Jump to content
Sign in to follow this  
PVT Holm

Hur många inställer sig vid beredskap och mobilisering?

Recommended Posts

Hur stort numerär skulle HV mobilisera vid ofred och oroliga tider? Alltså inte det teoretiska numeräret utan hur många skulle inställa sig? Finns det beräkningar på det?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, PVT Holm said:

Hur stort numerär skulle HV mobilisera vid ofred och oroliga tider? Alltså inte det teoretiska numeräret utan hur många skulle inställa sig? Finns det beräkningar på det?

vi kan gissa, finns riktiga siffror är de förmodligen ganska få som har tillgång till de. Med tanke på vilken grad av engagemang som krävs, så tror jag de är få som är redo att lägga den energin för att inte ha tänkt hela tanken ut, varför vi gör det. Idag är det definitivt ingen sällskapsförening.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det beror på vilken situation och angreppet ser ut. 

De flesta är sig själva och sin familj närmast. Visst finns det tight sammansvetsade Hemvärnsplutoner som skulle gå i döden för kamraten jämte väl i striden.

Det är ett klassiskt motiv som brukar uppges till varför soldater är beredda att offra sitt liv för sina kamrater, inte sitt "land" eller den politiska ledningen, utan kamraten jämte.  

Mig veterligen är de svaren givna i efterhand och främst bland personer som traditionellt är soldater i konflikter, dvs unga män utan egen familj.

Att äldre, företrädesvis fäder men även några mödrar, frivilligt skulle "överge" sin familj med små barn under ytterst osäkra förhållanden bege sig till en plats för att hämta ut vapen och ställa in sig i ledet är desto mer tveksamt.

I ett begränsat angrepp där man vet att familjen är trygg kommer merparten troligen göra det, det är man beredd på och det man "signade upp" på.

Men i en betydligt mer osäker situation där kanske flera platser i Sverige redan uppges vara utslagna, regering uppges ha flytt, rapporter om civila dödsoffer, el, vatten, internet funkar inte, vägar är blockerade och folk börjar fly hemtrakten tror jag det kommer vara betydligt färre som i det läget kommer lämna sin familj att klara sig själva för att bege sig frivilligt för att ställa in sig i tjänst.

 

Så det är svårt att uppskatta på förhand hur Hemvärnspersonalen kommer reagera.

Iom att civilförsvaret i princip är obefintligt finns inte tryggheten för den civila befolkningen kvar vilket försvårar att frivilliga skall kunna inställa sig till militär tjänst i förvissningen att deras familj är trygga och kommer tas omhand. Något man inte ansett behövts då vi under en lång tid ansett att något hot mot landet inte funnits på en kontinuerligt förlängd 10 års horisont sedan början på 90-talet och invasions och total-försvaret monterades ner till fördel för att ha ett litet insatsförsvar främst avsett för att kunna delta utomlands. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sen har vi "hemvärnsfaktorn", vilket innebär att hälften inställer sig ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
58 minutes ago, Chassi said:

Sen har vi "hemvärnsfaktorn", vilket innebär att hälften inställer sig ;-)

De kanske funka för tio år sedan, Nu har en hel del fått förklarat vad ordet obligatoriskt betyder. Ingen kan längre stå i listorna men inte öva på flera år.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2017-04-09 at 1:43 PM, henke said:

Att äldre, företrädesvis fäder men även några mödrar, frivilligt skulle "överge" sin familj med små barn under ytterst osäkra förhållanden bege sig till en plats för att hämta ut vapen och ställa in sig i ledet är desto mer tveksamt.

 

 

Som varande både "äldre" och fader så har jag grubblat på det där förstås. Jag är mer positiv; motivationen att skydda sin familj tror jag slår det mesta och bästa sättet att skydda dem är med vapen i ledet. Jag litar på att barnens mamma och övriga vuxna runtom kommer att ta hand om barnen.

Dessutom tror jag att Hemvärnet innehar det mest motiverade soldaterna i FM, eftersom de är frivilliga från början och ställer upp utan några förväntningar på lön och övriga anställningsvillkor.

Edited by Reservingenjör

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this   • Similar Content

  • By Ro/Lt
   Jag drar mig till minnes att jag såg en film om hemvärnsungdomar i mitten av 80-talet, förmodligen -85 eller -86. Detta ledde sedermera till att jag blev HV-ungdom själv.
   Dokumentären skulle jag tro inspelades i Stockholmsregionen och det var gott om pangpang, B-styrka och annat godis för vissa av oss tonåringar på den tiden. Vill inte minnas att den var särskilt politiskt korrekt med dagens ögonen, idag skulle man ju förfärats över barnsoldater (på gott och ont). Jag sökte på filmarkivet.se men får inga träffar på Hemvärn där alls... Någon som vet mer eller rent av var med i dokumentären?
  • By Gunnar granat
   Som rubriken lyder, hur ser ni på soldater med endast gmu i ryggen! Är de ivägen eller är de lika kompetenta som alla andra med lite utbildning? 
    
   Klarar de av att bli mer än skytte soldater? 
    
   Förstår att detta är individuellt men rent generellt? 
    
   //GG
  • By Medic91
   Vad är era tankar kring att använda följande produkter för att bygga en egen plattbärare (utan plattor) men som en väst istället för Sv2k. Kommer i så fall att köra på grön och inte grå som vissas på bilden.
    
   - 2st Ryggväska, PALS -11
   - 1st Axelbandspar, PALS -11
   - 2st Medium T-bar set -10
    

  • By Skuggan
   ok, tänkte köra en liten tanke "lek"
    
   DU har fått i uppgift att välja ny NU (Normal utrustning) till Hemvärnet, du har helt fria händer och det får kosta vad det vill...
    
   jag snackar alltså, ryggsäckar, EHV, stridsväst mm
    
   regel: ALLT måste gå att bära, således ingår ej fordon likn i detta, det ni väljer kommer inom 1år att bli standardiserad utr för hela hemvärnet (inkl insatsplutoner)
    
   vad skulle DU välja?
    
   (vad jag vill ha är altså förslag på utr, gärna med länkar till tillverkaren/försäljaren)
  • By Bamse
   Fortsätter diskussionen från Mtrlplatsen här. Lite lämpligare!
    
   Hv-sjv är idag ett skämt! Det är den mest kvalificerade vården vi kan få inom HV och den utbildning som krävs är på mindre än 200 tim samt 20 tim per år.
   Många inom Hv-sjv jobbar inte med sjv eller har erfarenhet (praktik som t ex plutsjv har) vilket innebär att de inte kanske sett ens blod.....
   Tyvärr lider SRK av en viss distans från verkligheten när det gäller Hv-sjv.
   Verkligheten har kommit ikapp dem men tyvärr har SRK inte hängt med.
   Synd när FM i allmänhet satsar på sjukvården och kvalitet inom den.
    
   En intressant sak är att sedan en tid får Hv-sjv delegation på syrgas i fred samt morfin i krig, detta får de efter en enklare delegationsprov och tillhörande undervisning. I resten av FM så börjar man efter riktlinjer från Generalläkaren att frånta icke legitemerad personal rätten att ge läkemedel. T ex så får inte Medic på en Sjvtpgrp (ST) i Kosovo ge läkemedel trots att de ofta hade lång erfarenhet som ambulanssjukvårdare ( t ex 10 år i en OLA-ambulans). Det var under KS07 viss lättare diskussion om att Plutsjv inte skulle få delegation på morfin och syrgas och då var vi utbildnings och erfarenhetsmässigt avsevärt mer kompetenta än gemene Hv-sjv.
    
   Nä, se till att FM tar över utbildningsansvaret för sjv inom Hv. Så att vi utbildar för den verklighet som sjukvårdarna träffar på ute på förbandet och i kriget!
   Ta tillvara på den personalen med civilutb och erfarenhet som finns ute på förbandet!
    
   För er som har läst Hv-nytt så finns ett intressant inlägg i en debatt från SRK:s chef där han "hotar" med att skulle Högkvarteret besluta om att beväpna Hv-sjv så är det inte helt säkert om SRK kan fortsätta utbilda sjukvårdare!
   Då så! Vad väntar vi på......
×