Jump to content

Recommended Posts

Nu när Försvarsmakten i stort har KS12, borde det så inte finnas en jäkla massa KS94 som HV kan ta över istället för att soldaterna skall springa runt i KS90?

 

Har sett mycket bilder runt om på Hemvärnets soldater i KS90, ett skydd jag fick lära mig i lumpen på Pbat var framtaget på 90talet för att skydda Pansarskytte soldater

mot sekundärsplitter inne i fordonen, alltså CV90 skulle ta en träff först sedan skulle det som kom in i vagnen eller sådant som låssnade inne i vagnen stoppas av KS90.

Fick även veta att KS90 hade en livslängd på 10år och att några av dom vi använde i lumpen 2004 redan var nära utgångs datum.

 

Har dom KS90 som HV soldater springer runt med köpts in senare till just HV med annan skyddsnivå? Eller är det samma som skulle skydda mot

3mm sekundärspliter (Många år sedan nu kan kommaihåg fel) För iså fall känns det ju som soladerna springer runt i något som kanske snarare hindrar mer än hjälper.

Edited by Dirty_Diver
Link to comment
Share on other sites

Mig veterligen är det samma typ av ks90 som jag hade som värnpliktig som hemvärnet har idag, och ja hade gärna sett att hemvärnet fick ta över dom gamla ks94, dock vet jag inte om det finns tillräckligt många för att alla ska kunna få ett eget, vet att visa insatsplutoner inom hemvärnet har några dom delar på i plutonen, går du som skarp skyddsvakt t.ex vid ett fartyg får du ut ett att bära under tjänstgöringen.

Link to comment
Share on other sites

Dom krsk 90 Hv har är samma som alla andra i FM som använder samma kroppsskydd har. Det finns inte nog med krsk 12 för alla anställda så majoriteten av krsk 94 och till viss del 90 kommer finnas kvar där tills beslut om fler krsk 12 kommer.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Läste Tingets protokoll..

Förslaget för krsk12 har lagts fram då hotbilden har blivit annorlunda och behovet för finkalibrigt skydd även finns hos HV.

Dock är problemet att för att HV skall kunna nyttja dessa så lär det byggas förvaring för dessa då dessa är vapenklassade (Enkel förklaring av kompc)

 

Tittar ni era listor så ser ni att Varje HV-Komp har X-antal krsk94 så ta det med era chefer ifall behovet finns

Link to comment
Share on other sites

Oddsen att HV får krsk12 i närtid när det inte finns till alla GSS/K eller GSS/T i dagläget verkar osannolikt oavsett vilja och hotbild.

Ja alltså bara för att dom har tagit upp det är ju inte samma att vi får det.. År 2075 borde var en lämplig tidsbild på det :)

Link to comment
Share on other sites

Vem är så dum att man vapenklassar ett krsk?

Du kan ju köpa civilt utan någon licens.

 

I Danmark hade vi våra krsk hemma eller i ett skåp på kassernen beroende på hur vi bodde.

Ja tippar mest på att det är en ursäkt för att det är så dyrt o stöldbegärligt etc..

Och att det blir så jobbigt om nån del försvinner

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Kan man få lite mera info om ks90, det där med livslängd var intressant då det är ett stort samtalsämne på min bataljon. Tror ingen av oss använt kroppskydd på mina 3 år i HV.

Edited by The Doc
Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...
 • 2 weeks later...

Ks90 är i mitt tycke endast bra till en sak, och det är att använda som extra vaddering under liggunderlaget på hård mark.

 

I övrigt så är det tämligen värdelöst, föråldrad design, samt det faktumet att i de flesta fallen så skydden ifråga passerat sitt bäst före datum med god marginal, gör att man med gott samvete kan låta det ligga kvar där hemma.

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Skeppsnr 41 said:

Ks90 är i mitt tycke endast bra till en sak, och det är att använda som extra vaddering under liggunderlaget på hård mark.

 

I övrigt så är det tämligen värdelöst, föråldrad design, samt det faktumet att i de flesta fallen så skydden ifråga passerat sitt bäst före datum med god marginal, gör att man med gott samvete kan låta det ligga kvar där hemma.

Fast det har väl framkommit nu på senare tid att skyddsnivån håller?

Bl.a skrevs det om detta i Hemvärnstidningen. Dessvärre så går det ju inte längre att komma åt tidigare nummer via nätet.

 

Kroppsskydd 90 ger betydligt högre skyddsnivå än vad väst/sele+fältjacka+fältskjorta/tisha gör.

Dels skyddar kroppsskydd 90 bättre mot splitter än vad textil gör. Kroppsskydd 90 skyddar dessutom i en inte helt trivial utsträckning mot trubbigt våld.

Det är också ur träningssynpunkt en bra utrustningsdetalj.

I en ljus framtid tilldelas nya kroppsskydd som ersätter 90-modellen.. Jag vågar nästan ta gift på att dessa kommer ha en högre skyddsnivå. Det kommer medföra en högre vikt. Och då kommer man vara lite glad över att man har "vana" att bära kroppsskydd. För det kommer vara tungt. Det kommer vara obekvämt. Det kommer vara varmt. Man kommer bli svettig.

 

Att inte ha kroppsskydd är att bjuda fienden på en fördel. Det ska vi inte göra.

 

 

 

Edited by Nestor
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Alltså FMV har ju nyligen testat krsk 90 och kommit fram till att skyddet håller lika bra mot splitter som när det anskaffades. Leverantörens garanti har gått ut ja men gör inte skyddet sämre för det. Skyddet används av rekryter, en del officerare, GSS/K, GSS/T, pliktpersonal. Varför är just Hv för bra för krsk 90?

 

Vet att det finns en del föredömen där ute i Hv som använder beordradmtrl. Vet också att det finns en de kompani/Batchefer i Hv som fått för sig att just dom inte ska använda krsk 90. Sen är ju alltid situationsanpassat.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag undrar hur man tänkte nu under Aurora. Och vad jag har uppfattat av högdjuren så gjorde HV den uppgift vi ska göra. Men de som åkte från mitt kompani och några som tillhör Göteborgs bataljon. Hade krsk 94 eller t o m krsk 12. 

Om nu skyddsnivå är tillräcklig på krsk 90 så borde man ju ha det,eller? 

Nu anpassade man ju sig för uppgiften men det är dock ett faktum att krsk 90 suger. Bökigt att skjuta med och inte alls anpassat för den rörlighet man behöver i den morderna striden och skyddar inte mot finkalibrig eld.

Nu har jag inte testat krsk 12 men inbillar mig att det är långt smidigare än krsk 90. Tyngre ja, men man motiveras utav vetskapen att det är ett advekat skydd mot både splitter och finkalibrig eld. Då kommer i varje fall jag bära det och se till att jag fysiskt klarar av det. 

Att en del bär på krsk 90 i all verksamhet är enligt mig tokigt. 

Link to comment
Share on other sites

Nu är det ju lite orättvis jämförelse då krsk90 är ett allmänt skydd för den stora massan (värnpliktsarmén).
Krsk94  har ju främst varit förbehållet utlandsstyrkor och viss fordonspersonal.

Även krsk12 är ett skydd avsett för mindre volymer, utlandsstyrkor och de få förband vi fortfarande har kvar på hemmaplan.

Inget utav ovanstående skyddar mot finkalibrig eld om inte västarna tilläggsutrustas med ökat skydd, för hemvärnets behov och den stora personalvolym det handlar om är krsk90 fortfarande dugligt.

Hjälmen är inte heller skottsäker men man vill ju inte vara utan den.

Link to comment
Share on other sites

Ska man lösa sin uppgift med kroppsskydd så övar man med kroppsskydd, att inte ha ett av dom nyare är ingen ursäkt. Jag har använt dom olika kroppskydden och man kommer inte ifrån dom problem som uppstår vid bärande som annorlunda kolvplacering och termos effekten på kroppsvärmen. Har gått från krsk90 till 12 som GSS och det är inte så fantastiskt som vissa verkar tro, det är fortfarande ett kropssskydd med alla problem det innebär.

Link to comment
Share on other sites

Att diskutera skyddsnivåer på öppna forum är inget jag gör. Men loggar du in på nätverket N: och letar upp MSS bildspel ang krsk12 under MS571 så står det där vad klass "FMV 2" tål, vilket hela skyddet, förutom skyddskragens "nack-del" tål.

Edited by HookAndLine
Link to comment
Share on other sites

 • henke changed the title to Kroppsskydd 94 till HV istf Krsk 90A?

Om nu fördröjningsstrid mot mek. inf-förband är en växande del av HV:s insatskompaniers uppgifter, då är väl Krsk90 långt bättre än ingenting för att skydda mot luftbriserande 30mm akan/indirekt eld från snabbskjutande GRK?

Det är ju inte duellskytte mot marininfanterister vi ska vara inställda på, då har något gott fel i planeringen och vi kommer nog tvåa i det läget, hur som haver.

 

Eldöverfall via FARB/minstrid, GRG samt P-skott är modellen för att inte lida den onda döden - tycker Krsk 90 är ett utomordentligt gott komplement för HV:s räkning i de situationerna.

Att skyddet inte väger mer än 4 kg är ett oerhört plus, underlättar definitivt tillbakaryckning till ÅSA 1, 2 för lönnfeta och otränade "soldater" som helst vill gå upprätt in- och ut ur eldställningen.

 

Sedan kan man väl tänka sig att man har ett gäng 94:or för bevakningsuppgifter etc då vi ska vara synlig post.

Link to comment
Share on other sites

Efterfrågade 94A nu till Aurora. Tänkte med tanke på skarp skyddsuppgift

Fick svaret att det fanns inte.. Och att dom 10 som låg på hyllan inte kunde användas eftersom det inte fanns till alla..

 

Känns sådär.. Är det fler som har denna problematik?

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...
 • 1 month later...

Det känns som att både kroppsskydd 90 och 94 är för tunga för icke-mekaniserade infanterister. Någon civil variant som skyddar mot pistolkulor vore rimligen bättre för Hemvärnet för stationär bevakning och ingen alls om inte transport till fots sker högst några kilometer.

 

Jag pallade knappt bära all utrustning i lumpen vältränad som tusan. Blir det något tyngre kroppsskydd och förväntningar på att bära den tillsammans med ryggsäck och vapen är frågan om det ens är rimligt med avseende på skaderisken.

Edited by Dristigheten
Link to comment
Share on other sites

Kroppsskydd 90 för tungt? Det väger typ 3-4 kg. Problemet med det är snarare att det blir så jäkla varmt och svettigt, men bärandet av det har även vissa fördelar. Dels tycker jag att det är skönare att bära stridssäcken med kroppsskyddet på, dels är det faktiskt inte helt dumt att ha lite vaddering när man slänger sig på backen i skog och mark.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
 • Create New...