Jump to content

Kroppsskydd 12 - Recension


Shit my man

Recommended Posts

Goddag gott folk. Är ny på forumet, men jag kunde inte låta bli att skriva en artikel om det nya kroppsskyddet. Ser i tråden att det finns vissa frågetecken, så jag tänkte att jag kanske kunde bidra med något.

 

First things first.

 

Kroppsskyddet heter alltså kroppsskydd 12, förkortas KRSK 12. Det är tillverkat av MEHLER i Tyskland och har köpts in i den ordinarie materielanskaffningen via FMV. Skyddet kommer i ett kitt bestående av KRSK 12 YSKAL och KRSK 12 DOLT med tillhörande förstärkningsskydd. Kittet består av två bördor. Den ena är en bärväska (se bild) som kan bäras på ryggen. Den har sin främsta funktion i att vara förpackning vid förrådsförvaring eller transport. Utan denna är det svårt att få med sig alla saker.

 

Bärväska till KRSK 12

0e59uw0iaz3i9vs4g.jpg

Innuti bärväskan finns ett antal fack för tillbehör. Väskan är oxå bra som förvaringsplats till de delar på skyddet som man inte använder, mer om det senare. Det finns oxå fack för skyddsplattorna, samt ett litet repationskit. Jag gillar tanken på att den ensilde skall kunna reparera utrustningen, men med tanke på att alla delar är så tunga så är det tveksamt vad man kan åstadkomma med nål och tråd.

 

Öppen bärväska till KRSK 12. Notera remmarna.

17kf7j474btlu714g.jpg

 

Reparationskittet till KRSK 12.

awyqzbjs83k576h4g.jpg

Till KRSK 12 finns två uppsättningar förstäkningsskydd, den ena benämnd KRSK 12 FÖRSTSK 3 F och den andra 5 F. Femman är nästan dubbelt så tung som trean. Tilläggsskyddet består av en bröstplatta, en ryggplatta och två sidoplattor. Skydden har individuella serienummer (individnummer) vilket antecknas vid utlämningen. De levereras i en särskild bärväska typ PELICASE för att skyddas mot stötar.

 

Det är inte uttalat exact vad de olika nivåerna anger eller vad de skyddar mot specifikt, endast att de är ”in conjunction with FMV3 (5)”, vilket förmodligen är de krav FMV ställt i upphandlingen. Skyddskrav brukar generellt omfattas av sekretess, så jag går inte in närmare på det..

 

Bärväska för förstärkningsskydd.

fr59dlbybtbjcs44g.jpg

 

Bärväskan med skydd i transportläge

pkmp1z6y73ba2dx4g.jpg

 

Bärväskan med platta 3, serienummret är maskerat.

f5w7j3b78rpaawz4g.jpg

 

Så, då har vi avverkat lite detaljer, dax för själva västen. Den finns som sagt i två utföranden, och varianten för dolt bärande har inga fästen alls. För mig är det lite oklart hur den skall användas, även om jag ser många praktiska användningsområden, tex för personal i fordon som skall verka från fordonet, tex fordonsskyttar i TGB 16 eller i andra trånga utrymmen. Ett annat alternativ är om man använder västen under kläder för att sedan komplettera med stridsväst utanpå, för att enkelt kunna anpassa sig efter läget. Det som är bra är att det ger många olika alternativ.

 

Väst för dolt bärande. Notera avsaknaden av fästanordningar. Plattorna kan justeras i höjdled med band inne i facken..

gqzyrhai9r4oa9i4g.jpg

 

Väst för dolt bärande utfälld.

zc6d13ebybnkjdt4g.jpg

 

Då kommer vi in på själva västen, och det första man slås av är att den i grundutförande har ett mycket stort antal skyddsplattor, Bla för skrev, axlar, hals och bak. Den har dessutom remmar för att kunna lyfta eller dra personal, vilka iofs inte känns särskilt påkostade. Med alla dessa plattor på plats, så är det ingen överdrift att säga att skydd går före verkan. Det är svårt att röra sig ledigt, och näst intill omöjligt att inta normala skjutställningar. Det är bra att den är utvecklad på det sättet, då den kan konfigureras för många ändamål, men om man har tänkt sig någon form av rörlighet samt flexibilitet i strid så måste vissa plattor plockas bort. Den mest nödvändiga att ta bort är tyvärr nackskyddet som inte fungerar alls tillsammans med hjälm 90, och det kanske är av den anledningen som ett nytt hjälmsystem är under utprovning.

 

För första gången är nu kroppsskyddet utformat för att kunna bära utrustning, och personligen ser jag det som det lämpligaste alternativet. Ju färre lager, och ju mindre grejjer desto bättre. Att ha KRSK 12 med stridsväst 08 ovanpå är möjligt men det blir ett nästan löjligt stort paket av det hela. På bilden nedan har jag konfigurerat skyddet med det viktigaste: Platta 5, 4 magasin Ak5 (varav ett i flerbruksfickan), 2 magasin pistol 88, flerbruksficka 08 på vänster sida. Den i mina ögon helt värdelösa duellficka 2000 använder jag som tourniquettficka. Kompletterar detta med en flerbruksficka 2000 med en dumpficka ovanpå på höger sida. På ryggen sitter IGR och undsättningsutrustning. I denna konfiguration väger västen 18 kg.

 

Kroppsskyddet kompletterat som stridsväst.

4syuq9qpkzjq27q4g.jpg

 

y003u9bh201reuu4g.jpg

 

Här tog bildlagringen slut.

 

Tourniquettficka kommer som tillbehör till Stridsväst 12, jag använder tsv duellficka 2000 som ersättning.

http://www.mediafire.com/convkey/e943/l6iutlp7uloitfk6g.jpg

 

Baksidan av västen är ett underskattat område. Ett populärt tillägg är att montera vattenbehållaren från stridsväst 08 där, men jag tycker att det dels blir för klumpigt, dels för tungt. Vatten är sällan ett problem, så jag väljer bort det. Jag väljer istället att sätta IGR där, lysstavar, samt undsättningsutrustningen som jag alltid vill ha nära.

 

Ryggsida

http://www.mediafire.com/convkey/de26/73zhevln0e3pos96g.jpg

 

Insidan på västen är tunt stoppad med ett mesh liknande material som tar upp fukt. Det är viktigt att man torkar västen mellan användningarna, annars blir det ganska snart otrevligt.

 

Västens insida.

http://www.mediafire.com/convkey/43bd/2dho7oo1hypc2to6g.jpg

 

Det är mycket lätt att överkitta västen, som då blir ohanterligt tung. Det är inte helt enkelt att svinga en väst som väger nära 20 kg, och det kräver god fysik att röra sig i den längre sträckor. Som sagt, skydd går före verkan med denna väst i sin tyngsta konfiguration.

 

Som slutsats kan man säga att detta är en bra väst, med en mycket hög flexibilitet och skyddsförmåga, och som någon sade, grejjerna blir inte bättre än man gör dem, och här finns stora möjligheter att göra något riktigt bra.

 

Tack för mig.

Edited by Shit my man
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Intressant!

Andas det till någon grad är de täckta delarna av fältskjortan/motsv undertill dyblöt av svett efter användning oavsett?
Är den lätt att ta av och på? Kan du beskriva hur man sätter på sig den (träs den över huvudet?)? Vart sitter spännena/fästena som håller ihop den?

Link to comment
Share on other sites

Jag kompletterar lite här, då alla bilder inte kom med igår pga av någon konstig begränsning. Här är alltså baksidan på västen

 

Baksidan

73zhevln0e3pos94g.jpg

 

Påtagning sker genom att man öppnar västen i sidan genom att fläka bort fronten, och sedan trär den över huvudet. På bilden ser man ett av sidostyckena öppnat

 

Öppen front

lh1016minf80hw04g.jpg

 

Nu har sidostycket fixerats på frontplattan med kardborre...

 

Halvöppen front.

l9c04vc0ndcq8ln4g.jpg

 

....och nu har fronten fläkts tillbaka och fixerat sidostyckenas låsning.

 

Väst stängd. Notera tourniquett fickan.

zt728nxa70zct304g.jpg

 

Västen kan justeras för att sitta bra, med de synliga kardborrefästena. Påtagen sitter den som gjuten. På gott och ont. Den uniform vi f.n använder är inte anpassad för att bäras under skydd, så det blir inte optimalt. Det går att använda den långärmade t-shirten med brynjetröjan, men det blir inte helt bra. Det finns en speciel tröja under framtagning som skall lösa problemet.

 

På bilden nedan syns västens mech insida,

 

Västens insida

2dho7oo1hypc2to4g.jpg

 

Klart.

Link to comment
Share on other sites

Goa bilder! Ser gärna att du lägger upp bilder på de nya fickorna/tillbehören också :)

 

Det levereras inga fickor med KRSK 12, de fickor jag använt kommer från Sv08. Jag kan iofs lägga upp dem om det finns intresse. Stridsväst och skydd är ju numera nästan samma sak.

 

Tillbehören till västen är mest olika extra delar, (som axelskydd mm) är det dessa du menar?

Link to comment
Share on other sites

 

Goa bilder! Ser gärna att du lägger upp bilder på de nya fickorna/tillbehören också :)

 

Det levereras inga fickor med KRSK 12, de fickor jag använt kommer från Sv08. Jag kan iofs lägga upp dem om det finns intresse. Stridsväst och skydd är ju numera nästan samma sak.

 

Tillbehören till västen är mest olika extra delar, (som axelskydd mm) är det dessa du menar?

 

 

Intresse finns alltid när det gäller "nya" prylar.

 

Yes, gärna monterade så man kan se hur det ser ut :)

Link to comment
Share on other sites

Vi får nog utgå från att det kommer nya fickor till KRSK 12, då det har andra dimensioner på infästningen än stridsväst 08. Fickorna från 08 passar egentligen inte till KRSK12, i vissa konfigurationer kan man få problem med sammandragning, främst av bröstfliken. Problemet är att kardborrytan veckas och fäster sämre på underlaget. Sv08 var en "förserieväst".

Link to comment
Share on other sites

Vi får nog utgå från att det kommer nya fickor till KRSK 12, då det har andra dimensioner på infästningen än stridsväst 08. Fickorna från 08 passar egentligen inte till KRSK12, i vissa konfigurationer kan man få problem med sammandragning, främst av bröstfliken. Problemet är att kardborrytan veckas och fäster sämre på underlaget. Sv08 var en "förserieväst".

 

Det är möjligt att du har rätt, men min bedömning är att Sv12 och KRSK 12 kommer att vara kompatibla, och då finns det ingen anledning att göra ett speciellt kitt till KRSK 12.

 

Vi kommer sannolikt se mer av ihopbyggda skydd och västar, alltså att gränsen mellan dem suddas ut.

 

Som jag nämnde i min recension ovan, västen väger 18 kg. Det är kanske ok om man strider från fordon, men jag är mycket tveksam till avsutten strid om man har högre beep värde än typ 5.1. Man måste alltid ha en balans mellan eld - rörelse - skydd, och med 18 kg så har skyddet helt klart en för stor del.

Link to comment
Share on other sites

Hur står sig systemets vikt med jämfört med andra system med jämförbar/lika skyddsgrad?

 

Vikten 18kg, på din väst, vilka plattor använder du då? Den tyngre 5F-plattan, men vad mer? Vilka andra förstärkningsplattor?

 

Jag vet inte hur den står sig skyddsmässigt eftersom skyddsgraden omfattas av sekretess, men vikten utan tillbehör är jämförbar med den amerikanska HKP 16 västen. Kom dock ihåg att en hkp besättning i stort sett är statisk.

 

18 kg är med tillbehören som du kan se i recensionen. Jag har inget extra skydd utöver västens 4 skyddsplattor; fram, bak och sidoplattor. Platta 5 är tung.

Link to comment
Share on other sites

Hur står sig systemets vikt med jämfört med andra system med jämförbar/lika skyddsgrad?

 

Vikten 18kg, på din väst, vilka plattor använder du då? Den tyngre 5F-plattan, men vad mer? Vilka andra förstärkningsplattor?

 

Cutting edge, state of the art, så kan du få en väst med högre skyddsnivå på det mjuka splitterskyddet, fyra stycken plattor (fram, back och två mindre sidoplattor) med likvärdig skyddsnivå som RPS5/NIJ IV/FMV5, till en vikt på under 9kg. Låg vikt, lågt pris, hög skyddsnivå: välj två.

Link to comment
Share on other sites

 

Hur står sig systemets vikt med jämfört med andra system med jämförbar/lika skyddsgrad?

 

Vikten 18kg, på din väst, vilka plattor använder du då? Den tyngre 5F-plattan, men vad mer? Vilka andra förstärkningsplattor?

 

Cutting edge, state of the art, så kan du få en väst med högre skyddsnivå på det mjuka splitterskyddet, fyra stycken plattor (fram, back och två mindre sidoplattor) med likvärdig skyddsnivå som RPS5/NIJ IV/FMV5, till en vikt på under 9kg. Låg vikt, lågt pris, hög skyddsnivå: välj två.

 

 

Inte för att jag misstror dig men har du (eller någon annan) exempel på sådana system? Vore intressant att se

 

I övrigt, är det någon som brukade 94+plattor+SV-08 och kan uttala sig om de upplevda skillnaderna mellan det och -12'an?

Link to comment
Share on other sites

 

Hur står sig systemets vikt med jämfört med andra system med jämförbar/lika skyddsgrad?

 

Vikten 18kg, på din väst, vilka plattor använder du då? Den tyngre 5F-plattan, men vad mer? Vilka andra förstärkningsplattor?

 

Cutting edge, state of the art, så kan du få en väst med högre skyddsnivå på det mjuka splitterskyddet, fyra stycken plattor (fram, back och två mindre sidoplattor) med likvärdig skyddsnivå som RPS5/NIJ IV/FMV5, till en vikt på under 9kg. Låg vikt, lågt pris, hög skyddsnivå: välj två.

 

 

Möjligt men so what? Nu har vi det vi har, med de krav som staten ställer, så då är det bara att gilla läget.

Link to comment
Share on other sites

Kroppsskydd 12 Del 3.

 

Ok, jag fick lite tid över, så jag skriver något om resten av delarna som hör till skyddet.

 

När det gäller storlekar så vet jag faktiskt inte. Det finns flera storlekar, och det provas ut individuellt vid uthämtningen, då det är viktigt med bra passform. Det finns oxå speciella bröstplattor för kvinnor, men det blir problem med "större storlekar" vad jag har förstått...

 

Hela skyddet är uppbyggt med kardborre, så alla delar går att ta isär för utbyte, tvätt eller reparation. Här är de delarna som jag f.n inte använder. Det anges att den inre plattan (materialet), som är mjuk, har skyddsnivå FMV 2. På bilden syns krage, fram och bak, axelskydd höger vänster, underlivsplatta fram och bak samt axelstödet.

 

Löstagbara delar

r03mgcs5rc4rrwb4g.jpg

 

Jag har tidigare nämnt att det är svårt att hitta skjutställningar, och denna detalj är till för att skapa ett stöd på skyddet för vapnet. Av alla ingående delar så känns denna som den minst genomtänkta. Har verkligen försökt, men jag får inte till det med detta tillbehör. Får stanna i förvaringssäcken.

 

Axelstöd i gummiliknande material.

93bc9g0yu3g2tuj4g.jpg

 

Armskydden är förvånandsvärt bekväma så länge man inte behöver sitta i ettt fordon. Då är i stort sett varje försök att röra sig lönlöst.

 

Armskydd. Notera spännaren för armvidden.

0bsw7bam72haxm94g.jpg

 

Jag utgår ifrån att man i framtagningsarbetet av KRSK 12 gjorde omfattande studier på hur kroppen skadas av splitter, och gissar att man kom fram till att mjukdelsskador i underlivet är vanligt. Då är det logiskt att man skyddar dessa (väldigt) vitala delar. Då är det oxå konstigt att dessa i stort sett uteslutande inte används. Självklar bidrar de till att ytterliggare begränsa rörligheten

 

Underlivsplatta

jubz8j70ib801ir4g.jpg

 

Västen monterad med alla tillbeör. De extra påkopplade skydden väger ca 2 kg, vilket ger en stridsvikt på 20 kg. Det kanske inte låter så mycket när man läser det såhär, men det känns ordentligt när man tar på den.

 

Hel vast alla tillbehör

0eltva5rc8w4k544g.jpg

 

Det var det hela. Tycker som sagt att skyddet är bra, främst för att det är ett så flexibelt system.

Edited by Shit my man
Link to comment
Share on other sites

 

 

Hur står sig systemets vikt med jämfört med andra system med jämförbar/lika skyddsgrad?

 

Vikten 18kg, på din väst, vilka plattor använder du då? Den tyngre 5F-plattan, men vad mer? Vilka andra förstärkningsplattor?

 

Cutting edge, state of the art, så kan du få en väst med högre skyddsnivå på det mjuka splitterskyddet, fyra stycken plattor (fram, back och två mindre sidoplattor) med likvärdig skyddsnivå som RPS5/NIJ IV/FMV5, till en vikt på under 9kg. Låg vikt, lågt pris, hög skyddsnivå: välj två.

 

 

Inte för att jag misstror dig men har du (eller någon annan) exempel på sådana system? Vore intressant att se

 

 

Väst: http://www.first-spear.com/product.php?productid=17619&cat=272&page=1

Inlägg: http://www.velsyst.com/store/224/116/SPEAR-BALCS-Cut-Soft-Armor%2C-NIJ-III-A--Military-Frag.html ~2.4kg för storlek Large

Plattor: http://www.velsyst.com/store/214/42/Ballistic-Rifle-Plate%2C-Threat%3A-7.62x39-API-BZ-ICW.html

Sidoplattor: http://www.velsyst.com/store/214/43/SIDE---Ballistic-Rifle-Plate%2C-Threat%3A-7.62-x-39-API%2C-ICW.html

 

Link to comment
Share on other sites

Intressant. Men ändå ganska irrelevant jämförelse, eftersom att det är omöjligt att avgöra vilka kriterier som legat till grund för upphandlingen, och vilka produkter som provats i försöken. Det kan ju se bra ut på papperet, men hur det sedan fungerar i praktiken är ju en annan sak.

 

Faktorer som produktionsvolym, leveranstid, företagens referenser och interna policys, prisbild, flexibilitet i produktutformningen, sekretessavtal, serviceavtal, försvarspolitik, produktmognad, reservdelsförsörjning, optioner, miljöcertifiering, kvalitetscertifiering mm mm spelar oxå in. Det är fullt möjligt att den produkt du hänvisar till varit intressant, men fallit bort av någon av dessa orsaker. Jämför det hela med hur teknikens värld testar bilar, ett antal kriterier, poäng och en vinnare.

 

För den enskilde är det enkelt, vi köper det som verkar funka, för en stat som skall utrusta en armé (särskilt i skyddsfrågor) är det inte riktigt lika "straight forward".

 

 

 

 

Hur står sig systemets vikt med jämfört med andra system med jämförbar/lika skyddsgrad?

 

Vikten 18kg, på din väst, vilka plattor använder du då? Den tyngre 5F-plattan, men vad mer? Vilka andra förstärkningsplattor?

 

Cutting edge, state of the art, så kan du få en väst med högre skyddsnivå på det mjuka splitterskyddet, fyra stycken plattor (fram, back och två mindre sidoplattor) med likvärdig skyddsnivå som RPS5/NIJ IV/FMV5, till en vikt på under 9kg. Låg vikt, lågt pris, hög skyddsnivå: välj två.

 

 

Inte för att jag misstror dig men har du (eller någon annan) exempel på sådana system? Vore intressant att se

 

 

Väst: http://www.first-spear.com/product.php?productid=17619&cat=272&page=1

Inlägg: http://www.velsyst.com/store/224/116/SPEAR-BALCS-Cut-Soft-Armor%2C-NIJ-III-A--Military-Frag.html ~2.4kg för storlek Large

Plattor: http://www.velsyst.com/store/214/42/Ballistic-Rifle-Plate%2C-Threat%3A-7.62x39-API-BZ-ICW.html

Sidoplattor: http://www.velsyst.com/store/214/43/SIDE---Ballistic-Rifle-Plate%2C-Threat%3A-7.62-x-39-API%2C-ICW.html

 

 

Edited by Shit my man
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Som en del i KRSK 12, levereras i samma väska, ingår oxå knä och armbågsskydd som tillbehör. De är av samma tillverkning som själva västen, Mehler. Skydden är vadderade, med gummi liknande material på insidan för att förhindra glidning. Den utvändiga plasten har en struktur som greppar skapligt i ”normalt” underlag. Har använt skydden några gånger, och de fungerar skapligt. Tror inte att det finns några optimala skydd av detta slag, det är mer en fråga om hur de fungerar öht i olika miljöer. Ibland är de lämpliga, ibland inte.

 

De ger en känsla av god kvalite, spännen, tygmateriel och remmar känns gediget, och när de är påtagna är de bekväma, dock efter viss inpassning.

 

Alla skydd, framifrån

1615fjrbcei86o84g.jpg

 

Alla skydd, baksida

bef9dbdt7ge5t684g.jpg

 

Etikett. Oklart vad ”TAKTIK” står för.

jxueta8qwxogz5x4g.jpg

 

Etikett, baksida.

l27wte10g30a44k4g.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Om det tillåts bidrar jag gärna med två bilder från när SkyddC hade uppvisning, fick äran att prova på!
Satt som ett smäck när den gick på, lite krångel att få huvudet igenom men förvånansvärt bekväm.
Sen var det lite roligt att få lirka ur soldaterna deras åsikter om stridsväst 2000. "Men en ny är på väg" fick jag höra.
(första bilden lite överexponerad, färgen på andra bilden stämmer bättre.)
kroppsskydd12_zps98a8de3c.png
closeup_zps43f70104.png

Nu vill jag veta vad jag ska söka till för att få använda den här grejen. Börjar utbildning i höst!

Link to comment
Share on other sites

Nu ventilerar jag en åsikt, som jag kanske borde hålla inne med. Men hur sätter folk egentligen ihop sina grejer? Det kroppsskyddet med fickor lite här och där ser ju ut som skit!

 

Vi vet ju inte om den är monterad för förevisning eller om det är något tapper-själs personliga utrustning. Sedan så är den helt säkert anpassad till soldatens tjänst, kanske det är så soldaten upplever det som optat?

 

Egen reflektion är att det inte ser så fasligt illa ut, det mesta verkar ju finnas med; plats för tre magasin (med det sista i karbinen) placerade center-vänster, två magasin till pistolen, en granat och en flerbruksficka för smått och gott. Vissa fickor ser ut att sitta lite slappt dock.

 

Sedan skulle jag ju kanske inte placera utrustningen riktigt så som soldaten i fråga gjort, jag gillar t.ex. inte att ha utrustning "ovanför" varandra utan ha allt i en nivå.

Link to comment
Share on other sites

 

Nu ventilerar jag en åsikt, som jag kanske borde hålla inne med. Men hur sätter folk egentligen ihop sina grejer? Det kroppsskyddet med fickor lite här och där ser ju ut som skit!

 

Vi vet ju inte om den är monterad för förevisning eller om det är något tapper-själs personliga utrustning. Sedan så är den helt säkert anpassad till soldatens tjänst, kanske det är så soldaten upplever det som optat?

 

Egen reflektion är att det inte ser så fasligt illa ut, det mesta verkar ju finnas med; plats för tre magasin (med det sista i karbinen) placerade center-vänster, två magasin till pistolen, en granat och en flerbruksficka för smått och gott. Vissa fickor ser ut att sitta lite slappt dock.

 

Sedan skulle jag ju kanske inte placera utrustningen riktigt så som soldaten i fråga gjort, jag gillar t.ex. inte att ha utrustning "ovanför" varandra utan ha allt i en nivå.

 

personligen har jag placerat alla magasinsväskorna på höger sida. tycker de är lättare att komma åt när jag ligger ner, specielt om skjutställningen behöver anpassas till terrängen. Jag har aldrig byggt stridsväst för att den skall vara estetiskt tilltalande. Jag bygger precis som Blanco min väst i en nivå. riktigt vad som är estetisk är ju lite upp till betraktaren. Jag har iof inte de aktuella kroppsskyddet, men principen att bygga kroppsskydd med den möjligheten eller bygga en stridsväst är ju ganska samma.

 

en annan fråga hur diskret är den versionen för dolt bärande. de ser knappast. vad behöver bäraren ha på sig för att den skall vara dold. Jag blev lite nyfiken iom vad den heter.

Link to comment
Share on other sites

Blanco, vad är det du vill säga? "Ser inte så fasligt illa ut", men sen "sitter lite slappt" och "inte ha utrustning ovanpå varandra". Alltså, ser ut som skit. Och stridsvästar brukar enligt min erfarenhet fungera ungefär lika bra som de ser ut. Undantag finns, där västar som ser bra ut fungerar kass, men motsatsen har jag aldrig sett.

Link to comment
Share on other sites

Blanco, vad är det du vill säga? "Ser inte så fasligt illa ut", men sen "sitter lite slappt" och "inte ha utrustning ovanpå varandra". Alltså, ser ut som skit. Och stridsvästar brukar enligt min erfarenhet fungera ungefär lika bra som de ser ut. Undantag finns, där västar som ser bra ut fungerar kass, men motsatsen har jag aldrig sett.

nu är inte jag Blanco men efter som har liknande tankar. De bra med stridsvästen är att den går att bygga om till skillnad från tex 304/k som verkligen var alla lika. hur illa de än passsar smak och tjänst. förhoppningsvis har den som satt ihopp västen haft en tanke. funkar inte tanken i verkligheten är de bara att bygga om och testa igen. Jag har dessutom inte så mycket väskor att jag kan sätta allt på en nivå. de enda jag har ovanför är kexchokladfickan. men hade jag behövt mer väskor för att få med sig allt är de ju bara och fråga sig var de skall vara eller om de måste lämnas hemma. Jag är ganska säker på att ingen lämnar hemma något för att västen skall vara estetiskt tilltalande. hur nu en sådan ser ut.

Link to comment
Share on other sites

Blanco, vad är det du vill säga? "Ser inte så fasligt illa ut", men sen "sitter lite slappt" och "inte ha utrustning ovanpå varandra". Alltså, ser ut som skit. Och stridsvästar brukar enligt min erfarenhet fungera ungefär lika bra som de ser ut. Undantag finns, där västar som ser bra ut fungerar kass, men motsatsen har jag aldrig sett.

 

Jag menade att den inte ser så illa ut i den meningen att det som jag kan se som grundläggande utrustning för en soldat finns där.

 

För mig så är det individuellt hur man placerar fickor/motsv på sin väst. Jag skulle inte ha mina fickor som soldaten som är tilldelad skyddet på bilden har det då det inte skulle funka för min tjänst och sedan så föredrar jag att inte ha utrustning placerad i mer än en nivå. Jag tycker inte det är rimligt att kritisera hur andra utformat sina västar/skydd med grund i min egna tycke och smak.

 

DOCK så finns det ju helt enkelt undermålig ihopsättning av väst (exempelvis så ser jag att magasinfickan ser ut att sitta lite sladdrigt) och i vissa fall pants-on-head-dumma och ogenomtänkta placeringar som inte har med smak att göra utan ett minimum av logik. Jag ser inget sådant i skyddet ovan. För mig ovanligt sätt att placera utrustning, men jag kan inte kalla det kass

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • henke unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...