Jump to content

Varm mat alltid


UAV

Recommended Posts

Varför äter man inte varm mat vid alla måltider? Det är ju mycket godare.

 

Syftar du på det gröna elelr i allmänhet?

 

Tycker att båda är lika gott.. Kallrätter som potatissallad och kallskuret kött är urgött samtidigt som varm köttfärssås och spaghetti också är underbart.. min åsikt iaf..

Link to comment
Share on other sites

Varför äter man inte varm mat vid alla måltider? Det är ju mycket godare.

 

Detta är egentligen en ganska djup och filosofisk frågeställning. Ungefär som: "Varför blir det fint när man krattar" och "Hur är färgen gul?". Är det kanske upplagt för en långkörartråd?

Link to comment
Share on other sites

Själv tycker jag att varmrätter är godast varma och kallrätter godast kalla. Jag vet inte varför, det bara är så. :navy:

 

/K

Men en kebabrulle är både god varm som kall. Det kanske finns någon sorts gyllende medelväg?

Link to comment
Share on other sites

Allt beror ju på situation och tillfälle. Att efter en SIB övning i ösregn få kallskuret att äta utomhus i regnet är rätt så kass. Däremot kan samma mat vara gudomlig om man får den vid t.ex. ett bröllop.

Link to comment
Share on other sites

Efter nogranna prov under strikt militärt kontrollerade former kan jag meddela att glass är betydligt godare kall än den ovan nämda spaggetin (0 gradig) och köttfärssås (5 gradig).

Detta är nogrant utprovat på älvdalens övningsfält

Link to comment
Share on other sites

Själv tycker jag att varmrätter är godast varma och kallrätter godast kalla. Jag vet inte varför, det bara är så. :ak:

 

/K

"Kallt vin till kall mat, varmt vin till varm mat" lärde vi oss på sommelier-skolan.

Eller ja, i stort sett.. :baskerPa:

Link to comment
Share on other sites

Själv tycker jag att varmrätter är godast varma och kallrätter godast kalla. Jag vet inte varför, det bara är så. :/

 

/K

 

Sen ska vi ju i crossover-cookingens namn inte glömma bort kraftigt underskattade fenomen som varm smörgåstårta. Kanongott när man hämtat sig efter chocken. Kocken på förra jobbet gillade den lilla touchen.

 

Så här gör du:

Hacka lök och paprika. Bryn löken först mjuk men inte brun. Lägg åt sidan. Bryn paprikan till den är mjuk. Lägg tillbaks löken och häll på en burk krossade tomater. Red av med lite mjöl utrört i mjölk till lagom krämig konsistens. Låt svalna lite.

Hacka persiljan och blanda med smör. Du måste blanda så mycket att det täcker en våning av tårtan.

Skär formfranska i långa skivor. (Eller köp färdiga smörgåstårtefranskor).

Täck en långpanna med franska och bred på persiljesmör. Lägg ett nytt lager med franska och här lägger du lök+paprika+tomat-stuvningen. Sen är det dags för sista lagret med franska.

Vispa några äggvitor med majonnäs och bred på tårtan. Gratinera i 250 grader tills äggsmeten får färg.

Servera med en grönsallad.

 

EDIT: Kompletterade med receptet

Link to comment
Share on other sites

Jag har en enkel tonfisksallad med mig som matlåda idag, den är väldigt god kall...

 

För 2 port.

1 burk tonfisk

2 ägg

2.5 dl kinamix (ärtor, majs och paprika)

1.5 dl ris (innan det kokats d.v.s.)

Link to comment
Share on other sites

tycker kall mat i vissa samanhang är lite godare än varm. Tex om det är 40°C i skugga så

är ju en kall rätt bättre än en varm. Å andra sidan passar en varm rätt bättre om kvicksilvret

kryper ner mot -40°C. Kontentan blir att matens temp ska vara motsatt yttertempen...

/martinator

Link to comment
Share on other sites

Måste erkänna att jag alltid haft bekymmer me det här med varm saft.....eller dryck som man vackert militäriskt kan kalla det!

 

Håller med till 100%!

 

Finns inte mycket i dryckesväg som är vidrigare än detta skumma påhitt (skulle vara vin då) som serveras i tid och otid, tur att man var kompis med kockarna så man kunde få fram lite varmt vatten och chokladpulver!

 

Håller också med om att det ska anpassas efter situation, efter vårt "baskerprov" fick vi rostbiff, potatissallad och pepsi! :)

Det var då säkert runt 30 grader, något som det hade varit hela den veckan så att avsluta den med kall mat var perfekt!

Link to comment
Share on other sites

Måste erkänna att jag alltid haft bekymmer me det här med

Håller också med om att det ska anpassas efter situation, efter vårt "baskerprov" fick vi rostbiff, potatissallad och pepsi! :)

 

Pepsi? Pratar vi fångförhörsövning med tillhörande tortyr??

 

EDIT: Kan inte quota

Link to comment
Share on other sites

Även pizza funkar varm och kall. Angående varm saft anser jag det vara en grymt underskattad dryck när det är svalt ute. Kan vara nostalgiska minnen från uterinken hemma när det började närma sig -10...

 

Tillägg, man får ner en pizza i snuskburken genom lite vikande, funkar det i jägarköket?

Link to comment
Share on other sites

Varför får man inte en riktig måltid på morgonen för? Motsvarande pyttipanna, pasta och sås, stekt potatis med ägg och bacon/fläsk osv i lumpen? Jag är ingen "grötmänniska" direkt och gillar inte mackor och mat som krasar och har sig... särkilt inte på morgonkvisten. (jag äter frukosten varje dag ändå)

Link to comment
Share on other sites

Även pizza funkar varm och kall. Angående varm saft anser jag det vara en grymt underskattad dryck när det är svalt ute. Kan vara nostalgiska minnen från uterinken hemma när det började närma sig -10...

 

Tillägg, man får ner en pizza i snuskburken genom lite vikande, funkar det i jägarköket?

 

Varm saft är så jävla gött! Definitivt underskattad och förstår inte de som verkligen vill ha kall saft mitt i vinterblåsten.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...