Kroppsskydd 12 - Recension
-
Similar Content
-
By Dirty_Diver
Nu när Försvarsmakten i stort har KS12, borde det så inte finnas en jäkla massa KS94 som HV kan ta över istället för att soldaterna skall springa runt i KS90?
Har sett mycket bilder runt om på Hemvärnets soldater i KS90, ett skydd jag fick lära mig i lumpen på Pbat var framtaget på 90talet för att skydda Pansarskytte soldater
mot sekundärsplitter inne i fordonen, alltså CV90 skulle ta en träff först sedan skulle det som kom in i vagnen eller sådant som låssnade inne i vagnen stoppas av KS90.
Fick även veta att KS90 hade en livslängd på 10år och att några av dom vi använde i lumpen 2004 redan var nära utgångs datum.
Har dom KS90 som HV soldater springer runt med köpts in senare till just HV med annan skyddsnivå? Eller är det samma som skulle skydda mot
3mm sekundärspliter (Många år sedan nu kan kommaihåg fel) För iså fall känns det ju som soladerna springer runt i något som kanske snarare hindrar mer än hjälper.
-
By Thomas Malmström
Hej allihopa,
Jag postade en fråga i en diskussion igår men den har kanske är nedlagd.
Jag har en fråga angående kroppsskydd. Har läst vad som används men jag undrar ifall nån har provat Engarde (http://www.engardebodyarmor.com) eller de här engelska gubbarna http://www.safeguardclothing.com/ ? Är de nåt att ha?
Stort tack på förhand!
Thomas
-
By IB5
God kväll!
Jag har på senaste läst lite undersökningar om skador i krig och i samband med det funderat över vilken typ av skyddsnivå man ska eftersträva på soldatnivå, alltså kroppsskydd med tillbehör (underlivsskydd, armskydd, nack/halsskydd, platta fram/bak, sidoplattor, splitterpaneler) och hjälm.
Lite snabb statistik om skador i krig:
90% av skadorna sker framifrån
70% av dödande kulträffar är i "mid-torso"
23% av kulträffar är i ansiktet
60% av splitterträffar är i övre delen av överkroppen, med tyngdpunkt på framsidan.
6% av alla dödliga träffar (splitter och kulor) är i kraniet.
Splitterskador är desto mer spridda över kroppen, dock är splitterskador även med i siffran 90% av träffar sker framifrån.
Den här statistiken kommer från en australiensisk artikel som har sammanställt 8 olika undersökningar från koreakriget till första gulfkriget.
Dock är den här typen av statistik väldigt missvisande. Det stora problemet med den är ju att den bara visar träffar som har blivit skador, dvs har någon fått splitter i hjälmen men inte blivit skadad så finns ju den träffen inte med i statistiken. Men det verkar vara det bästa som går att hitta i alla fall, och är bra mycket bättre än ingen statistik.
Skyddsnivå
baserat på statistiken ovan skulle jag säga att följande skyddsnivå är att eftersträva:
1. Splitterskydd på större delen av överkroppen, framförallt övre delen av överkroppen.
2. Platta i fronten
3. En lätt hjälm som är splitterskyddad (gärna skottsäker i pannan)
Vad jag aktivt väljer bort
a. Platta i ryggen
b. Sidoplattor
c. Krage och splitterskyddade axlar
d. Underlivsskydd
e. Armskydd
Anledningarna till a, b, d och e är helt enkelt viktreducering samt rörlighet.
Anledningen till c är att jag har väldigt svårt att hitta en bra skjutställning, vara snabb till första skottet samt avge välriktad eld när jag har för mycket som bygger på axlarna. Det är även det jag har förstått av brukare på KS12 att det är ett problem där med, splitterpanelerna som sitter i axelbanden gör det väldigt svårt att skjuta bra då axelstödet "halkar" utåt mot armen och hamnar väldigt långt ifrån kroppen. Jag anser att en soldats primära uppgift, det som går före allt annat, är att kunna skjuta. Därmed vill jag prioritera bort skydd över axlarna/hals, för att kunna ha en bra skjutställning, trots att det är ett område som enligt statistiken verkar relativt viktigt att skydda.
Slutsats
Slutsatsen blir att man är skottsäker där det är som viktigast, dvs bröstet. Man är splitterskyddad över större delen av överkroppen, vilket borde stoppa många av splitterträffarna. Man man är splitterskyddad i huvudet och helst skottsäker i pannan. Detta till en vikt som borde vara ungefär hälften av vad KS12 väger. Därmed blir soldaten mer rörlig och skjuter bättre, vilket jag anser vara en bra avvägning.
Vad anser ni? Vilken typ av skydd borde en modern soldat ha? Tänker jag fel i mitt resonemang om att prioritera rörlighet och eld, skydd kanske är viktigast för att överleva och över huvudtaget kunna slåss, vad ger bäst verkan i slutändan? Har hotbilden mot den enskilda soldaten ändrats, är den annorlunda på dagens slagfält jämfört med för 60-20 år sedan?
-
By Ize-Q
hur är det med skyddsvästar igentligen, finns det till den "vanlige" infanteristen oxo eller är det bara specialförband som utrustas med dom?
och vilken skyddsnivå har dom klarar dom en kula från en ak4 eller är dom bara till för splitter och vråte???
-
By Meteor
Nu har det äntligen kommit efter många turer, och förtjänar väl därmed en egen tråd.
http://www.fmv.se/sv/Nyheter-och-press/Nyheter-fran-FMV/Nytt-kroppsskydd-till-svenska-soldater/
Spontant så ser det bra ut. I praktiken två olika kroppsskydd för olika ändamål. Smutt också att det finns rikligt med fästmöjligheter för diverse fickor. Torde eliminera behovet av att bära stridsväst OCH kroppsskydd för många. Dock.. I förråd sedan mars, men man hann inte tillföra krsk12 till FS23. Något märkligt tycker jag. Svs08 tillfördes i insatsområdet, nog hadde man mäktat med ett nyt krsk 1,5 månad innan rotation..
-
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.