syfte att sprida Putinvänliga uppgifter. ”Det pågår ett propagandakrig”, säger Ulrik Franke på FOI.

Ryssland satsar stora resurser på informationskrigföring. DN berättade på torsdagen om företaget Internet issledovanija i S:t Petersburg, med 250 inhyrda nättroll som producerar fejkade bloggar och nätkommentarer.

Men nättrollen opererar sannolikt inte bara i Ryssland. Det finns mycket som tyder på att de även är aktiva på svenska sajter, på allt ifrån kommentarsfält på nyhetssidor till sociala medier som Twitter och Facebook.

– Det verkar som att vissa typer av nyheter och diskussioner drar till sig troll som uppträder i linje med de budskap som man vill få ut från rysk sida. Det framstår som väldigt sannolikt att åtminstone en del av dem är ryska nättroll, säger Ulrik Franke som forskar om rysk informationskrigföring på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Däremot är det mer osäkert om de rent fysiskt sitter i Sverige.

– Det kan inte uteslutas, men nyttan med att fysiskt finnas i Sverige är ganska låg eftersom internet är gränslöst till sin natur.

Trollen kan vara både så kallade ”nyttiga idioter”, som i god tro vidarebefordrar fabricerade uppgifter från den ryska statsapparaten. Men det kan också handla om professionella avlönade nättroll, vars huvuduppgift är att få Ryssland att framstå i god dager.

Nättrollen behöver inte ens tala svenska för att vara framgångsrika.

– Exakt hur mycket språkkunskaper som behövs beror på ambitionsnivån. Man kan komma ganska långt med enkla maskinöversättningsprogram som Google Translate. Jag tycker att man ibland ser sådant som skulle kunna vara maskinhanterat. Man kan även återanvända gamla budskap och klippa och klistra.

De har inget att förlora på att försöka luras, eftersom det är lätt att byta identitet om den gamla pekas ut som ett misstänkt nättroll.

Enligt Ulrik Franke pågår det ett propagandakrig från ryskt håll. Helst vill den ryska statsapparaten föra ut budskap som uppfattas som trovärdiga och har spridningsförmåga – så att de vidarebefordras av ”vanliga” människor i god tro.

– Det kanske tydligaste exemplet handlar om nedskjutningen av passagerarplanet i Ukraina i somras, där det har dykt upp diverse teorier om att ukrainsk militär sköt ned planet.

Förra våren spreds även bilder på personer i Ukraina som sades vara lokala proryska separatister. Men när samma person syns på bild från flera olika ställen kan de uppenbarligen inte vara lokala, menar Ulrik Franke.

– Det finns också exempel på att samma personer uppträtt som civil lokalbefolkning och uttalat sig om beskjutningar och andra hemskheter på olika platser i Ukraina.

Marit Sundberg

Publicerad 2015-02-05 i DN

 

Link to comment
Share on other sites

http://www.dn.se/nyheter/varlden/de-ar-putins-soldater-pa-natet/

 

Maskirovkan fortsätter:

 

Dagens Nyheter: I utkanten av S:t Petersburg sitter 250 inhyrda ”nättroll” och producerar fejkade bloggar och nätkommentarer dygnet runt.

De är soldater i ett globalt informationskrig, med uppdraget att hylla Putin, såga Obama och håna Ukrainas president Porosjenko.

DN har träffat två av trollen.

Link to comment
Share on other sites

sen är frågan om hur många obetalda nyttiga idioter som vidare befordrar trollens uppgifter utan att vara källkritiska. De finns många som framför konspirationsteorier, utan minsta tanke på att ursprunget till uppgifterna kan vara någon säkerhetstjänst eller något lands propaganda apparat.

Link to comment
Share on other sites

finns både betalda och obetalda nyttiga idioter , som vidarebefordrar felaktig information eller konspirationsteorier.

där finns ett ökat antal debattartiklar skrivna av Svenskar som på sistone har börjat dyka upp i massmedia.

för Sveriges del torde dessa innehålla

kålsuparteorin. Öst och Väst är lika onda

det finns inget militärt hot mot Sverige

största säkerhetsgaranten för Sverige är att öka ansträngningarna inom mänskliga rättigheter, demokrati och nedrustning

Link to comment
Share on other sites

Jag ifrågasätter inte på något sätt att det finns en rysk informationskrigsföringskampanj riktad mot Europa som berör hur konflikten i Ukraina framställs, men jag finner det oroväckande att denna vetskap ibland tillåts döda eller ogilitig-förklara all information och analyser inte faller i huvudfåran av NATO-kramande, upprustningsiver och ryss-skräck.

 

Vetskapen om att Ryssland för en informationskrigskampanj riktad på att påverka bland annat oss i Sverige, menar jag borde innebära högre vaksamhet, men inte för den delen förkastande av allt som inte stämmer in med vår uppfattning av situationen.

Mer och djupare granskning av information som når oss och som vi sprider vidare, JA.

Mer debatt, diskussion och öppet bemötande av analyser och rapporter, JA

Smutskastning och ogrundat avfärdande av analyser, information och rapporter för att de är "nyttiga idioter", "troll" och "sovjet-kramande kommunister" eller vad fan vi nu vill titulera meningsmotståndare när vi inte vill bemöta dem, NEJ

Link to comment
Share on other sites

Blanco: vet du att folk inte har gått igenom, info och känner igen den som propaganda/provokativt material?

 

Nyttiga idioter finns som begrepp för tex de som hänvisar till RT utan att begripa att de är propaganda material de hänvisar till.

Troll, vad annars kalla de som spammar sönder en tråd med material för att styra en diskussion åt ett håll eller enbart provocera.

Link to comment
Share on other sites

Blanco: vet du att folk inte har gått igenom, info och känner igen den som propaganda/provokativt material?

 

Nyttiga idioter finns som begrepp för tex de som hänvisar till RT utan att begripa att de är propaganda material de hänvisar till.

Troll, vad annars kalla de som spammar sönder en tråd med material för att styra en diskussion åt ett håll eller enbart provocera.

 

Nej... det vet jag väl inte. Kan någon göra det säkert? Det är väl alltid osäkert vilka överväganden, analyser andra har gjort eller vilka avsikter de har när de uttrycker eller delar med sig av något.

 

Självklart så är det så att det finns personer som bara vill sabotera (vi kan kalla dem troll) och det finns de som utan reflektion sprider information som helt tydligen är manipulerad eller gravt vinklad. Båda typer ha negativ inverkan möjligheterna att skaffa sig en god verklighetsuppfattning

 

Poängen jag försöker göra är att jag upplever att det finns en fara att den här "nyheten" (för det är det väl knappst, det har väl varit känt sedan länge), att det finns en organiserad informationskampanj/krigsföring riktade mot den ryska omvärlden, används som ett sätt ett enkelt sätt att svartmåla eller nedvärdera och därmed tysta åsiktsmotståndare, snarare än att bemöta dem i analys, debatt och diskussion.

 

Man märker ungefär samma tillvägagångssätt i ex. politiska sammanhang när man istället för att kritisera och argumentera, istället börjar dra fram gamla "smutsiga" ettiketter som kapitalist, kommunist, whatever-ist eller gör nazism-referenser och på så sätt framställa meningsmotståndaren som mindre trovärdig utan att egentligen bemöta deras poänger. Man ser det t.ex. i UKR nu när Ry arbetar hårt för att framställa UKR som nazi-sympatisörer och på så sätt smutskasta dem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...