Jump to content

Jesper96

Nivå 9
 • Content count

  36
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Jesper96

 • Rank
  Menig 1kl
 • Birthday 04/24/1996

Profile Information

 • Kön
  Man

Previous Fields

 • Grundutbildad inom
  Pansar
 • Utlandstjänst
  Nej, men vill/tänker söka
 • Beredskapsförband / Registerförband
  Nej, tillhör inte något sådant
 • Placering/Tjänst
  Skytte/Skydd
 1. Tror att ha någon/några K bataljoner som övas hårt samt instruktörer på övriga förband skulle kunna funka. Att jobba på grupper/plutoner där delar av förbanden är t är ganska tråkigt. Saknas alltid saker hela tiden för att få vettiga övningar om det inte är storövning.
 2. Sedan ska vi ju ha klart för oss att motståndarens förmåga att anfalla i flera riktningar i huvudsak begränsas av flyg samt marina stridskrafters förmåga. Dessutom kan vi alltid lämna värmland oförsvarat då Norge inte kommer anfalla, den lyxen har inte motståndaren då han alltid måste bemanna sina gränser samt slå ner på oliktänkande i landet. Även om IO14 inte är direkt super att kriga men så behvös det inte 8 fördelningar heller. Med 8000 vpl om året och en något ändrad org är vi på rätt väg, då saknas fortfarande dyr mtrl så som flygvapen och egna marina stridskrafter samt endel mängd förband men vi ska ha klart för oss att ex den tyska försvarsmakten består av 2 pansardivisioner och 1 luftburen/special division. Att då vi med vårat bnp och försvarsanslag ska kunna räkna med mer än 3-4 brigader inom 10 år är helt orimligt.
 3. Det är fortsatt ormiligt att tro att mn kan återgå till flera 100 000 soldater i rullorna. kan vi mobilisera 3 fördelningar är det lika mycket som tyska armén kan mobilisera. Vi kommer inte komma inärheten av att kunna köpa in utrustning till mer soldater om dom inte ska ha m59 och cykel
 4. Målet till 2020 är väl 8000 vpl. Nu är det väl 4000 som ska göra vpl, på 12 år krigsplacering på manöverförband och med ett överintag på 15% utgör det ändå 38 000 man i försvaret. skulle vi öka till målbilden 8000 så kommer vi 2035 ha 76 000 man. Tycker det är ganska mkt om vi nu inte avser utbilda cykelskytte igen utan endast P/mekbrigader samt vissa "unika förband ex 3 statsskytte bat samt 4-5 jägarbat och amf OSV
 5. Jesper96

  Mekbat organisation SB PRO PE

  http://www.luftvarn.se/ulv/fal_a_anropssignaler.pdf FALA är det du letar efter men du kan få dom vanligaste a mig direkt. resten hittar du i dokumentet, ex vad olika siffror säger. I ditt fall beroende på vilken bat exakt så är det VJ=batchefs vagn samt Bat anrop. PJ=stab och grk(dock har GRK och spaningspluton egna) QJ psk där QJ vagn är kompC AQ BQ CQ DQ ofta tross på psk är det tross RJ psk SJ strv TJ strv XJ tross AJ 1 grk plut BJ 2 grk plut KJ spaningspluton. med reservation för fel. tror nuvarande orgen är 3 manöverplutoner med 3 vagnar i varje pluton. Har ibland varit 3 plut 4 grupper.
 6. Jesper96

  ROU P4

  Att gå får T till K är inget att rekommendera men det går absolut. men att bli GrpC på K kompani kan du glömma dom första åren. även om du går mot en GB på GU kommer du bli vanlig basse på när du tillförs ett K kompani. några intressanta stridande tjänster som är K. 26 JUNI GB - VAGNCHEF STRIDSFORDON/FÖRARE I19 24 JULI GRUPPBEFÄL - ELDLEDNINGSSOLDAT P7 GRUPPBEFÄL - VAGNCHEF STRIDSFORDON/FÖRARE P4 STRIDSVAGNSSKYTT/LADDARE P4 21 AUGUSTI SKYTTESOLDAT STRIDSFORDON I19 18 SEPTEMBER FLYGBASSÄKERHETSSOLDAT F17 JÄGARSOLDAT K3 OFFICER - KRIGSVETENSKAPLIG INRIKTNING GMU Uppsala Där har du några olika intressanta förslag MVH Jesper
 7. Jesper96

  ROU P4

  Nja. Har du några krav på tjänster(ex skytte,jägar, osv) och platser? Kan ge dig bra mkt bättre förslag än ROU om du nu vill jobba i FM för ROU är ju officers varianten på GSS/t. Alltså tjänstgöra ibland.
 8. Jesper96

  ROU P4

  Låter som ett mkt konstigt sätt att gå OP.
 9. Jesper96

  Urval till Officersprogrammet

  Någon som sitter på infon hur svårt det var/är att bli antagen numera på OP? Är det som polisen att om man bedöms lämplig är man nära nog garanterad en plats?
 10. Jesper96

  P4 Eldledningssoldat

  Jag är aningen förvirrad på vad du försöker säga. Men som jag förstår det så menar du alltså att även om man blivit antagen till en Gruppbefäl plats så är det alltså inte det som kommer att ske i slutet ändå? När jag pratade med rekryteraren så sade han att man just blev en gruppchef. om han nu ljuger vet jag ju inte :P Det återstår att se! GB, PB och KB (i armén) var ett sätt att kategorisera utbildningar och befattningar efter ansvar och svårighetsgrad, grovt förklarat. Det fanns även E- och F- tjänster, främst för soldatbefattningar av olika slag. Så en GB-tjänst skulle kunna vara en gruppchefstjänst - eller så är det en soldat som är riktigt vass på något. Därav mitt "Ska du bli gruppbefäl (i betydelsen gruppchef)". Gruppbefäl och gruppchef är alltså inte samma sak. En gruppchefsbefattning kan vara en GB-tjänst, men alla GB-tjänster är inte gruppchefsbefattningar. Tråd/FAQ på ämnet. Delvis sant jag har för mig man tagit bort E och F tjänster och nu kallas alla GB i stället. Det står (GB) Stridsfordonsförare eller (GB) Eldledningssoldat.sedan finns ju ex (GB) skyttegruppchef. alla är 11 månader. Sedan finns det som sagt inte en chans att någon soldat kommer jobba som EGrpC, det är en officersbefattning som du inte kan ha som soldat. om du kollar ditt mail du fått från rekryteringsmyndigheten kommer befattningen vara just eldledningssoldat möjligen (GB) eldledningssoldat.
 11. Jesper96

  P4 Eldledningssoldat

  Vill inte förstöra din dag men problemet med det nya (GB) systemet är att tjänster som kräver längre utbildning alltså 11 månader alla räknas som GB. Eldledningssoldat kan du bli och det är 11 månader jag kollade även upp det på jobb.forsvarsmakten.se och där står (GB*) eldledningsSOLDAT. EGrpC som din chef kallas är lägst OR6 alltså SpecOF och förste sergeant. Samma gäller om du går in i en K tjänst som det står GrpC är chansen liten att du blir GrpC. troligare blir du soldat ändå. t därimot är chansen att gå från GB elev till GrpC god *där GB står för 11 månader
 12. Jesper96

  GSS-medalj och GSS/T?

  beror väl på vad man har för tjänst samt medaljer, samt om man någonsin bär M87. vissa tjänster innebär att man aldrig får bära sina utmärkelser. Men vi i FM har väl ingen större historia med utmärkelser eftersom vi har haft tur och inte varit i så många krig. Vi har ju tex endast 40 st som har fått medalj i strid. Övriga länns väl mest som klubben för inbördes beundran. Vi saknar rent allmänt en uniform mellan fält och högtid. Men det hör inte till ämnet riktigt.
 13. Jesper96

  GSS-medalj och GSS/T?

  Det är knappast olämpligt att använda 90L i när man övar. Vi har faktiskt +20 grader i södra landet under normalt flera månader men det är OT. 90 systemet är ju det ända man bär i FM numera om man inte jobbar på HKV eller har någon speciell uppgift för dagen, även om man är BatC och sitter på kontor hela dagen så brukar ju 90L vara standard. Att då bestämma att 90L med släpspännen är att se som kasernuniform medan 90l utan är att se som fält vore ju enkelt. M/Ä får väl endast medaljer eller MP tecken bäras. Har aldrig sätt något annat iallafall. Skulle vara kul om någon satte dit en riktig jägarbåge så som på M87an
 14. Jesper96

  GSS-medalj och GSS/T?

  Absolut vet att några av dom finns, frågan är väl hur dom skulle göras mer "lättburna" på M90, kanske ha släpspännen på 90L? Sedan hänger det ju även på att dom delas ut, men eftersom alla bågar och liknande verkar vara förbjudna utom den riktiga "JÄGARE" från AJB så är det nog för mycket att hoppas på. Man bär inte utmärkelsetecken eller motsvarande på fältuniform. Utbildningstecken och utbildningslinjetecken (bågar) är godkända att bära. De sistnämnda äger regementschef/flottiljchef/centrumchef rätt att besluta om. Men det är ju inte medaljer utan tecken på vilken utbildning man genomgår (utblinjetecken) eller har genomgått (Specialutbildnings- och vidareutbildningstecken). Fast 90L får inte användas som stridsuniform på vissa regementen precis som ex "pansarskyttebåge" inte får bäras på vissa regementen då den inte "finns". Tänker inte nämna vilket regemente men det är väl lätt att gissa, dom läser Unibest som IS läser Koranen ;) Ja så är det väl.
 15. Jesper96

  GSS-medalj och GSS/T?

  Vi i Finland har i decennier haft medaljer i skytte, löpning, orientering, skidlöpning o simning under värnplikten. Dessa är i brons, silver o guld. På kvällspermis (i uniform) var någon som tog på sig medalj i brons eller silver ett åtlöje. De i guld var en bra konversationspjäs med brudar Dessutom kallades de inte medaljer utan förtjänsttecken. Dessa finns även i Sverige och var ganska vanligt förekommande under värnpliktsåren. Under den tiden var riktiga medaljer i princip något som bara utlandsveteraner hade. Märkena och (några få) medaljer skulle stimulera soldaten att prestera bättre i tex skytte, idrott, telegrafi, mm. Absolut vet att några av dom finns, frågan är väl hur dom skulle göras mer "lättburna" på M90, kanske ha släpspännen på 90L? Sedan hänger det ju även på att dom delas ut, men eftersom alla bågar och liknande verkar vara förbjudna utom den riktiga "JÄGARE" från AJB så är det nog för mycket att hoppas på.
×