Jump to content

Mali


gokart

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Texting fanns när jag postade. Eventuellt får du öppna videon via youtube.

 

 

 

Även i EU parlamentet finns de som kritiserar Fransmännens agenda (talaren pratar engelska och även här får ni öppna extern länk för att se):

 

http://www.youtube.com/watch?v=ipclWiUSfks&feature=player_embedded

 

 

 

Sedan verkar USA använda Mali som ett steg i att gå in i Chad.

 

http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2013/02/11/presidential-memorandum-presidential-determination-regarding-drawdown-un

Edited by gokart
Link to comment
Share on other sites

MEMORANDUM FOR THE SECRETARY OF STATE
 
THE SECRETARY OF DEFENSE
 
SUBJECT: Drawdown Under Section 506(a)(1) of the Foreign Assistance Act 
of1961, as Amended, for Chad and France to Support Their Efforts in Mali
 
Pursuant to the authority vested in me by section 506(a)(1) of the 
ForeignAssistance Act of 1961, as amended, 22 U.S.C. 2318(a)(1)(the "Act"), 
I herebydetermine that an unforeseen emergency exists that requires 
immediate militaryassistance to Chad and France in their efforts to secure 
Mali from terroristsand violent extremists. I further determine that these 
requirements cannot bemet under the authority of the Arms Export Control Act 
or any other provision oflaw.
 
I, therefore, direct the drawdown of up to $50 million in defense services 
ofthe Department of Defense for these purposes and under the authorities 
ofsection 506(a)(1) of the Act.
 
The Secretary of State is authorized and directed to report 
thisdetermination to the Congress, arrange for its publication in 
theFederal Register, and coordinate the implementation of 
thisdrawdown.
 
BARACK OBAMA
 

Ser ut som Barack vill stödja grodorna och Tchad mot skurkar från Mali..

Mali är inget litet skitområde direkt. Spännande.

 

Bra business med "lagoma" konflikter här och där. Bra för vår FMs affärsidé också.

Kanske ska man köpa aktier i H&K?

 

GMY

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Njae, ett nytt afghanistan är nog inte så stor risk, det finns flera anledningar till att konflikten inte kommer vara lika storskalig, bla.

 

antalet människor i omgivningen, området kring mali är inte så tätbefolkat.

Hyffsat stabila stater bland grannländerna.

I de norra delarna av Mali så har befolkningen nog med arbete för att överleva (dvs viljan till att kämpa för något "hopplöst" är inte så stor)

Samt att Mali inte är och har varit lika isolerat som Afghanistan.

 

Krigat har man alltid gjort sinsemellan, men det har mest handlat om teritoriella frågor, och inte så mycket om trosuppfattning.

Link to comment
Share on other sites

Njae, ett nytt afghanistan är nog inte så stor risk, det finns flera anledningar till att konflikten inte kommer vara lika storskalig, bla.

 

Jag avsåg alltså att det just nu är min gissning att det här blir nästa större insats efter Afghanistan, inte att länderna är särskilt lika i övrigt. Oavsett detta tror jag nog att det finns potential för att Mali kan hålla på några år iallafall. Tuaregerna har väl redan gjort revolt fyra gånger under efterkrigstiden och militärregimen visar inga tecken på att vilja släppa greppet på allvar.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nej Tuaregerna lär inte få något Azawad på ett tag, men det är inte Tuaregerna som fransmännen strider emot eller de som fick dom att flyga dit, utan det var islamisterna som kom i spåren efter Tuaregerna bla från Libyen, dessa tycker inte Tuaregerna heller om egentligen men de har hittils varit starkare än Tuaregerna och utnyttjar Tuaregernas framgång för att försöka införa sharialagar.

MNLA är ju bland annat efter striderna med Malis armé och senare med Islamisterna slagna i spillror, de få som finns kvar kommer inte ställa till med något nämnvärt besvär de närmaste åren, troligtvis.

 

Antagligen så kommer fransmännen att vara kvar en tid framöver och hjälpa till med säkerheten, men de kommer troligtvis vara de huvudsakliga internationella trupperna i landet och de kommer också se till att militärjuntan överlämnar makten.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Själv höll jag på att sätta morgonkaffet i vrångstrupen när jag såg denna bild, och en lätt känsla av stress, ångest och allmän oro infann sig, som jag inte känt på ca 2 decennier.

 

Bättre hjälp än så här kan Mali inte få:

(trevligt att se att Ottosson har stigit i graderna, Övlt var han inte senast, om man säger)

ottosson.jpg

Edited by Apone
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 7 months later...
  • 2 months later...

DN: Svenska militärer i FN-styrkan i Mali går hungriga.

 

När de allra första svenska militärerna kom till Mali för att bygga basen Camp Nobel utanför Timbuktu levde de på färdigpackade ransoner i påsar.
Dessa innehåller frystorkad mat och choklad, kex, nötter med mera. Det innebar ransoner på cirka 3.500 kilokalorier per person och dag, vilket
också är soldaternas dagsbehov.
Matbristen startade i början på mars när förbandet Mali 01 fick ett eget kök. Samtidigt upphörde Försvarsmakten att dela ut påsarna med ransoner.
FN skulle i stället leverera råvaror till köket. Enligt uppgift till förbandets personal ska denna FN-ranson innehålla 1.800 kilokalorier per person och dag.
– 1.800 kilokalorier kanske räcker för FN-soldaterna från Burkina Faso och Bangladesh som ofta har mindre kroppsbyggnad, men inte för oss, säger
en av svenskarna.

 

http://www.dn.se/nyheter/sverige/expert-varnar-for-att-soldaternas-halsa-ar-i-fara/

 

http://www.dn.se/nyheter/sverige/chefen-for-malistyrkan-ett-lyxproblem/

 

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ewa-stenberg-obegripligt-att-de-inte-far-ata-sig-matta/

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

http://warisboring.com/articles/french-and-u-n-troops-are-losing-the-battle-to-save-mali/

 

French and U.N. Troops Are Losing the Battle to Save Mali.
It was never going to be easy securing a vast country with incompentant leaders.
Imagine your country is a beacon of democracy, when suddenly, it’s overrun by angry rebels and hardcore jihadists. To add insult to injury, elements of the army — after losing control of half the country — stage a haphazard coup and throw your president out of power barely months before the next election.
That is what happened to Mali in 2012, although the country being a “beacon of democracy” was more wishful thinking on the part of Western donors, not least the United States, than actual reality.
Few Malians would dispute that 2012 presented the absolute low point in their nations history, although they will get into bitter arguments about who is to blame for that.
Läs resten på ovanstående länk.
Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/11/livgardet-avslutar-9-ar-lang-fn-insats-i-mali/

Livgardet avslutar 9 år lång FN-insats i Mali
 

"Det är Livgardet som ansvarar för den sista Mali-styrkan vars huvuduppgift är att avveckla Försvarsmaktens och Sveriges nioåriga insats i landet. Den svenska basen, camp Estelle, i staden Gao ska packas ihop och all materiel ska sändas hem till Sverige.

Det är ett omfattande arbete som ska genomföras och transportflygen som ska frakta allt är bokade sedan länge. Mängden av materiel är svår att överblicka men allt finns dokumenterat och registrerat.

– Det är drygt 13 000 rader med utrustning i ett excelark, för att ge en bild av omfattningen. Vissa saker finns det en av och vissa flera hundra av, berättar chefen för styrkebidraget, kontingentschef och överstelöjtnant Martin Johansson."

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2023/04/sista-svenska-soldaten-ater-fran-mali/

Sista svenska soldaten åter från Mali
Mali – 19 april 2023 kl: 11.28
”Chefen, kön klar!” Med de orden förkunnade kontingentschefen för Mali 17 Martin Johansson till ställföreträdande arméchef Anders Svensson att siste svenske soldaten var åter från Mali. Därmed är också det 67-åriga kapitlet av Försvarsmaktens internationella truppinsatser avslutat.

Västerås flygplats, strax efter soluppgången. Det chartrade civila flygplanet rullar in mot flygplatsbyggnaden och stänger av motorerna. Ur kliver ett 40-tal passagerare - de sista svenska soldaterna från Malistyrkan. Med fanvakt tar ställföreträdande arméchef emot var och en av soldaterna. Efter att ha säkerställt att kabinen är tom, går kontingentschefen sist nedför flygplanstrappan.

– Att avveckla en insats är speciellt, då allt går ut på att få hem allt och alla i rätt ordning. Det har gått över förväntan och före tidsplan, mycket tack vare oerhört kompetent personal. Nu är det skönt att vara hemma. Och att vi alla som åkt till Mali har kommit hem, säger Martin Johansson.

Logistiksoldaten Emil Holland håller med.
– Det ska bli skönt att vara ledig nu och kunna träffa familj och vänner. Sen väntar jobbet igen, det ska bli intressant att se hur vi jobbar mot ett starkare nationellt försvar och kommande medlemskap i Nato, säger han.

EN EPOK TOG SLUT
Suez och Cypern. Kongo och Kosovo, Libanon och Liberia. Afghanistan och Adenviken. Bara för att nämna några av de internationella truppinsatser som Försvarsmakten haft deltagare i sedan 1956. Nu har Försvarsmakten knappt 30 observatörer i internationell tjänst.

– Det finns inga planerade internationella truppinsatser men precis som tidigare är Försvarsmakten beredda att sätta upp sådana, om politiska beslut fattas, säger ställföreträdande arméchef Anders Svensson.

Att insatsen i Mali skulle avslutas beslutade regeringen i mars 2022. Sedan dess har avvecklingen av den svenska insatsen pågått. Nu finns inga svenska soldater kvar i landet och den allra sista, icke-skyddsvärda materielen är på väg därifrån, via FN:s försorg.

– Med Mali avslutas den kontinuerliga kedjan av internationella truppinsatser, så i dag är en historisk dag. Tack alla ni som tjänstgjort i Mali och på andra ställen för Försvarsmakten, säger Anders Svensson.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...