Jump to content

LRRPs Colombia, Del 7


Recommended Posts

Jahapp...bättre sent än aldrig...

Skall komplementera den här lite senare, måste bort en sväng nu:

 

Om minerna förut var allmänt sura bland medlemmarna så var nu munnarna som streck. Vi småjoggade så fort vi kunde med hänsyn till oväsen och komaläge, det märktes att patrullC inte var nöjd, detta var inte vad Lurps skall hålla på med. Vi höll oss cirka 75 meter från vår trail och höll ett för min del alldeles för högt tempo. Jag hade från början på patrullen haft svårt med maten och låg lägre än normalt på energistapeln. Efter några kilometer så förde vi ett enligt patrullC för högt oväsen då vi nu kippade  efter luft och stånkade om vartannat. Tempot sänktes i tio minuter för att sedan trissas upp igen. Samtidigt som vi forcerade vår framryckning gick saker mycket lugnt tillväga uppe vid kontaktpositionen. Patrullen som fann den hade delvis gått i ställning. Gnisten rapporterade kontinuerligt in terräng och annat som kunde vara av vikt för helikopterstyrkan (insats) som skulle flygas in med två slicks (HH 60 med ordinarie utrustning, ”nothing fancy, slick kommer från att inget sticker ut, som det gör på DAP och andra, taget från Vietnam) med eskort och support från en DAP ( den andra hade käkat upp några fåglar i ena motorn på vägen hem ifrån vår insättning och var groundad för rep). En annan del av patrullen genomförde en rundspaning av området (innanför trädlinjen så klart) för att se eventuella problem i och runt målområdet. De fann att det vid en preliminär räkning fanns två personer inom målområdet och att byggnaderna (1 rostigt plåtskjul, ett hus för boende och ett garage, eller vad fan, 3 rostiga plåtskjul) knappast kunde dölja fler. Båda två var ute och fipplade med plantorna. Det fanns radioantenn samt en antenn till som kunde vara satellitkomm antenn. Ingen generator var igång eller synlig överhuvudtaget så om någonting var eldrivet gick det för tillfället på batterier. Det var tydligt att detta inte var någon stor eller prioriterad anläggning utan snarare en interim anläggning, troligen förlagd här för att tillfredställa behovet för en begränsad lokal marknad. Insatsstyrkan skulle sättas in lite mer än en kilometer bort med ”fast rope” i en glänta. Insatsen var dock inte beslutad ännu, ett alternativ skulle vara att lämna kvar en patrull och vänta på att något med mer strategisk substans skulle hända på platsen, tex besök eller transport av skördade plantor. Vår tid ”down range” var dock slut och vi skulle rotera hem till Hunter en vecka senare. Tillslaget skulle göras nu.

Svordomar och olika mekaniska ljud hördes nu inifrån boende skjulet. Strx därefter statade en motor, det fanns alltså en generator. Denna generator gick dock inget vidare utan bolmade oljig rök. Det betydde att man räknade in en gubbe till och att denna var under skydd och därmed oberäknelig. Eftersom han ej tycktes delta i arbetet på fältet utanför skjulen var chanserna stora att han var någon sorts chef, eller inte.

 

Min patrull hade inte aning om några plåtskjul eller vad som fanns i dem, förr oss fanns bara personliga bevaknings områden, inte snubbla och överleva nästa uppförsbacke. När vi var ungefär 1,5 kilometer från den andra patrullens perimeter fick vi order om att gå i ställning, vilket för vår del innebar att falla döda till marken. Vi skulle från denna position kunna ta hand om eventuella flyende från insatsområdet. Då trailen här klöv sig för första gången så var de tvungna att komma igenom här, om de inte begav sig ut i djungeln, om de gjorde det så skulle väl det problemet lösa sig självt. En enkelsnubbeltråd spändes upp över stigen och två personer lade sig tätt intill trailen. Detta var ett vedertaget och fungerande sätt att snabbt och tämligen ofarligt fånga någon som sprang förbi, då man är ur stridbart skick om man liger med ansiktet i leran. Detta är kanske inte Hollywood macho, men att peka på någon med en Ak och skrika ditten eller datten kan ibland leda till underliga handlingar av den andra parten, varvid man måste skjuta. Detta är både onödigt och operativt felaktigt. Att snabbt springa fram och sätta sig på objektet och förse honom/henne med USA tillverkade buntband är smidigare och mindre farligt för alla parter.

 

SOAR:”helicopters inbound, eta to infil 2 minutes......go or no go?”

LRRP: “go”

Link to comment
Share on other sites

Varsågoda. Då jag har det lite körigt just nu så dröjer det lite tid mellan de "större" inläggen. Någon ville ha en ordlista över de förkortningar jag använder, skall försöka fixa det  ikväll eller imorrn

 

Sedan borde jag fixa en bild till quizen också...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...