Jump to content

verbanostra

Nivå 8
 • Content count

  306
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

verbanostra last won the day on June 22 2014

verbanostra had the most liked content!

Community Reputation

3 Neutral

About verbanostra

 • Rank
  Korpral

Profile Information

 • Kön
  Man

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Har gjort GMU.
 • Utlandstjänst
  Nej
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Placering/Tjänst
  Anonymt
 1. Litauen nästa mål för Ryssland?

  Det här är rätt sjukt. Om det är någon som undrar vad jag själv tycker i denna fråga (av flera anledningar mot bakgrund av tidigare diskussioner etc) så borde ryssarna lägga ner bravadbeteenden av detta slag - syftat då flyg över Norden och Baltikum. Speciellt med tanke på att de idag gick ut med att de eventuellt tänker stänga sin del av Internet ifall "det bryter ut krig". Landet kommer ju isoleras i så fall mer än Kina. Kommer inte direkt gynna någon av parterna som nu är involverade.
 2. Eskaleringen av Ukraina - Ryssland

  Jag håller dessutom med angående F6. Men man får inte glömma att idag kan det ta månader / veckor att skaffa sig rätt bild i allt informationsöverflöd etc. Gällande just rykten så får man väl se om saker stämmer så småningom och om dessa då bekräftas på olika sätt.
 3. Eskaleringen av Ukraina - Ryssland

  Nej - nu verkar någon utgå från att "mottagaren" av informationsflödet jag menar är relatvit dum, subjektiv, okomplicerad (väldigt mottaglig), icke-beläst / kunnig, outbildad och icke-kapabel till icke-partisk bedömning alls, känns det som? Jag personligen köper ju inte något av det rakt av. Däremot så finns det ju sanning även i vissa rykten. Men detta innebär därmed _inte_ att: Det går i det här fallet inte att utgå från att precis alla grupper som skapas på FB / rysk / ukrainsk social media är endast "falska profiler" som styrs av Putin etc etc i syfte att vilseleda alla och smutskasta allt som inte är pro-ryskt och "bedriva psyops" i syfte att smutskasta Kiev-makten. Åsikterna i själva Ryssland framstår som lika delade som i övriga världen kring hela Ukraina-frågan? Lika delade är åsikterna kring själva Rysslands framtid mot bakgrund av allt som hänt det senaste, får man nog nämna. Men man måste nog vara ganska insatt i kulturen / befolkningsgrupper / skillnader mellam dessa samt deras åsikter etc och vara med i nätverken en del för att förstå att just denna eventuella "påverkan" kapacitet (om den nu skulle finnas) är på rätt så lågt stadium. Detta är trots allt forum / vi är inte i Kiev / är inte i Donetsk för att skaffa oss rätt bild utan förvrägningar. Men att helt underskatta folks åsikter samt vissa likes / dislikes på betydande sociala nätverk är nog Inte helt rätt approach för att samla in data i dagens värld.
 4. Eskaleringen av Ukraina - Ryssland

  Speculatores, det är en del av dagens samhälle som man får räkna med och analysera med i viss mån. Det är inte direkt Nordkorea - dessa nätverk och frispråk råder det där i alla fall, till skillnad från TV. Tilläggas kan att stora ryska sociala nätverk är för det mesta kopior på Facebook, med massa grupper med olika åsikter och inriktningar där alla möts på samma sätt som på Facebook och även där råder det informationskrig fram och tillbaka. Det beror helt på vad man går in på, helt enkelt. Ukrainare - trots åsikter mot Putin & Co använder sig oftast av dem, då de inte kan engelska lika bra som en genomsnittlig väst-användare av FB. Man får inte glömma att majoriteten av befolkningen i de trakterna är inte engelskspråkiga på samma sätt även om det numera är en trend att även använda Facebook i ganska stor utsträckning.
 5. Eskaleringen av Ukraina - Ryssland

  Vad gäller högerextrema fascistbataljoner på ukrainska-sidan så har dessa en del bild-flirtar med ISIS nu på ryskspråkiga sociala nätverk. Vilket känns än sjukare. De påstår sig känna sig missnöjda med Kiev som inte ger dem tillräckligt mycket stöd i kampen mot Donetsk etc och hotar med att gå mot Kiev själva mot den nuvarande makten. Kaos. Börjar kännas lite som Apocalypse Now det här.
 6. Eskaleringen av Ukraina - Ryssland

  Påstådd intervju med en DNR-frivillig från Rysslands sida som sprids nu bland ukrainare på nätet. Kort sammanfattning. Denne påstår att FSB är i full gång med att rekrytera pro-rebellisk "frivilligkår" bestående av f.d. veteraner (oftast) från Dagestan-strider, Tjetjenien (båda), 80-tals Afghanistan etc ryska konflikter. De letar (enligt honom) efter folk via diverse veteranförbund framför allt. Finns så klart mer efterfrågad "kompetens", men i praktiken är kraven väldigt låga - man skall vara lite över 25, har en stark vilja att strida för Donetsk etc och inte ha för starka familjeband. Ungefär så.
 7. Eskaleringen av Ukraina - Ryssland

  Jo, men inblandningen är nog svår att förneka oavsett så.
 8. Senaste film du såg?

  Riktigt bra
 9. Eskaleringen av Ukraina - Ryssland

  En del av dessa är iofs väldigt väldigt före detta "elitsoldater" enligt det som jag känner till, för den delen. Typ - både 80-tals Afghanistan / Tjetjenien-veteraner som mest längtat efter att få kriga igen eftersom ingen behöver dem längre och inte tar hand om dem heller som man skall (från statens sida i Ru då). Det är sådana som rekryteras i stor utsträckning. Sägs det. Sedan vet jag inte hur pass "elit" dagens _vanliga_ VDV egentligen är med tanke på att det faktiska antalet (som ju är stort). Antagligen så tappas "elitkvaliteten" en hel del pga 1. relativt dåliga satsningar på utveckling av modern armé. 2. kvaliteten på dagens rekryter och rekryterna de senaste 15-20 åren.....(som är mest på rätt läskig så nivå, vad jag förstått och även ser på bilder i media, sociala nätverk och Internet i övrigt.....) Så det är verkligen en definitionsfråga vad man skall räkna till elitsoldater och inte där borta just nu.
 10. Senaste film du såg?

 11. Eskaleringen av Ukraina - Ryssland

  Just de VDV som "gick vilse" i Ukraina är nu tillbaka i Ryssland - tillbakaskickade av Ukrainas president (för övrigt helt i enlighet med överenskommelser med Donetsk / Ryssland). Donetsk svarade med att släppa massa tillfångatagna ukrainska soldater bara några timmar senare tillbaka till Kiev. Vad gäller döda så lär det finnas en hel del vid det här laget - men det handlar om frivilliga från Rysslands sida så de är antagligen inte tillhörande något oficiellt förband på samma sätt. Donetsk påstår i sin tur att de tar till fånga även polska och brittiska volunteers i dagsläget.
 12. Eskaleringen av Ukraina - Ryssland

  behöver vi honom när andra kan leta fram sidor med upgifter som är svåra att bekräfta eller förneka. Var borta ett tag - gällande hela grejen med 10 st. 76:or (+ 2 döda + en sårad) enligt ryssarna själva så är det en märklig historia, framför allt med tanke på "de gick vilse" kommentaren från ryska FM. Men det är nog inte att vara förvånad över att sådant inträffar (vad det nu var egentligen). För av samma princip kan man också ställa sig frågan om vad US Studies And Observations Group (s.k.) gjorde i Laos redan 1961 när Vietnam började långt senare? Det händer och kommer alltid att hända från sidorna i den här typen av konflikt / intressezon. Däremot har jag något annat som kan vara av värde att översätta (verkar vara ett vittnesmål från en RF-soldat med engagemang i Ukraina - frivillig som inte verkar stå långt ifrån sanningen utifrån vad jag känner till om ryska FM.....även om det kanske inte stämmer till 100%). Återkommer.
 13. Eskaleringen av Ukraina - Ryssland

  http://shariaunveiled.wordpress.com/2014/09/03/isis-seizes-armed-russian-jets-in-syria-and-issues-threat-to-vladimir-putin-we-are-on-our-way-to-attack-video/ Man får ta källan för vad det är naturligtvis (och emotionerna), men det är nog intressant oavsett, då själva kontentan verkar stämma enligt många andra källor. Tjetjeniens presidents reaktion som nämns där bekräftas. De verkar iaf inte vilja ha nytt kaos i Norra Kaukasus igen. Ber om ursäkt om moderatorn anser att det är fel tråd för detta. I övrigt pratar media om om lyckade polisoperationer mot ISIS-kopplade personer i Sverige.
 14. Litauen nästa mål för Ryssland?

  Inte nog med det så gäller detsamma en hel del tunga tillgångar i Afrika / Australien vad jag förstått. För att inte nämna Latin Amerika.
×