Jump to content

Vapenfel i böcker


LtLag

Recommended Posts

Vi har ju trådar om vapenfel i filmer så nu är det väll dags att även titta i böckerna också :happy:

 

I boken Paganinikontraktet av Lars Keppler gör en av poliserna följande stup i kvarten:

 

"Saga tar fram sin Glock, kontrollerar magasinet och osäkrar..."

 

En Glock har ju ingen säkringsomställare i vanlig mening utan säkringen är ju en del av avtryckaren - drag bak avtryckaren och det smäller...

 

Fler exempel?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Osäker på om det är ett egentligt fel, men i Miilenietrilogin så är det ett fasligt malande om "jaktammunition". Revolvrar med jaktammunition, polisiära förstärkningsvapen med jaktammunition osv. Kallar man verkligen o-/halvmantlad I alla samanhang för jaktammunition.

/m

Link to comment
Share on other sites

i Sven Hassels böcker så är ryssarna beväpnade med kalashnikovs, och böckerna utspelar sig under andra världskriget

Den store Mikhail Timofeyevich började designa handeldvapen redan 1942, så helt omöjligt är det inte att ryssarna hade kalashnikovs, även om det inte var AK-47:or.

Ryssarna behövde mängder av Handeldvapen, Ryssarna tycks ha föredragit att tillverka mängder av handeldvapen av ett fåtal versioner. Något udda försöksvapen kan säkert ha funnits men inget som är vanligt förekommande.

Link to comment
Share on other sites

Nu kommer jag inte ihåg de exakta vapenfelen, men jag läste ett par böcker av en författare som heter David Gibbins. I de böckerna råkar en undervattensarkeolog/ex-elitsoldat (är det förresten lika vanligt i verkligheten med forskare som är ex-elitsoldater som det är i böcker, brukar inte ex-elitsoldater typ starta PMC-företag?) ut för diverse skurkar som vill sno de arkeologiska skatter som hjälten är på spåren.

Böckerna är spänande och människan har ju sedan antiken kittlats av myterna om atlantis, och tanken på att vikingar snodde en ofattbar skatt och seglade med den till centralamerika är ju rätt cool. Vad som är ocoolt är författarens förkärlek för att på ett nästan pornografiskt sätt beskriva vapen och vapensystem i böckerna, och dessutom göra det felaktigt. I någon av böckerna får vår hjälte tag på en L85 t.ex, som beskrivs på ett sätt som inte får mig att känna igen den som en L85. Bättre då att bara skriva "automatkarbin".. Författaren är marinarkeolog, och där kan jag nog knappast slå honom på fingrarna, men som MÖP är jag nog en nivå över :D

 

Egentligen är det ju ofta skit samma om hjälten har en Glock, Beretta, Sig eller S&W så länge det inte säger något om karaktären i sig. Callahan hade t.ex inte varit Dirty Harry med en snubnose .38, eller för den delen, en HK VP70.

 

/E

Link to comment
Share on other sites

Författaren är marinarkeolog, och där kan jag nog knappast slå honom på fingrarna, men som MÖP är jag nog en nivå över :D

Jag vet vilken bok du menar (tror att det var "Heligt Guld" eller "Atlantis").

 

Förutom vapenfelen så är det arkeologiska arbetet en enda våt dröm. Antingen så använder man jätteballa maskiner som kan avbilda saker som ligger begravda tjugo meter ner i bottenleran, eller så går man bara runt och spatserar lite och bara råkar ramla rakt ner i en vikingagrav (i nordamerika!) där den hädangångna krigaren har ett smycke tillverkat av ett inka-mynt.

Link to comment
Share on other sites

Är det inte så arkeologi går till? Hade Henry Jones JR som arkeologilärare, så jag kanske inte har en helt korrekt utbildning..

Särskilt ball tyckte jag laserborren de använde för att borra sig in i ett isberg med var.

 

Det finns litteratur, och så finns det litteratur om man säger så. Kan starkt rekommendera en bok jag precis läst ut som heter Clashes. Den beskrev amerikanska flygplan och vapensystem från tiden för vietnamkriget ganska så realistiskt, dessvärre så åker amrisarna på stryk i luften av vietnamesernas Mig, så den kändes inte helt realistisk. Åsså hittar författaren på att de amerikanska robotarna var skit, med typ 1 av 10 som träffar å sånt..

 

...tyvärr var det en faktabok :)

 

/E

Link to comment
Share on other sites

@Erik_G:

När jag bodde i studentkorridor var vaktis fd "elit"soldat, så även vaktis på marinbiologiska fakulteten (tror fan helamarktjänsten på universitetet är Paras rekryterade genom 'old boy'-nätverket). Kanske inte marinarkeologi, men nog så nära.

Link to comment
Share on other sites

Vette tusan, när det kom till det praktiska arbetet var nog fan vaktis vassare än herr doktorn. Den ena killen hade ju sett studenter och forskare pula med grejorna i 30 år, den andra hade just doktorerat. Tror man kan likna relationen mellan dem som sergeant-major och kapten, får man klass- och åldersperspektiven också.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

(är det förresten lika vanligt i verkligheten med forskare som är ex-elitsoldater som det är i böcker, brukar inte ex-elitsoldater typ starta PMC-företag?)

/E

 

Jag har en kompis som efter avklarad arkeologiutbildning på Lunds universitet har jobbat som tillfälligt anställd i armén med utbildning av vpl. Har gjort ett antal vändor i Afganistan och precis har blivit antagen till någon av de där nya utbildningarna.

Inom parentes sagt så blir han efter fullgjord utbildning sergeant, och nu är han, och har länge varit.....sergeant.

 

Räknas det?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...