Jump to content

Anfall mot Sverige


Guest

Recommended Posts

Jag har förstått att vissa här tror på ett överanskande anfall mot Sverige eller någon annan förändring av det säkerhetspolitiska läget. Det skulle vara intressant att höra hur ni anser att ett anfall skulle se ut.

Link to comment
Share on other sites

Personligen tror jag en del på de scenariot som är i boken "Anfall mot Sverige". Flera sabotageförband tar sig i in landet via Finlandfärjor o dyl. Vid ett givet klockslag sätter de igång. Flera brohuvuden lär tas ganska lätt. Svenska politiker vågar inte inse fakta o skyller på otur osv...

Efter 1-2 dagar anländer den stora styrkan. Svenska politiker tycker att konflikten kan lösas med diplomati och att man inte skall reta upp fi genom att mobilisera. Så först när fi går mot stockholm börjar politikerna inse vad som håller på att hända. Varvid de spillror som lyckas mobilisera får duktigt med stryk!!

 

Nycklen i hela det här scenariot är för mig flygvapnet! Så länge vi har kontrollen över eget luftrum och våra piloter inte sprängs i sina hem så har vi en chans att återta intiativet! Att vi i Sverige har duktigt fega politiker som inte våga göra något innan de frågat mamma är ingen hemlighet!

 

Minns bara U-137, då var ju politikerna duktigt rädda för att göra något som kunde reta upp ryssarna. Trots att ryssarna seglat rakt in i våran hemligaste skärgård!!

Link to comment
Share on other sites

...Minns bara U-137, då var ju politikerna duktigt rädda för att göra något som kunde reta upp ryssarna. Trots att ryssarna seglat rakt in i våran hemligaste skärgård!!

 

Uhm, vad skulle dom gjort som du anser att de underlät att göra pga rädsla? Var du ens född när detta inträffade? Ursäkta det personliga påhoppet men det verkar som om du inte har någon verklighetskontakt..

 

Man hadde flyg i luften med insatsorder mot den ryska flottan som var påväg mot Svenskt teritorial vatten. Ryssen hadde mej veterligen ingen massiv styrka i luften utan satsade på att hämta ubåten med fartyg. Man meddelade ryssen att de skulle inte, under några som helst omständigheter, få komma in på svenskt vatten. Det fanns svenska ubåtar i uläge mellan den ryska ubåten och den ryska flottan.

 

näh, skärpning i ledet!

Link to comment
Share on other sites

Min far är föredetta flygförare (Ja37) och var med i skarpt läge vid ett flertal incidenter. (Med skarpt läge menar jag att de laddade akan med skarp ammo och la sig beredda i luften) Ett exempel är när vi bokstavligen fångat rysk ubåt i en "fjord" med hjälp av stockar och kedjor; provisoriskt ubåtsnät. Palme var då så rädd för ett sovjetiskt fritagningsförsök att han beordrade att släppa ubåten med motivationen att "där finns ingen ubåt, inga fler frågor". Det finns fler exempel. Däremot får kan man diskutera om det var smart eller ej/fegt eller ej.

Link to comment
Share on other sites

man ser ju för tusan skillnad mellan en rysk och en NATO u-båt. sedan vill jag påmina alla om att inte säga för mkt om detta ämne... är det öppna källor och inte hemligt

Link to comment
Share on other sites

man ser ju för tusan skillnad mellan en rysk och en NATO u-båt

Eeehh...hur kan man identifiera en ubåt via dess utseende då den befinner sig under vattenytan? :)

Link to comment
Share on other sites

Genom sonar, uppträdande samt kavitationsljudet, kan man men ganska stor säkerhet avgöra vilken ubåtstyp man har att göra med. Helst säker kan man dock inte bli förrän ubåten kommer upp.

 

 

- Arte et Marte -

 (Genom krig och fred )

Link to comment
Share on other sites

Guest roadkill

Angående ubåtskränkningar och om det var NATO ubåtar eller inte så rekomenderar jag en bok av Ola Tunander - Horsfjärden. Massa med intressant info. Sen är det ju upp till var och en att bilda sig en engen uppfattning.

Link to comment
Share on other sites

dysse>>

Diverse åskväder gör att att jag inte kunnat svara förrän nu.

 

Ja, jag var född!! (kanske inte hade varit det så länge men du frågade ju om jag var född ;) )

 

Tycker fortfarande att det var ett rätt fegt agerande från sveriges sida. Att man den 6 november tillät u-båten att lämna svenskt vatten tycker jag var fegt. Detta är min personliga åsikt och om det inte passar damen kan jag inte göra ngt åt det!

Link to comment
Share on other sites

klart vi skulle släppa den! det är ju inte lönt att gå i krig för en u-båts skull. men dålig still av ryssarna tycker jag... vi skulle däremot slå tillbaks ett eventuelt fritagningsförsök... men det är en annan fema!

Link to comment
Share on other sites

Menade inte att vi skulle gå i krig för den.

Vi kunde ju faktiskt ha använt den som påtryckningsmedel för att få reda på mer om DC-10:an, om ryska spionageverksamheter i sverige etc. Nu kändes det ju som om de fick den "gratis"...

Ryssarna hade inte gått ikrig för den heller tror jag inte! Tänk bara på att de alltid räknar med ett litet "svinn" under sina egna övningar...

Link to comment
Share on other sites

Genom sonar, uppträdande samt kavitationsljudet, kan man men ganska stor säkerhet avgöra vilken ubåtstyp man har att göra med. Helst säker kan man dock inte bli förrän ubåten kommer upp

Det är så sant som det är sagt, vad jag ställde mig frågande till var _G_s något märkliga formulering som fick det att låta som om man kunde genomföra en visuell identifiering även då ubåten ifråga befann sig i u-läge.

 

...fast det är ju klart, är det frågan om en Los Angeles- eller Typhoon klass ubåt som smyger runt i skärgården så behöver man nog inga aukustiska hjäpmedel för att identifiera den. :baskerPa:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...