Jump to content

Psykologen i samband med mönstring.


Recommended Posts

Hejsan.

 

Nu är det så, som bekant (för dem som synat mina tidigare inlägg), att jag vill söka in som jägarspecialist, ev. KB. Den fysiska delen under mönstringen är jag inte ett dugg orolig över, däremot besöket hos psykologen. (För att klargöra eventuell förrvirring) Nej, jag är inte korkad ;) Nåväl, jag undrar vad det är för typ av frågor som ställs och vad psykologen kan tänkas gå efter? Jag begär givetvis inte att ni ska veta hur psykologen i fråga tänker, men vore uppskattat om ni kunde berätta från egna mönstringserfarenheter, hur ni uppförde er och vad det ledde till.

 

Ser fram emot min värnplikt otroligt mycket och är väldigt intresserad av bl.a en jägarspecialists uppgifter, ser även utbildningen som en chans att växa som individ och även som en utmaning. Det skulle vara jäkligt tråkigt om jag inte fick göra min värnplikt som jägarspecialist pg.a någonting jag sa hos psykologen.

 

Skulle helt enkelt vilja veta vad psykologen betygsätter, om det är någon som har nån koll på det.

 

 

Tacksam för svar.

Link to comment
Share on other sites

Så här gick samtalet hos psykologen till för mig

 

Ps>>Vill du göra lumpen?

DXL>>Ja visst det vill jag

ps>>mm, jag ser att du gått på folkhögskola. Du har inga problem att bo med andra?

DXL>>nee

Ps>>Har du flickvän?

DXL>>ja det har jag.

 

å så va det klart

Tog mindre en 2 minuter

Link to comment
Share on other sites

Under samtalet med psykologen fick jag berätta om min uppväxt och mitt liv mm.

Jag försökte vara så ärlig som möjligt och det resulterade ett gott resultat.

 

Mitt råd är helt enkelt att vara ärlig och svara på de frågor som dykt upp.

 

Den slutsatsen har jag även dragit när jag haft samtal med psykolog under diverse rekryteringar i Försvarsmakten. Tyvärr har dessa inte lett till att jag blivit rekryterad men detta har berott på andra orsaker än psykologbedömningar.

Link to comment
Share on other sites

Samtalet fungerar precis som ett vanligt samtal med vem som helst...Det kommer inga som helst svåra frågor, som "Skulle du kunna döda?", "Hur definerar du empati?" etc etc...

 

Jämfört med psykologtesterna på KJ-mönstringen, så var psyk. på mönstring nmr ett väldigt lätt! Jag säger som de andra redan sagt; "Svara ärligt!"..Det fungerar som vilket samtal som helst (bra exempel, ett med en lärare)

 

LYCKA TILL!

 

/Peter

Link to comment
Share on other sites

haha ja, personligen så satt jag och pratade om jobbet på ica när jag va och mönstrade. Är ju inget speciellt egentligen, bara att prata på och att vara ärlig.

Frågorna är ju inte mycket mer än: "har du flickvän?" "knarkar du?" "har du kompisar?"

Kändes mest som att dom ville se hurvida man va rubbad i huvudet eller inte.

Link to comment
Share on other sites

Det är ett vanligt samtal där hon försöker få en bild av dig. För att få bra på det så är det bara att vara lungn och helt enkelt vara dig själv.

 

Men akta dig för att säga saker som tex "när jag gick i fyran så var jag i bråk en gång". Min polare som aldrig brusar upp och oftast är hur lungn som helst ( han har enligt mig ett väldigt stabilt psyke ) kom in till psykologen.

 

Hon frågade om han hade varit med om några tråkiga saker osv. Han svarade att nyligen hade ett gäng kommit fram och slagit till honom men att annars så hade han aldrig varit med om några jobbiga saker.

 

Resultat : 4 :D

 

Min polare fick en fyra tack vare att han hade fått lite dynga iform av några slag på käften. Ska han då få en 4a i psyke då ? Säger bara : passa dig för att berätta sådant om du vill få ett bra betyg hos psykologen.

 

Kan ju nämna att samma psykolog sa till mig att vänta medan hon utvärderade samtalet.....50 minuter senare knackade jag på dörren och frågade vad fan som stod på. Hon satt och pratade i telefon men sin kompis och hade totalt glömmt bort mig.

 

:blink:

 

Det är i sådana lägen man börjar undra vem som ska utvärdera vem.

Link to comment
Share on other sites

Psykologen som jag snackade med var jävligt bra på att hitta känsliga ämnen och gå hårt åt på dom, och dom utvärderar dig bra mycket mer än man tror. Så det bästa är att vara sig själv hela vägen. Vill man ha en befälsbefattning så bör man säga det (han kommer att fråga om du hade högt nog på inskrivningsprovet) och du bör även berätta hur du gärna tar en ledande roll när du umgås med dina kompisar, samt berätta hur du har väldigt lätt för att lära känna nya människor. Men framför allt...var motiverad, var lugn och tänk igenom dina svar innan du går in. Vill du göra lumpen? Varför vill du göra lumpen? Vill du ha en befäls befattnng? Kan du klara det? Hur förklarar jag (insert känsligt ämne) för honom på ett bra sätt?

 

Så som folk sagt tidigare: Var bara dig själv, var lite förberedd och ta det lugnt så är det nog inga problem alls.

Link to comment
Share on other sites

Min psykolog var rena skämtet. Hon kan knappast ha fått någon bra bild av mig alls. Det djupaste hon frågade var hur min relation till mina föräldrar var, om vi brukade sitta och prata och titta på tv o.dyl. Hon försökte inte ens hitta några känsliga punkter, eller se hur jag var som person. Jag tror ärligt talat att jag kunnat göra det bättre själv...

Link to comment
Share on other sites

Oroa dig inte för psykologen.

Så länge du inte verkar morbid så tror jag inte det är nåt problem.

Men det är oerhört olika beroende på vilken psykolog du får.

Om jag minns rätt så har de 5-6 stycken i Stockholm tillexempel och det är nog inte de som hadde bäst betyg på psykolog utbildningen har jag en känsla av.

 

Annars är det nog större chans att du blir underkänd pga nåt fånigt med fysen.

Brosan min fick tillexempel Z hälsa (det tredje lägsta var det om jag minns rätt)pga exsem.

Link to comment
Share on other sites

Tack för svaren.

 

 

Om jag har förstått det hela rätt så verkar det vara att resultatet är beroende på vilken psykolog man har. Vilket verkar lite knepigt..

 

Nåja, ärlig kommer jag att vara och jag tror att jag kommer uppfattas som en relativt lugn, sansad och vettig person, men om dem frågar om mitt förflutna har jag försökt ta ställning till om jag ska utelämna vissa delar ur min uppväxt.

 

Låt säga att min far var alkoholist under större delen av min uppväxt, är det något ni råder mig att inte berätta?

 

Skulle, som sagt,  bli fruktansvärt besviken om jag inte får göra min värnplikt som jägarspecialist och hoppas på att det går fram hur motiverad jag är.

Inte för att jag har någon större erfarenhet men: Om du har varit med om någonting under din uppväxt som du tror kan påverka dig i en ansträngd situation gör du bäst i att vara ärlig mot psykologen och framför allt mot dig själv. Psykologen har (förhoppningsvis) stor kunskap om hur dessa upplevelser kan påverka ditt beteende och hur ditt beteende i sin tur kan påverka din grupp/pluton eller annat.

 

Risken finns att psykologen ger dig ett låg betyg om du berättar om liknande händelser trots att det kanske inte skulle påverkat dig under din värnplikt eller under, eventuell, skarp strid.

 

Jag skulle också vilja bli jägarsoldat men jag skulle inte vilja bli antagen om jag av någon anledning inte är lämplig för tjänsten. För mig känns det bättre att bli något som jag är lämplig för oavsett vad det må vara.

 

Jag har inte sagt att dina eventuella upplevelser påverkar din lämplighet som jägarspecialist eller att de påverkar dina möjligheter att komma in, de kunskaperna besitter inte jag.

 

Sammanfattningsvis: Om du inte berättar kan följande hända: Du kommer in som jägarspecialist och påverkar under en ansträngd situation dig och din grupp så negativt att det kan få mindre önskvärda följder. Eller du kommer in som jägarspecialist och dina upplevelser påverkar intedin värnplikt. Om du berättar kan följande hända: Du kommer inte in som jägarspecialist och undviker därmed scenariot två meningar bakåt. Eller du kommer inte in trots att det inte skulle påverkat din värnplikt. Eller du kommer in då psykologen ansåg att du ändå var lämplig som jägarspecialist och dina upplevelser kommer då troligtvis (förutsatt att psykologen är kompetent nog) inte att påverka din värnplikt.

 

Jag hoppas att mitt inlägg ger dig lite klarhet, jag vill också påpeka att jag varken har mönstrat eller genomfört militär grundutbildning än.

 

 

Lycka till!

 

M.V.H. softfeel

 

 

Edit: Vill du till k3 eller k4?

Edited by softfeel
Link to comment
Share on other sites

Har kommit fram till (efter bl.a softfeel's inlägg) att jag inte kommer nämna detta, då jag vet att det som hände under min uppväxt inte kommer att påverka mig i en pressad situation eller på något sätt göra mig till en sämre person inom en grupp. Det som hände under min uppväxt gjorde mig snarare starkare som person och jag har idag inga som helst men av det. Jag ser det inte heller som att ljuga, snarare att utelämna, enligt mig, irrelevant information om huruvida jag skulle agera i en pressad situation.

 

Och för att svara på din fråga, så har jag tänkt att söka till K4, är dock lite mindre än 2 år tills det att jag ska mönstra pg.a att jag hoppade av första året på gymnasiet och nu går om 1:an. Så jag har valt att läsa färdigt innan det att jag rycker in och skjuter därför upp mönstringen ett år.

Det var inte vad jag hade hoppats få ut av mitt inlägg men den informationen du väljer att delge psykologen är helt och hållet ditt val. Om du känner dig osäker kan du ta kontakt med en psykolog utanför pliktverket, de har tystnadsplikt. Det är inte svårt att ta kontakt med psykologer och man är inte knäpp om man gör det. Psykologer har varit till stor hjälp för några personer i min närhet och jag har sett hur de har växt som människor efteråt. Om det är något mycket hemskt du har upplevt under din uppväxt råder jag dig att tala med någon om det, om du inte redan har gjort så.

 

Psykologer är, om jag inte minns helt, fel gratis för dig och du kan ta kontakt med dem genom ungdomsmottagningen, tror jag.

 

Själv vill jag helst till K3.

 

 

M.V.H. / en något osäker softfeel.

Edited by softfeel
Link to comment
Share on other sites

Jag anser att du inte alls ska "fila" till eller planera vad du ska säga till psykologen... Det är helt fel väg att gå. Jag berättade för psykologen vid mönstringen om en kompis som körde ihjäl sig på moped (kommer inte ihåg hur vi kom in på det) och inte påverkade det någonting eftersóm jag inte var påverkad av det på något sätt eftersom det var så länge sedan osv.

 

Vid psykologsamtalet när jag hade sökt in på YOP:n så frågade dom inte något sådant speciellt utan försöker se om man skulle kunna ta sig att flytta till orten man ska jobba vid osv...

 

Personligen tycker jag det är "roligt" att prata med psykolog och det är absolut inget man behöver vara rädd för!

 

Ifall du väljer att inte berätta vissa saker och psykologen på nått sätt märker det, då kan du förmodligen inte räkna med nån tjänst som kräver nått...

Detta råd fick vi också av våra befäl när vi skulle till psykologen för YOP:n

 

VAR ÄRLIG!

 

Det är mitt hetaste tips!

Link to comment
Share on other sites

Jag hade ingen tanke på att jag skulle komma längre än läkarundersökningen, så jag var totalt oförberedd. Hjärnan funkade ganska dåligt i lyckoruset. Skulle nog få bättre om jag gjorde om det. Nåja, räckte till gruppbefäl.

 

Säg att du satsar på jägare så har du nog en bättre chans till ett högt värde hos psykologen.

Link to comment
Share on other sites

Hej!

 

En kompis som har möstrat berättade för mig vad som hände där, vilket bara var ett lagom kort samtal.. hon stälde frågor som "Har du problem i familjen (svar nej)" "går det bra i skolan (svar mycket bra)" "har du haft problem med nån lärare i skolan(svar nej)" " har du suttit i elevrådet(svar nej)" svaren var naturligt vis längre..men så ni vet ialla fall..

 

Efter en stund så fick han reda på att han var psykiskt instabil..ok den var väll att ta i men han fick låga poäng.. vilket jag tycker är konstigt. ;)

Link to comment
Share on other sites

@Larss0n, din uppväxt behöver inte vara enbart negativt utan kan även ses som erfarenhetsberikande (svårt att få fram vad jag menar där). Har en polare som växte upp med en missbrukande mor och utan far, han berättade om detta på mönstringen när saken kom upp och han lyckades ändock få så pass bra omdöme hos psykologen att han klassades som befälslämplig.

 

Summa sumarum, det behöver inte vara kört för dig enbart för att du har haft en taskig uppväxt, det som spelar roll (eller iaf borde spela roll) är hur du har hanterat det samt hur du är som person idag. Så ifall det kommer upp (saken med din far) så försök framhäva hur mkt det har utvecklat dig som person, att du gått stärkt ur det hela och så vidare.

Link to comment
Share on other sites

Vid psykologsamtalet när jag hade sökt in på YOP:n så frågade dom inte något sådant speciellt utan försöker se om man skulle kunna ta sig att flytta till orten man ska jobba vid osv...

 

Annat var det för mig :wub:

 

Sökte Markförsvarsofficer på F21, och satt en lång stund hos psykologen. Det var mycket snack om politik, och hon skulle få det till att jag (av allt) var nazist för att det citat "Finns så många nazister i Hemvärnet!" slutcitat. När jag sa att det inte låg till så så försökte hon på något konstigt sätt bevisa motsatsen, som att hon var helt övertygad om att hennes åsikt var sanningen.

 

Blev ingen MHS, och är rätt säker på att det inte är pga ovannämnda samtal.

Link to comment
Share on other sites

Jag är hemvärnsungdom sedan ca ett år nu och ska troligen in och mönstra under 2004. Men ska man berätta för psykologen att man är med i HV? Jag har läst i nån annan tråd att det kan påverka negativt om man säger att man är med i HVU. Är det nån här som vet?

Link to comment
Share on other sites

Hmm, mitt samtal gick väl rät mycket så här;

 

P(sykolog)-Oj, tittar på dina resultat, du blir ju en perfekt infanterist (hade då bara 9or på pappret , konditionsprovet hade inte kommit ännu :Malaj: ). eller vill du till K4 och bli jägare?

E(ngström)-Nja, det könns inte alltför lockande, har sökt I5 som reservofficersaspirant.

P-Det går nog jättebra ska du se.

E-Jag hoppas det.

P-Jag och resten ser ju bra ut också (tittar på betygen), du har inte tagit studenten ännu ser jag?

E-Stämmer, jag fyllde 18 för 4 dagar sen.

P-Ja det gjorde du ju, och betygen ser bra ut.

tystnad

P-Ja då tänkte jag fråga bara en sak till, tror du att de blir problematiskt att bo ihop med en massa andra pojkar? (Hon sa faktiskt så :wub: )

E-Gapskrattar

P-(surt) Vad är det som är så roligt?

E-Hade du tittat ordentligt på mina gymnasiepapper hade du märkt att jag går på nternatskola i Sigtuna.

P-Då tror jag då är van.

E-Japp. Tack så mycket.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Hmm jag tycker jag fick ganska krångliga frågor på mitt möte med psykologen. Tex. "Vem tycker du mest om av dina föräldrar" (liksom... ?) och det va som följdfrågor på allt tex. "Hur tror du dina vänner ser dig?" (svarade något) "Varför tror du det?" (svarade varför) "och varför tror du det?" och så höll det på ett bra tag med varje fråga :navy: Försök att vara ärlig och försök att slappna av.

Link to comment
Share on other sites

finns en massa tips man kan ge dock det som jag gjorde som gjorde att jag misade det jag ville bli ifrån början (KJ) och det var hoss psykologen och det kan jag säga helt enkelt var att jag inte verkade direkt självsäker (detta hade sinna orsaker) men det jag kan säga är att var självsäker men inte för självsäker (detta kan ses som ett teken på omogenhet) och svara ärligt på frågorna och låt inte psykologen "sätta dit dig".

 

Sen vad ett befäl i FBU sa

-kom inte in hoss pliktvärket och dräm näven i borde och säg "Jag ska bli Jägare" för då kommer de titta på dig och skaka på huvudet

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...