Jump to content

Recommended Posts

Tja allihopa! Jag rycker snart in som Jägarsoldat (GB) uppe i Arvidsjaur, är det någon som vet vad det innebär att vara gruppbefäl? Vissa säger att den är mindre fysisk andra säger att det är mer fysisk än en vanlig jägarsoldat. Som jag har förstått det kan man även bli gruppchef när man väl är där uppe, trotts att man inte ryckte in som GB, när man väl specialiserar sig typ som sjukvårdare, signalist osv. Betyder det att jag som rycker in som gruppbefäl kan bli något annat än gruppchef till exempel prickskytt, eller är min position låst?

 

Alla svar är väl uppskattade! Tack i förväg!  

Link to comment
Share on other sites

Generellt betyder en GB-tjänst att du kan bli placerad som gruppchef eller stf gruppchef, men du kan också få en annan tjänst där du inte agerar chef. Vissa befattningar placerar man endast GB-uttagna på, även om befattningen inte innebär något chefsansvar. Jag tror att alla jägarsoldater numera är GB-uttagna; vilken befattning man faktiskt får bestäms efter den grundläggande utbildningen och avgörs av vad du önskar och vad dina befäl anser lämpligt (där det sistnämnda givetvis väger tyngst).

Om du blir gruppchef så kommer du uppleva precis samma mått av fysisk ansträngning som alla andra i din grupp. Dessutom tillkommer ansvaret att vara chef med allt vad det innebär.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tack för svar! Det låter logiskt men enbart jag av mina 4 andra polare som ska upp till myggriket Arvidsjaur har (GB) efter min befattning på inryckningsbrevet. Men du menar alltså att även de kan bli lämpade för en GB roll vid senare tillfälle?

Link to comment
Share on other sites

I så fall låter det som att det inte bara är GB-uttagna som blir jägarsoldater. Är dock fortfarande rätt säker på att det inte är hugget i sten vem som blir gruppchef när det gäller jägartjänster, utan det bestäms under utbildningens gång. Ska de göra lika lång tjänstgöring som du?

Link to comment
Share on other sites

Japp, alla gör 327 dagars utbildning. Den mest logiska förklaring jag har hört hörde jag igår, en före detta jägare sa att utbildningen är densamma men ett tag efter gmu kommer alla som rycker in som (GB) göra en grupp befälsutbildning medans sjukvårdare, signalister, prickskyttar osv specialiseras inom sitt område. Däremot kan jag absolut tänka mig att det inte är satt i sten, om någon som rycker in som (GB) skulle vara sämre lämpad än en vanligt jägarsoldat bör den vanliga jägarsoldat kunna kliva upp och ta dess plats. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...