Jump to content

Ryggsäckar.....


Juhl

Recommended Posts

Börjar bli lite less på Lk 35'an nu och undrar vad som är en bra ersättare (ICA-kasse?). Har civilt en Haglövs Alaska men den lär visst inte få plats under sätena i en Tg20. Vilken "rygga" ska man satsa på?

 

///Juhl

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Forumsledning

K35 är ju ypperlig till att just få plats bra under bänken i TGB20. Jag antar att du är med i hemvärnet där det ofta kan tolereras att man använder civil ryggsäck eftersom några planer på att få något modernare än K35 knappast är  inom närmsta årtiondet. Övriga försvaret har ju stridsäck 2000 numera. Ett bra alternativ är "Mountain Patrol" som finns på Militaryshop http://www.militaryshop.se/rygga.html. För 1695 kr får man då en ypperlig och slittålig ryggsäck. Den är istort en kopia på Berghausen AMF har använt under många år. Borde få plats under bänken, iaf om man tar bort NU-fickorna.

 

Själv har jag en Sacci Jägare 50 rygga i M90 kammo som rymmer bra mycket, minst motsv 70 liter jmf med civila mått. Den är jag inte helt nöjd med. Den rymms även under bänken i TGB 20.

1. Sidofickor går inte att ta bort.

2. Den glappar mot ryggen då inga remmar får från toppen till axelbanden och spänner in den mot skuldrorna, mycket jobbigt då man springer med ryggsäcken.

3. Ingen öppning i botten.

4. Inga genomgående kanaler vid sidofickorna för att trä igenom verktyg och skidor.

Link to comment
Share on other sites

Mountain patrol ryggan får plats under tgb20 bänkarna med NU-säckarna på. Jag har en själv och är nöjd med den, hade som Henke en Jägare 50 innan, men den hade så många brister (som han påpekade) så jag bytte helt enkelt. Och jag ångrar inte detta en sekund, bara öppningen i botten är guld värd(slipper ju tömma hela ryggan för att komma åt det i botten). Så länge ryggan är av grön modell så accepteras dom oftast i HV, men man har ju sett skräckexempel.

///Henrik

Link to comment
Share on other sites

Har själv en Mountain Patrol och som sades i en tråd på det gamla forumet så är det mycket rygga för pengarna. Köpte min av en pbv-Lt när jag gjorde lumpen och brukade "smussla" med mig ryggan på övningar då jag visste att befälen inte skulle ha någon större koll på oss. Vanligen hade vi tgb13 men jag åkte i en 20 bil med ryggan en gång och ja... Våld och vaselin så låg den under sätet med sidofickorna på men det är ju bara att konstatera att en fullproppad Mountain Patrol kan du nog få problem att ha under sätet.

 

Samtidigt så slår den 30 säcken när det gäller och bära den med hästlängder. Samtidigt så en Mountain Patrol (eller vilken annan rygga i den klassen) med stridspackning blir ju inte full, bara det att man gärna packar ner lite "bra och ha" saker.

 

Så, fyller du ryggan med stridspackning så får du under den. Fyller du den till max tror jag att du kan få problem även om du tar av sidosäckarna. Om du frågar mig så tycker jag att du ska köpa t.ex. en Mountain P. Ska du ha med dig 50 l så har du 100 l att packa på istället för att köpa en 35 l och försöka knöka ner 50 l. Lättare att gå ner än upp

 

EOD (fd Danne)

Link to comment
Share on other sites

Vad skall du använda ryggan till? Storlek? Under vilka förhållanden skall du använda den? Skall du åka skidor med den? Gå långt?... Specificera ;)

 

Har själv tre olika tursäckar. En Norröna 110l vilken rymmer allt man vill ha, avbärarbälte gjort för tung packning och mycket bra för en tur på fjället vintertid (luftspalt, inte så hög säck, etc). En Klättermusen 90l vilken är den bästa säck jag använt; svensk kvalitet in i minsta sömm. En Haglöfs ShoSho vilken är en taskig säck med dålig kvalitet. Värt att notera att Fjällräven har köpt och använder det gamla ShoSho bärsytemet av Haglöfs när Victorsytemet kom.

 

Vad gäller en liten dagsturssäck (mullesäck) så vill jag slå ett slag för Haglöfs Hunter. Väl balanserade 35l med två sidfickor som rymmer en termos var och en ficka mitt på som rymmer  en truppmina12 (inga kommentarer:D ) om man behöver det på sin hajk. Alla fickor och öppningar har snölås och sidfickorna har genomgående kanaler. Bärsytemet är som det bör på små säckar; ett symboliskt avbärarbälte, remar att spänna över bröstkorgen, och en vadderad/uppbyggd rygg. Ryggsäcken sitter stadigt och är bekväm att bära.

Link to comment
Share on other sites

jag är fvrf-u och går sådeles inte ute i skogen så mycket om man jämför med andra men jag måste säga att som ett slitstark och ganska billig säck är stridssäck2000 ett bra alternativ, visst den kanske inte är optimal men den funkar aldeles utmärkt och om du inte ska använda den till annat än som ersättare till LK35 så måste ja säga att det är att rekomendera, plus att dina befäl lär knapast klaga på att den inte e grön :D

 

PS.kostar 850 kr på recon.se DS.

Link to comment
Share on other sites

Hmmm Stridssäck är förvisso slitstark men jag skulle inte kalla den prisvärd. Tycker att det är för mycket pengar för den. Har själv haft den när jag låg inne, hade lk35 första tiden sedan fick vi byta in den mot stridssäcken och nya P-påsen. Stridssäcken saknar band att spänna fast t.ex. liggunderlag eller ett P-skott, för korta remmar till locket o.s.v. Tycker själv att man då kan lägga några hundra kronor till och få en rejäl 100 L säck med remmar och som är flexibel. I min synvinkel så duger 2000 säcken inte till mycket annat än som en uppdragsäck och det är ju vad jägarna kommer använda den till. lk 35 är enligt mig "bättre" på allt utom när det kommer till bärandet och det är ju en stor bit för en sold!

 

Dock får du med 2000 säcken en väldigt slitstark säck plus att om den nu skulle gå sönder så kan man ju alltid gå till en förråd, låtsas att man ligger inne där eller om man känner någon som gör och på så sätt få ut en ny.

 

EOD

Link to comment
Share on other sites

Om du skall ha en liten säck så skulle jag vilja lägga ett ord för norrönas stridssekk 35l. Norrönas grejer betingar ofta ett högt pris. Men som alltid så är det skönt att veta att grejerna håller. Om du skall ha en större ryggsäck så verkar onekligen MountainPatrol som ett bra köp. Har inte andvänt den själv men om man skall tro dom andra här så är det en bra ryggsäck. http://www.norrona.no/img/prod/060.jpg

Link to comment
Share on other sites

Visst går det att modifiera 2000 säcken med några band så att du får med dig mer, fanken ge mig några spännband så kan jag nog spänna fast en stridsvagn på säcken.

 

Tycker dock att priset på den är för högt och sedan kan man aldrig komma från att det är en 35 L. Med det menar jag att 35 L är för lite om man ska vara ute ett tag och jag ser ingen som helst anledning att ha en säck på 35 L om man kan ha en på 100 L….

 

EOD

Link to comment
Share on other sites

Kan bara hålla med hyllningskören för Mountain Patrol då jag har en sådan själv o inte haft några problem. Men för er som går i köpatankar så ska det dock sägas att den bara finns i en längd. Det går iof väldigt bra att justera med de olika remmarna som man kan dra åt hit och dit. Men man ska helst inte vara längre än 185 o nog inte kortare än 170 för Mountain Patrol.

Link to comment
Share on other sites

tjena. Har också en sacci jägare 50. den duger till hv övningar.

Men skall du ut på längre uppdrag så skulle jag rekommendera en större rygga typ mountain patrol säcken eller motsvarande.

Skall du bara ha med dig förstärkningsplagg,jägarkök,regnkläder, 1.5 liters vattenflaska o lite annat så är saccis uppdragssäck helt perfekt. ;)

Link to comment
Share on other sites

LK 35 är en bra ryggsäck, förutsatt att man tycker om ryggsäckar med extern ram och att man kan konsten att ställa in alla remmar rätt!

LK35:an utvecklades på den tiden sveriges arme till största delen bestod av infanteriförband som genomförde "tjänst till fots, bärning". Dessa uppgifter löste ryggsäcken i huvudsak väl.

Visst finns det brister med detta koncept, framför allt då man åker stridsfordon och ramen tar bra mycket extra plats. Självklart är LK35:an lite för liten för långa uppdrag med berg av utrustning och förhoppningsvis en del mat att släpa på. Även ett höftbälte hade kunnat vara bra

Link to comment
Share on other sites

Häftigt.. en som pratar gott om LK35:an...

 

Det är egentligen ganska många fördelar med den, om man VILL se den positivt vill säga.

# Den  HÅLLER Endast en LK35 gick sönder under de 5 mån. vi körde med dem, och det var en rem som väl hängt med de senaste 30 åren eller så.

# Det går att fästa saker på den, utan att den går sönder för det. Ss2k har ju band med små hål i på sidorna för att fästa saker i, t.ex. liggunderlag Det innebär att man måste ha remmar/snören med sig Elelr om det finns speciella väskor att fästa där?. Två ryggsäckar gick sönder hos oss under de 5 månader vi hade dem ute.

# Ramen: Vad lastar man GRG:t och GRG-bumporna på nu?  Mycket stabil sak.

 

Det finns säkert mer om man bara VILL, men så är ju nackdelen då; Ramen:  Den är inte så väldigt skonsam mot ryggen, den är HÅRD, och det kan man ju gnälla om ifall man vill. Dessutom är den besvärligare att packa in i bilar/Bv.

 

förresten.. är det någon som hittat något bra ställe att fästa KLAS på Ss2k?

Link to comment
Share on other sites

När det kommer till ryggor e det viktigt tycker jag att ha klart för sig vad man skall ha den till. Stridsäck  2000 är en bra säck med en del bra lösningar som är enligt mig är fin fint. "VI" gjorde så att vi fäste skyddsmaskväskan, vattenfiltret, blidförstärkaren (till AK5b) samt beffatningväskor på sidorna av säcken. Eftersom vi skulle klara oss i minst 3dygn med skiten vi hade i ryggan, blev den rätt tung. När man har "tung" packning i Stridsäck 2000 så är den jobbig att bära då avbärarbeltet eller vad man kan kalla det suger fett. Vi hade bumbor till GRGt, robbotar, granatsprutan och annat på lk35mesen och utanpå den hade vi fäst strsäck2000...En rygga man kan "plågas" med i lumpen inte köpa för att ha hemma....

 

 

MOUNTAIN PATROL  är nog det bästa alternativet som många innan mig har klargjort.  Den är billig och verkar vara stryktålig, vilket är viktigt då man inte vill köpa nya ryggor hela tiden. (har den själv)..  

     Sedan skall man bära tungt och långt så bör man ha en rygga med en stål/aluminium-mes, som tex.LK100 som enligt mig är bra strycktålig rygga, som va skön att bära tungt och långt med....

 

Man skall köpa rygga efter behovet och kvaliten, så att man kan ha den länge och LÅNGT.......  :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Storm

Tycker själv att Strs 2000 är helt okej i den funktion den är gjord för. Fick själv ut 4 packremmar som låg i säcken. Detta plus packnäten på sidorna medför ju att man kan spänna fast en hel del prylar utanpå. Verktyget (Fältspaden) placeras med fördel närmast ryggsäcken under liggunderlaget.

Link to comment
Share on other sites

Jassåjaha.. som vanligt så missade jag tvåveckorskursen i Ss2000-packning.

 

Packnät på sidorna?

 

Remmarna spände du mellan de båda bakre "hålbanden" och hade liggunderlaget vertikalt fastsatt bakpå, med Klas mellan säcken och liggunderlag?

Link to comment
Share on other sites

Jag såg igår nya Lk35 på överskottslagret i Rollsbergatill priset av 295:- Jag har aldrig sett så fina Lk35 säckar, och då har jag ändå sett några stycken. De där ryggsäckarna har väl förådspersonalen suttit och tindrat över lite extra medan de delat ut fallfärdiga ex av den gamla läskpappersvarianten till lumpare, hv-man m fl.

Link to comment
Share on other sites

"VI" gjorde så att vi fäste skyddsmaskväskan, vattenfiltret, blidförstärkaren (till AK5b) samt beffatningväskor på sidorna av säcken. Eftersom vi skulle klara oss i minst 3dygn med skiten vi hade i ryggan, blev den rätt tung.

 

 

Stridssäck2000 är juh hemsk å packa mycket utr. i/på!

 

Kan inte vart roligt å ha grejer för 3dygn i den!

 

Nä, tacka min Sacci Fjs, där vi trycker ner stridssäcken i trossen =)

 

Den kan man packa mycket gott i/på. Enda som saknas på den skulle vara en dragkedja nertill så man slipper kasta ut allt för att hämta det som ligger i botten. Undrar varför dom inte har en där..

 

Kan det vara för att dom dragkedjorna hade för vana att gå sönder? nån som vet?

Link to comment
Share on other sites

Jag köpte min Mountain Patrol av en (f.d. KJ-) löjtnant som köpte direkt från leverantören i Frankrike (de är givetvis inte tillverkade där dock utan nånstans i asien). Han påstod iaf att det på KJ:s Beghaus hade funnits dragkedja i botten ursprungligen. Som sedan inte höll varav den togs bort.. o det är väl förmodligen anledningen till att dragkedjor i botten inte verkar vara så poppis på militära ryggor.

 

Felet med Stridssäck 2000 är att banden på sidorna där man kan fästa extra utrustning inte är alltför hållbara. Vi fick ut splitternya, o på slutövningen så hade flera dragit sönder banden. O mitt avbärarbälte hade halvt gnagts sönder mot stridsbältet. Kvalité? Annars kunde man som tidigare påpekats sätta en jävla massa utanför. Själv hade jag sovsäck med mera utanför varav man klarade sig ett par dygn.

Link to comment
Share on other sites

en fråga till er som lyckats förstöra banden på stirdssäck 2000.

 

de  tjocka banden som sitter horisontelt runt större delen av säcken kan med fördel användas till att spänna fast ex liggunderlag/sovsäck med hjälp av spännband), ja tycker iaf att det funkar bra.

 

men ja e ju bara fvrf-u så va vet jag :P

Link to comment
Share on other sites

Hmm... Ingen har sagt ett ljud om Berghaus Munro... Med ett par sidoväskor från antingen Vulcan (2x10 liter) eller de man kan köpa till (2x3 liter) borde det vara ypperligt. ???

 

Då är den inte för liten och inte för stor för dryga två dygn, dessutom slipper man riva upp hela väskan för att ta fram något (läs: sidofickor som saknas på stridssäck 2000 och LK35).

 

Den kanske är hopplös att bära tungt i iof...

 

Tillägg?  ;)

Link to comment
Share on other sites

Att dela upp säcken med en dragkedja i botten är under vanliga (civila) förhållande bra; dvs nackdelen med att bygga in en strukturell svaghet är mindre än fördelen med åtkomlighet. I det militära kommer du alltid att pressa ner mer i ryggan än vad som borde få plats, vilket gör att  dragkedjan inte är helt lyckad.

Link to comment
Share on other sites

Det finns löstagbara sidofickor till stridssäck 2000. Vi har dem på utprovning på plutonen. Ger den där lilla extra platsen man behöver. Klart, plats behöver man alltid men jag föredrar ändå att ha med mig lite grejjer istället för tvärtom.

 

"pack light, freeze at night". ;)

Link to comment
Share on other sites

Tycker att det låter som om FMV haft för bråttom. Redan nu börja tänka på tilläggsfickor. Jag menar ryggan är ju helt ny, då har dom alltså inte tänkt till i från början och/eller haft för bråttom. Det ger ju ett bra intryck..Not! :(

Link to comment
Share on other sites

Jag kör iaf med en Hagglöf Forrest.. som jag tycker funkar bra som ersättare till LK35an.. Men använder faktiskt även mesen till LK35an ibland... till RA, Bumpor eller FrdnMina13R...typ..

Men funderar på att fixa mig en större säck också...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Jag har en Mauntin Patrol som jag har köpt på military Shop å den e jag jä*ligt nöjd me....

 

1. Öppningen i botten

2. Löstagbara sidoväskor

3. Mindre rygga av sidofickorna

4. Bra med remar som man kan spänna fast utrustning med

 

En genom bra ryggsäck tycker jag!!!

Edited by SebbeMan
Link to comment
Share on other sites

Jag har också en m. patrol och är hyffsat nöjd med den. Har haft den runt 9 månader och när vi var på fjällmarsch i somras så började en del sömmar att spricka upp, hade iofs nästan 30kg men ändå? Borde hålla för det. en ryggsäck som jag har funderat på att köpa är Hagor Patrol 70l. Någon som kan säga nått om den??

Link to comment
Share on other sites

Börjar bli lite less på Lk 35'an nu och undrar vad som är en bra ersättare (ICA-kasse?). Har civilt en Haglövs Alaska men den lär visst inte få plats under sätena i en Tg20. Vilken "rygga" ska man satsa på?

 

///Juhl

En uppdrags säck kan jag rekomendera om du får tag i nån.

Den räcker för de allra mesta aktiviteterna i HV.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...