Jump to content

MOB-förråd av stridsfordon


Guest Holger3D

Recommended Posts

En stor del av utrustningen i MOB förråden "roterar" ut bland utbildnings regementena och sedan in i förråden igen.

Men en del Mtrl "Fastnar" i förråden och blir helt oanvänd...tex vissa KSP 58 och AK4 som skänkts till baltikum,och som var fabriksnya fast de legat ca 30 år i förråd.

Men oftast när ett förband utbildats och det är dags för muck så skickas utrustningen till förbandets MOB förråd. När sedan nästa förband ska utbildas så hämtas deras mtrl från förbandets egna MOB förråd osv.

Men med detta systemet kan man "lura" sig själv. Man kan utbilda mer soldater än man har mtrl...detta hände ofta under 70-80 talet (detta är samma sak med nya kroppsskydd 94 och stridsväst 2000 - man kan utbildas på ett system, men det är inte säkert att det ingår i förbandets krigsorganision=MOB förrådet).

Hade Sverige gjort en moblisering i mitten av 80-talet...hade flera hundratusen soldater blivit utrustade med Mausergevär.

Samma sak med ammo till bla GRG och ART...Armén "lånade" granater av sig själv till utbildning mm, och använde det som en ekonomisk buffert.

Link to comment
Share on other sites

jonte.. tror försvarsmakten hade underrättelse rappoter från "framtiden" och visste hur stort "återanvänding" skulle komma på 90 talet och räknade helt enkelt att man kunde använda samma sak två gånger..samtidigt ;)

Link to comment
Share on other sites

 • henke changed the title to MOB-förråd av stridsfordon

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • Guest Sergeant Möpkvist
   By Guest Sergeant Möpkvist
   Hur kan vi med små medel öka försvarets tröskelverkan? Jag har en idé till förmågeökning inom gråzonsproblematiken som borde vara extremt kostnadseffektiv, men jag vill gärna få era synpunkter!
    
   Mitt förslag är att de mekaniserade brigaderna i Skövde och Revinge tillförs varsin infanteribataljon (befintliga patg 360), med fokus på gråzonsproblematik och strid i bebyggelse. Dessa bemannas med nuvarande yrkessoldater från mek.förbanden som, om nödvändigt, får omskolning till denna nya roll. Samtidigt kan brigadens "tyngre delar" (strv 122, strf 90, etc.) nedgraderas till en lägre beredskap och bemannas av värnpliktiga och reservister. Ev personalbrister ”skjuts över” på de tyngre förbanden med lägre sannolikhet till stridskänning medan befintlig, stående personal fokuseras mot det mer sannolika (redan pågående?) gråzons-scenariot.
    
   Den kommande brigaden i Kungsängen tillförs en ny serie patg 360.
    
   Fienden kommer inse, att varje insats av gråzons-karaktär kommer bemötas av professionella infanteriförband i splitterskyddade fordon med snabb reaktionstid. Chansen till en lugn och välordnad mobilisering ökar när stående förband parerar de första stötarna. Pressen på att mobilisera Hemvärnet minskar, och värnpliktiga går i strid först om konflikten eskalerar till fullskaligt krig. Härmed minskar omställningen av samhället i det tidiga konfliktskedet.
    
   Eller omvänt, är det inte ett slöseri att binda upp våra få, stående krigsförband till den mindre sannolika uppgiften pansarstrid? När ett gråzonsscenario verkar så mycket mer närliggande? Kanske räcker det med ett stående mek.förband i Boden? Eller har jag missat något väsentligt? Kom gärna med synpunkter! 
  • Guest Lindman
   By Guest Lindman
   Vad var det för killar egentligen?
   Har hört att de flesta var fd. jägare mm.
   När var de aktiva och hur såg deras historia ut som bankrånare? Varför åkte de fast?
   Jag kommer inte ihåg så mycket eftersom jag bara var runt 8 år när de var igång.
    
   SAMMANFATTNING av Blågul
   Kriminellt gäng där flera medlemmar hade militär utbildning och de nyttjade stulna vapen från Försvarsmakten.
   En var reservofficer, en var jägarutbildad värnpliktigt gruppbefäl och en utbildad värnpliktig officer samt en utbildad reservofficer. Ligan genomförde ett 10-tal rån samt två vapenstölder av militära vapen från mobförråd.
   De var aktiva 1991-1993 och deras rån kännetecknades av stor noggrannhet samt nyttjandet av militära vapen såsom automatkarbiner och kulsprutor. 23 december 1993 kunde delar av ligan gripas. 
    
   Wikipedia- https://sv.wikipedia.org/wiki/Militärligan
   SVT-serie: https://www.svtplay.se/militarligan
   SR P3 Dokumentär: https://sverigesradio.se/avsnitt/95121
  • By Vildmannen
   Expressen lägger ut en filmsnutt med ICA-lastbil och CV90 och efterfrågar dess ursprung
   http://expressen.se/index.jsp?a=786985
    
    
  • By PVT Holm
   Hur stort numerär skulle HV mobilisera vid ofred och oroliga tider? Alltså inte det teoretiska numeräret utan hur många skulle inställa sig? Finns det beräkningar på det?
  • By Darkwand
   Jag har sett flera olika typer av tillägspansar på Cv90 i lumpen hade en verkanspaketvagn rent tillägspansar sedan finns ju Cv90c som har stand off pansar som gör vagnen lite bulligare?
   Är det någon som vet vem som tillverkar pansaret ?
×
×
 • Create New...