Jesper96

Nivå 9
 • Content count

  31
 • Joined

 • Last visited

About Jesper96

 • Rank
  Menig 1kl
 • Birthday 04/24/1996

Profile Information

 • Kön
  Man

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Pansar
 • Utlandstjänst
  Nej, men vill/tänker söka
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Placering/Tjänst
  Skytte/Skydd
 1. Att gå får T till K är inget att rekommendera men det går absolut. men att bli GrpC på K kompani kan du glömma dom första åren. även om du går mot en GB på GU kommer du bli vanlig basse på när du tillförs ett K kompani. några intressanta stridande tjänster som är K. 26 JUNI GB - VAGNCHEF STRIDSFORDON/FÖRARE I19 24 JULI GRUPPBEFÄL - ELDLEDNINGSSOLDAT P7 GRUPPBEFÄL - VAGNCHEF STRIDSFORDON/FÖRARE P4 STRIDSVAGNSSKYTT/LADDARE P4 21 AUGUSTI SKYTTESOLDAT STRIDSFORDON I19 18 SEPTEMBER FLYGBASSÄKERHETSSOLDAT F17 JÄGARSOLDAT K3 OFFICER - KRIGSVETENSKAPLIG INRIKTNING GMU Uppsala Där har du några olika intressanta förslag MVH Jesper
 2. Nja. Har du några krav på tjänster(ex skytte,jägar, osv) och platser? Kan ge dig bra mkt bättre förslag än ROU om du nu vill jobba i FM för ROU är ju officers varianten på GSS/t. Alltså tjänstgöra ibland.
 3. Låter som ett mkt konstigt sätt att gå OP.
 4. Någon som sitter på infon hur svårt det var/är att bli antagen numera på OP? Är det som polisen att om man bedöms lämplig är man nära nog garanterad en plats?
 5. Jag är aningen förvirrad på vad du försöker säga. Men som jag förstår det så menar du alltså att även om man blivit antagen till en Gruppbefäl plats så är det alltså inte det som kommer att ske i slutet ändå? När jag pratade med rekryteraren så sade han att man just blev en gruppchef. om han nu ljuger vet jag ju inte :P Det återstår att se! GB, PB och KB (i armén) var ett sätt att kategorisera utbildningar och befattningar efter ansvar och svårighetsgrad, grovt förklarat. Det fanns även E- och F- tjänster, främst för soldatbefattningar av olika slag. Så en GB-tjänst skulle kunna vara en gruppchefstjänst - eller så är det en soldat som är riktigt vass på något. Därav mitt "Ska du bli gruppbefäl (i betydelsen gruppchef)". Gruppbefäl och gruppchef är alltså inte samma sak. En gruppchefsbefattning kan vara en GB-tjänst, men alla GB-tjänster är inte gruppchefsbefattningar. Tråd/FAQ på ämnet. Delvis sant jag har för mig man tagit bort E och F tjänster och nu kallas alla GB i stället. Det står (GB) Stridsfordonsförare eller (GB) Eldledningssoldat.sedan finns ju ex (GB) skyttegruppchef. alla är 11 månader. Sedan finns det som sagt inte en chans att någon soldat kommer jobba som EGrpC, det är en officersbefattning som du inte kan ha som soldat. om du kollar ditt mail du fått från rekryteringsmyndigheten kommer befattningen vara just eldledningssoldat möjligen (GB) eldledningssoldat.
 6. Vill inte förstöra din dag men problemet med det nya (GB) systemet är att tjänster som kräver längre utbildning alltså 11 månader alla räknas som GB. Eldledningssoldat kan du bli och det är 11 månader jag kollade även upp det på jobb.forsvarsmakten.se och där står (GB*) eldledningsSOLDAT. EGrpC som din chef kallas är lägst OR6 alltså SpecOF och förste sergeant. Samma gäller om du går in i en K tjänst som det står GrpC är chansen liten att du blir GrpC. troligare blir du soldat ändå. t därimot är chansen att gå från GB elev till GrpC god *där GB står för 11 månader
 7. beror väl på vad man har för tjänst samt medaljer, samt om man någonsin bär M87. vissa tjänster innebär att man aldrig får bära sina utmärkelser. Men vi i FM har väl ingen större historia med utmärkelser eftersom vi har haft tur och inte varit i så många krig. Vi har ju tex endast 40 st som har fått medalj i strid. Övriga länns väl mest som klubben för inbördes beundran. Vi saknar rent allmänt en uniform mellan fält och högtid. Men det hör inte till ämnet riktigt.
 8. Det är knappast olämpligt att använda 90L i när man övar. Vi har faktiskt +20 grader i södra landet under normalt flera månader men det är OT. 90 systemet är ju det ända man bär i FM numera om man inte jobbar på HKV eller har någon speciell uppgift för dagen, även om man är BatC och sitter på kontor hela dagen så brukar ju 90L vara standard. Att då bestämma att 90L med släpspännen är att se som kasernuniform medan 90l utan är att se som fält vore ju enkelt. M/Ä får väl endast medaljer eller MP tecken bäras. Har aldrig sätt något annat iallafall. Skulle vara kul om någon satte dit en riktig jägarbåge så som på M87an
 9. Absolut vet att några av dom finns, frågan är väl hur dom skulle göras mer "lättburna" på M90, kanske ha släpspännen på 90L? Sedan hänger det ju även på att dom delas ut, men eftersom alla bågar och liknande verkar vara förbjudna utom den riktiga "JÄGARE" från AJB så är det nog för mycket att hoppas på. Man bär inte utmärkelsetecken eller motsvarande på fältuniform. Utbildningstecken och utbildningslinjetecken (bågar) är godkända att bära. De sistnämnda äger regementschef/flottiljchef/centrumchef rätt att besluta om. Men det är ju inte medaljer utan tecken på vilken utbildning man genomgår (utblinjetecken) eller har genomgått (Specialutbildnings- och vidareutbildningstecken). Fast 90L får inte användas som stridsuniform på vissa regementen precis som ex "pansarskyttebåge" inte får bäras på vissa regementen då den inte "finns". Tänker inte nämna vilket regemente men det är väl lätt att gissa, dom läser Unibest som IS läser Koranen ;) Ja så är det väl.
 10. Vi i Finland har i decennier haft medaljer i skytte, löpning, orientering, skidlöpning o simning under värnplikten. Dessa är i brons, silver o guld. På kvällspermis (i uniform) var någon som tog på sig medalj i brons eller silver ett åtlöje. De i guld var en bra konversationspjäs med brudar Dessutom kallades de inte medaljer utan förtjänsttecken. Dessa finns även i Sverige och var ganska vanligt förekommande under värnpliktsåren. Under den tiden var riktiga medaljer i princip något som bara utlandsveteraner hade. Märkena och (några få) medaljer skulle stimulera soldaten att prestera bättre i tex skytte, idrott, telegrafi, mm. Absolut vet att några av dom finns, frågan är väl hur dom skulle göras mer "lättburna" på M90, kanske ha släpspännen på 90L? Sedan hänger det ju även på att dom delas ut, men eftersom alla bågar och liknande verkar vara förbjudna utom den riktiga "JÄGARE" från AJB så är det nog för mycket att hoppas på.
 11. Är ganska säker på att du inte kan det, men då har du ju fåt en VPL medalj istället. Den här GSS känns lite som en tröst medalj för de som jobbat många år på befattningar som aldrig åker utomlands och därför inte har någon medalj alls. Typ ubåtar,LV och vad det nu kan vara för befattningar som har extremt svårt att åka på mission FÖ tycker jag vi borde börja jobba mer med skytte och fys utmärkelser så som i USA om man nu vill att GSS ska få hänga på sig saker. Skulle ju vara mer imponerad av en som har genomfört någon skyttegrej med 100% än en GSSare som har varit T i 4 år.
 12. De räcker inte att göra grader för GSS/K/T till ett skämt. Såklart ska vissa förband förstöra det där med GSS-medaljen också. Hur menar du nu? Grpc Som är meniga första klass med stf som är sergeanter. olika regler för att få sin försa pommes olika på olika plutoner till och med. Vissa förband hävdar att det ska ta 3-4 år att bli OR5 även om du sitter på en sådan befattning osv trots att du redan går i din GrpC befattning i olika övningar ex arméövning 15 Ja, det är ju ett känt problem, även om det stora kruxet där lär vara lönesättningen. Jag funderade närmast, med anledning av trådens ämne, över vad som menades med "att göra ett skämt av GSS-medaljen". Att visa förband ger den till T are som bara varit reserver och kanske varit inne totalt 3 månader på 4 år. Andra förband delar inte ut den till soldater som varit K are i 4 år. Så skulle jag tolka det.
 13. Jo jag ska söka men brukar vara bra att höra med folk som inte vill rekrytera oxå! tack så mycket skulle gärna jobba på 12. K delar verkar vara ett bra förband. Gillar och gillar jag får fotleder som fotbollar. SIB är inte det viktiga, jag vill röra mig och göra soldatgöra, grisa på med vapen eller spana till fots till och med fast spaning är att föredra. Få vara på skjutbanan ibland och ha regelbundna övningar på både kompani/bataljon och på grupp som faktiskt är genomtänkta och ger något så man känner att man är på ett förband som faktiskt är farligare för Fi än att bli skjuten i ryggen av någon skvadronist som har 2 dagar gröntjänst om året där många bara har GMU inte ens en FSU.
 14. Jag skulle rekommendera att du hör med personal på 12. motoriserade om hur de jobbar kring sina stormpi. Livbat sätter ju upp en egen pluton i 10. ustkomp, men precis som hos 7. bat (numer 12. motoriserade) så blir det ju framförallt T-rader som avdelas. Stormpionjärerna är ju litet speciella eftersom de både kan vara längst fram i en anfallsrörelse där de gör hål i saker eller söker mineringar och näst längst bak i en gruppering för försvar där de lägger minor. Rent generellt skulle jag säga att om du inte får tillräckligt mycket SIB hos Livbat så kommer du aldrig att få tillräckligt, eftersom Livbat nuförtiden är den enda stadsskyttebataljonen. Om du vill vara mycket i skogen kan jag nog rekommendera spaningsdelarna på 13. bat, men då ska du verkligen gilla skogen och hata allting annat. Och då menar jag verkligen att du ska älska skogen, dina kamrater och din O-plats medan du är olycklig hos din familj, i stan och i din säng. Nu är det så att jag sedan april till och med slutet på september inte har fått träffat min AK mer än några dagar. Därav bytet. Blir att undersöka saken närmare dock brukar förbanden prata gott om sig själv på en nästan löjlig nivå. Livbat vill inte ens bära statsskyttebåge, så det är inga superkrigare direkt. plus att jag upplever problem med paradkängan, vilket är ett ganska stort problem.
 15. De räcker inte att göra grader för GSS/K/T till ett skämt. Såklart ska vissa förband förstöra det där med GSS-medaljen också. Hur menar du nu? Grpc Som är meniga första klass med stf som är sergeanter. olika regler för att få sin försa pommes olika på olika plutoner till och med. Vissa förband hävdar att det ska ta 3-4 år att bli OR5 även om du sitter på en sådan befattning osv trots att du redan går i din GrpC befattning i olika övningar ex arméövning 15