Jump to content

Teletekniker KOS, TES (NG700)


Recommended Posts

Jag kan inte svara direkt på din fråga men följande går att läsa på lumpen.nu:

 

NG700 - Teletekniker/ KOS, TES

Antal dagar: 525

Du utbildas till signalmekaniker för att i krig ingå i olika reparationsgrupper inom data och kommunikation. Du lär dig att reparera data- och kommunikationssystem.

 

Utbildningens omfattning och innehåll

Utbildningen till signalmekaniker delas in i flera skeden. Det första skedet, den grundläggande soldatutbildningen, varar 2-3 månader. Under denna tid får du de grundläggande kunskaper och färdigheter du behöver för att kunna fungera som soldat.

 

Därefter utbildas du i ungefär 11 månader för din befattning som signalmekaniker. Utbildningen är både teoretisk och praktisk och omfattar bland annat elektronik, digitalteknik, datorkommunikation, radiolänkteknik och optronik. Du lär dig dessutom att reparera data- och kommunikationssystem.

 

Resten av utbildningstiden övar du i din befattning som signalmekaniker. Nu tillämpar du det som du lärt dig tidigare under utbildningen. Alla i ditt förband övar tillsammans under så realistiska förhållanden som möjligt. Detta för att få ett väl fungerande förband.

Det första och det sista utbildningsskedet genomför du vid ett av våra grundutbildningsförband. Den mellanliggande teleteknikerutbildningen centraliseras och genomförs vid Arméns tekniska skola, ATS, i Östersund, Enköping eller Stockholm.

 

Efter utbildningen har du möjlighet att söka till officershögskolan för utbildning till yrkesofficer.

 

Beroende på när du rycker in, kan du komma att vara ledig några veckor under sommaren samt i anslutning till jul- och nyårshelgerna.

 

Meritvärde

Efter genomförd utbildning kommer du att få ett betyg som du kan använda i det civila.

 

Betyget omfattar följande delar:

- Utbildningsbeskrivning

- Befattningsbeskrivning

- Utbildning som är särskilt civilt meriterande

- Eventuella förtroendeuppdrag under utbildningen

- Personlighetsbedömning: uppförande, självständighet, initiativförmåga, samarbetsförmåga, ansvar, uthållighet, ledarskapsförmåga, kunskaper och färdigheter

- Omdöme

 

 

Du får också ett militärt vitsord som används vid din krigsplacering. Vitsord från 1-10 får du i uppförande, lämplighet samt i kunskaper och färdigheter.

Som vanligt är pliktverkets befattningsbeskrivningar lite småluddiga och kanske inte riktigt det du ville ha reda på. Jag hoppas att det hjälper något i alla fall...

Link to comment
Share on other sites

Tackar för svaren. Det verkar vara väldigt mycket hemlighetsmakeri kring tjänsten, t.ex. Kunde/fick inte inskrivningsförättaren ens svara på vilket förband man skulle ligga placerad på efter GSU:n.

Verkar spännande i alla fall.

Link to comment
Share on other sites

Har sökt tjänsten (NG700) Teletekniker KOS, TES.

Saknar dock närmare kunskaper om vad tjänsten innebär i praktiken. Någon som genomfört värnplikten som ovanstående och kan berätta lite?

 

med vänliga hälsningar

Jag tror att du kommer att ha svårt att hitta andra som har haft befattningen tidigare, om jag inte är helt ute och cyklar så är den ny, kanske då att någon utbildas till det detta utbildningsår.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...