Jump to content

Snubbeltråd?


A B

Recommended Posts

När det är snö ute har vi problem med exempelvis larmminor i norra Sverige. Är det djup snö kan du enkelt dra snubbeltråden under snön, men är det bara lite vit frost på marken så syns den klargröna snubbeltråden väldigt tydligt. Det är ju även problem när du har en mörkbbrun mark, den gröna snubbeltråden ser ut att lysa mot en mörkbrun bakgrund.

 

Finns det snubbeltråd i annan färg på förrådet?

 

Larmminan levereras bara med en rulle snubbeltråd, och det är inte mycket tråd på den rullen. Du kan ju dra flera trådar till en larmmina. Har en mina flera snubbeltrådar så kan du ju sätta dem mer diskret, närmare marken. Snubbeltråden blir svårare att upptäcka, och även om en fiende av en slump skulle kunna missa en av trådarna så är det osannolikt att han kommer missa alla. Du kan även sätta snubbeltråden som går närmast egen position lite högre upp för att säkerställa att ingen går förbi den utan att utlösa den.

 

Går det att få ut mer snubbeltråd från förrådet om ansvarig beställer det tidigare?

 

Tidigare fanns det snubbeltråd på 250 m rulle, men den tråden var anpassad för slagtändare. Bommulstråd drar ihop sig lite när den blir fuktig. Utläsningssprinten på slagtändare är ju mycket trögare än den säkerhetsnål som sitter på larmminan. Den tråden funkade för slagtändaren, men drar snöret ihop sig när det är kopplat till en larmmina så skulle ju larmminan utlösas.

 

Finns den gamla snubbeltråden kvar, och är den godkänd att användas med larmmina 2/2b?

Edited by A B
Link to comment
Share on other sites

  • Forumsledning

Som med det mesta i Försvarsmakten finns enbart det mest grundläggande. Vill du förbättra en funktion sker det på egen risk och du måste ha en egen uppfinningsrikedom som kanske strider mot gällande reglemente.

 

Mer ståltråd erhålles lämpligast genom att ALLTID SPARA PÅ OANVÄND/ANVÄND MATERIEL. Det gäller ju all grön verksamhet. SPARA, SPARA SPARA!

Ditt egna "förråd" är grundpelaren till att kunna modifiera saker.De okvitterade saker som du du samlar på dig kan fritt användas och anpassas till annat och behöver inte lämnas in. Tex ett trasigt camonät som kan klippas till för oplats/hjälcamo, presenning som kan anpassas för vindskydd, ett kasserat liggunderlag kan användas till 1000 saker, vindan med 50 m elkabel till Försvarsladdning 21 mycket bättre som telefonlina till postvärnet än den telefonkabel du ev. får ut som saknar vinda eller 1000 DL.

Snubbeltrådsrullar sparas alltid efter övning. Varje soldat bör ha en rulle i fickan, likaså eltejp/isolerband, vävtejp, buntband och paracord.

 

Vanlig naturell silverfärgad ståltråd som finns i varje Jula/Clas Ohlson/bygghandel lär funka bättre mot snö.

Persiennsnöre i vitt finns för några tior/10 m om inte björntråd med lite slack funkar.

Link to comment
Share on other sites

@A B

När jag läser ditt inlägg så konstaterar jag att ni skall ha M4739-010501 SNUBBELTRÅD VIT 70 M för vintertjänsten, och ingenting annat. Denna beställer förordnat befäl på samma blankett som resten av ammunitionen till övningen och den bör anses vara förbrukningsmateriel. Och nej, du skall inte montera mer än 25 meter tråd i en larmmina :bash:
Bara för att man kan göra något häftigt och kreativt med textiltrådarna som hör till slagtändarna så betyder det inte att man bör göra det. Det är inte bara SäkI som är skriven med blod :unsure:

 

Ett hett tips från en sur gubbe på nätet är också att begära ut M4733-905011 MTRL SATS LARMMINA 2 så att ni kan komplettera eventuella brister i när larmminorna skall lämnas in igen. I den satsen så finns det tio stycken rullar M4739-010201 SNUBBELTRÅD GRÖN 25 M... :baskerKav:

Edited by Adeptus Bellum
Link to comment
Share on other sites

Tack för alla bra svar!

/---/inte montera mer än 25 meter tråd i en larmmina :bash:

Du 'gafflar' ju snubbeltråden precis nedanför första märlan. Då får varje mina flera snubbeltrådar.

 

Exempel:

Det är lövskog med jämn men lite mjuk mark. Varje fotsteg sjunker ner 1-2 cm. Har en mina 4-5 snubbeltrådar så kan dom ju löpa precis längs markytan. Det blir svårare att upptäcka dom, även om fi. använder minspö. Även om det går att kliva förbi en av trådarna av ren slump så kommer fi. ändå att sätta ner foten på en av trådarna (du har givetvis satt trådarna paralellt, lite som gitarrsträngar). När fi sätter ner foten rubbas tråden, och larmminans utlösningssprint är som sagt väldigt känslig.

Link to comment
Share on other sites

/omständigt/

Nej. Om du bara ser över terrängen innan du börjar, och har lite vana så kan du göra det väldigt snabbt. Det vanligaste felet är att folk väljer ett träd, spikar upp minan och börjar dra snubbeltråden utan att tänka efter. När du kör fordon i terräng så är det ju inte bara att styra undan för varje träd, du måste ha tänkt ut hela vägen innan du börjar köra. Att sätta upp en minlinje kräver också lite planering.

 

Värdet av en pålitlig spärrminering är ju stort. Poster kan ju inte vara precis överallt samtidigt, så när du sover så hänger ditt liv på att fi. utlöser din minering, varpå post och eldpost kan undertrycka fi. under den tid det tar er andra att ta lämpliga eldställningar.

Edited by A B
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...