Jump to content

Stridsvagnsplutonsbefäl - Vad innebär befattningen?


Recommended Posts

Tjena, genomförde mönstringen för en månad sen och fick beslut om att jag ska bli placerad som Stridsvagnsplutonsbefäl på Skaraborgs regemente P4.

 

Jag undrar vad jag kommer få genomföra? Kollat försvarets hemsida och googlat runt men inte hittat någon info kring vad befattningen innefattar etc.

 

Enligt flashback 2009 så hamnar man som vanlig vagnchef men utifrån att befattningen har en 15 månaders utbildningstid, vilket är 4 månader längre än vagnchef (11 mån), verkar det konstigt.

 

Vad tror ni?

 

Edited by CasperF
Link to comment
Share on other sites

Finns bättre hjärnor än min för detta, men i korthet:

 

En vagnschef är den som "bestämmer" i varje aktuellt fordon. Ett plutonsbefäl leder dessutom gruppen (i ditt fall, en pluton av stridsvagnar). Därav en längre utbildning till följd av det större ansvaret.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Lyssna inte på inskrivararna, de har inte full koll.

 

Verkligheten som möter dig beror på förband, en del kör försteg och en del eftersteg. Just P4 har försteg, vilket innebär att du kommer ha din GSU och delar av vagnskunskapen klar när det är dags för grupperna och plutonerna att sättas samman.

 

När ni kommer in i första delen av förbandsskedet (efter att du fått din vagnchefsutbildning) kommer du främst agera som vanlig gruppchef och bara styra din vagn, eventuellt vara ansvarig för att lämna av till chefer. I ett senare skede när det är dags för plutons- och kompaniskede så kommer du att vara ställföreträdande plutonchef, dvs 2a på plutonen och då leder du främst förläggningsarbetet och är beredd att ta över ledningen om plutonchefen skulle försvinna av olika anledningar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...