Jump to content

Prickskytt..


Guest J0nas

Recommended Posts

Fick i veckan min spec befattning som prickskytt, på instuderings kompendiet står det "Pereat Imperator". Någon som vet vad detta betyder?

 

Övrigt någon som har erfarenheter av jägartjänst som prickskytt?

Link to comment
Share on other sites

  • BlåGul -1
Fick i veckan min spec befattning som prickskytt, på instuderings kompendiet står det "Pereat Imperator". Någon som vet vad detta betyder?

Pereat = Dö, Försvinna, förstöras (jfr eng perish)

 

Imperator = Kejsare, härskare, chef, general, befälhavare.

 

Dra dina egna slutsatser :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Attn.livhusar ö.n; ligger du som KB-elev eller GB/specialist? Jag ska själv in som KB på K3 i januari. Jag har hört hundratals olika versioner av vilka som utbildas till prickskyttar, på vilka kompanier osv. osv. Det vanligaste jag hört, är att vissa år, då det finns ett "överskott" på KB-elever, utbildas vissa av dessa till prickskyttar under en viss kapten Trädhgård. Vad som gäller för GB/specialister är att av dessa utbildas 1 eller 2 per grupp till skarpskyttar. Om detta gäller både LBB och divund vet jag ej. Till skilland från prickskyttarna är de bestyckade med Ak5b (då prickskyttarna har PSG90 eller Ag 90) och att "kb -prickskytteparen" består av en skytt och en observatör och att dessa prickskyttepar ibland ligger med eldledargrupperna (är dessa eldledargrupper del av LBB, divund eller någon annan bataljon??) och ibland verkar som egen eldenhet. Det gör aldrig skarpskyttarna.

Jag vill understryka att detta är ej fakta utan endast en sammanfattning av alla olika "rykten" jag hört under mitt sökande på info om min blivande tjänst. Jag skulle därför uppskatta om du (livhusar ö.n) kunde ge mig uppdaterad fakta om hur läget ser ut och om det kommer se likadant ut vid nästa utbildningsår. MVH Beck

Link to comment
Share on other sites

Så som det ser ut _detta_ året på K3 (kan inte säga någe om föregående år eller kommande år eftersom vi bara gör vår skit nu o koncentrerar oss på det) så är det endast Divund som utbildar renodlade prickskyttar, eftersom det är en specialbefattning så är det alltså vi E soldater (specialister) som har chansen att göra denna utb.

 

Min utb startar om 3v (högvakten först) så jag kan inte svara på något om hur det funkar i praktiken. Tror inte det är populärt att säga heller då vi är testpiloter iår, dvs testa ny matriell etc, så det verkar inte som det är helt klart hur det kommer se ut i framtiden.

 

Du har rätt att det finns skarpskyttar på LBB. Såg på besöksdagen att även de har prickskyttegevär 90 som alternativ men de ska ju ingå i en grupp, tror inte de kommer ligga x dagar själva i skogen som vi kommer göra.

Du har även rätt att vi kan kopplas på en undgrupp (6man där eldledare ingår). Vet inte heller här om det bara är för att nyttja bandvagnen eller hjälpa dem med undinhämtning. Kvarstår att se.

 

Sist och tyvärr minst. Inga KB kunde söka prickskytte, vet dock ej om de kunde bli skarpskyttar på LBB.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...