Jump to content

Stealth...


Skuggan

Recommended Posts

Hur fungerar Stealth egentligen?

jag vet att det finns flera olika typer, men hur fungerar dessa och vad skiljer dem åt?

 

har dessutom hört att Hägglunds håller på och experimenterar med en stealth stridsvagn. någon som vet något om det projektet? :D

 

btw vilka länder har tillgång till Stealth teknologi?

 

*the_ shadow är impad av Visby-klassen*

Link to comment
Share on other sites

  • BlåGul -1

Det fungerar genom att man reducerar de signaturer som utrustningen annars har - IR, Radar, visuellt, osv.

 

IR-signaturen minskas genom isolering, kylning av avgaser och uppdelning/ utblandning av utsläpp samt andra värmereduktionstekniker.

 

Radarsignaturen minskas med hjälp av bla ytor i konstiga vinklar och radarabsorberande material / färger. Målet är att så lite av radarvågorna som möjligt ska studsa tillbaks till avsändaren, så man ser till att de studsar någon annanstans eller absorberas.

 

Reducering av den visuella signaturen är också en del av stealth-konceptet, som antagligen är mer bekant. "Vanligt" kamouflage av olika former alltså.

Link to comment
Share on other sites

Angående "Stealth stridsvagn" så är det bara en demonstrationsvagn som ska utvärderas för att ge riktlinjer och data till framtida projekt.

 

Har även läst att vagnen kan blåsa upp ballonger, motsvarande, för att dölja den karakteristiska formen av en strv/strf.

 

Med i projektet är Hägglunds, Bofors, Saab Barracuda och Saab Tech Systems.

 

Mer info finns på Hägglunds sida: haggve.se

 

/Aron

Link to comment
Share on other sites

Om jag fattat allt rätt, vilket jag inte är heeelt säker på att jag har, fungerar det enligt följande: En radar sänder ut vågor, dessa studsar när dom träffar något. Dom vågor som träffar något rakt på studsar tillbaka till radarn, som registrerar. Rundade former ger ju hela tiden en viss yta som vågorna reflekterar mot. "Kantiga" stealthprincipen fungerar som så, att vågorna studsar åt andra håll pga att de flata ytorna bara träffas ur vissa vinklar. Sedan används absorberande material mm. Hur B2 fungerar vet jag ej, jag gissar dock att eftersom undersidan är flat och planet ligger på hög höjd syns det bara om radarn är PRECIS under och skickar vågorna rätt upp. En F117 eller B2 i sväng ska dock helt plötsligt kunna dyka upp JÄTTEMYCKET för en sekund eller två på en radarskärm har jag hört. Jag kan ha missförstått lite eller allt, men detta är vad jag har hört. LRRP m fl kan nog rätta/komplettera ;)

Link to comment
Share on other sites

När det gäller Visby korvetterna har man sett till att dämpa samtliga signaturer, radar, signaler, akustik, magnetik. Hon är tilloch med svår att upptäcka med blotta ögat. Vet man inte vad man letar efter ser hon ut som en "suddig" fläck, särskilt när sikten är nedsatt. Jag har stått i ett högt torn och tittat på henne varvid medföljande personer inte kunde upptäcka henne förran jag pekakade och förklarade var hon var.

Ful är hon också.....

Link to comment
Share on other sites

Tyst????

 

Stealth är inte min avdelning, har bara jobbat lite med det.

 

Det som artikeln braskar om "myter" är ju fakta. Det finns ingenting som är osynligt, mer än min ekonomi.

 

Stealth kärror syftar ju in sig mellan två radar stationer, vid deras svagaste brytning.

 

B2 har ju även visat sig behöva en hel hög underhåll, vilket har lett till att den enbart flyger operativt från sin hemmabas. Detta ledde till flygtider på över ett dygn under afghanistan operationer.

 

Dock har jag förtroende för stealth. Under Afghanistanoperationens första timmar flög B2or genom 12 länders luftrum (med tillstånd)......ingen av länderna upptäckte kärran förrän den ropade in "passing border" meddelande över radion.

 

Stealth är inte guds gåva till flygvapnet, men det leder till mindre risker för besättningarna i dessa flygvapen som använder dem, vilket är den PRIMÄRA uppgiften.

 

Kommer UCAV att göra stealth onödigt? Kanske på lång sikt, många UCAV designer nyttjar  stealth av olika grad.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...