Jump to content

Hur kunde trådstyrda torpeder fungera för Ytattacken?


Darkwand

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Är inte så insatt i det men kan tänka mej att de fungerar ungefär som TOW raketerna på en US Bradley.

Det är väl ändå lite skillnad att dra en tråd i vatten mellan en torped och ett fartyg som går för fullt och inte nödvändigtvis åt samma håll.

 

Om du får trådbrott på en TOW går den väl bara rakt fram enl sista signal; hur funkar tunga torpeder?

Link to comment
Share on other sites

Man kunde till och med vända efter att torpeden avlossats och köra åt motsatt håll. Torpedens sensordata sändes hela tiden tillbaka till en Robotbåts stridsledningsdatorer. Tråden rullades ut från både torpeden och fartyget och ligger still i vattnet. Tråden har en vinge som gör att den ligger still i vattnet och inte dras åt något håll.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Att kapa tråden med egen propeller har jag aldrig varit med om, den sjunker ganska snabbt mot botten. Ytfartygen hade speciella bågformade "trådavbärare" som såg ut lite som en förvuxen högaffel gjord av rostfria stålrör som skulle se till att tråden löpte fritt. De inspekterades noga före varje torpedskjutning så att inga grader eller andra skador uppstått under hanteringen som kunde skada tråden och orsaka trådbrott. Vanligast var att tråden hoppade ut ur avbäraren och nöttes av mot relingen innan någon på däck hann reagera. Ibland hade det blivit trassel i något av trådmagasinen så att det tog stopp men det var mindre vanligt.

 

Som tidigare nämnts satt ett magasin i torpeden och ett i torpedtuben som fungerade ungefär som haspelrullar så tråden löpte ut från båda håll och låg därmed stilla i vattnet. Tråden i torpeden är normalt längre än dess maximala gångdistans och i tuben fanns många kilometer tråd. Det gällde dels att inte gira för kraftigt med tråden i vattnet eller köra för fort och riskera att den tog slut ombord innan torpeden nått målet men det fanns även andra skäl att inte manövrera fartyget för häftigt som hade med fartygsgyrot att göra.

 

Före torped 613 var torpederna bara trådstyrda men med den kom målsökaren in i bilden. Torpeden kan gå över till målsökning om den tappar kontakten med eldledningen om man ställt in det vid prepareringen. Den kan också skicka målinformation tillbaka till det skjutande fartygets eldledning över tråden och tala om i vilken riktning den har kontakt med målet. Det här var på robotbåtarna redan under mitten av 80-talet så moderna torpeder kan väldigt mycket mer trick. Numera har ytfartygen bara lätta 40 cm-torpeder och de tunga 53 cm finns bara på ubåtarna. Principen är densamma än men såvitt jag vet kommunicerar de senaste torpederna med fartyget via en optisk fiber till skillnad från den gamla dubbelisolerade kopparkabel vi använde.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...