Jump to content

F-22:an höll inte måttet som bombare.


Fk Bodin

Recommended Posts

Som jag befarade så höll inte F-22:an måttet som en framtida ersättare för F-15E. Endast JDAM som attackvapen räckte uppenbarligen inte.

 

Man funderar på att utveckla FB-22 som bombare, men USA förlitar sig mycket på att B-1B och B-2 skall lösa de flesta uppgifter som F-22:an inte klarar av.

Frågan är nu bara hur detta slår mot JSF?

 

 

http://www.janes.com/defence/air_forces/ne...20524_1_n.shtml

Link to comment
Share on other sites

Frågan är om det handlar om att inte hålla måttet. När F15 designades användes ju en slogan som ekat hos många stridsflygplanstillverkare: Not a pound for air to ground!

 

Det slutar ju sällan så.

 

F15E kommer att vara i tjänst i en överskådlig tid. De killar jag pratat med inom USAs försvarsindustri har aldrig sett detta med F22s begränsade lastutrymme som ett problem. Det den först och främst utvecklades till var luftdominans.

 

Vilka vapen som finns om ett tiotal år då F15E kommer att börjar bli gammal vet man inte. De pratade om smalldiameter weapons som skulle kunna bäras av F22 osv.Att jämföra dagens vapen med vad som kommer vara aktuellt om 10 år är svårt.

 

Sedan har andra saker börjat diskuteras. De tunga bombarna gjorde en mycket bra insats i Afghanistan konflikten och många har propagerat för att starta B1 eller B2s produktionslinjer då dessa visade sig mycket dugliga att leverera vapen på mål, guidade av UAV eller SOCOM personal. Dessa hade även en loiter tid som var enorm och kunde därmed kallas in på cirka en halvtimme eller mindre. Repetitiva anfall var också möjliga på grund av stor vapenlast.

 

Min patrull ledde in en och samma B52 mot ett ganska stort antal mål under tidsperiod på 6 timmar, där vi endera överförde koordinater till JDAM eller belyste för GBU. Detta var ofantligt mycket bättre än att vänta på en tex F18 som redan var nervös över soppa och ville hem.

 

USAF har ingen kris vad det gäller F22s vapenlast. Dock är det självklart att Lockheed vill tillverka en ny kärra, om det är nödvändigt inom en den närmsta framtiden är väl lite tveksamt

 

Tror inte JSF berörs det minsta då det inte tillhör samma operationsskikt(det enda skull väl vara om det skiktet i USAF skulle få mindre pengar pga nyinköp av "FB22"), tror iof inte att Lockheed får det lätt att sälja sin nya skapelse överhuvudtaget.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • Guest
   By Guest
   Nån som vet när den kommer komma i tjänst??
   Det verkar ju so dom bara sjuter upp det först sa dom 2001 sen 2004 sen 2007 tror till å med att dom har sagt 2011 men det är ju skit sent kan inte stämma.
   Och har dom fortfarande bara 2 prototyper??
  • By Fu Johanson
   En del av det här har det visserligen pratats om tidigare men det är intressant att se i ett sammanhang.
   Sen så har förmodligen en del av er här läst om hur F/A-22 upprepade gånger har förintat större antal F-15 i luftstridsövningar nyligen.
   Den största vinsten sägs vara när en F/A-22 tog sig an fem F-15 och sköt ned samtliga innan de lyckats avfyra en enda robot.
    
   Överlag börjar det se ut som om F/A-22 är ett rejält imponerande stridsflygplan.
    
    
  • By martinator
   F22 har den högsta olycksfrekvensen bland flygplan i tjänst inom amerikanska flygvapnet. Många piloter har klagat på yrsel och illamående.
   Nu finns ytterligare en teori om varför. Det kan bero på att limmet som används vid tillverkningen avger giftiga ämnen under flygning.
   Eftersom många detaljer kring planet är hemliga så lär det dock bli ganska svårt att få det bekräftat.

   Intressant teori och säkert inte helt ogrundad. Sedan länge är det ju känt att olika lim kan avge gifter under sin livslängd. De gamla hederliga spånskivorna från 70-talet sägs läcka formaldehyd bla.

   http://www.nyteknik....icle3499394.ece

   /martin
  • By jonte72
   Den första divisionen med F-22 är från igår i operativ tjänst och därmed världens första operativa 5:e generationens stridsflygplan.

   Man har även tagit tillbaka beteckningen F istället för F/A.
×
×
 • Create New...