Jump to content

Recommended Posts

Goddagens!

 

Har nyligen sökt till GMU och är nu väldigt intresserad av det som försvarsmakten kallar Telekrig på sin hemsida. Är det någon som vet om det kommer utbildas telekrigssoldater i år, vad man gör, var man gör det och hur svårt det är att bli antagen?

Det jag har fått fram av lite sökande är (ibland många år gammal information) snack om extramönstringar, "hemliga" utbildningsmoment och att lära sig främmande språk. Inte precis någon enhetlig bild...

 

Är tacksam för svar!

Mvh, Olof

Link to comment
Share on other sites

att det är en hemlig utb. tror jag inte då Ledningsregementet (LedR) som är ansvariga för Telekrig skriver på ganska bra om den funktionen.

Här har du lite info: http://www.forsvarsmakten.se/sv/Forband-och-formagor/Forband/Ledningsregementet-LedR/Telekrig/

LedR rekryterar nu till 13. Telekrigsbataljonen: http://www.forsvarsmakten.se/Jobba/Lediga-jobb/

(klicka dig fram till "Telekrigssoldater 13. Telekrigsbataljon", där står en del om befattningen.)

 

 

mvh

sillmackan94

Edited by sillmackan94
Link to comment
Share on other sites

@klawe

 

Det beror ju på hur man ser på en Telekrigares uppgift. I flottan signalspanar man enbart på radarsignaler, medan (åtminstone som jag förstått) en telekrigare på landbacken även lyssnar på radiosignaler. Huruvida man stör ut signaler på landbacken vet jag inte, men det är ju inte något man sysslar jättemycket med ute i sjölådan. Därför skulle man nästan kunna säga att det är mer "äkta" på landbacken ;)

Link to comment
Share on other sites

Om jag förstått det rätt så har inte flottan någon GMU-start i augusti, vilket hade passat mig bäst.

 

Det jag undrar är om det finns någon här som har gjort den här utbildningen (i modern tid, inte specialistofficer) eller känner någon som gjort den, och kan berätta vad man sysslar med egentligen. Försvarsmaktens hemsida låter mer "säljande" än informativ... så att säga.

Om inte det skiljer nämnvärt mellan t.ex. sambandssoldater och telekrigssoldater kan jag ju lika gärna söka till LV6 i Halmstad istället för Enköping pga avståndet (2 mil respektive 65 mil).

Link to comment
Share on other sites

Skillnaden på samband och telekrig är att ge och ta, så att säga. Samband handlar om att förmedla information mellan olika enheter med olika former av hjälpmedel. Främst radio, men satelliter, lampor, mail och så vidare. Telekrig handlar om att upptäcka och analysera motståndarens emitterande sambandsmedel och sensorer. Som sambandssoldat kommer du antagligen pyssla med att bygga radiolänk, bemanna olika stabsfunktioner, lägga kabel och så vidare. Som telekrigssoldat kommer du sitta med olika spaningssystem och försöka hitta motståndarens olika förband med hjälp av deras sändning.

Link to comment
Share on other sites

Som telekrigare kan du också få uppgiften "koka vänster!" varefter du kommer rikta alla masters moder åt vänster och inte bara störa ut alla TV-sändningar i området utan också ge alla signalister i målområdet barn med två huvuden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...