Jump to content

Recommended Posts

Hej! Jag blev klar med min GMU på I19 i sommras och tyckte det var sjukt kul med militärlivet (gruppkänslan, fältdygn etc) så har bestämt mig för att försöka på AJB - jägarsoldat med utbildningsstart augusti 2015 för att därefter jobba som GSS/T (efter avklarad utbildning såklart) Det finns ju en uppsjö av trådar om diverse jägarutbildningar men flertalet håller en så omogen nivå (vilken e tuffast etc) att innehållet förblir väldigt o-informativt :banghead:

 

Jag tror mig ha okej koll på uppgifterna som jägarsoldaterna på AJB löser. Spaning, sabotage, eldöverfall. Allt detta bakom fiendens linje i Sub-Arktisk miljö bla bla. rätta mig om jag har fel. Men det jag undrar är hur livet i Arvidsjaur och på AJB är.

 

1. Är det långt till närmaste någorlunda större stad?

2. vanliga sysslor under helger/kvällar?

3. Befäl?

4. Boende, kasern eller finns det bra billiga lägenheter?

5. upplevelser om självaste utbildningen i sin helhet är också roligt att höra!

 

Vill gärna höra från er som tjänstgjort på AJB men har ni andra bra relevant info som kom o dela med er :)

 

Det som främst lockar mig till Jägarsoldat på AJB är utmaningen samt det fina landskapet Arvidsjaur har att erbjuda. De verkar dessutom ha en mycket ödmjuk ton av vad jag hört. Jag hoppas på att klara SANS:en i maj och därefter en rolig, jobbig, kall men framförallt lärorik upplevelse mitt ute i ingenstans.

 

Håll borta all snack om K4 vs AJB vs världens alla jägare vs macho o allt som oerfarna 14 åringar har att yttra sig om så är jag tacksam :worthy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vad är AJB? Något Jägar Battalion? Jag är ledsen att jag inte har någon information att erbjuda, men jag är uppriktigt nyfiken vad det står för.

Share this post


Link to post
Share on other sites

AJB står för Armens jägarbataljon som är ett detachement till I19 Boden. Om jag förstår rätt utbildar de inte bara Jägarsoldater där utan även förstärkningsoldater. Vad de sistnämna har för uppgifter vet jag ej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Är det långt till närmaste någorlunda större stad? - Ja / nej. Luleå, Piteå och Boden är närmsta större städer, vilket jag tycker du borde veta / kunna ta reda på om du varit i Boden..

 

 

2. vanliga sysslor under helger/kvällar? - Under GUJ (Grundutbildning Jägare) så träna, äta och eventuellt ta nån sväng ner på byn. Är man intresserad av fiske, natur, jakt osv är det ett guldkorn.

 

 

3. Befäl? - De finns

 

 

4. Boende, kasern eller finns det bra billiga lägenheter? - Man kan bo på sitt grupplogement som är ett av Sveriges bättre med 10 bäddar och ett eget dagrum med tv, toa och duschar. Dock är lägenheter på samhället lätt att få tag på och rel billiga.

 

 

5. upplevelser om självaste utbildningen i sin helhet är också roligt att höra! - Är man en lagspelare, har humor och framförallt inte vantrivs i skogen så kan man få ett par ganska roliga månader.

Edited by Rostch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tjenna och tack för svar.

 

Fråga 1, du har rätt. Tanklöst av mig.

 

Med fråga 2 menade jag såklart hur befälen upplevdes. Men får väl anta att de kan sin sak :)

 

Okej men det låter rätt likt det man gjorde i Boden faktiskt.

 

Rotsch, kan du svara på hur permissionen och anställning ser ut på AJB med det nya yrkesförsvaret? Blir man anställd efter genomförd GUJ eller blir man det direkt? Om man inte är anställd under GUJ så antar jag att den liknar GMU i permission fast jobbigare såklart?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Närmsta städerna blir

Piteå, 11,5 mil.

Boden, 11,5 mil.

Skellefteå 12,5 mil.

 

Edit: Närmsta _större_ städerna

Edited by Jeppe

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Rotsch, kan du svara på hur permissionen och anställning ser ut på AJB med det nya yrkesförsvaret? Blir man anställd efter genomförd GUJ eller blir man det direkt? Om man inte är anställd under GUJ så antar jag att den liknar GMU i permission fast jobbigare såklart?

 

Du blir anställd direkt under 6 månader provanställning. Så du har givetvis arbetstid som alla andra. Således inte längre permissioner utan ledigheter och semestrar som vilket jobb som helst.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kan rekommendera boken Norrlands Dragonregemente - 25 år i Arvidsjaur för att få svar på dina frågor. Boken är skriven av tidigare befäl och täcker jägarnas utbildning, organisationen i helhet samt minnen från utbildningen mm. Boken handlar huvudsakligen om K4 och lite om AJB men antar att det flesta är sig likt idag då samma jägar-anda lever kvar.

 

Det är bara att googla på boken om du är intresserad. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this   • Similar Content

  • By Perman
   US Navy’s fifth Flight III Arleigh Burke destroyer named USS William Charette
    
   Arleigh Burke-class destroyer
    
   Amerikanska robotjagarna av Arleigh Burke klassen är den längsta serien av ytstridsfartyg i väst under efterkrigstiden och kan komma att omfatta över hundra fartyg. På alla fartyg finns utrymme för två CIWS pjäser av Vulcan Phalanx typ (en för om bryggan och en på aktra överbyggnaden), men fr o m DDG 85 så är inte den främre Phalanx pjäsen installerad. Nån som möjligen vet varför? Är det fråga om "fitted for but not with" eller är den främre platsen ämnad för senare installation av nåt annat system (laserenergivapen?)? Kanske är svaret så enkelt att det inte finns fler Phalanx pjäser tillgängliga just nu? Vad utnyttjas den platsen till idag?
    
   /Per
  • By Fenrir
   I mitten av 90-talet hörde jag en lirare ställa en fråga till en MPJ filur som jag grubblat på av och till sen dess. Frågan var ungefär:
   - Så alltså, MPJ - ni är MP tills kriget bryter ut på riktigt. Sen blir ni som vanliga jägare?
   MPJ snubben nickade jakande på detta...
    
   Fanns det någon tanke att använda MPJ på det sättet eller är det mest fråga om bullshit?
  • By Thoreau
   Hej!
    
   Efter min mönstring har jag blivit preliminärt inskriven som spaningssoldat på I19 i Boden.
    
   Det jag är nyfiken på är hur livet som värnpliktig är i Boden? Är det någon som har genomfört värnplikt eller liknande på denna befattning och plats som kan berätta om deras erfarenhet?
    
   Tack så mycket.
  • By henke
   Igår släppte Försvarsmakten JÄGARSOLDAT, en ny dokumentärserie i 6 delar om att rycka in och utbilda sig till just jägarsoldat vid K 3 under 9 månader. Du hittar den på YouTube. Varje del är cirka 13 minuter. 
    
    
    
×
×
 • Create New...